• darkblurbg
  • darkblurbg

Kenmerken van het warme herfsttype warme herfst.

Gepubliceerd op: 08-07-2017

Het 'herfsttype' is een kleurtype dat komt uit het 4 seizoenen-systeem. Je ziet het ook terug bij het 6 seizoenen-systeem en bij het 10 seizoenen-systeem. Bij het 12 seizoenen-systeem van Color Me Beautiful wordt dit kleurtype het 'warme herfsttype' genoemd. De belangrijkste kenmerken van het warme herfsttype zijn in volgorde van belangrijkheid 1. warm, 2. donker en 3. gedempt. Dit blog is het vierde van een reeks over alle bekende kleurentypes.

Kleuren en kleding voor het herfsttype.

^ Ben jij ook een warm herfsttype? Dan sta jij het mooist in warme, donkere, gedempte kleuren.

Jouw kleuren hebben een rijke, gouden toon. 

De warme, rijke kleuren van het herfsttype doen ons denken aan een herfstbos. Ben jij geanalyseerd als een herfsttype? Dan ben jij een zogenaamde 'warme herfst'.

 

Kleuren en kenmerken van het warme herfsttype.

^ Voorbeelden van kleuren en kleding voor het warme herfsttype.

Kleuren en kleding voor het warme herfsttype met rood haar.

^ Voorbeelden van kleuren voor het warme herfsttype. In jouw kleurenpalet komen ook lichte(re)  kleuren voor, maar combineer ze altijd met donkere kleuren. In alleen pastels of lichte kleuren sta jij flets. Dit komt doordat het herfsttype licht donker contrast nodig heeft.

Ben jij ook een warm herfsttype? Bij de kleuren van het warme herfsttype denk je meteen aan de prachtige verkleurde bladeren in een bos of park in de herfstperiode :-)

Beroemde herfsttypes.

^ Hier zie je mij met een poster van bekende herfsttypes zoals: Julia Roberts, Suzan Sheridan, Woody Allen, Julia Moore, Sophia Loren, Beyoncé, Jennifer Lopez, Whitney Huston en Jessica Alba.

Het herfsttype wordt ook wel 'pure herfst', 'warme herfst', 'warm autumn' of 'true autumn' genoemd, deze namen staan echter allemaal voor hetzelfde kleurtype. Doordat er allerlei kleursystemen bestaan heeft het herfsttype verschillende namen.

Het warme herfsttype staat het mooist in kleuren die in de eerste plaats warm, in de tweede plaats donker en ten derde gedempt zijn.

Kleuren voor het warme herfsttype.

Neem je kleuren dus het liefst van medium donker tot donker.

Het herfstpalet bevat uiteraard ook lichte kleuren, maar combineer een lichte(re) kleur uit je kleurenpalet altijd met iets donkerders.

Draag liever niet alleen lichte kleuren in dezelfde outfit, dit staat al snel flets bij het warme herfsttype.

Ook hele felle, koele kleuren zijn niet erg geschikt. Felle kleuren zullen je als het ware 'overpoweren'. Helemaal vlak onder het gezicht. Eventueel kun je aan je onderlichaam kleuren dragen die minder geschikt voor je zijn.

Licht-donker contrast van het warme herfsttype:

Het herfsttype heeft over het algemeen een vrij hoog licht-donker contrast in zijn of haar uiterlijk. Hiermee bedoelen we het licht/donker verschil tussen de huid, haren, wenkbrauwen en ogen.

Herfsttypes hebben meestal vrij donker haar, vrij donkere ogen en een lichte(re) huid. Het staat daarom mooi om ook in je kledingcombinaties een medium hoog tot hoog licht-donkercontrast te kiezen.

Je staat daarom bijvoorbeeld mooi in een lichte of medium donkere blouse met daaroverheen een donker vest of colbert. Of in combiaties van een medium donker kleur met een donkere kleur. Of neem bijvoorbeeld een vrij donkere print (er mag wel een beetje licht in voorkomen maar het lichte mag niet de overhand hebben).

Kleurenwaaier voor het warme herfsttype in 48 kleuren.

^ Handzame pocketwaaier in 48 kleuren voor het (warme) herfsttype. Je ziet dat de kleuren warm, overwegend donker en gedempt zijn. Uiteraard bevat de waaier ook lichte kleuren, maar die kun je beter combineren met donkere kleuren. De pocketwaaier meet 14 cm rond. In elkaar geschoven is hij slechts 7 cm lang en 2 cm dik, dus super gemakkelijk mee te nemen... Te bestellen bij Style Consulting. De link vindt je onderaan dit blog.

Met zo'n handige kleurenwaaier hoef je nooit meer te twijfelen of een kledingstuk bij je past. De herfstwaaier is een afspiegeling van 48 van jouw beste kleuren. Je kunt echter bij wijze van spreken wel 480 kleuren hebben…

Jouw topkleuren zijn in volgorde van belangrijkheid:

- 1. warm,

- 2. vrij gedempt en

- 3. (behoorlijk) donker.

Twijfel je of een kleur bij jouw kleurtype past? Leg dan de uit elkaar geschoven kleurenwaaier op het kledingstuk. Er moet een harmonie ontstaan tussen het kledingstuk wat je wilt aanschaffen en de waaier. 'Stoten' de kleuren elkaar af dan is de kleur niet geschikt voor jou.

Een aantal van de favoriete kleuren voor het herfsttype zijn warme aardetinten zoals: allerlei warme bruintinten, mahonie, goudgeel, maïsgeel, warm groen, petrol, olijfgroen, mosgroen, avocado, roestbruin, gedempt oranje, cognac, perzik, khaki, abrikoos, terracotta, warm bordeaux, warm grijs, mosterd, zalm, turkoois, koraal en warm wit. Neem het liefst gedempte (gedekte) kleuren. Ook je pastels zijn wat gedempter. Combineer jouw pastelkleuren met donkere kleuren.

Gedempt houdt in dat de kleuren met wat grijs of bruin gemengd zijn. Hierdoor verdwijnt de helderheid. Verder is het voor jou heel belangrijk is dat je kleuren een warme 'ondertoon' hebben. Dit houdt in dat er veel geelpigment in je kleuren zit. In koele kleuren zit veel blauwpigment. Koele kleuren staan het herfsttype niet mooi. Ze maken je gezicht grauw.

Het warme herfsttype heeft een warme kleuring. Met een warme oogkleur zoals: groene, warm bruine (zoals hazelnoot en amber), groenblauwe, bruingroene, grijsgroene of grijsbruine ogen. Ook blauwe ogen kunnen voorkomen, ze zijn dan meestal blauw met een gelige of bruine kring, staalblauw of blauwgroen.

Een herfsttype kan ook blauwe ogen hebben.

^ Een herfsttype kan ook blauwe ogen hebben, zoals deze klant van mij. 

Herfsttypes hebben meestal een warme haarkleur, donker honingblond, donkere roodtinten en warme bruintinten en donkerbruin (meestal met een warme gloed) komen bij het warme herfsttype het meeste voor. Vaak heeft het haar dus een warme gloed of is het echt rood.

Het warme herfsttype heeft meestal een vrij lichte, warme huidtint: bijv. ivoorkleurig, licht perzikachtig, warm beige, vaak met sproetjes (maar dit hoeft ook niet altijd zo te zijn). De uitstraling van het herfsttype is warm, energiek en rijk.

Voorbeelden van kleuren voor het warme herfsttype.

^ Hier zie je een Pinterest-collage die ik gemaakt heb, met een aantal mooie kleuren voor het warme herfsttype.

Ik heb een zgn. 'spang' gemaakt voor het herfsttype. Het leuke van een spang is dat dit soort kettingen niet zwaar ogen. De kralen lijken een beetje te zweven. Je maakt de spang achter vast met een klein schroefje. Kijk hier.

Halsketting, ketting, sieraden herfsttype.

Deze spang heb ik speciaal voor het warme herfsttype gemaakt.

Wil je eens een koele kleur dragen zoals bijvoorbeeld een grijstint? Koele kleuren staan jou als herfsttype niet zo mooi. Met een sieraad zoals deze spang kun je heel gemakkelijk wat warme kleuren aan een kledingstuk in een koel kleuren toevoegen. Dan heb je toch jouw herfstkleuren onder je gezicht. Ook gekleurde oorbellen of een bril in een basiskleur uit jouw kleurenpalet doen dit. 

Sieraden voor het warme herfsttype.

^ Hier heb ik voorbeelden van sieraden voor het warme herfsttype gezocht bij de kleurenwaaier.

Sieraden voor het warme herfsttype.

^ De stenen in deze ketting in oudgoudkleur passen perfect bij de kleurenwaaier. Oudgoud is een donkere goudtint die we vooral zien bij bijous.

Sieraden en een brilkleur voor het warme herfsttype.

^ Een 'hoornen' bril staat het warme herfsttype prachtig. Je hebt hoorn van kunststof, maar er zijn ook brillen van echte buffelhoorn verkrijgbaar. Deze bril heeft bruine vlekjes in twee verschillende bruintinten.

Kleuren en kenmerken van het warme herfsttype.

^ Deze klant is een warm herfsttype. Ik mag haar foto's met jullie delen. Ze heeft een warme huid, kastanjebruin haar en blauwe ogen met een geel randje.

Kenmerken en kleuren van het warme herfsttype.

^ Met de juiste kleuren heb je maar weinig extra's nodig. Hier heb ik een beetje foundation gebruikt op de rode vlekjes in het gezicht, een warme blusher en een donker oranje lipstick. De halsketting in goud en warm groen maakt het plaatje af. Deze ketting 'warmt' het donkergrijze topje mooi op.

Nog een collage die ik voor warme herfsttype gemaakt heb:

Voorbeeldkleuren voor het warme herfsttype.

^ Zoals je kunt zien zijn de kleuren van het herfsttype warm, donker en vrij gedempt.

Vermijden: Neem als herfsttype liever geen koele tinten zoals framboosroze, koel grijs, zilver, citroengeel, zuiver wit, etc. direct onder je gezicht. Ze maken je huid grauw of onrustig. Ook hele felle, koele kleuren zoals fuchsia, helder citroengeel, knalroze en helder blauw etc. kun je beter niet voor jezelf uitkiezen, ze maken je huid grauw. 

Combineeer je lichtere kleuren met donkere kleuren of maak eeen combinatie van licht, medium donker en donker. Zorg dat er altijd iets donkers onder je gezicht komt. Neem dus bijv. een lichte top met een donker jasje of vestje erover.

Prachtige kleuren voor de 'warme herfstman'.

^ Prachtige kleuren voor de 'warme herfstman'.

Prachtige kleuren voor de 'warme herfstman'.

^ Prachtige kleuren voor de 'warme herfstman'.

Het warme lentetype staat het mooist in warme, glanzende en vrij lichte metalen. Glanzend, lichtgekleurd goud is het mooist. Een gelige, glanzende rosé kan ook heel mooi staan!

Licht brons en licht koper zijn ook geschikt voor het warme lentetype.

Het warme herfsttype staat daarentegen mooier in warme, wat donkerder en gedemptere metalen (bijv. oudgoud, donker brons, donker koper).

Voorbeelden van metaalkleuren voor het lentetype en het herfsttype.

Voorbeelden van warm metaalkleuren/ metalen.

^ Voorbeelden van warme metaalkleuren. Het warme herfsttype neemt het liefst de meer donkere en matte varianten van goud, brons en koper. Verderop in dit blog vind je hierover meer uitleg.

Verschillen tussen het 'warme herfsttype' en het 'warme lentetype'. Beide kleurtypes zijn duidelijk warm, maar de kleuren van het warme herfsttype zijn een stuk donkerder en gedekter dan die van het warme lentetype. Het warme lentetype staat mooier in lichtere en fellere kleuren die ook duidelijk warm zijn.

Ook de haarkleur, de make-up, metalen en leerkleuren van het warme herfsttype dienen dezelfde kenmerken te hebben: warm, vrij donker en niet te helder (fel) dus.

De herfst- en de winterperiode zijn voor het warme herfsttype de gemakkelijkste seizoenen om te shoppen. In deze periode zijn jouw kleuren het beste verkrijgbaar. Ga in deze periode voor winterse materialen als wol, imitatie bont, leer, suède etc.

In de lente- en de zomerperiode is het voor het warme herfsttype iets lastiger om kleding in de goede kleuren te vinden. Ga dan voor dunnere, koele materialen en combineer je donkere kleuren met lichtere kleuren uit je kleurenpalet. Het is vaak handig om in de herfst- winterperiode vast simpele t-shirts en andere kledingstukken in dunnere materialen aan te schaffen omdat ze dan gemakkelijker  verkrijgbaar zijn.

Warme haarkleuren.

^ Het warme herfsttype heeft van nature vaak warmbruin, donker honingblond, roodbruin, middenbruin of rood haar. Ook donkerbruin en warm kastanjebruin haar komen vaak voor.

Wil je je haar verven? Het is belangrijk dat je een haarkleur kiest waar warmte in zit. Ben of was je van nature rood dan staan roodtinten je prachtig. Heb je geen rood haar neem dan liever een warme bruintint. Hierboven zie je voorbeelden van warme haarkleuren. Vooral de meer donkerbruine en rode tinten zijn heel geschikt voor het warme herfsttype. Koel blond, assige tinten en te lichte kleuren... ze doen jou als herfsttype allemaal geen goed.

Het warme herfsttype.

^ Voorbeeld van een herfsttype met een mooie, warme haarkleur. Jouw beste kleuren zijn warm, vrij donker en gedempt. Hele felle kleuren overpoweren je. Kleding van Didi.

Wanneer het herfsttype grijs wordt krijgt het haar meestal een warme grijstint met een gelige gloed. Dit kan voor het herfsttype een reden zijnom het haar lang te blijven verven. Een warme tint is dan vaak het mooist, ga wat lichter dan voorheen. Te donkere haarkleuren zijn te nu hard voor jouw en accentueren de lijntjes in je gezicht. 

Warm bruin is een geweldige neutrale kleur voor het warme herfsttype. Je kunt het beste bruintinten van medium donker tot donkerbruin nemen. Lichte bruintinten (bijv. camel, beige en kaki) kunnen ook, maar combineer ze wel met donkere kleuren. Combineer jouw bruintinten met jouw warme accentkleuren of draag een mooie warm gekleurde lipstick en rouge als je alleen bruintinten draagt. Oranjebruine lipstick en rouge staan je geweldig. 

Naast bruintinten zijn ook camel, ivoor, goudkleur en warme taupetinten goed kleuren voor jouw basisstukken. Draag lichte neutralen wel met een donkere kleur. Of draag ze als broek of rok met een donkere bovenkant.

Koel (blauwachtig) grijs is niet zo geschikt voor het herfsttype, 'warm' je blauwtinten op met mooie warme kleuren uit je kleurenpalet of neem een warme (gelige) donkerblauwe tint.

Je kunt ook warme donkergrijs nemen (met een gele zweem). Lees meer in dit blog over de kleur grijs.

Rouge en lipstick-kleuren kiezen voor het herfsttype.

^ Met je kleurenwaaier kun je gemakkelijk kleuren uitkiezen voor jouw kleurtype. Isoleer de oranje- en warme roodbruine tinten uit je waaier en zoek er lipstick-kleuren bij die hier mooi bij matchen. Ze hoeven uiteraard niet precies hetzelfde te zijn, wanneer de kleur mooi in de kleuren van de kleurenwaaier overlopen zijn ze goed. Jij staat mooier in bijvoorbeeld een gedempte oranje tint als in een hele felle oranje. Die laatste zal niet mooi 'versmelten' met jouw teint en je 'overschreeuwen'.

Kleurenwaaier in 36 kleuren in stof. 

^ Kleurenwaaier met stofstaaltjes in 36 kleuren voor het herfsttype. Te koop bij Style Consulting, lees meer.

Het warme lentetype staat het mooist in warme, glanzende en vrij lichte metalen. Glanzend, lichtgekleurd geelgoud is het mooist. Een gelige, glanzende rosé kan ook heel mooi staan! Licht brons en licht koper zijn ook geschikt voor het warme lentetype.

Het warme herfsttype staat daarentegen mooier in donkere en gedemptere metalen. Jouw metalen kunnen het beste wat donkerder en matter zijn. Denk aan roodgoud, geelgoud, oudgoud, antiekgoud, brons, koper. Naast metalen sieraden staan houten sieraden of sieraden met houten elementen jou als herfsttype ook erg goed!

Wat draag je als herfsttype in de zomer?

^ Het herfsttype vindt de zomer vaak de lastigste periode om te shoppen. Toch valt het reuze mee om je ook in de zomer leuk te kleden, in jouw kleuren. Onderaan dit blog een link met tips.

Ik krijg vaak vragen over de kleur blauw voor de warme types. Blauw is niet direct een kleur voor de warme kleurtypes zoals het herfsttype. Dit komt uiteraard doordat er veel blauwpigment in zit. Toch kun je als warm herfsttype de kleur donkerblauw prima dragen, bijvoorbeeld aan het onderlichaam (als broek, jeans, rok, tas, riem, schoeisel). Ook kun je het meteen onder je gezicht dragen mits je donkerblauw dan combineert met één van je topkleuren zoals okergeel, gedempt oranje, roest, petrolgroen, steenrood of een warme groentint.

Deze sjaal is ook ideaal:

Sjaal met roest, blauw en oker.

^ Deze sjaal bevat als ondergrond de kleur roest, en verder blauw, wat wit en okergeel en combineert daardoor mooi met jouw herfstkleuren. Ook mooi om op bijv. een blauwe trui, een blauw vest, een spijkerjasje of een blauwe jurk te dragen. Maar hij kan ook heel mooi op okergeel of op warm wit. Draag je hem op blauw (niet meteen een warme kleur) dan heb je door een dergelijke sjaal toch een warme kleur bij je gezicht. 

Hier voorbeelden van lichte en donkere kleuren voor het warme herfsttype:

Licht donker contrast voor het warme herfsttype.

^ Het warme herfsttype staat heel mooi in warme, wat donkerder kleuren zoals op deze foto. Kleding van Didi.

Jij hebt meestal een vrij hoog licht-donker contrast in je uiterlijk. Hiermee bedoel ik dat het herfsttype vaak een lichte huid heeft en donkerder ogen en haren. Hierdoor sta je minder mooi in alleen lichte kleuren vlak onder je gezicht. Het donkere van je ogen en haar komt dan niet terug in je outfit.

Kleuren voor het warme herfsttype.

^ Het herfsttype is wel wat donkers nodig onder het gezicht. Hier zie je een donkere ondergrond (jurk) met een medium donker vest erover. Dit staat ook heel goed. Kleding van Didi.

Lichte kleuren voor het warme herfsttype.

^ Het kleurenpalet van het warme herfsttype bevat uiteraard ook lichte kleuren. Je kunt jouw lichte kleuren alleen wel beter combineren met donkerder kleuren. Bijvoorbeeld een zalmroze top met daarover een donkerbruin jasje. Of in een print met iets zowel kiest lichts als donkers er in. Alleen lichte kleuren vlak onder je gezicht (zoals op dit voorbeeld) kunnen al gauw te flets zijn voor het warme herfsttype. Draag over een blouse als hierboven liever een donker(der) jasje. Kleding van Didi.

Het warme herfsttype kan beter niet alleen lichte kleuren dragen.

^ Het warme herfsttype kan beter niet alleen lichte kleuren dragen. Foto van Little Soho.

Jouw lichte kleuren kun je o.a. gebruiken voor een top of blouse of in een print. Jouw printjes kunnen overigens wel het beste voor het overgrote deel wat donkerder kleuren bevatten. Over de lichte top of blouse draag je het beste een donker jasje, vest of trui. Dat staat pittiger en minder flets bij een warm herfsttype.

Kleuren, kenmerken en kleding voor het herfsttype.

^ De actrice Marianne Mudder is een prachtig voorbeeld van een herfsttype. Hier zie je haar in een offwhite truitje (=een neutrale wittint), een wat donkerder kleur of een combinatie van crème met een donkerder jasje zou haar beter staan. De grote oorbellen in de kleur van het haar geven gelukkig nog wat contrast. Overigens staat crème (wit met een gele ondertoon) het warme herfsttype het mooist.

Meer lezen?

* Kleuren als donkerblauw en grijs zijn niet je beste kleuren. In dit blog handige oplossingen die ik heb bedacht voor een klant (ook een warm kleurtype) die dol is op donkerblauw, lees meer

* Of lees dit blog met oplossingen voor het dragen van de kleur blauw voor warme kleurtypes lees meer.

* Het warme herfsttype staat het mooist in warme groentinten zoals olijfgroen, petrol, mosgroen, bosgroen. Dit zijn groentinten die veel geelpigment bevatten. Lees hier meer uitleg over de verschillende tinten groen.

* De zomerperiode wordt door het herfsttype vaak als de lastigste tijd om te shoppen ervaren. In dit blog vind je tips hierover.

* Heb jij de volgende kleurkenmerken in deze volgorde: warm-diep-helder. Dan ben jij een kleurtype dat niet zo vaak voorkomt. Een 'helder herfsttype'. Dit kleurtype moet net als het 'warme herfsttype' warme en donkere kleuren hebben maar staat in tegenstelling tot de warme herfst mooi in helder kleuren. Lees hier meer over het 'heldere herfsttype'.

* Ken jij de methode om handige 'kledingcapsules' te maken? In dit blog een kledingcapsule in prachtige warme kleuren.

* Heb je moeite om kleding te vinden voor op je werk? In dit blog vind je tips voor zakelijke kleding voor het warme herfsttype. Andere warme kleurtypes (dit zijn het warme lentetype, lente/herfsttype, heldere herfsttype en het neutrale lentetype) kunnen deze tips uiteraard ook gebruiken.

* Het herfsttype staat het mooiste in rustige warme lipsticks, zoals rustige oranjetinten of warme oranje-bruine tinten. Je kunt je lipsticks ook herleiden uit je kleurenwaaier. Neem nooit felle kleuren zoals knaloranje of knalrood. En knalroze staat je sowieso verschrikkelijk. Neem liever ook geen hele lichte lipstick dat maakt al snel wat flets. Lees hier hoe je als warm kleurtype lipstickkleuren kunt uitzoeken.

* Ben jij geen herfsttype maar een lentetype? Lees dan dit blog.

* Wil je meer lezen over het mannelijke herfsttype? Kijk dan hier.

* Zijn de kleuren van het lentetype net iets te helder en te licht voor jou? En de kleuren van het herfsttype weer net wat te gedempt? Moet je echter wel uitgesproken warme kleuren hebben? Dan ben je waarschijnlijk een lente/herfsttype. Lees meer.

* In dit blog lees je hoe je je als herfsttype ook in de zomer gemakkelijk kunt kleden in jouw kleuren.

* Het herfsttype staat prachtig in warme geeltinten. Wil je meer lezen over welke geeltinten die jou staan? Kijk hier.

* Het herfsttype staat prachtig in warme, zalmachtige rozetinten. Combineer ze wel met donkere kleuren. Wil je meer lezen over rozetinten die jou staan? Kijk dan hier.

* Het herfsttype staat prachtig in warme groentinten. Wil je meer lezen over groentinten die jou staan? Kijk dan hier.

Hier kun je mijn Pinterest-bord van het 'warme herfsttype' bekijken of volgen. Wist je trouwens dat je dit soort borden ook kunt volgen? Dan krijg je een berichtje op je Pinterest-account als er nieuwe foto's aan het bord zijn toegevoegd.

* 2-side kleurenwaaiers: Ik heb nu heel veel verschillende pocket-kleurenwaaiers die aan twee kanten bedrukt zijn. Ze hebben aan de voorkant 40 kleuren en aan de achterkant zie je 160 kleurnuances van de kleuren aan de voorkant. Lees meer.

* Zoek je een pocketkleurenwaaier (in 36 of 48 kleuren) of e-book boordevol informatie voor het herfsttype? Kijk dan hier.

* Zoek je een kleurenwaaier met 36 stofstaaltjes? Kijk dan hier.

* Het herfsttype kan ook blauwe ogen hebben zoals Welmoed in dit blog.

* Naast het warme herfsttype kennen we ook het 'neutrale herfsttype' lees meer en het 'diepe herfsttype' lees meer.

* In dit blog vind je een winterse kledingcapsule voor een warm herfsttype.

* Moeten jouw kleuren warm, diep en helder zijn? Dat kan ook! Dan ben je geen warm herfsttype, maar een helder herfsttype. Lees hier meer over dit kleurtype.

* Zoek je zomerse sneakers voor de warme herfst? Hier heb ik dit blog over geschreven.

* Wil jij ook precies weten welke kleuren jou het beste staan? Boek dan een kleurenanalyse. Ik werk met maar liefst 26 verschillende kleurtypes. Lees meer.