• darkblurbg
  • darkblurbg

Grijs is niet altijd een koele kleur.

Gepubliceerd op: 31-12-2016

Wanneer er bij een kleurenanalyse blijkt dat een klant een warm kleurentype is, wordt me vaak gevraagd: kan ik dan nog wel grijs dragen? Gelukkig wel! Grijs is namelijk niet persé een koele kleur, zoals meestal gedacht wordt. Een warm kleurentype (warme lentetype, lente/herfsttype en warm herfsttype) kan prima warme grijstonen dragen, met een warme ondertoon.

^ Op het bovenstaande voorbeeld zie je aan de linkerkant warme grijstonen. Ze bevatten meestal enige geelpigmenten. Maar soms ook wat bruin of bijvoorbeeld olijfgroen.

Aan de rechterkant zie je voorbeelden van koele grijstonen, met een koele ondertoon. Er zit dan meestal wat blauwpigment door, maar soms ook een andere kleur zoals bijvoorbeeld paars of roze. De toevoeging hoeft maar heel weinig te zijn om al effect te hebben (een paar procent is al genoeg).

Koel grijs

^ Van grijs wordt vaak gedacht dat het altijd een koele kleur is. Dat kan inderdaad waar zijn, zoals op te zien is op de bovenstaande collage met enkel koele grijzen.

In koel grijs zit een beetje blauw, in neutraal grijs zowel geel als blauw en in warm grijs zit wat geel.

 

^ Grijs is een hele fijne basiskleur, hij is gemakkelijk te combineren met accentkleuren (sprekende kleuren). Op bovenstaande voorbeeld zie je opties voor koele accentkleuren die je goed met grijs kunt combineren. Mooi voor de uitgesproken koele kleurentypes zoals het zomertype, het wintertype en het mixtype zomer/winter. 'Koele' kleurtypes nemen het beste uitgesproken koele grijstonen.

Warm grijs

Warm grijs/ warme grijstinten.

^ Grijs kan echter ook warm zijn. De bovenste voorbeelden zijn allemaal warme grijstonen. Door het grijs zit dan meestal een beetje geelpigment.

 

Warm grijs is voor de warme kleurtypes.

^ De uitgesproken warme kleurentypes (lentetype, herfsttype en lente/herfsttype) nemen bij grijs een mooie warme accentkleur. Draag je als warm kleurentype grijs vlak bij je gezicht, neem dan zeker een warme grijstint. In een warme grijstint kom je het beste tot je recht. Voor bijvoorbeeld een broek of rok is het minder belangrijk maar wel het mooist om warme grijstinten te kiezen. Dit omdat die het mooiste aansluiten bij je seizoenskleuren.

Allerlei grijstinten

^ Op deze collage kun je zien dat grijs wat gelig kan zijn, maar bijvoorbeeld ook blauwachtig, paars, roze, groenig of bruinachtig.

^ De lichte kleurentypes nemen het beste lichtere grijstonen en de donkere kleurentype nemen het liefst donkere grijstonen. Ben je een licht kleurentype (lichte lente, lichte zomer, lente/zomer), neem dan lichte grijstinten. Ben je een donker kleurtype (diepe winter, diepe herfst, herfst/wintertype) neem dan de meer donkere grijstonen.

En wat met de heldere en gedempte types? Over het algemeen is grijs een gedempte kleur. Heldere types nemen het beste heldere grijstonen met bijvoorbeeld wat glans of een metallic grijs, een grijs met een zilveren draad erdoor of een hele lichte grijs (wit met een heel klein beetje zwart er door). Ook kun je heldere accentkleuren combineren met je grijs. Of draag er spierwit bij, dit maakt je grijs sprekender.

Op bovenstaande collage zie je ook weer allerlei grijstonen, soms zijn ze zelfs wat paarsachtig of roze.

Warme kleurtypes moeten grijs opwarmen.

^ Grijs is voor de warme kleurtypes zeker niet de beste neutrale kleur. Een kleur als grijs kun je als je een warm kleurtype bent het beste 'opwarmen' met mooie warme kleuren, zoals ik heb gedaan op dit voorbeeld. Wist je dat er ook warmere varianten van grijs zijn? Warme grijstinten bevatten veel geelpigment en zijn voor de warme kleurtypes uiteraard een betere optie dan koel grijs (grijs met een blauwe ondertoon). De broek op deze collage is ook aan de warme kant.

Meer lezen?

* In dit blog leg ik het verschil tussen warme en koele kleuren uit.

* Heb je grijs haar, van nature of geverfd, zoals de grote trend op dit moment laat zien? Probeer dan eens grijze kleding. Beslist niet saai! Lees meer.

* Een van de Pantone kleuren van 2021 is Ultimate Grey. In dit blog zie je voorbeelden hoe je deze kleur kunt dragen voor de verschillende kleurtypes.

* Zit er veel bruin door de kleur grijs? Dan krijg je de kleur taupe. Taupe is een hele gemakkelijke neutrale kleur die iedereen staat. Over de kleur taupe heb ik ook een blog geschreven. Lees meer.

* Wil jij ook precies weten welke kleuren jou het beste staan? Boek dan een kleurenanalyse. Ik werk met maar liefst 26 verschillende kleurtypes. Lees meer.

* Wist je dat rood ook warm, koel of neutraal kan zijn? Lees meer.

* Blauw past bij alle kleurtypes. Wil je weten welke blauwtint jij het beste kunt nemen? Lees meer.

* Heb jij, net als veel mensen een hekel aan geel? Toch kan geel heel leuk staan. Lees meer.

* Wil je meer lezen over warme en koele kleuren? Lees bijvoorbeeld mijn blog: Iedereen kan roze dragen. Lees meer.

* Of: Groen kan warm en koel zijn. Lees meer.