• darkblurbg

Er zijn allerlei systemen voor kleurenanalyses. Op deze pagina bespreek ik de belangrijkste systemen. Tevens verkoop ik allerlei producten ten behoeve van kleurenanalyses. Lees meer.

VIER SEIZOENEN SYSTEEM

Dit kleursysteem is ontstaan in de 70-er jaren van de vorige eeuw en gaat er van uit dat je of een WARM of een KOEL kleurtype bent.

A. LENTE (Warm, helder en vrij licht) -> ook 'pure lente' of 'warme lente' genoemd. Lees meer.
B. ZOMER (Koel en gedempt en vrij licht) -> ook wel 'pure zomer' of 'koele zomer' genoemd. Lees meer.
C. HERFST (Warm en gedempt en vrij donker) -> ook wel 'pure herfst' of 'warme herfst' genoemd. Lees meer.
D. WINTER (Koele, heldere kleuren van licht naar donker) -> ook wel 'pure winter' of 'koele winter' genoemd. Lees meer.HET 12 SEIZOENEN SYSTEEM

Bij dit kleursysteem (Colour Me Beautiful) zijn de 4 seizoenen onderverdeeld in 3 groepen. Hierbij gaat we uit van zes zgn. 'kleurendominanties': warm, koel, licht, donker, helder en gedempt. Er wordt onderzocht welke kenmerken het belangrijkste voor de geanalyseerde persoon zijn en in welke volgorde.

De puur warme en puur koele types:

1. Koele Zomer (ook wel gewoon 'Zomer', 'Zuivere zomer' of 'Pure Zomer' genoemd). Lees meer.
2. Warme Lente (ook wel gewoon 'Lente', 'Zuivere lente' of 'Pure Lente' genoemd). Lees meer.
3. Koele Winter (ook wel gewoon 'Winter', Zuivere winter' of 'Pure Winter' genoemd). Lees meer.
4. Warme Herfst (ook wel gewoon 'Herfst', 'Zuivere herfst' of 'Pure Herfst' genoemd). Lees meer.

De 'neutrale types', deze types zijn niet uitgesproken warm of koel. Ze hebben vaak enige warmte in het haar, de huidskleur of de oogkleur, maar zijn niet uitgesproken warm. Ze hebben daardoor baat bij de meer neutrale kleuren uit twee seizoenen. Het eerste seizoen heeft de meeste invloed, maar er is een zgn. 'flow' of overloop naar het tweede seizoenstype:

5. Lichte Zomer, neutraal type, zomertype met een 'flow' naar de lente. 'Licht' is het belangrijkste kenmerk. Lees meer.
6. Lichte Lente, neutraal type, lentetype met een 'flow' naar de zomer. 'Licht' is het belangrijkste kenmerk. Lees meer.
7. Diepe Winter, neutraal type, wintertype met een 'flow' naar de herfst. 'Donker' is het belangrijkste kenmerk. Lees meer.
8. Diepe Herfst, neutraal type, herfsttype met een 'flow' naar de winter. 'Donker' is het belangrijkste kenmerk. Lees meer.
9. Neutrale Zomer, neutraal type, zomertype met een 'flow' naar de herfst. 'Gedempt' is het belangrijkste kenmerk. Lees meer.
10. Neutrale Herfst, neutraal type, herfsttype met een 'flow' naar de zomer. 'Gedempt' is het belangrijkste kenmerk. Lees meer.
11. Heldere Lente, neutraal type, lentetype met een 'flow' naar de winter. 'Helderheid' is het belangrijkste kenmerk. Lees meer.
12. Heldere Winter, neutraal type, wintertype met een 'flow' naar de lente. 'Helderheid' is het belangrijkste kenmerk. Lees meer.

* Dit is de link naar mijn Pinterest-bord over het 12 seizoenen-systeem. Wist je dat je mij ook kunt volgen op Pinterest?

* Wil je kledingvoorbeelden zien van deze 12 kleurtypes? Lees meer in mijn blog.6 SEIZOENEN en het 10 SEIZOENEN SYSTEEM

Het 6 seizoenen-systeem is een uitbreiding van het 4 seizoenen systeem. De types zijn warm of koel.

1. Zomer (zuiver 'koel' kleurtype). Lees meer.
2. Winter (zuiver 'koel' kleurtype). Lees meer.
3. Zomer/Winter (zuiver 'koel' type, mixtype, zit qua kleuring tussen het zomer- en wintertype in). Lees meer.
4. Lente (zuiver 'warm' kleurtype). Lees meer.
5. Herfst (zuiver 'warm' kleurtype). Lees meer.
6. Lente/Herfst (zuiver 'warm' kleurtype, mixtype, zit qua kleuring tussen het lente- en herfstype in). Lees meer.

Bij het 10 seizoenen-systeem is er naast deze 6 types een uitbreiding met de volgende 4 types. Deze types zijn neutraal qua warm/koel pigmentering. Men heeft zowel warme als koele elementen in het haar, de ogen en de huid:

7. Zomer/Herfst mixtype (gedempt warm/koel-mengtype met elementen van zowel het zomer- als het herfsttype). Lees meer.
8. Herfst/ Winter, mixtype (gedempt warm/koel-mengtype met elementen van zowel het winter- als het herfsttype). Lees meer.
9. Lente/Zomer mixtype (licht warm/koel-mengtype met elementen van zowel het zomer- als het lentetype). Lees meer.
10. Lente/Winter mixtype (helder warm/koel-mengtype met elementen van zowel het lente- als het wintertype). Lees meer.

Wil je meer lezen over het 10 seizoenen-systeem? Lees dan dit blog.9 SEIZOENEN SYSTEEM

Dit kleursysteem zie je in Belgie, het lijkt op het 10 seizoenensysteem. 

De 9 kleurtypes zijn:

1. Zomer (zuiver 'koel' kleurtype). Lees meer.
2. Winter (zuiver 'koel' kleurtype). Lees meer.
3. Zomer/Winter (zuiver 'koel' type, mixtype, zit qua kleuring tussen het zomer- en wintertype in). Lees meer.
4. Lente (zuiver 'warm' kleurtype). Lees meer.
5. Herfst (zuiver 'warm' kleurtype). Lees meer.
6. Lente/Herfst (zuiver 'warm' kleurtype, mixtype, zit qua kleuring tussen het lente- en herfstype in). Lees meer.
7. Herfst/ Winter, warm/koel-mixtype (donker mixtype met elementen van zowel het winter- als het herfsttype).
8. Lente/Zomer, warm/koel-mixtype (licht mixtype met elementen van zowel het zomer- als het lentetype). Lees meer.
9. Het 'vier seizoenentype' ook wel 'midden van de cirkel' genoemd. Gedempt warm/koel-mixtype. Komt overeen met het zomer/herfsttype. Lees meer.

KLEURADVIES IN ZES KLEURKWALITEITEN

Bij dit systeem wordt gekeken naar de kleurkwaliteiten: warm, koel, donker, licht, helder, gedempt. De kleurkwaliteit die bij jouw het belangrijkste is bepaalt je kleurtype.

HET 78 COLOR SYSTEEM / COLOR MODE SYSTEEM / COM CARDS

Bij deze systemen wordt gekeken naar je belangrijste kleurdominaties. Je COM kaartje geeft de juiste volgorde van je blangrijste dominaties aan. Ik heb de opleiding voor het 78 Color Systeem gevolgd bij Regien Strategier.

Heb je een kleuradvies gehad binnen één van bovenstaande systemen dan heb je een klein (visite)kaartje ontvangen met daarop een collage van kleuren en een omschrijving van je persoonlijke kleurkenmerken? Dan vind je het kaartje/pasje misschien wat klein en beperkt. Je kunt de kleuren jammer genoeg niet los van elkaar zien en houden.

Zoek je een bijpassende kleurenwaaier en/of seizoens-e-boek, stuur me dan een email met een foto van jouw com-kaart/pasje en een omschrijving van je kleurkenmerken. Ik adviseer je graag welke kleurenwaaier het beste bij je past. Een pocket kleurenwaaier is erg fijn, omdat je de kleuren apart kunt bekijken en je zelf kleurgroepjes en kleurencombinaties kunt maken. Wil je liever een waaier met 36 stukjes stof? Die verkoop ik ook. Lees hier meer over de producten die ik verkoop.MIJN E-BOOK: WERKEN MET KLEUR.

In dit prachtige e-book van 93 pagina's vind je allerlei uiteenlopende informatie over het onderwerp kleur. 
Ik bespreek allerlei boeiende zaken die ik dagelijks tegenkom in mijn praktijk als kleurenconsulent. Het e-book is uiteraard geillustreerd met vele verduidelijkende kleurenfoto's. 
Onderwerpen in dit e-book zijn o.a.: Hoe winkel je met je waaier, hoe ga je het beste om met je kleurenwaaier? Wat zijn nou precies warme, koele en neutrale kleuren. Wat zijn mode of accentkleuren en hoe gebruik je ze? Hoe gebruik je jeanskleuren, dierenprints en dessins. Hoe kies je kleuren voor accessoires. Wat is kleurcontrast en hoe pas je het toe? Wat zijn monochrome kleuren en ton-sur-ton kleuren. Wat zijn de effecten en betekenissen van kleuren. Hoe kun je langer en slanker lijken door middel van je kleurgebruik (of juist kleiner). Hoe kun je kleuren op een bijzondere manier combineren. Hoe kun je je doelen bereiken d.m.v. het dragen van kleuren. Het herhalen van je oogkleur en of je haarkleur in je kleding. Hoe gebruik je kleur op de werkvloer? Hoe kun je de aandacht naar het gezicht sturen d.m.v. kleur. Hoe kun je leer- en metaalkleuren toepassen. 
Wil je eens wat meer variatie of ruimte om kleuren te dragen die niet in je kleurenpalet voorkomen, ik leg je uit wat je dan wel en juist niet moet doen. Verder vertel ik je hoe de verschillende kleursystemen werken.
Dit e-book is erg fijn voor mensen die net een kleurenanalyse hebben gehad en meer willen weten over kleur. Ook voor beginnende collega's is het een heel handig naslagwerk. Lees meer.