• darkblurbg
  • darkblurbg

Kenmerken en kleuren van het neutrale zomertype.

Gepubliceerd op: 23-04-2018

Na de reeks over de kleurtypes van het 10 seizoenen-systeem nu de reeks over het 12 seizoenen-systeem. Dit keer bespreek ik het 'neutrale zomertype'. Jouw belangrijkste kleurkenmerk is 'gedempt'. Jouw beste kleuren zijn wat vergrijsd en vrij koel van kleur.

Kleuren en kleding voor het neutrale zomertype.

Het neutrale zomertype is een 'gedempt' kleurtype. Jouw uitstraling is zacht, elegant en vriendelijk. Geregeld krijg ik voordat de kleurenanalyse begint van (wat later blijkt) gedempte kleurtypes de opmerking dat ze vinden dat ze er soms een beetje 'muizig' uit kunnen zien.

De truc zit hem er bij jou niet in om hele felle kleuren te dragen, wat dit kleurtype vaak doet om te compenseren, maar juist mooie, gedempte kleuren en een bijpassende make-up te dragen. Gedempte kleuren laten jou helemaal tot zijn recht komen!!

Het verschil tussen heldere en gedempte kleuren.

^ Het neutrale zomertype staat het mooist in gedempte kleuren. Hele felle kleuren 'overpoweren' jou als het ware.

Voor de term 'gedempt' zou je ook gedekt, vaal, gepoederd, vergrijsd of gemêleerd kunnen gebruiken..

Dit kleurtype komt uit het 12 seizoenen-systeem (Colour Me Beautiful) en heet daar 'soft summer'. Verder wordt dit kleurtype ook wel het 'gedempt-koele type' genoemd.

Zowel de oogkleur, de haarkleur als de huidskleur van de neutrale zomertype zijn rustig en neutraal. Ze zijn dus niet uitgesproken warm of koel. De oogkleur is vaak een menging van de kleuren blauw, grijs, bruin en groen.

Het kan ook voorkomen dat je voorheen een ander kleurtype was, maar door vergrijzing van je haar een neutraal zomertype bent geworden.

Het neutrale zomertype heeft een 'flow' of overloop naar het herfsttype. Het zomertype en het herfsttype zijn beide gedempte kleurtypes. De zomerkleuren hebben bij dit type enige invloed van de herfst. De kleuren van het neutrale zomertype zijn dan ook net wat warmer als die van het koele zomertype. Uit de kleurenanalyse is gebleken dat de kleuren van de koele zomer je net wat te grauw maken. 

Jouw belangrijkste kenmerk is gedempt. Jouw kleuren mogen daarom beslist niet te fel/hard zijn! Wanneer jij hele hele felle kleuren draagt zien we eerst de kleuren en dan pas jou en dat is niet wat we willen...

Voorbeelden van kleuren en kleding voor het neutrale zomertype.

Hoe donker mogen je kleuren zijn? Jouw kleuren lopen van licht tot redelijk donker. Je kunt wat donkerder kleuren hebben dan het koele (pure) zomertype.

Zwart staat je niet zo mooi. Met name niet onder je gezicht. Die kleur is te hard voor je en kan je er bleek, vermoeid, ouder of grauw laten uit zien. 

Jouw kleuren zijn vrij neutraal qua 'kleurtemperatuur', maar ze gaan iets meer naar de koele kant, maar zijn niet zo koel als die van het koele/pur/normale zomertype. Dit houdt in dat ze wel blauwpigmenten bevatten, maar niet zo veel als de echte 'koele zomerkleuren'.

Mooie kleuren zijn o.a.: allerlei rustige groennuances, gedempte blauwtinten, gedempte rozetinten, dofroze, dieproze, oudroze, bordeauxrood, gedempt rood, vergrijsd licht en midden turkoois, aubergine, licht marineblauw, petroltinten, midden dennengroen, paars, neutrale wittinten en allerlei rokerige tinten bruin, taupetinten, grijstinten.

Omdat je een 'flow' hebt naar het herfsttype staan zowel zilver als goud je, zilver heeft iets meer de voorkeur. Neem het liefst de mattere varianten, zoals bijv. geborsteld zilver of antiek zilver. Roségoud staat je ook mooi.

Qua helderheid: jouw kleuren zijn gedempt. Er zit wat grijs doorheen gemengd.

Jouw minst mooie kleuren zijn hele felle kleuren. Draag deze liever niet, al helemaal niet meteen onder je gezicht. Hele felle kleuren overpoweren jouw zachte, verfijnde kleuring. Je ziet als jij felle kleuren draagt eerst de (felle) kleur en dan pas jou. Voor een rok, broek, schoenen e.d. kun je wel fellere kleuren dragen als je wilt.

Wil je toch graag een heldere/felle kleur dragen?

Doe dit dan zo ver mogelijk weg van je gezicht (bijv. als broek rok, schoeisel). Combineer eventuele felle kleuren met jouw topkleuren, draag je beste kleuren onder je gezicht (top, jasje, vest, trui etc.). Neem het liefst felle kleuren die een beetje in het verlengde van de kleuren uit jouw kleurenpalet liggen. Dan is het combineren toch het makkelijkst. Denk bijvoorbeeld aan een wat fellere warmroze tint of een fellere blauw/groene tint.

In een print kun je ook goed wat fellere kleuren nemen.

Een andere optie is om slechte een kleine hoeveelheid van felle kleuren te dragen, bijvoorbeeld in een dessin of in een halsketting met meerdere kleuren kralen, oorbellen, sjaaltje (neem 10 tot 20% van je 'foute' kleuren).

Ook hele (felle) warme kleuren staan je niet mooi. Ze laten je gelaat er gelig uit zien. Denk aan warme kleuren zoals: oranje, goudgeel, okergeel, roest, appelgroen, etc.

Kleurenwaaier van het neutrale zomertype.

^ Kleurenwaaier in 48 kleuren voor het neutrale zomertype.

Kleurenwaaier met 36 stofstaaltjes voor het neutrale zomertype.

^ De kleurenwaaier met stofstaaltjes voor het neutrale zomertype.

Kleuren en kleding voor het neutrale zomertype.

^ Sarah Jessica Parker en Jennifer Ashton zijn twee voorbeelden van het neutrale zomertype.

Zomerse kleding voor het neutrale zomertype.

^ Voorbeelden van zomerse kleding voor het neutrale zomertype. Gebruik vooral de meer sprekende basiskleuren uit jouw kleurenpalet! Dan zie je er geweldig uit!

Het verschil tussen heldere en gedempte kleuren.

^ Hier zie je de verschillen tussen felle en gedempte kleuren. Gedempte kleuren zijn vermengd met wat grijs, dit soort kleuren staan jou geweldig.

Voorbeelden van kleuren en kleding voor het neutrale zomertype.

^ Voorbeelden van kleuren en kleding voor het neutrale zomertype.

Voorbeelden van kleuren en kleding voor het neutrale zomertype.

^ Kleuren voor de neutrale zomer zijn vergrijsd en vriendelijk.

Taupe is een geweldige neutrale kleur voor het neutrale zomertype.

^ Neutrale kleuren zijn rustige kleuren die overal bij passen. Ze zijn het fundament voor je garderobe. Taupe is een geweldige neutrale kleur voor het neutrale zomertype. Verder staan neutrale kleuren als: grijstinten, gebroken wit, kiezelkleur, grijsblauw en midden marine je ook erg goed.

Voorbeelden van kleuren en kleding voor het neutrale zomertype.

^ Neem de meer vergrijsde kleuren en laat zgn. 'knalkleuren' liever links liggen als neutraal zomertype.

Voorbeelden van kleuren en kleding voor het neutrale zomertype.

^ Voorbeeld van een kleurencombinatie voor het neutrale zomertype.

Halskettingen voor het neutrale zomertype.

^ Hier twee halskettingen die ik speciaal voor het neutrale zomertype gemaakt heb. Het leuke van een spang is dat dit soort kettingen niet zwaar ogen. De kralen lijken een beetje te zweven. Je maakt de spang achter vast met een klein schroefje. De spangen zijn verkrijgbaar met een spang in 7 verschillende kleuren, je kunt zelf kiezen welke kleur spang je wilt.

Het neutrale zomertype staat mooi in gedempte redelijk koele kleuren. De kleuren zijn echter een beetje beïnvloed door het herfsttype, vandaar dat dit type zowel zilver, roségoud als goud kan hebben. Het liefst niet te glimmend. Het zijn spangen die sluiten met een klein schroefje. Je kunt deze kettingen bij me bestellen: lees meer.

Voorbeelden van kleuren en kleding voor het neutrale zomertype.

^ Kleuren en kleding voor het neutrale zomertype.

Het verschil tussen ijspastels en poederpastels.

^ Jouw pastelkleuren moeten ook gedempt zijn, net als al jouw kleuren. We noemen dit soort gedempte pastelkleuren ook wel 'poederpastels'.

Hele heldere pastels worden 'ijspastels' genoemd. Je kunt jouw pastels het beste combineren met de donkerder kleuren uit je kleuren palet. Alleen pastels dragen is vaak wat te flets en te licht voor het neutrale zomertype.

Voor lingerie en nachtkleding zijn pastels wel heel geschikt.

TIP: Jouw wittinten zijn heel handig om contrast mee te maken. Dus bijv. een offwhite shirtje met een gedempt blauw jasje. Het offwhite maakt het blauw frisser. pastels zoals lichtblauw, lichtgeel, lila of lichtroze doen dit overigens ook.

Voorbeelden van kleuren en kleding voor het neutrale zomertype.

^ Voorbeelden van goede bruintinten voor het neutrale zomertype. Bruin, taupe, grijs en blauw zijn geweldige neutrale kleuren voor het neutrale zomertype.

Voorbeelden van kleuren en kleding voor het neutrale zomertype.

^ Neem ook wat vergrijsde rozetinten.

Lipstick lippenstift kleur voor het neutrale zomertype.

^ De Etos Care Lipstick Pretty Liar van € 4,99 heeft een mooie, gedempte rozetint. Deze lipstick heeft nu overigens een ander huls. Toegevoegd op 3 febr. 2021.

Lipstick voor het neutrale zomertype.Lipstick kleur voor het neutrale zomertype.

^ Ook de 020 Guave is een mooie gedempte roze kleur voor het neutraal zomertype (van het merk Catrice, te koop bij Trekpleister en Kruidvat).

 

Voorbeelden van kleuren en kleding voor het neutrale zomertype.

^ Neem ook wat vergrijsde blauwtinten.

Voorbeelden van kleuren en kleding voor het neutrale zomertype.

^ Deze jurk heeft een mooie, vergrijsde print. Met donkerbruine accenten kun je het geheel wat pittiger maken.

Neem wittinten die vermengd zijn met wat zachter. Spierwit is wat te hard voor je. Je kunt spierwit eventueel in de zomer onder je middel dragen, maar offwhite past veel mooier.

Voorbeelden van kleuren en kleding voor het neutrale zomertype.

^ Ook je make-up moet wat gedempt van kleur zijn. Neem liever geen knalrode lipstick e.d. dat is veel te sterk bij jou zachte, delicate verschijning.

Voorbeelden van kleuren en kleding voor het neutrale zomertype.

^ Voorbeelden van mooie make-upkleuren voor de neutrale zomer. Ook jouw make-up moet zacht en gedempt van zijn. Neem dus liever geen knalroze of felrode lipstick of glimmende oogschaduw. Dit soort kleuren versmelten niet mooi in je huid en zullen je 'overpoweren'.

Voorbeelden van kleuren en kleding voor het neutrale zomertype.

^ Voorbeelden van make-upkleuren. Je kunt je make-upkleuren herleiden uit je kleurenwaaier.

Haarkleuren voor het neutrale zomertype.

^Je neemt het beste rustige bruintinten of zachte highlights voor je haar. Op deze collage zie je voorbeelden. Vraag bij de kapper om neutrale tinten (deze zitten precies tussen de warme en koele kleuren in).

Ook rustige blondtinten zijn voorbeelden van mooie haarkleuren voor een neutraal zomertype.

Het neutrale zomertype kan allerlei metaalkleuren hebben. Neem ze beslist niet te glimmend. Door je flow naar het herfsttype staan zowel zilver als goud je, zilver heeft iets meer de voorkeur. Neem het liefst de mattere varianten. Roségoud, tinkleur, oud zilver staat je ook mooi.

Voorbeelden van kleuren en kleding voor het neutrale zomertype (MAN).

^ Voorbeelden van kleding voor de neutrale zomerman.

Voorbeelden van kleuren en kleding voor het neutrale zomertype (man).

^ Voorbeelden van kleding voor de neutrale zomerman.

Meer lezen?

* Wil je meer lezen over het koele zomertype? Lees meer.

* Wil je toch graag zwart dragen als gedempt kleurtype? In dit blog lees je wat je kunt doen.

* Janna is een neutraal zomertype, maar draagt tot nu toe bijna altijd zwart... Dit blog gaat over haar.

* Naast de neutrale zomer kennen we nog twee neutrale/gedempte types: het neutrale herfsttype en het zomer-herfsttype. Klik op één van deze twee type om meer te lezen.

* In dit blog kun je de verschillen zien tussen de drie neutrale kleurtypes: het zomer/herfsttype, het neutrale zomertype en het neutrale herfsttype.

* Wil je meer lezen over de verschillende kleurensystemen bij kleurenanalyses? Lees meer.

* Wil je de de link naar mijn Pinterest-bord over het neutrale zomertype? Wist je trouwens dat je dit soort borden ook kunt volgen? Dan krijg je een berichtje op je Pinterest-account als er nieuwe foto's aan het bord zijn toegevoegd.

* Wil je een kleurenwaaier in 36 of 48 kleuren en/of e-book boordevol informatie kopen voor het neutrale zomertype? Kijk dan hier.

* Ben jij een neutraal zomertype en zoek je een kleurenwaaier? Ik heb nu ook zgn. '2-sides' pocketwaaiers. Ze zijn uitgevoerd in luxe kunstdruk en glimmen daardoor niet. Dat is erg belangrijk want glanzend papier vertekent de kleuren. Ze zijn aan 2 zijden bedrukt, met aan de voorkant 40 kleuren en aan de achterkant 160 nuances van deze kleuren. Kijk hier.

* Heb je belangstelling voor leuke accessoires voor het neutrale zomertype? Kijk dan hier.

* Wil je meer weten over de 12 seizoenstypes van het Colour Me Beautiful-systeem? Lees meer.

* Wil jij nu ook wel eens weten welk kleurtype je bent? Ik werk met 26 verschillende kleurtypes. Kom gerust eens langs voor het kleuradvies.  Lees meer.