• darkblurbg
  • darkblurbg

Het 12 seizoenen-systeem.

Gepubliceerd op: 30-01-2017

Je kent ze vast wel, de 'vier seizoenen' (lente, zomer, herfst, winter) die vroeger gebruikt werden bij kleurenanalyses. Tegenwoordig zijn we er achter dat er meer mogelijk is dan alleen deze vier kleurentypes. In dit blog laat ik je de verschillen tussen de types van het 12 seizoenen-systeem zien.

Rond 1940 ontstond in Amerika het 'vier-seizoensysteem'. Vanaf die tijd was het mogelijk om mensen te adviseren over hun kleuren. Het was fijn dat mensen wat meer richting kregen qua kleur.

Het nadeel van dit kleurensysteem is echter dat er alleen maar gekeken wordt naar de elementen warm en koel, terwijl er nog vier belangrijke elementen van kleur zijn. Deze overige elementen zijn: 'licht' en 'donker' en 'helder' en 'gedempt'. Deze vier elementen zijn even belangrijk als de elementen 'warm' en 'koel'. Het kan natuurlijk dat je één van de oorspronkelijke vier seizoenstypes bent. Zo ben ik zelf toevalling een zomertype. Deze vier kleurtypes worden wel 'puur' of 'true' genoemd. De overige 8 kleurentypes hebben een 'flow' of overloop naar een ander kleurtype. De kans dat je niet binnen de vier oorspronkelijke types past is natuurlijk heel groot.

Bij het 12 seizoenen-systeem worden daarom alle zes kleurendominanties onderzocht. Hierbij wordt onderzocht welke dominanties voor jou het belangrijkste zijn. Aan de hand van de volgorde van belangrijkheid van de kleurelementen kunnen we het kleurtype bepalen. 

Het 12 seizoenen-systeem bij kleuradvies.

Bij het 4 seizoenensysteem (lente-, zomer-, herfst- en wintertype) zijn warm en koel het belangrijkste.

^ Op deze collage zie je de verschillen tussen het herfsttype en het lentetype. Zoals je kunt zien zijn beide types duidelijk warm. De kleuren van zowel het herfsttype als het lentetype hebben een gele ondertoon. Daarom worden ze 'warme lente' en 'warme herfst' genoemd. Het verschil zit hem in hoe helder en het donker de kleuren zijn.

^ Op deze foto zie je de verschillen tussen het zomertype en het wintertype. Zoals je kunt zien zijn beide types duidelijk koel. De kleuren van zowel het zomertype als het wintertype hebben een blauwe ondertoon. Daarom worden ze 'koele zomer' en 'koele' winter genoemd. Het verschil zit hem in hoe helder en het donker de kleuren van beide types zijn.

Het Colour Me Beautiful systeem.

^ Naast de kleurendominanties 'warm' en 'koel' die we bij het 4 seizoenensysteem zien, zijn bij het 12 seizoenen-systeem 'licht' en 'donker' en 'helder' en 'gedempt' even belangrijk. We kijken bij de kleurenanalyse in welke volgorde jouw dominanties komen te staan.

^ Dit zijn kleurkragen die bij de zes kleurendominanties passen.

De diepe types (dit zijn de diepe winter en diep diepe herfst) staan het beste in donkere kleuren. De lichte types (de lichte lente en de lichte zomer) staan het mooiste in lichte kleuren. De warme kleurtypes (warme lente en warme herfst) staan geweldig in warme kleuren, koele kleurtypes (de koele zomer en de koele winter) komen in koele kleuren het mooiste tot hun recht, heldere types (de heldere lente en de helder winter) staan het beste in heldere kleuren, gedempte types (de neutrale zomer en de neutrale herfst) staan het mooiste in gedempte (vergrijsde) kleuren.

^ Hierboven zie je het kleurenschema van het 12 seizoenen-systeem-systeem. De pure kleurtypes heten hier 'true' en helder is 'bright'.

Nu volgt een opsomming van alle 12 kleurtypes en een omschrijving van de kleuren die hen het beste tot hun recht laten komen.

-------------------------------------

DE DRIE LENTETYPES:

^ 1. Warme of pure lentetype. 

Warme Lente (ook wel gewoon 'Lente', 'Zuivere lente' of 'Pure Lente' of 'True Spring' genoemd). De kleuren van het 'warme lentetype' zijn op de eerste plaats warm, verder zijn jouw kleuren helder en vrij licht. Dit type heeft geen 'flow' of 'overloop' naar een ander seizoen, zoals bij de mengtypes wel het geval is. Dit is de link naar mijn blog over dit kleurtype, in dit blog uitgebreide informatie.

-------------------------------------

^ 2. Heldere lentetype.

Heldere Lente, neutraal type (dus niet uitgesproken warm of koel), lentetype met een 'flow' naar de winter. 'Helderheid' is het belangrijkste kenmerk. De kleuren van het 'heldere lentetype' zijn in de eerste plaats helder en verder redelijk warm. Wel zie je dat de kleuren iets minder uitgesproken warm zijn dan die van het warme lentetype. De kleuren lopen van licht naar donker. Er zit ook zwart in het palet, maar de heldere lente kan beter niet alleen zwart vlak onder het gezicht dragen. Een zwarte broek, rok, schoenen, o.i.d. kan wel. Dit type heeft een 'flow' of 'overloop' naar het wintertype.

In het Engels is dit een 'clear spring' of een 'bright spring'. De verschillende benamingen komen doordat er verschillende kleursystemen bestaan. Dit kan voor de nodige verwarring zorgen. Dit is de link naar mijn blog over dit kleurtype, in dit blog uitgebreide informatie.

-------------------------------------

 

^ 3. Lichte lentetype.

Lichte Lente, neutraal type (dus niet uitgesproken warm of koel), lentetype met een 'flow' of 'overloop' naar de zomer. 'Licht' is het belangrijkste kenmerk. De kleuren van het 'lichte lentetype' moeten in de eerste plaats licht zijn, verder mogen ze vrij warm zijn. Je kunt zien dat de kleuren iets minder uitgesproken warm zijn dan die van het warme lentetype en vooral licht. Dit type heeft een 'flow' naar het zomertype. Dit is de link naar mijn blog over dit kleurtype, in dit blog uitgebreide informatie.

In het Engels is dit type een 'light spring'. 

-------------------------------------

DE DRIE HERFSTTYPES:

^ 1. Warme of pure herfst. 

Warme Herfst (ook wel gewoon 'Herfst', 'Zuivere herfst' of 'Pure Herfst' of 'True Autumn' genoemd). De kleuren van het 'warme herfsttype' zijn in de eerste plaats duidelijk warm, vrij donker en gedempt. Je kunt wel een lichtere kleur dragen, maar draag er dan iets donkers over. Bijv. en zalmkleurig bloesje met een bruin jasje er over heen. Gedempt houdt in dat de kleuren zijn afgezwakt met wat grijs of bruin. Dit type heeft geen 'flow' of 'overloop' naar een ander seizoen, zoals bij de mengtypes wel het geval is. Dit is de link naar mijn blog over dit kleurtype, in dit blog uitgebreide informatie.

-------------------------------------

 

^ 2. Neutrale herfst.

Neutrale Herfst (ook wel 'soft autumn', 'zachte herfst'), neutraal type (dus niet uitgesproken warm of koel), herfsttype met een 'flow' naar de zomer. 'Gedempt' is het belangrijkste kenmerk. De kleuren van het 'neutrale herfsttype' moeten dus in de eerste plaats gedempt zijn. Verder zijn ze redelijk warm. Wel zie je dat de kleuren iets minder uitgesproken warm zijn dan die van de warme herfst. Je staat niet mooi in felle kleuren. Die 'overpoweren' je.

Voor het woord 'gedempt' worden ook de termen 'soft', 'zacht', 'muted' en 'neutraal' gebruikt, ze betekenen allemaal hetzelfde. De verschillende benamingen komen doordat er verschillende kleursystemen bestaan. Dit kan voor de nodige verwarring zorgen. Dit is de link naar mijn blog over dit kleurtype, in dit blog uitgebreide informatie.

-------------------------------------

 

^ 3. Diepe herfst.

Diepe Herfst (ook wel 'deep autumn' en 'dark autumn'), neutraal type (dus niet uitgesproken warm of koel), herfsttype met een 'flow' naar de winter. 'Donker' is het belangrijkste kenmerk. De kleuren van het 'diepe herfsttype' zijn in de eerste plaats donker. Verder zijn ze niet erg helder. Lichte kleuren dienen altijd met iets donkers gecombineerd worden. Wel zie je dat de kleuren iets minder uitgesproken warm zijn dan die van de warme herfst.

In plaats van 'diep', komen dus ook de termen 'deep', 'dark' en 'donker' voor. De verschillende benamingen komen doordat er verschillende kleursystemen bestaan. Dit kan voor de nodige verwarring zorgen. Dit is de link naar mijn blog over dit kleurtype, in dit blog uitgebreide informatie.

--------------------------------------

DE DRIE ZOMERTYPES:

^ 1. Koele of pure zomer.

Koele Zomer (ook wel gewoon 'Zomer', 'Zuivere zomer' of 'Pure Zomer' of 'True Summer' genoemd). De kleuren van het 'koele zomertype' zijn in de eerste plaats koel. Verder zijn ze gedempt en niet te donker. Dit type heeft geen 'flow' of 'overloop' naar een ander seizoen, zoals bij de mengtypes wel het geval is. Dit is de link naar mijn blog over dit kleurtype, in dit blog uitgebreide informatie.

-------------------------------------

 

^ 2. Neutrale zomer.

Neutrale Zomer, neutraal type (dus niet uitgesproken warm of koel), zomertype met een 'flow' naar de herfst. 'Gedempt' is het belangrijkste kenmerk. De kleuren van het 'neutrale zomertype' zijn in de eerste plaats gedempt. Verder zijn ze redelijk koel. Wel zie je dat de kleuren iets minder uitgesproken koel zijn dan die van het koele zomertype. Je staat niet mooi in hele felle kleuren. Die 'overpoweren' je.

Voor het woord gedempt worden ook de termen 'soft', 'zacht', 'muted' en 'neutraal' gebruikt, ze betekenen allemaal hetzelfde. De verschillende benamingen komen doordat er verschillende kleursystemen bestaan. Dit kan voor de nodige verwarring zorgen. Dit is de link naar mijn blog over dit kleurtype, in dit blog uitgebreide informatie.

-------------------------------------

^ 3. Lichte zomer.

Lichte Zomer, neutraal type (dus niet uitgesproken warm of koel), zomertype met een 'flow' naar de lente. 'Licht' is het belangrijkste kenmerk. De kleuren van het 'lichte zomertype' zijn in de eerste plaats licht. Verder zijn ze vrij koel en wat helderder dan die van de koele zomer. Wel zie je dat de kleuren iets minder uitgesproken koel zijn dan die van het koele zomertype.

In het Engels is dit type een 'light summer'. Dit is de link naar mijn blog over dit kleurtype, in dit blog uitgebreide informatie.

-------------------------------------

DE DRIE WINTERTYPES:

^1. Koele of pure winter.

Koele Winter (ook wel gewoon 'Winter', Zuivere winter' of 'Pure Winter' of 'True Winter' genoemd). De kleuren van het 'koele wintertype' zijn in de eerste plaats koel. Verder zijn ze helder. De kleuren lopen van licht naar donker. Dit type heeft geen 'flow' of 'overloop' naar een ander seizoen, zoals bij de mengtypes wel het geval is. Dit is de link naar mijn blog over dit kleurtype, in dit blog uitgebreide informatie.

-------------------------------------

^ 2. Diepe winter.

Diepe Winter, neutraal type (dus niet uitgesproken warm of koel), wintertype met een 'flow' naar de herfst. 'Donker' is het belangrijkste kleurkarakteristiek. De kleuren van het 'diepe wintertype' zijn in de eerste plaats donker. Verder zijn ze niet erg helder. Lichte kleuren dienen altijd met iets donkers gecombineerd worden. Wel zie je dat de kleuren iets minder uitgesproken koel zijn dan die van het koele wintertype.

In plaats van diep, komen dus ook de termen 'deep', 'dark' en 'donker' voor. De verschillende benamingen komen doordat er verschillende kleursystemen bestaan. Dit kan voor de nodige verwarring zorgen. Dit is de link naar mijn blog over dit kleurtype, in dit blog uitgebreide informatie.

-------------------------------------

^ 3. Heldere winter.

Heldere Winter, neutraal type (dus niet uitgesproken warm of koel), wintertype met een 'flow' naar de lente. 'Helderheid' is het belangrijkste kleurkenmerk. De kleuren van het 'heldere wintertype' zijn dus in de eerste plaats helder. Verder zijn ze redelijk koel. De kleuren lopen van licht naar donker. Wel zie je dat de kleuren iets minder uitgesproken koel zijn dan die van het koele wintertype.

In het Engels is dit een 'clear winter' of een 'bright winter'. De verschillende benamingen komen doordat er verschillende kleursystemen bestaan. Dit kan voor de nodige verwarring zorgen. Dit is de link naar mijn blog over dit kleurtype, in dit blog uitgebreide informatie.

boeken over het colour me beautiful systeem

Meer lezen?

* Wil je meer weten over wat het het verschil is tussen warme en koele kleuren? Lees dan dit blog.

* Wil je meer lezen over de meest voorkomende kleurensystemen (4 seizoenen-systeem, 6 seizoenen-systeem, 9 seizoenen-systeem, 10 seizoenen-systeem, het 12 seizoenen-systeem en het 78 Color Systeem bij kleurenanalyses? Lees meer.

* Wil je mijn Pinterest-bord zien over het 12-seizoen-systeem? Kijk dan hier. Wist je dat je me ook kunt volgen op Pinterest?

* Weet jij welk type je bent en wil je weten welke lipstickkleur er bij jouw kleurentype past? Ik heb een lijstje gemaakt met lipsticks die je gewoon kunt kopen bij de Hema. Lees meer.

* Wil je meer weten over kleuradvies in het 12 seizoenen-systeem bij mannen? Lees meer.

* In dit blog meer uitleg over hoe het 12 seizoenen-systeem precies werkt: Lees meer.

* In dit blog lees je welke metaalkleuren er het beste passen bij de kleurtypes van het 4 seizoenen-, 6 seizoenen- en 10 seizoenen-systeem en het 12 seizoenen-systeem.

* Wil je weten waarom het zo handig en fijn is om te weten welke kleuren jou geweldig staan? Lees dan dit blog.

* Wil jij precies weten welke kleuren jou het beste staan? Boek dan eens een kleurenanalyse. Ik werk met 26 verschillende kleurtypes. Lees meer.

Kleurenanalyse/ kleuradvies in Joure (Friesland).

^ Een aantal van mijn klanten.

De beste kleuren in de wereld zijn de kleuren die jou het mooiste maken!