• darkblurbg
  • darkblurbg

Wat er mis kan gaan bij een kleurenanalyse.

Gepubliceerd op: 19-06-2018

Helaas komt het best vaak voor dat er iemand verkeerd geanalyseerd wordt. Zo dek ik bij een kleurenanalyse gekleurd altijd het haar af met een dun netje. Ook verwijder ik alle make-up en werk ik met daglichtlampen. Doe je dit niet dan kan er een vertekend beeld ontstaan. Ook een bril in een felle of harde kleur kan verwarring veroorzaken.

Ook komt het heel vaak voor dat je buiten de vier gangbare kleurtypes (lente, zomer, herfst, winter) valt. Wanneer iemand met het vier seizoenen-systeem werkt moet je toch ergens ingedeeld worden. Zo kun je in een seizoen terecht komen waar je eigenlijk niet hoort... Ik geef zelf kleuradvies in maar liefst 18 verschillende kleurtypes. Zo krijg je een heel verfijnd kleuradvies.

Soms vragen mensen me of ik ze van een foto wil analyseren. Dit is een risicovolle onderneming, omdat je nooit weet of de kleuren op de foto wel overeenkomen met de werkelijkheid. En de kleurenanalyse duurt bij mij 1,5 uur. We lopen hierbij samen een heel proces door om precies te kijken wat er bij jou past.

Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd geweest in de effecten die kleuren en kleding op mensen hebben. Ik tekende veel en graag en naaide op 11 jarige leeftijd al mijn eerste kledingstuk.

Als middelbare schoolmeisje leende ik geregeld het boek 'Colour Me Beautiful' van Carol Jackson uit de bibliotheek. Ondanks dat ik helemaal gefascineerd was door het boek merkte ik dat het heel moeilijk is om aan de hand van een boek je kleurtype te achterhalen. Alleen al omdat we bij onszelf vaak minder goed kunnen zien welke kleuren ons het mooiste staan. Je hebt toch vaak al een bepaald (vooringenomen) idee van wat jou staat. Dit idee is soms lastig om los te laten. Wij kunnen meestal gemakkelijker objectief naar een ander kijken dan naar onszelf...

Kleuradvies in Groningen.

Ik was altijd enorm gefascineerd door de effecten van kleuren, daarom liet ik ruim dertig jaar geleden mijn eerste kleurenanalyse uitvoeren.

Ik heb van mezelf niet zo veel kleur in mijn gezicht, word moeilijk bruin en mijn eigen natuurlijke haarkleur is assig blond. Vooral mijn haarkleur vond ik nogal muizig, ik had destijds niet veel geld en kleurde mijn haar zelf. Hetgeen steeds op een teleurstelling uit liep... dan werd mijn haar weer te geel en dan weer te rood.

Het kleuradvies dat ik liet doen was in het vier seizoenen-systeem. Helaas ben ik destijds verkeerd geanalyseerd. Ik werd getypeerd als wintertype. Ik herinner me dat ik in een vrij donkere ruimte geanalyseerd ben en dat de dame die mij analyseerde nogal onzeker was om me te typeren.

Nadat ik me een hele tijd trouw aan de geadviseerde winterkleuren had gehouden zag je na verloop van tijd toch weer allerlei andere kleuren in mijn kledingkast verschijnen. Mijn kast werd opnieuw een allegaartje van kleuren: warm, koel, fel, gedempt, er was van alles te vinden.

Onbewust voelde ik aan dat de koele, vrij felle kleuren die bij het wintertype horen niet bij me pasten. Ze waren te sterk voor me en overstemden mijn zachte kleuring.

Ook liet ik me door kappers (waar ik inmiddels wel geld voor had) overhalen om mijn haar in voor mij te donkere haarkleuren te laten verven. Met als gevolg dat ik ladingen make-up moest gebruiken om er een beetje fatsoenlijk uit te zien.

De juiste haarkleur bij je kleurtype.

^ Links zie je mij met een voor mij te donkere haarkleur, rechts een foto van een aantal jaar geleden. Hier is mijn haar in mooie, koele highlights geverfd, die passen perfect bij mij.

Jaren later (ca. 15 jaar geleden) wilde ik toch een nieuwe poging doen en heb ik me opnieuw laten analysen. Er was in de loop der tijd ook een heleboel veranderd op het gebied van kleurenanalyses. Er waren inmiddels veel meer kleurtypes bijgekomen.

Uit deze tweede kleurenanalyse kwam dat ik een 'koel zomertype' was. Dus één van vier de pure types uit het 4 seizoenen-systeem. Bij het Color Me Beautiful-systeem wordt het zomertype een 'koele zomer' genoemd.

Het was net of ik was thuisgekomen! Alles viel op zijn plek. De kleuren van mijn kleurenpalet maken me verfijnd en ik heb niet veel make-up meer nodig.

Een kleuradvies maakt je leven een stuk gemakkelijker.

Sinds ik de kleuren van het koele zomerpalet draag is het of de puzzelstukjes helemaal op hun plaats gevallen zijn. Tot op de dag van vandaag ben ik helemaal tevreden met mijn kleuren. Ik was zelfs zo enthousiast dat het zaadje geplant was voor een omscholing tot kleurenconsulent en later tot image consultant. Dit laatste omdat je kleuren niet los van je persoonlijke stijl en je figuur kunt zien.

Het totaalplaatje moet kloppen, je wilt daarom:

1) Kleuren die bij jouw unieke kleuring passen.

2) Kledingmodellen die je figuur het beste tot zijn recht laten komen.

3) Kleding die past bij je stijlpersoonlijkheid en waarin jij je helemaal 'jezelf' voelt.

Ik heb na deze tweede kleurenanalyse nooit meer de behoefte gevoeld om af te wijken van mijn kleurenpalet. Voor het eerst in mijn leven was ik helemaal tevreden over hoe ik er uit zag. Ik vind mezelf nu niet meer saai of muizig.

Inmiddels weet ik naast welke kleuren ook precies welke vormen en materialen ik het beste kan kiezen voor mijn kleding, schoeisel, sieraden, haar, leesbril en make-up. Ik kan ik alles nu heel gemakkelijk combineren tot een harmonieus geheel. Het was de beste investering in mezelf die ik ooit gedaan heb. Optimaal gebruikmaken van je kleuren is de gemakkelijkste manier om er op je best uit te zien!

Meer lezen?

* Een kleuranalyse kan je leven een stuk gemakkelijker en leuker maken. In dit blogartikel acht redenen waarom.

* Wil jij precies weten welke kleuren jou het beste staan? Boek dan een kleurenanalyse. Ik werk met 18 verschillende kleurtypes. Lees meer.

* Heel vaak hoor ik van klanten dat ze het erg moeilijk vinden om combinaties te maken met kledingstukken. Welke rok of broek combineren ze met welke trui, top, colbertje, etc. Begin eens met jurken, dat scheelt een hoop getwijfel. Lees meer.

* Heb je op zich een goede garderobe, maar wil je weten hoe je hem 'up-to-date' kunt houden? Lees dan dit blog.

* Je kunt kleuren die je al had, maar niet helemaal blijken te goed zijn warmer of koeler laten lijken. In dit blog laat ik zien hoe je dit kunt doen.

* Ken jij het gevoel dat je ‘niets’ hebt om aan te trekken, ondanks een goed gevulde kledingkast? Probeer eens een handige kledingcapsule te maken. Lees meer.