• darkblurbg
  • darkblurbg

Wat er mis kan gaan bij een kleurenanalyse.

Gepubliceerd op: 19-06-2018

Helaas komt het best vaak voor dat er iemand verkeerd geanalyseerd wordt. Zo dek ik bij een kleurenanalyse gekleurd altijd het haar af met een dun haarnetje. Ook verwijder ik alle make-up en werk ik met het juiste daglicht. Doe je dit niet dan kan er al snel een vertekend beeld ontstaan. Ook een bril in een felle of harde kleur kan verwarring veroorzaken.

Ook komt het heel vaak voor dat je buiten de vier gangbare kleurtypes (lente, zomer, herfst, winter) valt. Wanneer iemand met het vier seizoenen-systeem werkt moet je toch ergens ingedeeld worden. Zo kun je in een seizoen terecht komen waar je eigenlijk niet hoort... Ik geef zelf kleuradvies in maar liefst 26 verschillende kleurtypes. Zo kan ik je een heel verfijnd kleuradvies geven.

De kleurenanalyse in mijn studio duurt 2 uur. We lopen hierbij samen een heel proces door om precies te kijken wat er bij jou past. Ik ga altijd zo 'blanco' mogelijk de kleurenanalyse in en ben zelf soms ook verrast welk kleurtype iemand blijkt te zijn. Vaak denken mensen dat ik bij binnenkomst al weet welk kleurtype iemand is, maar dit is absoluut niet het geval... Dat kan ook niet wanneer je met 26 verschillende kleurtypes werkt.

Verder is het natuurlijk ook geweldig om zelf te zien wat er met je gebeurt wanneer je bepaalde kleuren draagt. Ik wijs je tijdens de kleurenanalyse of de effecten van kleuren en laat zien waar je op moet letten. Ik vind het heel belangrijk dat jij het zelf ook ziet. Als je het met eigen ogen hebt zien gebeuren is het heel gemakkelijk om je kleurenpalet te omarmen.

Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd geweest in de effecten die kleuren en kleding op mensen hebben. Ik tekende veel en graag en naaide op 11 jarige leeftijd al mijn eerste kledingstuk.

Kleurenanalyse in Groningen, 18 kleurtypes.

^ Als dreumes had ik heel lichtblond haar.

Het koele zomertype. Kleurenanalyse.

^ Hier zie je mij als meisje van ca. 8 jaar. Ik had toen inmiddels middenblond, assig haar.

Als middelbare schoolmeisje leende ik geregeld het boek 'Colour Me Beautiful' van Carol Jackson uit de bibliotheek. Ondanks dat ik helemaal gefascineerd was door het boek merkte ik dat het heel moeilijk is om aan de hand van een boek je kleurtype te achterhalen. Alleen al omdat we bij onszelf vaak minder goed kunnen zien welke kleuren ons het mooiste staan. Je hebt toch vaak al een bepaald (vooringenomen) idee van wat jou staat. Dit idee is soms lastig om los te laten. Wij kunnen meestal gemakkelijker objectief naar een ander kijken dan naar onszelf...

Een ander probleem met boeken is dat de lijstjes met opsommingen van hoe je haarkleur, oogkleur en huidskleur er uit zou moeten zien om in een bepaalde kleurgroep te vallen niet werken. Deze 'vlieger' gaat echter klant niet altijd op... Zo kan een zomertype best sproetjes hebben en een herfsttype blauwe ogen.

Kleuradvies in Groningen.

^ Het boek 'Colour Me Beautiful' van Carol Jackson.

Ik was altijd enorm gefascineerd door de effecten van kleuren, daarom liet ik ruim dertig jaar geleden mijn eerste kleurenanalyse uitvoeren.

Ik heb van mezelf niet zo veel kleur in mijn gezicht, heb een licht huid en wordt niet gemakkelijk bruin. Ik heb blauwe ogen en mijn eigen natuurlijke haarkleur is assig blond. Vooral mijn haarkleur vond ik nogal muizig, ik had destijds niet veel geld en kleurde mijn haar zelf. Hetgeen steeds op een teleurstelling uit liep... dan werd mijn haar weer te geel en dan weer te rood. Dit komt doordat iedereen warme pigmenten in het haar heeft, ook de zgn. 'koele' kleurtypes. Onderaan dit blog vind je een link naar een blog waarin ik hier verder op in ga.

Het kleuradvies dat ik liet doen was in het 'vier seizoenen-systeem'. Helaas ben ik destijds verkeerd geanalyseerd. Ik werd getypeerd als wintertype. Ik herinner me dat ik in een vrij donkere ruimte geanalyseerd ben en dat de dame die mij analyseerde nogal onzeker was om me te typeren.

Nadat ik me een hele tijd trouw aan de geadviseerde winterkleuren had gehouden zag je na verloop van tijd toch weer allerlei andere kleuren in mijn kledingkast verschijnen. Mijn kledingkast werd opnieuw een allegaartje van kleuren: warm, koel, fel, gedempt, er was van alles in mijn kast te vinden.

Onbewust voelde ik aan dat de koele, vrij felle kleuren die bij het wintertype horen niet bij me pasten. Ze waren te sterk voor me en overstemden mijn zachte, delicate kleuring.

Ook liet ik me door kappers (waar ik inmiddels wel geld voor had) overhalen om mijn haar in voor mij te donkere haarkleuren te laten verven. Met als gevolg dat ik ladingen make-up moest gebruiken om er een beetje fatsoenlijk uit te zien.

De juiste haarkleur bij je kleurtype.

^ Links zie je mij met een voor mij te donkere haarkleur, deze kleur is veel te hard voor mij. Ik voelde me niet prettig in deze haarkleur en zonder een flinke laag make-up zag ik er bleekjes uit...

Rechts zie je een foto van een aantal jaar geleden. Hier is mijn haar in mooie, koele highlights geverfd, die passen perfect bij mij. Ik ben nu maar heel weinig make-up nodig om er geweldig uit te zien. Wist je dat ik elke dag dezelfde make-upkleuren gebruik, onafhankelijk van welke kleding ik draag? Dat is super handig natuurlijk.

Jaren later (ca. 15 jaar geleden) wilde ik toch een nieuwe poging doen en heb ik me opnieuw laten analysen. Er was in de loop der tijd ook een heleboel veranderd op het gebied van kleurenanalyses. Er waren inmiddels veel meer kleurtypes bijgekomen.

Uit deze tweede kleurenanalyse kwam dat ik een 'koel zomertype' was. Dus één van vier de pure types uit het 4 seizoenen-systeem. Bij het Color Me Beautiful-systeem wordt het zomertype een 'koele zomer' genoemd. Dit kleurtype heeft zachte, koele, delicate kleuren.

Het was net of ik was thuisgekomen! Alles viel op zijn plek. De kleuren van mijn kleurenpalet maken me verfijnd en ik heb niet veel make-up meer nodig. 

Een kleuradvies maakt je leven een stuk gemakkelijker.

Sinds ik de kleuren van het koele zomerpalet draag is het of de puzzelstukjes helemaal op hun plaats gevallen zijn. Tot op de dag van vandaag ben ik helemaal tevreden met mijn kleuren. Ik was zelfs zo enthousiast dat het zaadje geplant was voor een omscholing tot kleurenconsulent en later tot image consultant. Dit laatste omdat je kleuren niet los van je persoonlijke stijl en je figuur kunt zien.

Harmonie in je kledingkast na een kleuradvies.

^ Je krijgt harmonie in je kledingkast na een kleuradvies.

Het totaalplaatje moet kloppen, je wilt daarom dat de volgende drie onderdelen kloppen:

1) Je wilt kleuren die bij jouw unieke kleuring passen.

Wanneer je bijvoorbeeld kleuren draagt die te intens of juist te flets voor je zijn kom je niet volledig tot je recht. Bij een kleuradvies let er ik op hoe warm of koel jouw kleuren het beste kunnen zijn, hoe donker ze het beste kunnen zijn en hoe sprekend. Verder kijk ik ook naar welk licht-donkercontrast jou het beste staat.

Kleuradvies/ kleurenanalyse in Joure.

^ Er is heel veel mogelijk op het gebied van persoonlijke kleuring. Doorom werk ik met een systeem met 26 verschillende kleurtypes.

2) Kledingmodellen die je figuur het beste tot zijn recht laten komen.

Wanneer de kleur van een kledingstuk goed is, maar het model niet bij je figuur past zul je je toch niet helemaal prettig in het kledingstuk voelen. Je zou kunnen overwegen om een figuuradvies uit te laten voeren.

Ik ben zelf klein (1.57 m) en heb een voller bovenlichaam, vrij veel boezem, vrij brede schouders, een maag en een buikje en in verhouding smalle heupen.

3) Kleding die past bij je stijlpersoonlijkheid en waarin jij je helemaal 'jezelf' voelt.

Naast dat de kleur goed is en kleding je figuur op je mooist laat uitkomen wil je ook dat een kledingstuk jouw kledingsmaak weerspiegeld. Wanneer je bijvoorbeeld van een casual kledingstijl houdt zul je je in hele klassieke kleding niet op je gemak voelen.

Ik houd zelf van kleding die prettig draagt (natuurlijke stijl) en die vrouwelijk is. Ik houd van gemak en ben niet uren met mijn make-up en haar bezig. Toch vind ik het heel belangrijk om er leuk en verzorgd uit te zien. Ik draag bijna altijd dezelfde sieraden en handtas. Mijn lievelingsaccessoires zijn oorbellen, ringen, armbanden en horloges. Ik draag eigenlijk nooit halskettingen en sjaaltjes voor binnenshuis. Verder ben ik dol op schoenen :-)

Ik heb na deze tweede kleurenanalyse nooit meer de behoefte gevoeld om af te wijken van mijn kleurenpalet. Voor het eerst in mijn leven was ik helemaal tevreden over hoe ik er uit zag. Ik vind mezelf nu niet meer saai of muizig.

Inmiddels weet ik naast welke kleuren ook precies welke vormen en materialen ik het beste kan kiezen voor mijn kleding, schoeisel, sieraden, haar, leesbril en make-up. Ik kan ik alles nu heel gemakkelijk combineren tot een harmonieus geheel. Het was de beste investering in mezelf die ik ooit gedaan heb. Optimaal gebruikmaken van je kleuren is de gemakkelijkste manier om er op je best uit te zien!

Meer lezen?

* Een kleurenanalyse kan je leven een stuk gemakkelijker en leuker maken. In dit blogartikel acht redenen waarom.

* Wil jij precies weten welke kleuren jou het beste staan? Boek dan eens een kleurenanalyse. Ik werk met 26 verschillende kleurtypes. Lees meer.

Dit weekend kreeg ik weer een email waarin iemand me de toverformule vroeg voor een ideale garderobe. Helaas is het nog niet zo gemakkelijk om de juiste kleding te vinden waar je je 100% happy bij voelt. Dit komt omdat het kledingstuk op meerdere punten moet 'kloppen'. Je zult dus echt aandacht moeten besteden aan de keuze van nieuwe kleding. Lees hier meer.

* Je haar wordt bij het blonderen altijd wat warmer van kleur, zelf als je een assige haarkleur hebt. Zelf de zon heeft dit effect op ons haar... Lees in dit blog hoe dit komt.

* Heel vaak hoor ik van klanten dat ze het erg moeilijk vinden om combinaties te maken met kledingstukken. Welke rok of broek combineren ze met welke trui, top, colbertje, etc. Begin eens met jurken, dat scheelt een hoop getwijfel. Lees meer.

* Heb je op zich een goede garderobe, maar wil je weten hoe je hem 'up-to-date' kunt houden? Lees dan dit blog.

* Je kunt kleuren die je al had, maar niet helemaal blijken te goed zijn warmer of koeler laten lijken. In dit blog laat ik zien hoe je dit kunt doen.

* Ken jij het gevoel dat je ‘niets’ hebt om aan te trekken, ondanks een goed gevulde kledingkast? Probeer eens een handige kledingcapsule te maken. Lees meer.

* Je kunt bij mij ook terecht voor een figuur-analyse lees meer of een advies over je persoonlijke stijl lees meer.