• darkblurbg
  • darkblurbg

Waarom een kleuradvies je leven een stuk leuker en gemakkelijker kan maken.

Gepubliceerd op: 19-06-2018

De reden waarom ik 32 jaar geleden mijn eerste kleurenanalyse heb laten doen is dat ik mezelf er vaak zo saai en bleek uit vond zien. Mijn kast hing vol met kleren in allerlei uiteenlopende kleuren en een rode draad was er totaal niet in te vinden...

Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd geweest in de effecten die kleuren en kleding op mensen hebben. Ik tekende veel en graag en naaide op 11 jarige leeftijd al mijn eerste kledingstuk.

Als middelbare schoolmeisje leende ik geregeld het boek 'Colour Me Beautiful' van Carol Jackson uit de bibliotheek. Ondanks dat ik helemaal gefascineerd was door het boek merkte ik dat het heel moeilijk is om aan de hand van een boek je kleurtype te achterhalen. Alleen al omdat we bij onszelf vaak minder goed kunnen zien welke kleuren ons het mooiste staan. Je hebt toch vaak al een bepaald (vooringenomen) idee van wat jou staat. Dit idee is soms lastig om los te laten. Wij kunnen meestal gemakkelijker objectief naar een ander kijken dan naar onszelf...

Kleuradvies in Groningen.

Ik was altijd enorm gefascineerd door de effecten van kleuren, daarom liet ik ruim dertig jaar geleden mijn eerste kleurenanalyse uitvoeren.

Ik heb van mezelf niet zo veel kleur in mijn gezicht, word moeilijk bruin en mijn eigen haarkleur is assig blond. Vooral mijn haarkleur vond ik nogal muizig, ik had destijds niet veel geld en kleurde mijn haar zelf. Hetgeen steeds op een teleurstelling uit liep... dan werd mijn haar weer te geel en dan weer te rood.

Het kleuradvies wat ik liet doen was in het vier seizoenen-systeem. Helaas ben ik destijds verkeerd geanalyseerd. Ik werd getypeerd als wintertype. Ik herinner me dat ik in een vrij donkere ruimte geanalyseerd ben en dat de dame die mij analyseerde nogal onzeker was om me te typeren.

Nadat ik me een hele tijd trouw aan de winterkleuren had gehouden zag je na verloop van tijd toch weer allerlei andere kleuren in mijn kledingkast verschijnen. Mijn kast werd opnieuw een allegaartje van kleuren: warm, koel, fel, gedempt, er was van alles te vinden.

Onbewust voelde ik aan dat de koele, vrij felle kleuren die bij het wintertype horen niet bij me pasten. Ze waren te sterk voor me en overstemden mijn zachte kleuring.

Ook liet ik me door kappers (waar ik inmiddels wel geld voor had) overhalen om mijn haar in voor mij te donkere haarkleuren te laten verven. Met als gevolg dat ik ladingen make-up moest gebruiken om er een beetje fatsoenlijk uit te zien.

De juiste haarkleur bij je kleurtype.

^ Links zie je mij met een voor mij te donkere haarkleur, rechts een foto van een paar jaar geleden. Hier is mijn haar in mooie, koele highlights geverfd, die passen perfect bij mij.

Jaren later (ca. 15 jaar geleden) wilde ik toch een nieuwe poging doen en heb ik me opnieuw laten analysen. Er was in de loop der tijd ook een heleboel veranderd op het gebied van kleurenanalyses. Er waren inmiddels veel meer kleurtypes bijgekomen.

Uit deze tweede kleurenanalyse kwam dat ik een 'koel zomertype' was. Dus één van vier de pure types uit het 4 seizoenen-systeem. Bij het Color Me Beautiful-systeem wordt het zomertype een 'koele zomer' genoemd.

Het was net of ik was thuisgekomen! Alles viel op zijn plek. De kleuren van mijn kleurenpalet maken me verfijnd en ik heb niet veel make-up meer nodig.

Een kleuradvies maakt je leven een stuk gemakkelijker.

Sinds ik de kleuren van het koele zomerpalet draag is het of de puzzelstukjes helemaal op hun plaats gevallen zijn. Tot op de dag van vandaag ben ik helemaal tevreden met mijn kleuren. Ik was zelfs zo enthousiast dat het zaadje geplant was voor een omscholing tot kleurenconsulent en later tot image consultant. Dit laatste omdat je kleuren niet los van je persoonlijke stijl en je figuur kunt zien.

Het totaalplaatje moet kloppen, je wilt daarom:

1) Kleuren die bij jouw unieke kleuring passen.

2) Kledingmodellen die je figuur het beste tot zijn recht laten komen.

3) Kleding die past bij je stijlpersoonlijkheid en waarin jij je helemaal 'jezelf' voelt.

Ik heb na deze tweede kleurenanalyse nooit meer de behoefte gevoeld om af te wijken van mijn kleurenpalet. Voor het eerst in mijn leven was ik helemaal tevreden over hoe ik er uit zag. Ik vind mezelf nu niet meer saai of muizig.

Inmiddels weet ik naast welke kleuren ook precies welke vormen en materialen ik het beste kan kiezen voor mijn kleding, schoeisel, sieraden, haar, leesbril en make-up. Ik kan ik alles nu heel gemakkelijk combineren tot een harmonieus geheel. Het was de beste investering in mezelf die ik ooit gedaan heb. Optimaal gebruikmaken van je kleuren is de gemakkelijkste manier om er op je best uit te zien!

Dit zijn acht redenen waarom een kleurenanalyse je leven kan vergemakkelijken en zelfs veranderen:

1. Je komt door de goede kleuren te dragen dichter bij jezelf.

Kort na de tweede kleuranalyse ben ik begonnen me laten scholen tot image consultant. Grappig genoeg heb ik sindsdien gemerkt dat mensen die de kleuren dragen die bij hen passen zich veel meer 'zichzelf' voelen. Soms kan het een tijdje duren tot dit besef ontstaat. Bijvoorbeeld als iemand altijd zwart droeg en blijkt dat deze kleur niet in het kleurenpalet voorkomt of wanneer je een warm kleurtype bent dat altijd koele kleuren droeg, etc., maar het werkt altijd.

2. Mensen zien harmonie tussen jou en de kleuren die je draagt.

Met de juiste kleuren complementeer je je natuurlijk kleuring. Met de verkeerde kleuren komt het vaak voor dat men eerst de kleuren ziet en dan pas jou. En dat is natuurlijk niet wat je wilt...

Andersom kan ook. Iemand met een sterke persoonlijke kleuring kan er in te fletse of te lichte kleuren onbeduidend en saai uitzien. Verder kun je door je kleuren goed te gebruiken de aandacht naar de sterke punten in je lichaam sturen. Zodat mensen bijvoorbeeld als eerste naar je gezicht kijken en niet naar je heupen ;-)

3. Je bespaart tijd en geld.

Hoe gemakkelijk is het dat je tijdens het shoppen heel snel kunt zien waar de voor jouw geschikte kleuren hangen? Zo hoef je niet onnodig kleding te passen en kom je niet meer met de verkeerde kleuren thuis.

Hoeveel geld je aan je kleding wilt besteden is natuurlijk aan jou. Maar als je wilt kun je met veel minder geld toe. Je kledingkast kan behoorlijk uitgedund worden. Is het niet fijn dat je nooit meer mis kunt grijpen?

Ook zul je merken dat je er in een simpel, betaalbaar bloesje of truitje in één van jouw topkleuren fantastisch uitziet.

4. Je kunt heel eenvoudig een garderobe samenstellen die echt voor je werkt.

Nadat je een kleurenanalyse hebt laten doen weet je precies welke kleuren je kunt kiezen voor zowel je kleding als je metalen, accessoires, make-upkleuren, leerkleuren, haarkleuren, kleuren voor een brilmontuur en kleuren voor je zonnebril.

Aan de hand van je kleurenpalet kun je een perfect harmoniërende garderobe samenstellen. Alle kleuren uit je kleurenpalet kunnen namelijk met elkaar gecombineerd worden. Je kunt zo een oneindig aantal kledingcombinaties maken en maak je niet meer steeds die vaste 'setjes'.

Precies de goede kleuren dragen maakt het verschil tussen er goed en er geweldig uitzien.

5. Je kunt met weinig make-upspullen toe.

Ben jij ook zo iemand met een lade vol (ongebruikte) make-upspullen? Met enige make-up in de juiste kleuren zie je er fris en jeugdig uit, terwijl de verkeerde kleuren je kunnen 'overpoweren', je er ziekelijk uit kunnen laten zien of je juist heel mat kunnen maken. Met de goede make-upkleuren hoef je maar een klein beetje make-up te gebruiken voor een groot effect. En als je geen make-up draagt is dat ook geen probleem, dan draag je gewoon de meer sprekende kleuren uit je palet onder je gezicht.

Je kunt als je je kleuren kent met veel minder make-upkleuren toe en koopt geen verkeerde kleuren meer. Zo gebruik ik elke dag dezelfde make-up, dat staat los van de kleding die ik kies. 

6. Je ontdekt nieuwe kleuren die je geweldig staan.

We hebben allemaal de neiging om vast te houden aan een beperkt aantal kleuren. Een kleurenanalyse zorgt ervoor dat je je bewust wordt van nieuwe kleuren die je geweldig staan maar die je zelf wellicht nooit uitgeprobeerd zou hebben.

7. Je breidt je opties uit en leert hoe je het beste kunt maken van de kleding die je al hebt.

Doordat je nu precies weet naar welke kleuren je moet zoeken tijdens het winkelen vergroot je je opties. Verder ben je in staat om het beste te halen uit de kleding die je al hebt. Door bijvoorbeeld een sjaal, topje of accessoire in een kleur te kopen die je fantastisch staat kun je kleding in een kleur die niet in je palet voorkomt een enorme oppepper geven. Doordat je kleuren allemaal dezelfde ondertoon, diepte en mate van helderheid hebben past alles prachtig bij elkaar.

8. Je krijgt meer zelfvertrouwen.

De juiste kleuren geven je een goed gevoel en laten je er geweldig uit zien. Met de kleuren uit jouw kleurenpalet zie je er fris, gezond, jeugdig en stralend uit. Je haren glanzen, je huid ziet er fris uit en je oogkleur springt er uit. Met jouw beste kleuren zien we harmonie in je uiterlijk. Je gaat je daardoor vanzelf zekerder van jezelf voelen!

De voordelen van een kleurenanalyse.

Je durft na de kleurenanalyse veel meer te doen met kleuren, omdat je weet dat ze je staan!

Meer lezen?

* Wil jij precies weten welke kleuren jou het beste staan? Boek dan een kleurenanalyse. Ik werk met 18 verschillende kleurtypes. Lees meer.

* Heel vaak hoor ik van klanten dat ze het erg moeilijk vinden om combinaties te maken met kledingstukken. Welke rok of broek combineren ze met welke trui, top, colbertje, etc. Begin eens met jurken, dat scheelt een hoop getwijfel. Lees meer.

* Heb je op zich een goede garderobe, maar wil je weten hoe je hem 'up-to-date' kunt houden? Lees dan dit blog.

* Je kunt kleuren die je al had, maar niet helemaal blijken te goed zijn warmer of koeler laten lijken. In dit blog laat ik zien hoe je dit kunt doen.

* Ken jij het gevoel dat je ‘niets’ hebt om aan te trekken, ondanks een goed gevulde kledingkast? Probeer eens een handige kledingcapsule te maken. Lees meer.