• darkblurbg
  • darkblurbg

Verander je van kleurtype als je ouder wordt?

Gepubliceerd op: 07-01-2022

De vraag of je een ander kleurtype kunt worden in de loop van je leven krijg ik heel vaak. Vaak omdat vrouwen zich niet meer thuis voelen bij het kleurtype waarin ze jaren geleden geanalyseerd zijn. Het antwoord is helaas niet eenduidig. Vaak verandert er inderdaad wat, maar dit is niet altijd het geval. Naarmate we ouder worden wordt onze kleuring heel langzaam minder intens. Dit komt o.a. door hormonale veranderingen.

Ik zal mezelf als voorbeeld nemen. Ik ben inmiddels 59 jaar. Vroeger was ik een koel (puur) zomertype, maar tegenwoordig ben ik opgeschoven naar het lichte zomertype.

Hier kun je het verschil goed zien:

Verander je van kleurtype als je ouder wordt?

^ Ik was vroeger een 'koel zomertype'. Hier zie je de 2- sides kleurenwaaier van dit kleurtype.

Verander je van kleurtype als je ouder wordt?

^ Tegenwoordig ben ik een 'licht zomertype'. De kleuren zijn iets sprekender als die van het koele zomertype. Hier zie je de 2- sides kleurenwaaier van dit kleurtype.

Kan je veranderen van kleurtype als je ouder wordt?

^ Donkerblauw droeg ik altijd graag, maar het is nu (vooral direct onder mijn gezicht) soms wat te donker voor me. Mijn kleuren mogen tegenwoordig wel wat lichter en frisser zijn. 

Verander je van kleurtype met grijs haar?

^ Ik droeg vroeger ook wel geregeld wat lichtere kleuren. Ze waren alleen vaak gedempt en koel.

De verandering in kleuren is bij mij niet zo heel groot. Het verschil zit hem voornamelijk in de helderheid van de kleuren.

Kan je kleurtype veranderen als je ouder wordt?

^ Deze frisse, lichte blauwtint staat me perfect! De kleuren van de lichte zomer zijn een ietsje feller als die van de koele zomer.

Kan je veranderen van kleurtype als je ouder wordt?

^ Ik sta nu mooier in lichtere, koele kleuren. Dit jurkje is vrij licht, maar heeft nog wel een beetje licht-donkercontrast.

De kleuren van de koele zomer zijn in volgorde van belangrijkheid:  1. koel, 2. vrij licht tot medium donker en 3. gedempt. 

Die van de lichte zomer zijn: 1. licht, 2. koel, 3. redelijk helder.

Hele donkere kleuren, hele warme kleuren en hele felle kleuren staan me het minst mooi, helemaal onder mijn gezicht.

Mijn beste kleuren zijn tegenwoordig dus iets lichter en ietsje sprekender dan vroeger. En nog steeds koel.

Dat er bij mij niet zo veel verandert is heeft er natuurlijk ook mee te maken dat ik altijd al een vrij lichte/zachte kleuring heb gehad. Heb je bijvoorbeeld heel donker haar of rood haar dan zal er veel meer veranderen wanneer je ouder (en dus ook grijs) wordt.

Kan je veranderen van kleurtype als je ouder wordt?

^ Lichte, frisse kleuren staan bij mij niet flets.

Mijn haar was voorheen altijd midden asblond. Ik kleur het al sinds mijn 20e. Vaak met highlights, maar ik heb ook wel geëxperimenteerd met andere kleuren. En dat liep niet altijd even goed af ;-)

Kan je veranderen van kleurtype als je ouder wordt?

^ Ooit had ik een tijdje deze haarkleur. Met een heleboel make-up op stond het best leuk. Mijn ogen sprongen er echt uit, dit kwam doordat het blauw van mijn ogen contrasteert met het roodbruine haar. Maar zonder make-up op zag ik er niet uit...

Ik ben nog steeds niet erg grijs, maar toen ik vorig jaar tijdens de lockdown mijn haar een poos niet kon laten kleuren zag ik inmiddels toch al wel wat grijze haren heb. Het haar van een koel zomertype vergrijst overigens over het algemeen niet zo snel en dat zie je bij mij ook terug.

Het wintertype kan bijvoorbeeld al vroeg grijs worden. Soms begin het al halverwege de twintig.

^ Tijdens de lockdown kwam mijn eigen haarkleur weer een beetje in het zicht.

Kun je van kleurtype veranderen als je ouder wordt?

^ Hier zie je de uitgroei van mijn haar tijdens de vorige lockdown periode.

Warme kleurtypes.

Bij de warme kleurtypes (het lentetype en het herfsttype) kan er als ze ouder worden een grotere verandering optreden in de kleuren die hen het mooist staan. Dit komt doordat ze in de loop der tijd meestal een wat minder warme huid krijgen. Ook hun sproeten kunnen soms verdwijnen en ze krijgen langzaam grijze haren. Ze kunnen dan opschuiven naar een wat minder warm kleurtype. Bijvoorbeeld naar het neutrale herfsttype, het neutrale lentetype, het lichte lentetype of het lente/zomertype. Maar dit hoeft niet persé het geval te zijn. Het haar grijze van warme kleurtypes kan vooral de eerste jaren nog vrij warm (lees gelig) van kleur blijven. En dan blijven wat warmere kleuren toch mooier.

Hier als voorbeeld José:

Wat gebeurt er met je kleurtype als je grijs wordt?

^ José was voorheen een 'licht lentetype' en kleurde haar haar vaak lichtblond. Op deze oude foto's zien we duidelijk hoe goed de lichte lentekleuren toen bij haar pasten.

Vroeger had José sproetjes, inmiddels niet meer. Haar natuurlijke haarkleur is donkerblond. José wordt heel snel bruin.

Wat gebeurt er met je kleurtype als je grijs wordt?

^ Dit is de huidige haarkleur van José aan de achterkant. Ze is gestopt met het kleuren van haar haar. Het heeft tegenwoordig een koel grijze kleur. Aan de achterkant zien we nog een heel klein beetje kleur in het grijze haar. We zien nog wat lichtbruine stukjes haar.

Verandert je kleurtype als je ouder wordt?

Ik heb José geanalyseerd en tegenwoordig is ze, met haar koele grijze haar verschoven van het lichte lentetype naar het lichte zomertype.

Voetnoot:

Wat ik ook vaak zie is dat iemand vroeger in het vier seizoenen-systeem is geanalyseerd. Tegenwoordig werken we met veel meer kleurtypes. Ik zelfs met 26 verschillende. Het komt vaak voor dat de analyse destijds al wat lastig/stroef verliep, omdat men niet goed bij één van de vier seizoenen paste. Uiteraard werd je desondanks toch in een bepaald seizoen ingedeeld. Deze mensen gaan op den duur vaak weer allerlei kleuren doorelkaar dragen. Dit komt doordat ze zich niet thuis voelen bij het seizoen waarbij ze zijn ingedeeld. De uitslag van een nieuwe kleurenanalyse is voor hen vaak een openbaring!

Meer lezen?

Ik krijg heel vraag vragen over grijs haar. Helemaal doordat vrouwen hun haar door de lockdown niet konden laten kleuren. Ze denken er over om te stoppen met kleuren maar zijn dan vaak bang dat ze er dan oud en saai uit zouden zien.

Of je er aan toe bent om te stoppen met kleuren is uiteraard helemaal aan jou. Stop je met kleuren dan is het wel extra belangrijk om 'kleur' te dragen. Met grijs haar wordt je uiterlijk namelijk. onder sprekend. Wat 'kleur' voor jou inhoudt kunnen we achterhalen tijdens een kleurenanalyse. Hier vind je links naar leuke blogs over dit onderwerp.

* José was een licht lentetype en heeft grijs inmiddels haar. Lees hier meer over José's kleuren.

* Grijs haar is toch gewoon grijs? Nou nee dus! Lees hier meer.

* Wil je tips lezen voor grijs haar? Lees dan dit blog.

* Nu je grijs haar hebt is je licht-donker contrast hoogst waarschijnlijk lager dan voorheen. In dit blog lees je meer over dit contrast.

* Bij grijs haar staat grijze kleding ook vaak heel mooi. Maar de kleur grijs kan ook warm, neutraal en koel zijn. Lees meer.

* Wil je meer lezen over Annette, een licht lentetype met (warm) grijs haar? Lees meer.

* Bij grijs haar staat grijze kleding ook vaak heel mooi. De kleur grijs kan echter warm, neutraal en koel zijn. Neem wel de juiste grijstinten. Lees meer.

* Wil je meer lezen over Annette? Zij was altijd een warme lente en is nu een licht lentetype met haar grijze haar. Lees meer.

* Wil je meer lezen over Laura? Laura is kapster van beroep en al vroeg grijs. Ze is tegenwoordig een licht zomertype met grijs haar. Lees meer.

* Wil je meer lezen over Lilian? Ze is een neutraal herfsttype met grijs haar. Lees meer.

* Wil je meer lezen over Aggy? Zij is nog steeds een warm lentetype, ondanks haar grijze haar. Lees meer.

* Een koel wintertype kan door vergrijzing een licht wintertype worden. Lees hier meer over dit kleurtype.

* Een warm kleurtype kan door vergrijzing ook een neutrale lentetype worden. Heb jij een zachte, warme uitstraling en denk je dat je misschien ook een neutraal lentetype bent? Lees hier meer over het neutrale lentetype.

* Wil je mijn Pinterest-bord over natuurlijk grijs haar zien? Kijk dan hier. Wist je dat je me ook kunt volgen op Pinterest?

* Wil jij nu ook wel eens weten welk kleurtype je bent? Of denk je dat er bij jouw inmiddels ook het één en ander veranderd is?

Of overweeg je om te stoppen met het kleuren van je haar, maar twijfel je nog? 

Boek dan een kleurenanalyse (M/V), ik werk met 26 verschillende kleurtypes. Je krijgt altijd advies over de haarkleuren die het beste bij jou zouden passen, mocht je willen blijven kleuren. Als je er over nadenkt om je haar grijs te laten worden of als in de toekomst misschien wel een andere haarkleur wilt dan weet je na de kleurenanalyse precies welke soort kleuren er dan (eventueel) bij je passen.

Je kunt dus na het kleuradvies in alle rust beslissen wat je wilt met je haar. Kijk hier voor meer informatie over de kleurenanalyse.