• darkblurbg
  • darkblurbg

Vraag van een 'licht zomertype': Ik heb grijs haar, zal ik het kleuren of niet?

Gepubliceerd op: 30-04-2018

Het blog van deze week gaat over Laura. Laura is kapster en heeft een vraag over haar haarkleur. Ze laat haar haar sinds enige tijd grijs worden, maar vraagt zich af wat haar mogelijkheden zijn als ze het toch weer wil kleuren.

Beste Margriet,

Ikzelf ben kapster en heb sinds 15 jaar een eigen zaak.
Voor iedere klant weet ik wat moois te maken, maar op dit moment alleen niet voor mijzelf... Ben ook wat onzeker geworden na mijn zwangerschappen. Ik zou graag van jou willen horen wat voor haarkleur je mij zou aanraden.
Mijn haar is inmiddels wit/grijs. Heb grijsblauwe ogen. De punten van mijn haar zijn nu ontkleurd omdat ik het uit wil laten groeien en het grijs wil laten worden. Alleen haalt dit mij niet op vind ik.

Laura heeft voor dit blog een aantal foto's beschikbaar gesteld. Ze had als kind witblond haar, toen ze wat ouder werd het haar eerst lichtblond en daarna midden blond.

Grijs haar kleuren of laten?

^ Laura laat haar haar grijs worden. Ze is, nu ze grijs haar heeft, een 'licht zomertype' geworden. Ze zou daarom de combinatie zwart/wit niet meer onder haar gezicht moeten dragen. De kleur zwart 'zuigt' alle leven uit het gezicht van een 'licht zomertype'. Verder maakt zwart je al snel hard en tekent deze kleur bij de lichte kleurtypes erg in het gezicht.

Ook spierwit is te hard voor het 'lichte zomertype'. Gebroken wit is een veel betere optie voor dit kleurtype. Laura vindt dat deze haarkleur haar niet echt ophaalt, maar het dragen van de juiste kleuren (voor kleding, accessoires en make-up) zou haar enorm goed doen!

Verder zijn haar wenkbrauwen te donker geverfd, ze zijn nu wat te 'zwaar' van kleur bij het lichte haar... De balans tussen haar haarkleur en wenkbrauwkleur is zo een beetje zoek. Ook maken de donkere wenkbrauwen de natuurlijke oogkleur (grijs/blauw) donkerder en trekt de donkere kleur van de wenkbrauwen de oogkleur meer naar de grijze kant i.p.v. naar de blauwe kant en dat is jammer.

Grijs haar kleuren of laten?

^ Laura heeft de punten van haar haar ontkleurt, zodat ze mooi egaal aansluiten bij haar grijze uitgroei. Op deze foto zie je de natuurlijke kleur van haar wenkbrauwen. Lichtere wenkbrauwen zijn veel meer in harmonie met haar zachte, delicate uitstraling. Ook lijken de ogen hierdoor blauwer.

Beste Laura,

Hierbij mijn tips:

Ik vind jouw huidige haarkleur heel mooi staan, ik denk alleen dat je andere kleuren moet gaan dragen voor je kleding, accessoires en make-up! Er zullen massa's mensen jaloers zijn op jouw prachtige, witte grijstint. Bovendien is grijs haar nu super modern! Er zijn op dit moment legio jonge meiden die hun haar verven in een grijstint en er veel moeite voor doen om hun grijze kleur te behouden. Een geverfde grijstint is namelijk een lastige kleur om goed te houden.

Op zich is het natuurlijk het fijnste om grijs haar niet meer te verven. Dat scheelt een hoop tijd, geld en moeite. Ik zou je de volgende vijf opties adviseren:

1. Je kunt overwegen om je haar helemaal niet meer te kleuren en de oplossing te zoeken in de kleuren die je draagt.

Je bent tegenwoordig een 'licht zomertype'. De lichte zomer heeft wat invloed van het lentetype. We noemen dit een 'flow' naar het lentetype. De kleuren van het 'lichte zomertype' zijn in de eerste plaats licht, verder neutraal tot wat koeler en iets sprekender dan die van het 'koele zomertype'. Dat de kleuren iets frisser en iets minder koel zijn komt door de invloed van het lentetype. De kleuren van het 'koele zomertype' zijn wat gedempter (vergrijsder) dan die van de 'lichte zomer'.Je staat als 'licht zomertype' niet mooi in hele donkere kleuren, die 'zuigen' alle kleur uit je gezicht. Ook zeer harde, felle kleuren staan je niet mooi, ze overpoweren je zachte, delicate kleuring. Zoek het verder ook niet in zeer warme kleuren, want die maken je huid gelig.

De prachtige blauwtinten op de collage hieronder zijn geweldig bij het 'lichte zomertype' en zullen de grijs/blauwe ogen van Laura laten sprankelen:
Blauw voor een licht zomertype.

2. Laat je gewoon haar helemaal grijs worden en draag wat meer make-up in de zachte/frisse tinten uit het kleurenpalet van het 'lichte zomertype'.

En dan vooral blusher en lipstick. Zoek voor je lippen en wangen kleuren zoals op de foto hieronder. Wat make-up doet heel veel voor je. Deze oplossing is wel zo gemakkelijk, geen gedoe met uitgroei meer...
De invloed van een mooi roze blusher en een roze lipstick worden vaak erg onderschat, helemaal bij de lichte kleurtypes doen ze enorm veel goeds! Je kunt met een lichte foundation je huid mooi egaal maken. Neem altijd een kleur die mooi overloopt in je eigen huidskleur. Test een foundation altijd uit op je kaaklijn. En bekijk het effect in natuurlijk daglicht, lampen in winkels kunnen een verkeerd beeld geven.
De rozetinten op de foto hieronder komen uit hert kleurenpalet van het 'lichte zomertype'. Dit soort rozetinten zijn geweldig voor een blusher en lipstick.

TIP: Grijs haar wordt onder invloed van de zon snel geel. Was grijs haar daarom één keer per week met een goede zilvershampoo om het fris van kleur te houden. Doordat de structuur van je haar is verandert is het ook heel belangrijk om je haar nu het grijs wordt extra goed te verzorgen.

Make-up voor een licht zomertype.

3. Stop met het dragen van zwart (en spierwit bij je gezicht) vooral zwart zuigt alle kleur uit je gezicht. 

Zwart voor een licht zomertype? Liever niet...
^ En een zwarte jurk voor een licht zomertype? Liever niet...

Op deze collage die ik gemaakt heb als voorbeeld zie je dat een zwarte jurk optisch behoorlijk zwaar 'drukt' op een licht zomertype. Bij het zachte, frisse uiterlijk van het lichte zomertype is zwart al snel te hard. De andere kleuren zijn veel mooier in harmonie met jouw delicate kleuring. 

Maak je wenkbrauwen niet zo donker, het contrast wordt anders te groot met je huidige haarkleur. Neem liever een zachte taupetint (bijv. Superlast 24H van Essence nr. 10 blonde/ Kruidvat). Of laat je wenkbrauwen in een blondtint verven.
Ook voor je verder make-up kun je de lichte zomerkleuren uit je kleurenpalet heel mooi gebruiken. Denk aan bijvoorbeeld een blauw, licht paars of lila oogpotlood. Neem zeker niet te donkere kleuren voor je oogpotlood, voor jou is 'licht' immers het belangrijkste kleurkenmerk!
Make-up voor het lichte zomertype.
^ Neem voor je oogpotlood eens frisse blauwtint, paarstint of groentint uit je kleurenwaaier, dit soort vrolijke kleuren laten je grijs/bauwe ogen nog meer spreken. Op de collage hierboven zie je een aantal opties van mooie kleuren voor make-up.
Wil je je haar wel kleuren (misschien vind je het als kapster ook leuk om een uithangbord voor je zaak of voor nieuwe trends te zijn) dan kun je het volgende doen:

4. Verwerk koele of neutraal blonde low-lights (zeker niet te donker!!) in je grijze haar. Ik weet niet of jouw grijze haar goed pakt en of de (lichte) lowlights goed blijven zitten.

Grijs haar zul je altijd moeten verven, kleurspoelingen pakken niet op grijs haar. Laat plukken op folies zetten. Wanneer de kleuren door je eigen haarkleur verwerkt worden scheelt dit uitgroei bijwerken doordat je eigen grijze kleur door de geverfde haarkleur zit. Zo hoef je minder vaak bij te kleuren als met optie 5.

5. Verf je haar in een neutrale lichtblondtint, of liever nog twee of drie tinten blond.

Je kunt altijd teruggaan naar de kleur die je als kind had. Houd het wel bij de lichtere tinten. Je zult je haar bij deze otpie wel steeds bij moeten werken i.v.m. grijze uitgroei. Maar misschien vind jij dit als kapster niet zo'n probleem... Het 'lichte zomertype' staat heel mooi in lichte blondtinten die neutraal of wat koeler van kleur zijn. Ze hoeven echter niet zo 'assig' te zijn als die van de 'koele zomer'.
Als je grijs bent geworden moet je haarkleur lichter verven dan voorheen. Een te donkere haarkleur zal je nu absoluut niet meer staan! Te donkere haarkleuren werken net als zwart en zullen je er bleek en moe uit laten zien.
Succes Laura. Ik ben benieuwd wat je gaat doen!

Grijs haar kleuren of niet?

^ Op deze collage zie je een aantal foto's van Laura. Doordat ze kapster is heeft ze natuurlijk al heel wat kleuren gehad :-)

Grijs haar? Kleuren of zo laten?

^ Hier zie je Laura met lichte blondtinten in het haar. Dit is een voorbeeld van optie 5. Het zijn hele goede kleuren voor een 'lichte zomer'. Het haar moet voor een 'licht zomertype' niet te warm (geelblond) zijn, maar mag wel een klein beetje warmte bevatten. Je kunt zien dar Laura's ogen veel lichter en blauwer lijken met dit blauwe shirt.

Extra tip's voor Laura:

Het 'lichte zomertyp'e staat heel mooi in kleuren met enige helderheid onder het gezicht. Jouw kleuren moeten wel licht zijn, ze zijn vermengd met wit. Draag de frisse, sprekende kleuren uit je kleurenpalet vlak bij je gezicht, dan kom jij echt tot leven! Neem kleuren uit dit palet of kleuren die bij dit kleurenpalet passen.

Draag je de rustige kleuren uit je kleurenpalet, zoals bijvoorbeeld beige, taupe, lichtgrijs of zandkleur? Zorg dan voor wat extra kleur in je make-up! Dit soort rustige kleuren noemen we neutrale kleuren. Ze zijn het fundament van je garderobe omdat je er heel gemakkelijk allerlei sprekende kleuren bij kunt combineren.

Mooie neutrale kleuren voor het lichte zomertype.

^ Voorbeelden van mooie neutrale kleuren voor het' lichte zomertype'.

Kleurenwaaier van het lichte zomertype.

^ Een afspiegeling van de kleuren voor het 'lichte zomertype'. Ze zijn licht, neutraal tot wat koeler en redelijk sprekend.

Heb je kleuren in je kast hangen die wat te donker zijn? Draag er dan een mooie sjaal overheen in jouw topkleuren. Een vrolijke halsketting of een paar kleurige oorbellen werken ook goed om wat kleur toe te voegen.

Haarkleur herhalen:

Laura boft enorm! Ze heeft van zichzelf prachtig zilvergrijs haar. Je kunt je haarkleur herhalen door kleding in leuke metallic stoffen te zoeken in lichte zilvertinten. Door kleuren die je van nature in je gelaat (in dit geval je haar) hebt te herhalen krijg je een heel mooi harmonieus plaatje. Probeer maar eens uit hoe mooi lichte zilvertinten staan. Een hele lichte grijstint zal Laura overigens ook prachtig staan.

Metallic stoffen en leersoorten in metaalkleuren zijn momenteel volop verkrijgbaar. Metallics zijn eigenlijk ook neutrale kleuren, maar ze zijn door hun glans net even aparter...

Bedankt Laura voor het beschikbaar stellen van de foto's!

Laura's reactie:

Wat ik begrijp uit jouw woorden dat deze kleur die ik nu heb, zo gek niet is. Ook is mijn innerlijke streven om mijn mooie grijze haar niet meer te kleuren en het grijs te laten worden.

Ik hou van beetje excentriek en het lijkt mij leuk om een rode lipstick ook op te doen.  Kan ik rood hebben? 
Ook ga ik kijken voor een andere kleur monteur van mijn bril!
Nogmaals ik hou je op de hoogte van de ontwikkelingen!
Ben helemaal blij met jouw adviezen.

Mijn reactie,
Ik zou het als ik jou was zeker proberen om je haar zo te laten en het te zoeken in andere accenten. Je haar verven kan immers altijd nog.

Mijn tips voor rode lipstick:

Rood is niet meteen de eerste optie voor het' lichte zomertype'. Zachte rozetinten wel. De kleur rood kan al snel te fel worden voor het 'lichte zomertype'. Zoals ik al vertelde kunnen hele felle kleuren een licht zomertype 'overpoweren'.
LIPSTICK-TIP 1: Neem daarom als je rode lipstick wilt het liefst een lichte, vrij zachte roodtint. Knalrood kan al snel wat te hard voor je zijn (hele felle kleuren zijn te sterk voor jou en niet mooi versmelten in je gezicht...).
LIPSTICK-TIP 2: Neem ook zeker geen oranje/rood, dat is een te warme roodtint voor jou. Oranje/rood maakt je huid te geel.
LIPSTICK-TIP 3: Houd in de winkel jouw rozetinten uit je waaier bij rode lipstick en kijk welke het mooiste 'opgaat' in deze kleuren. 

Benieuwd naar Laura's kapsalon in Purmerend? Haar website is www.hairfirst.nl

Blijf je hetzelfde kleurtype als je grijs wordt?
^ José was voorheen een licht lentetype, maar is nu ze grijs haar heeft een licht zomertype geworden.

Meer lezen?

* In dit blogartikel vind je alle informatie over de kenmerken en kleuren voor het 'lichte zomertype' uit het Color Me Beautiful-systeem.

* Meer lezen over het kiezen van een goede haarkleur bij je kleurtype? Lees meer.

* Iedereen kan rood hebben, als je maar de goede tinten neemt. Het 'lichte zomertype' staat mooi in lichte, vrij zachte roodtinten. Lees meer.

* Ook rozetinten staan jou als 'licht zomertype' geweldig. Neem lichte, neutrale tot wat koelere rozetinten. Lees meer over de kleur roze.

* Wil je meer lezen over metallics? Lees meer.

* Wil je lezen hoe je je oogkleur kunt verhelderen? Lees meer.

* Wil je meer lezen over iemand die door vergrijzing van het haar van een 'warm lentetype' naar een 'licht lentetype' is opschoven? Lees meer.

* José was een licht lentetype en heeft grijs inmiddels haar, wat nu? Lees hier meer over wat er gebeurt is met José's kleuren.

* Wil jij nu ook wel eens weten welk kleurtype je bent? Of denk je dat er bij jouw inmiddels ook het één en ander veranderd is? Ik werk met 26 verschillende kleurtypes. Kom gerust eens langs voor het kleuradvies. Lees meer.