• darkblurbg
  • darkblurbg

Hoe kies je een haarkleur bij je kleurtype?

Gepubliceerd op: 15-09-2017

Het overgrote deel van mijn klanten verft het haar. Wist je dat meer dan de helft van alle haarkleuren niet bij jou passen? Vraag je je af welke haarkleur dan wel bij je past? Het antwoord is simpel: jouw eigen haarkleur. Misschien vind jij jouw haarkleur net wat saai of wil je wel eens wat variatie. In dit blog lees je waar je dan op moet letten!

Haarkleuren van koel naar warm.

^ Zoals je op deze afbeelding kunt zien lopen haarkleuren geleidelijk over van warm naar koel. De kleuren die in het midden vallen noemen we 'neutrale haarkleuren'. Neutrale haarkleuren zijn niet uitgesproken warm of koel, daarom noemen we ze neutraal. Rood haar is bijvoorbeeld duidelijk warm en asblond haar is een echte koele haarkleur. Een neutrale haarkleur is bijvoorbeeld een bruine haarkleur die in het zonlicht een ietsje warmte laat zien.

Het is jammer genoeg niet zo dat een haarkleur die jij mooi vindt ook vanzelfsprekend bij jou past. Meer dan de helft van alle haarkleuren zal zelfs vloeken. Hoe weet je dan welke haarkleuren je wel en welke je juist beter niet kunt kiezen? Dat vertel ik je hier.

 

Warme en koele haarkleuren voor de verschillende kleurtypes.

^ Op de bovenstaande collage zie je links voorbeelden van koele en rechts duidelijk warme haarkleuren.

Ben je een uitgesproken warm of koel kleurtype? Dan kun je ook het beste ook voor een bijpassende haarkleur gaan. Neem je als warm kleurtype een koele haarkleur of andersom? Dan zal deze kleur niet bij je natuurlijke kleuring harmoniëren. Een haarkleur die niet bij je past kan je er flets, bleek, grauw, gelig of soms zelfs ziek uit laten zien!

Bij het kiezen van een juiste haarkleur is het het belangrijkste om te bepalen of je een overwegend warm, koelgedempt, helder, licht of donker kleurtype bent.

Door middel van een kleurenanalyse kunnen we samen uitvinden welk kleurtype jij precies bent. Ik werk met 26 verschillende kleurtypes. Ik geef je bij een kleuranalyse uiteraard ook advies over haarkleuren die het beste bij jouw natuurlijke kleuring passen. Naast je eigen haarkleur kijk ik hierbij ook naar de teint van je huid, je oogkleur en je natuurlijke donker/lichtcontrast. 

TIP VAN DE PROFESSIONAL: Ken je je kleurtype? Houd dan je kleurenwaaier bij je haar om de controleren of de kleuren van je waaier mooi overlopen in je haarkleur. De kleur van je haar moet matchen bij je kleurenwaaier.

Wil je geen kleuranalyse laten doen?

- Dan is het belangrijk om uit te gaan van je natuurlijke haarkleur. Wanneer je dicht bij je natuurlijke haarkleur in de buurt blijft kan er eigenlijk niet zo veel mis gaan. Je kunt natuurlijk wel een klein beetje schuiven met kleuren. Hiermee bedoel ik dat je een beetje lichter, donkerder, koeler of warmer kunt gaan dan de kleur die je van nature hebt. Hoe groter de stappen zijn die je maakt, hoe groter het risico op teleurstellingen.

- Word je inmiddels grijs en wil je je haar om die reden kleuren? Onthoud dan dat je een niet te donkere kleur moet nemen. Dit komt doordat je zelf nu ook zachter van kleuring wordt. Een te donkere haarkleur zal je nu onnodig hard maken. Bedenk ook dat een kleurspoeling niet op jouw grijze haar zal 'pakken'. Je moet nu kiezen voor haarverf (ook wel een permanente kleuring genoemd).

- Ook is het belangrijk om te letten op het donker/licht contrast wat je van nature in je uiterlijk hebt. Blijf in de buurt van je natuurlijke donker/licht contrast, dan zit je altijd goed. Iemand die heel licht van kleur is zal niet echt mooi staan in zwart haar.

Op de afbeeldingen hieronder zie je de verschillen tussen warme, neutrale en koele haarkleuren:

Koele haarkleuren/ kleuradvies/ kleurenanalyse.

^ Voorbeelden van koele haarkleuren. In koele haarkleuren zitten veel koele (assige) pigmenten.

Koele kleurtypes staan het beste in dit soort kleuren. De koele kleurtypes zijn: het koele zomertype, het koele wintertype, het diepe zomertype en het zomer/wintertype.

Let echter op: ook in koele haarkleuren zit warmte, dit merk je vooral als je je haar oplicht, maar ook in de zon kan koel haar aan de punten warmer worden. Koele kleurtypes met blond haar raad ik aan af en toe een zilvershampoo te gebruiken om een gele gloed tegen te gaan.

Neutrale haarkleuren/ kleuradvies/ kleurenanalyse.

^ Voorbeelden van neutrale haarkleuren. In neutrale haarkleuren zitten veel neutrale pigmenten. Dit houdt in dat het haar niet echt koel van kleur is, maar ook niet veel warmte bevat.

De gedempte kleurtypes staan het beste in neutrale haarkleuren. De gedempte kleurtypes zijn: de neutrale zomertype, het neutrale herfsttype en het zomer/herfsttype.

Warme haarkleuren/ kleuradvies/ kleurenanalyse.

^ Voorbeelden van warme haarkleuren. In warme haarkleuren zitten veel warme pigmenten. Warme kleurtypes staan het beste in dit soort kleuren. De warme kleurtypes zijn: het warme lentetype, de warme herfsttype, het heldere herfsttype, het neutrale lentetype en het lente/herfsttype.

Voorbeelden van lichte haarkleuren.

^ Voorbeelden van lichte haarkleuren. Lichte haarkleuren staan het mooist bij mensen die van nature licht haar hebben, maar ook als je inmiddels grijs bent geworden. De lichte types zijn: het lichte zomertype, het lichte lentetype en het lente/zomertype.

Donkere haarkleuren/ kleuradvies/ kleurenanalyse.

^ Voorbeelden van donkere haarkleuren. Donkere haarkleuren staan het mooist bij mensen die van nature donker haar hebben. Maak je haar niet te donker, dit kan snel hard staan. Ben je een diep type, maar wordt je al wat grijs? Dan kun je beter overstappen op een wat lichtere haarkleur, dit staat zachter en past nu beter bij je. De diepe kleurtypes zijn: de het diepe herfsttype, het diepe wintertype en het herfst/wintertype.

Ben je een warm kleurtype (lentetype, herfsttype en lente/herfsttype), neem dan het liefst warme haarkleuren (met een gouden ondertoon). Ben je een koel kleurtype (zomertype, wintertype en zomer/wintertype) dan staan koele haarkleuren (met een assige ondertoon)je uiteraard het beste. Diepe herfsttypes, diepe wintertypes en herfst/wintertypes  nemen het beste donkere haarkleuren. Het lichte lentetype, lichte zomertype en het lente/zomertype nemen het beste de lichte haarkleuren. De heldere lente-, heldere winter- en lente/wintertypes nemen het beste heldere haarkleuren met glans. De neutrale zomer, neutrale herfst en zomer/herfsttype staan het moois in neutrale haarkleuren.

De haarkleur van mensen wordt door twee pigmenttypes bepaald. Het donkere eumelanine en het lichte feomelanine verschillen in verhouding tot elkaar, waardoor het in menselijk haar in circa 11 tot 12 kleurtinten kan variëren, van zwart tot lichtblond. Eumelanine is een melanine (pigment), dat samen met een tweede pigmenttype, feomelanine, de haar- en huidskleur van de mens bepaalt. De pigmenten worden ook wel melanine genoemd. Eumelanine is dominant bij bruin en zwart haar, terwijl het tweede melaninetype, het feomelanine, als een rood pigment verantwoordelijk is voor lichtblond-, blond en rood haar. Grijs haar ontstaat, wanneer bij een toenemende leeftijd, de productie van melanine in het lichaam afneemt. De melanine wordt in toenemende mate vervangen door neerslaande luchtbellen in de haarschacht. De haren gaan er van grijs tot wit uitzien. (Bron: Wikipedia).

Ik raad je aan om je haar door een ervaren kapper te laten kleuren. Een kapper weet namelijk het beste wat er wel en niet mogelijk is met jouw haarkleur en heeft de benodigde vakkennis. Wanneer je bepaalde dingen niet zeker weet over het kleuren je haar, is het verstandig je kapper hiervoor te raadplegen. De kapper weet welke haarkleur het beste bij je past en hoe je deze kleur het beste kunt realiseren. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om zonder tussenstappen van donker naar licht haar of van licht naar donker haar te gaan. Ook het aanbrengen van low-lights of high-light is specialistisch werk en kan het beste worden gedaan door de kapper. Je hebt zelf misschien wel eens een ongelukje gehad met het oplichten van je haar. Wanneer dit niet goed gebeurt kan je onbedoeld eindigen met een rode of gele gloed in je haar. Dat is natuurlijk niet wat je wilt...

Kappers mengen ook vaak verschillende kleurnummers door elkaar. Wij hebben van nature allerlei pigmenten in ons haar. Zowel warme als koele. Een goede kapper weet wat er ongeveer gaat gebeuren met jouw haar. Ga daarom nooit zelf experimenteren. 

Wil je je haar toch liever zelf kleuren? Deze tips geeft L’Oréal hierover. Het artikel ging uit van 4 seizoenen. Ik heb er daarom zelf geschikte haarkleuren voor de tussentypes van het 'Colour Me Beautiful-systeem' en van het '10- seizoenensysteem' aan toe gevoegd.

STAP 1: Kies eerst het type haarverf: Wil je permanente of een semi-permanente haarkleuring?

Het is belangrijk om eerst te bepalen of je een permanente of een semi-permanente haarkleuring wilt gebruiken. Bij een permanente haarkleuring moet de kleur uit je haar groeien. De kleur gaat er dus niet uit door je haar te wassen. Bij een semi-permanente haarkleuring verdwijnt de kleur door vervaging na ca. 28 wasbeurten.

Wat is een semi-permanente kleuring?

Deze duurzame kleuring, zonder uitgroei-effect is het ideale compromis tussen een kleurspoeling en een permanente haarkleuring. Vrouwen gebruiken het om glans en reliëf aan hun haar te geven, het een beetje meer pit te geven met een kleurglans en de eventuele grijze haren te dekken. Een semi-permanente (toon-op-toon) technologie resulteert in een haarkleur die tot 28 wasbeurten zichtbaar is.
Wanneer je een semi-permanente haarkleuring gebruikt wordt aangeraden om het haar opnieuw te kleuren na ongeveer 6 à 8 weken. Dit om zo de kleur weer te verlevendigen. Een semi-permanente (toon-op-toon) haarkleuring is met name geschikt voor beginnende haarkleurders; een goede manier om te experimenteren met kleuren!

Wat is een permanente haarkleuring?

Dit is de manier om je haar langdurig te kleuren! Hiermee is bijna alles mogelijk: van een subtiele kleurverandering tot een ware metamorfose. De werking is meer dan duurzaam: het is definitief omdat de oorspronkelijke haarkleur gewijzigd wordt en is daarom erg geschikt voor grijs haar. Alleen door haargroei kan de kleur verdwijnen: dan ontstaat uitgroei die meer of minder zichtbaar is, afhankelijk van de kleur die gekozen is (dichtbij of ver van de natuurlijke haarkleur) en het percentage grijze haren. Het haar groeit gemiddeld 1 centimeter per maand, daarom zal na ongeveer 4 tot 6 weken uitgroei zichtbaar zijn.
Wanneer je een permanente haarkleuring gebruikt wordt aangeraden om het haar opnieuw te kleuren om de 4 à 6 weken. Een permanente haarkleuring is geschikt voor iedereen die hun eigen haarkleur saai vindt of voor dames die hun jeugdigheid willen behouden door hun grijze haren weer kleur te geven.

STAP 2: Bepaal welke haarkleur je wilt.

Als je het haar voor het eerst gaat kleuren, kun je het best kiezen voor een kleur die 1-2 tinten lichter of donkerder is dan je normale haarkleur. Om de juiste kleur te kunnen kiezen, gelden de volgende kleurnummers (voor de haarkleuringen van L’Oréal Paris)

1 Zwart

2 Bruinzwart

3 Donkerbruin

4 Middenbruin

5 Lichtbruin

6 Donkerblond

7 Middenblond

8 Lichtblond

9 Zeer lichtblond

10 Extra lichtblond

Dit zijn de eerste cijfers op de verpakking van Excellence, Préférence en Casting Creme Gloss. Mocht je erg twijfelen tussen twee nuances, kies dan de lichtste kleur. Het is altijd makkelijker om het haar later wat donkerder te kleuren als je het resultaat toch te licht vindt.

Hoeveel tinten kan ik lichter?

Hoeveel tinten je het haar lichter kan maken heeft vooral te maken met je natuurlijke haarkleur en met het type haarkleuring dat je gebruikt. Als je donker haar lichter wilt verven dan is het mogelijk om je haar 3 tinten lichter te maken met een verhelderingsproduct. Met een ontkleuringscreme (L’Oréal Perfect Blond) is het mogelijk om het haar tot 5 tinten lichter te maken. Is je haar al gekleurd, maar wil je het blonderen of lichter maken? Dan is het belangrijk om geverfd haar eerst te ontkleuren (met L’Oréal Perfect Blond), waarna de gewenste kleur op het haar kan worden aangebracht.

Hoeveel tinten kan ik donkerder van blond naar bruin haar.

Wil je van blond naar bruin haar, maar heb je je haar nog nooit gekleurd? Dan raden we het volgende aan: als je natuurlijke haarkleur middenblond (kleurnummer 7) tot donkerbruin (kleurnummer 3) is, kun je uit alle donkere kleuren kiezen! Is je natuurlijke haarkleur lichtblond (kleurnummer 8) tot zeer lichtblond (kleurnummer 9) dan raden we je aan om het haar maximaal 1-2 tinten donkerder te kleuren. Is je natuurlijke haarkleur extra lichtblond (kleurnummer 10) dan raden we je aan om je haar maximaal 1 tint donkerder te kleuren. Is je haar al gekleurd? Dan kan je haar onbeperkt donkerder gekleurd worden.

STAP 3: Bepaal je nuance.

Om te bepalen welke nuance het best bij jou past, is het belangrijk om te kijken wat voor een kleurtype je bent. Bepaal je kleurtype:

Zomertype:

Huid : Lichte huid met roze ondertoon
Ogen : Meestal blauwe, grijsblauwe of grijze ogen
Haar : Asblond tot lichtblond haar
Dit is je kleurnuance advies : Natuurtinten .0, Astinten .1, Parelmoertinten .2 Ga niet te donker en neem geen roodtinten of gele blondtinten.

Ben je licht zomertype ga dan voor lichte, vrij koele kleuren, ze mogen een ietsje warmer zijn dan die van de koele zomer.

Ben je een zomer/wintertype? Dan staan koele, middendonkere haarkleuren je het beste.

Herfsttype:

Huid : Lichte huid met een warme ondertoon (soms met sproeten)
Ogen : Vaak blauwgroene, goudbruine, groenbruine tot groene ogen
Haar : Koperrood, honingblond tot lichtbruin haar
Dit is je kleurnuance advies : Natuurtinten .0, Roodtinten .5 en .6 Neem geen assige kleuren, die maken je huid grauw.

Ben je een neutraal herfsttype of een zomer/herfsttype? Neem dan iets minder warme kleuren, middendonker tinten zijn het beste. Ben je inmiddels grijs dan staan neutralen, wat lichtere kleuren meestal beter.

Ben je een diep herfsttype of een herfst/wintertype? Kies dan wat donkere, vrij warme kleuren.

Wintertype:

Huid : Olijfkleurige tot donkere huid
Ogen : Bruine ogen, maar ook blauwvarianten en grijsvarianten mogelijk
Haar : Donkerbruin haar tot blauwzwart haar
Dit is je kleurnuance advies : Mahonietinten .5, Roodtinten .6 Neem geen roodtinten of geelblonde kleuren.

Ben je een helder wintertype. Neem dan vrij koele, glanzende haarkleuren.

Ben je een diep wintertype, neem dan donkere, vrij koele kleuren, tenzij je grijs of 45+ bent, houd het dan wat zachter. Hele donkere kleuren worden nu te hard en tekenen te veel in je gezicht.

Lentetype:

Huid : Lichte huid met beige ondertoon (soms met sproeten)
Ogen : Vaak blauwe, (zacht)bruine, groene ogen of gemengde ogen
Haar : Blond tot lichtbruin haar
Dit is je kleurnuance advies :  .Goudtinten 3, .Kopertinten 4 Neem geen assige kleuren en ga niet te donker.

Ben je een lente/herfsttype? Neem dan een mooie warme haarkleur, middendonker is vaak het mooiste.

Ben je een helder lentetype of een lente/wintertype? Neem dan redelijk warme haarkleur en zorg voor glans op je haar.

Ben je een lente/zomertype, neem dan een lichte, vrij warme haarkleur.

De aangeraden nuances kun je herkennen aan het tweede en het derde cijfers van de kleurnummers, waarbij de volgende nummering geldt (voor de haarkleuringen van L’Oréal Paris):
.0 Natuurlijk
.1 As
.2 Parelmoer
.3 Goud
.4 Koper
.5 Mahonie
.6 Rood

Het derde nummer op de verpakking komt ook overeen met deze nuances, maar dit nummer is een toegevoegde nuance. Als er bijvoorbeeld 35 achter de punt staat dan heeft deze kleur als hoofdnuance goud en als toegevoegde nuance mahonie.
Het eerste cijfer (cijfer voor de punt) is dus de kleurhoogte, het tweede cijfer (eerste cijfer achter de punt) is de hoofdnuance en het derde cijfer (tweede achter de punt) is de toegevoegde nuance.
Als het kleurnummer maar uit 1 cijfer bestaat dan is het altijd een kleur met een natuurlijke nuance. Bijvoorbeeld Préférence 6 donkerblond is een donkerblond met een natuurlijke nuance.
Geef niet op als je een keer een kleur kiest die jou niet staat! Als je vaker je haar kleurt leer je vanzelf wat je wel en niet staat. Je bouwt steeds meer kennis op over haarkleuring naarmate je het meer doet. Experimenteer dus met de kleuren, en kom erachter welke kleur het beste bij jou staat! Als je nog veel aan het experimenteren bent met haarkleuring is het verstandig om je haar met Casting Creme Gloss te kleuren. Deze kleuring is zacht voor je haar omdat er geen ammoniak in zit. Ook blijft Casting Creme Gloss blijft maar 28 wasbeurten zichtbaar waardoor je makkelijk met je haarkleur kunt variëren.

Deze handige tips geeft haarstichting.nl:

Kleuren is tegenwoordig vaak niet slecht meer voor het haar Veel mensen denken dat het kleuren en verven van je haar erg slecht is. Tegenwoordig is dit in veel mindere mate zo dan vroeger, omdat er in de nieuwe producten om haren te verven meestal verschillende soorten ingrediënten zitten die het haar beschermen tegen de werking van bijvoorbeeld waterstofperoxide.

Risico's bij haar verven Wanneer er voor wordt gekozen om het haar te verven, bestaat er altijd het risico op een ongewenst resultaat. Er kan bijvoorbeeld een andere kleur ontstaan dan je voor ogen had. Daarnaast bestaat er ook de kans dat er een allergische reactie ontstaat. Lees daarom altijd goed de bijsluiter, om een idee te krijgen van de risico's bij het verven van je haar.

Gekleurd of geverfd haar behoeft extra verzorging Bij gekleur of geverfd haar is het extra belangrijk dat dit goed verzorgd wordt, zodat de haar zijn glans behoudt en de kleur in het haar zo mooi mogelijk blijft.

  • Na elke wasbeurt moet er een crèmespoeling of conditioner worden gebruikt voor gekleurd haar.
  • Kam of borstel het haar niet te lang en te ruw.
  • Gebruik een speciale shampoo voor gekleurd haar.
  • Spoel de shampoo uit met lauw water.
  • Voorkom overmatig gebruik van de föhn.
  • Bescherm je haarkleur tegen de zon (door een hoed te dragen of een speciale spray te gebruiken), onder invloed van zonlicht verandert je haarkleur.

Hoe kies je een haarkleur bij je kleurtype?

^ Voorbeelden van neutrale, koele en warme haarkleuren. Afbeelding van l'Oreal.

Meer lezen?

* Dit is de link naar mijn Pinterest bord over haarkleuren.

* Dit is de link naar mijn Pinterest bord over warme haarkleuren.

* Dit is de link naar mijn Pinterest bord over koele haarkleuren.

* Dit is de link naar mijn Pinterest bord over neutrale haarkleuren.

* Dit is de link naar mijn Pinterest bord over kapsels en haarkleuren.

* Blondeer jij je haar altijd en heeft het de neiging om wat te warm te worden? In dit blog lees je hoe dit komt.

* Wil je je haar niet meer kleuren? Grey hair, don't care :-) Grijs haar is tegenwoordig super hip. Dit is de link naar mijn Pinterst bord over 'natuurlijk grijs haar'. 

* Wil je mijn blog lezen over haarkleuren voor het lente/herfstype? Kijk dan hier.

* Wil jij weten welke haarkleuren het beste bij jouw passen? Kom dan langs voor een kleurenanalyse, ik werk met 26 verschillende kleurtypes. Bij deze kleurenanalyse leer ik je precies welke haarkleuren jou het meest flatteren. Je krijgt ook een haarkleurenkaart mee. Lees meer.

Hoe kies je een haarkleur bij je kleurtype?

* Wil je meer weten over het donker/licht contrast in je uiterlijk? Lees meer.

* Heb jij een kleurenanalyse gehad en wil je weten hoe je kleding, accessoires en make-up kunt uitkiezen kunt met behulp van de kleurenwaaier? Lees dan dit blog.

* Wil je weten hoe het Colour Me Beautiful-systeem werkt? Lees meer.