• darkblurbg
  • darkblurbg

Hoeveel licht-donker contrast kun jij gebruiken in je kledingcombinaties?

Gepubliceerd op: 23-02-2017

Het is mooi om je kledingcombinaties aan te passen bij het licht-donker contrast in jouw uiterlijk. Iemand met donker haar, donkere ogen en een vrij lichte huid heeft een hoog licht-donker contrast. Heb je bijvoorbeeld licht haar, lichte ogen en een lichte huid dan heb je een laag contrast. Heb je veel contrast in je uiterlijk dan is het mooi om ook kledingcombinaties te kiezen met een lichte en een donker kleur. Heb je een laag licht-donker contrast dan kun je het beste combinaties met een minder hoog licht-donker contrast nemen.

Licht-donker contrast in je uiterlijk.

^ Wij mensen kijken het liefst naar iets wat in harmonie is. Een beeld wat harmonieus is valt ons niet op, iets wat niet met elkaar in harmonie is valt ons daarentegen meteen op. Vandaar dat het zo belangrijk is om naast het juiste soort kleuren (in mijn geval het palet van het lichte zomertype) ook het juiste licht-donker contrast te gebruiken in je kledingcombinaties.

Ik heb een lichte huid, mijn haar is gemêleerd: licht met redelijk licht, mijn ogen zijn medium donker. Wanneer je een foto van jezelf omzet in zwart-wit kun je dit goed zien.

Mijn contrastniveau is vrij laag, ik sta daarom het mooiste in kleuren die ongeveer even donker zijn. Dus alles licht of alles licht gecombineerd met medium donker. Ik ben een licht zomertype.

Wat is jouw ideale licht donker contrast?

^ Deze jurk heeft naast de goede kleuren ook een juist licht-donker contrast voor mij.

Het licht-donker contrast in het gelaat is in allerlei gradaties mogelijk. Tussen een hoog en laag contrast zitten uiteraard vele stappen. We letten hierbij op hoe licht of donker je huidkleur, haarkleur, wenkbrauwkleur, lipkleur en oogkleur is. Dit is bij iedereen weer verschillend.

Op de collage hierboven zie je een aantal voorbeelden van personen met een hoog, een medium hoog en een laag licht-donker contrast. Wanneer je een hoog licht-donker contrast hebt kun je er door kledingcombinatie met een hoog contrast krachtig en in harmonie uit zien. Iemand met een laag donker/lichtcontrast zal echter overpowerd worden door kleding met een heel hoog contrast. Dit komt doordat de harmonie dan ontbreekt.

Let op: het gaat hierbij vooral om kleuren die je vlak onder je gezicht draagt.

Licht-donker contrast in je kleurencombinaties. Hiermee bedoelen we het verschil in donkere en lichte kleuren in je outfits. Zwart en wit naast elkaar gedragen hebben samen het hoogst mogelijke contrast. Helemaal als je er ook nog een felrood accent bij draagt. Je straalt dan de meeste autoriteit uit. Je ziet dit vaak terug op de werkvloer en in de politiek. Iemand met een groot verschil tussen de huidkleur en de haarkleur kan dit soort kleurencombinaties het beste hebben. Is jouw contrast van nature lager, neem dan liever een combinatie met wat minder contrast.

Mensen met veel contrast in hun huid, haar, wenkbrauwen en ogen kunnen het meeste contrast in hun kleding gebruiken. 

Sneeuwwitje is een goed voorbeeld van een type met veel contrast (donker haar, donkere wenkbrauwen en donkere ogen en een hele licht huid). Bij mannen zie je ook aan de baardgroei hoeveel contrast er is.

En om in de sprookjessfeer te blijven: bijvoorbeeld Assepoester en Pocahontas hebben een veel lager licht-donker contrast (hun huid, ogen en haar zijn ongeveer even donker). Heb jij van jezelf ook niet veel contrast in je gelaat, gebruik dan ook minder contrast in je outfit. Dit geeft een mooier totaalplaatje, doordat er balans in je uiterlijk is.

Assepoester heeft een lichte huid, licht haar en lichte ogen. Ze heeft daardoor een laag licht-donker contrast in haar uiterlijk.

Pocahontas heeft een vrij donkere huid, donkere ogen en zeer donker haar. Haar licht-donker contrast is veel minder hoog als dat van Sneeuwwitje.

Heb je al eens een kleuradvies gehad? Dan kun je ook naar je kleurenwaaier kijken. Zie je veel contrast in jouw kleurenpalet of juist weinig? Dit is een goede aanwijzing voor de mate van contrast die jou mooi staat.

Heb je niet zo veel licht-donker contrast in je gezicht? Ton-sur-ton (verschillende tinten van één kleur kleuren met dezelfde toonhoogte) en monochrome kleurencombinaties (kleuren met dezelfde toonhoogte qua licht/donker) zijn dan vaak heel mooi. 

Ton sur ton kleuren-combinaties in kleding.

^ Voorbeelden van ton-sur-ton kleurencombinaties.

Uiteraard zijn er ook mensen met een medium licht-donker contrast. De tinten van hun huid, ogen en haar ligt dan een stukje uit elkaar. Zij hebben bijvoorbeeld een lichte huid, middendonker haar en niet al te donkere ogen. Zij kunnen, zoals te verwachten, redelijk veel contrast in hun kleding hebben, maar neem liever niet een al te sterk contrast.

^ Voorbeelden van zakelijke kledingcombinaties met een hoog, medium en laag contrast. Met een hoog licht-licht contrast straal je de meeste autoriteit uit.

Heb een lichte kleuring? Dan zal een heel hoog contrast je overstemmen. Ga dan liever voor een wat minder hoog contrast, ook al is je doel meer autoriteit uitstralen. Zo behoud je de harmonie. Neem bijvoorbeeld middenmarine met lichtblauw.

^ Heb je donker haar? Dan is het het mooist om ook iets donkers in je kledingcombinaties te kiezen. Heb je licht(er) haar dan is het mooi om minstens één lichte kleur in je outfit toe te voegen, meerdere lichte kleuren staan je ook mooi.

^ Door het dragen van 2 laagjes over elkaar kun je gemakkelijk een licht-donker contrast maken.

^ Voorbeeld van licht-donker contrast bij vrijetijdskleding voor mannen. Hier is het contrast gemaakt door het verschil in de kleur van de trui en de broek.

^ Heb je behoorlijk donker haar? Dan is het het mooiste om je pastelkleuren te combineren met een donkere kleur. Er is dan meer harmonie in je uiterlijk. Alleen lichte kleuren staan bij jou wat flets, doordat de donkere kleur van je haar niet herhaald wordt.

Lichte kleuren staan prachtig bij iemand met licht haar.

^ Lichte kleuren staan prachtig bij iemand met een laag licht-donker contrast en een lichte kleuring.

Hoeveel licht donker contrast kun jij hebben?

^ Deze man (wintertype) heeft een hoog licht-donker contrast in zijn gelaat. Hij staat daarom heel mooi in deze combinatie van een wit overhemd met een donkerrode trui. Kleding van Peter Hahn.

Voorbeeld van een laag donker/lichtcontrast.

^ Voorbeeld van iemand met een laag licht-donker contrast en een lichte kleuring.

Het verschil tussen een laag en een hoog licht/donkercontrast.

^ De dame links heeft een laag licht-donker contrast. De dame rechts heeft een vrij hoog licht-donker contrast.

Mensen met licht haar, een lichte huid en een lichte oogkleur kunnen prima alleen lichte kleuren dragen. Lichte tot medium donkere kleuren staan lichte kleurtypes het beste. Als zij donkere kleuren willen dragen kunnen zij die het beste aan het onderlichaam dragen en gecombineerd met lichtere kleuren aan het bovenlichaam. Draag de donkere kleuren wat verder weg van het gezicht.

Meer lezen?

* Wil je meer foto-voorbeelden zien van licht-donker contrast in het uiterlijk? Lees meer.

* Wil je weten welke prints je het beste kunt nemen bij jouw licht-donker contrast? Lees meer.

* Naast jouw licht-donker contrast kijk ik bij de kleurenanalyse ook naar jouw kleurcontrast. Lees hier meer over het kleurcontrast in ons uiterlijk.

* Ben je een donker kleurtype? Dit zijn het diepe wintertype, het diepe herfsttype en het herfst/wintertype. In dit blog lees je hoe je in de zomer jouw donkere kleuren kunt dragen.

* Wat wil jij uitstralen met jouw kleurcombinaties? Wist je dat je jouw kleuren in kunt zetten op bijvorbeeld meer of minder autoriteit uit te stralen? Lees meer.

* Heb je een laag licht-donker contrast in je uiterlijk? Dan staan ton-sur-ton combinaties in lichte tot maximaal medium donkere kleuren je geweldig. Lees meer.

* Is zwart niet 'jouw' kleur? Dit is bij heel veel kleurtypes het geval. Lees hier tips hoe je het toch kunt dragen.

* Ben jij een licht kleurtype (dit zijn het lichte lentetype, het lichte zomertype en het zomer/lentetype) dan staat zwart je niet zo mooi.  Wil je toch graag zwart dragen? In dit blog lees je wat je kunt doen.

* Ben jij een donker kleurtype en wil je weten hoe jij je kleuren het beste kunt combineren? Lees meer.

*Wil je meer lezen over de dame die van een 'warm lentetype' verschoven is naar een 'lichte lente'? Lees meer.

* Wil jij leren wat de kleuren zijn die jou laten stralen en wil je precies weten hoe jij het beste contrasten kunt gebruiken in je outfits? Doe dan mijn kleurenanalyse in 26 verschillende kleurtypes. Hierbij kijk ik wat jouw beste kleuren zijn en voer ik uiteraard ook een contrast-analyse uit, ik werk hierbij met zeven stappen in contrast. Lees meer.