• darkblurbg
  • darkblurbg

Wat is het beste licht-donker contrast voor je prints en dessins?

Gepubliceerd op: 20-07-2018

Naast het kiezen van de juiste kleuren voor je printjes is het ook belangrijk om te letten op het licht-donker contrast in prints en dessins. Het staat heel mooi om het licht-donker contrast dat je van nature in je uiterlijk hebt terug te laten komen in de prints die je draagt.

Ieder mens heeft een bepaald licht-donker contrast in zijn/haar uiterlijk. Hiermee bedoelen we het verschil in de mate van donkerheid tussen je huidskleur, haarkleur, onze wenkbrauwkleur, lippen en oogkleur.

Naar mate we ouder worden wordt het  licht-donker contrast in ons uiterlijk bijna altijd lager. Door een veranderende hormoonspiegel vergrijst ons haar langzamerhand en wordt de de kleuring van onze huid en ogen steeds wat zachter.

Elke print en elk dessin heeft een bepaalde mate van  licht-donker contrast. Of het nu bijvoorbeeld een bloemenprint, een ruitje, een streepje, een abstracte print, een dierenprint of een stippenprint is.

Het is mooi om een print te kiezen die past bij jouw contrastniveau. Zo zien we eerst jou. In een print die te sterk voor je is zien we eerst de print en dan pas jou, dat is niet wat we willen. We zijn juist op zoek naar harmonie in het uiterlijk.

In een vorig blog (zie de link onderaan dit artikel) heb ik laten zien hoe je jouw licht-donker contrast kunt bepalen.

Hoe bepaal je je donker/lichtcontrast?

^ Dit voorbeeld komt uit dat blog. Links zie je een dame met een laag licht-donker contrast , de dame rechts heeft juist een hoog licht-donker contrast.

Hoeveel contrast kun je het beste nemen voor je prints?

* Iemand met een laag licht-donker contrast staat het mooist in prints met een laag  licht-donker contrast. De ondergrond van de print kan het beste licht zijn. Mensen met lichtblond haar, heel licht rood haar, licht grijs of wit haar hebben meestal een laag licht-donker contrast in hun uiterlijk.

* Iemand met een medium hoog licht-donker contrast staat het mooist in printjes met een medium hoog licht-donker contrast. Je prints kunnen het beste niet te sterk zijn en een combinatie van lichte en medium donkere kleuren bevatten. Mensen met o.a. middenblond, lichtbruin, rood, middenbruin en peper en zoutkleuring haar hebben meestal een medium hoog licht-donker contrast.

* Heb je een hoog licht-donker contrast in je uiterlijk? Dan kun je het beste prints kiezen met een hoog licht-donker contrast. Je prints mogen er echt uitspringen. De ondergrond van je print kan dan het beste donker zijn, dat sluit het mooist aan bij je donkere haar. Mensen met donker haar (zwart en donkerbruin) en een lichte huid hebben meestal een hoog licht-donker contrast.

Hoe bepaal je het donker/lichtcontrast in je uiterlijk?

^ Voorbeelden van personen met een laag, een medium en een hoog licht-donker contrast in hun gelaat. Het is mooi om het licht-donker contrast in je uiterlijk te herhalen in de prints en dessins die je kiest voor je kleding.

Hoe bepaal je het licht/donker contrast in je prints?

^ Prints kunnen allerlei licht-donker niveau's hebben. Hier heb ik ze opgesplitst in een hoog, een medium en een laag licht-donker contrast.

Hoe bepaal je het contrast in je prints.

^ Deze print heeft een medium hoog licht-donker contrast.

Hoe bepaal je het licht/donker contrast in je prints.

^ Deze rok heeft een behoorlijk hoog licht-donker contrast. De ondergrond is licht en de print is behoorlijk sterk, mede doordat de bloemen verspreid zijn over de witte ondergrond.

Hoe bepaal je het licht/donker contrast in je prints.

^ Deze blouse heeft een medium hoog licht-donker contrast. Je ziet zowel lichte, medium donkere en donkere kleuren in deze print, maar de print is vrij rustig doordat de kleuren zacht in elkaar overlopen.

Hoe bepaal je het licht/donker contrast in je prints?

^ Deze blouse heeft een behoorlijk hoog licht-donker contrast (wit met donkerblauw). Doordat de print zo fijntjes is lijkt het contrast lager dan bij een grover dessin.

Hoe bepaal je het licht/donker contrast in je prints?

^ Deze blouse heeft een hoog licht-donker contrast. De scherpe lijnen van de print maken deze print nog sterker.

Hoe bepaal je het licht/donker contrast in je prints?

^ Dit jurkje heeft een medium hoog licht-donker contrast. De ruitvormige lijnen make de print scherper.

Hoe bepaal je het licht/donker contrast in je prints?

^ Dit jurkje heeft een laag licht-donker contrast. De ondergrond van de print is licht en de print zelf is ook licht. de print zelf is vrouwelijk en romantisch, hetgeen de print nog zachter doet overkomen.

Hoe bepaal je het licht/donker contrast in je prints?

^ Deze jurk heeft een hoog licht-donker contrast. De ondergrond is licht, het wit versterkt het zwart.

Hoe bepaal je het licht/donker contrast in je prints?

^ Dit streepje heeft op zich een hoog licht-donker contrast, maar doordat de streepjes zo fijn zijn is het uiteindelijke contrast-niveau laag.

Hoe bepaal je het licht/donker contrast in je prints?

^ Deze kleurrijke print heeft een groot patroon en een redelijk hoog licht-donker contrast. Door de felle kleuren en de grootte van de print lijkt het contrast hoger.

Hoe bepaal je het licht/donker contrast in je prints?

^ Printje met een laag licht-donker contrast. De kleuren lopen heel zacht in elkaar over en hebben een natuurlijk uitstraling.

 

Hoeveel donker/licht kun je het beste kiezen voor je prints?

^ Deprint van deze broek heeft een medium hoog licht-donker contrast en is gecombineerd met kleding in lichte kleuren. Zo is hij geschikt voor dames met een laag licht-donker contrast.

Hoeveel donker/licht kun je het beste kiezen voor je prints?

^ Dit jasje heeft een vrij hoog licht-donker contrast. De ondergond is licht. Wanneer je hem combineert met de zwarte broek wordt het contrast hoger dan gecombineerd met de taupekleurige broek.

Hoeveel donker/licht kun je het beste kiezen voor je prints?

^ Het grafische dessin van deze rok heeft een hoog contrast, hetgeen nog versterkt wordt door de stakke blokken.

Laag licht donker contrast.

^ Dit donkerblauwe jasje verschilt qua mate van donkerheid niet zo veel met de print van het jurkje. het is dus een vrij laag contrast.

Licht-donker contrast in je kleding.

^ Links voorbeelden van kledingcombinatie die qua donkerhied dicht bijelkaar liggen en dus een laag licht-donkercontrat hebben. Rechts voorbeelden van een hoog contrast.

Hogg licht-donker contrast.

^ Het zwarte pak vorm een hoog licht-donkercontrat met de witte blouse. Kleding van www.littlesoho.nl

Meer lezen?

* Wil je mijn blog lezen met uitleg over hoe je het licht-donker contrast in jouw uiterlijk kunt bepalen? Kijk dan hier.

* In dit blog lees je hoe je kunt bepalen hoeveel licht-donker contrast je het beste kunt kiezen in je kledingcombinaties. Lees meer.

* Hoeveel contrast je gebruikt in je kleding heeft invloed op de indruk die je op anderen maakt. Je kunt hier mee spelen om bepaalde doelen te bereiken. Zo kun je er door het licht-donker contrast wat je gebruikt sterker of juist zachter uitzien. Lees meer.

* Je kent de begrippen 'Yin' (laag contrast) en 'Yang' (hoog contrast) vast wel. Ook in onze kleding kunnen we de principes van 'Yin' en 'Yang' toepassen. In dit blog laat ik je zien hoe je dit doet.

* Wil jij weten hoe je prints kunt combineren als een echte 'pro'? Lees meer.

* Je kunt een print heel goed nemen als inspiratiebron voor kleurcombinaties in je outfits. Lees meer.

* Wil jij nu ook wel eens weten welk kleurtype je bent? Ik werk met maar liefst 26 verschillende kleurtypes. Kom gerust eens langs voor het kleuradvies. Lees meer.