• darkblurbg
  • darkblurbg

Hoe draag je donkere kleuren in de zomerperiode?

Gepubliceerd op: 17-04-2017

Klanten die dol zijn op zwart of klanten die geanalyseerd zijn als 'donker' of 'diep' kleurentype vragen mij vaak hoe ze zich ondanks hun donkere kleuren toch zomers kunnen kleden. Ze zijn bang dat hun donkere kleuren al snel wat te winters overkomen. In dit blog 10 handige tips hoe je er met je donkere kleurenpalet heel gemakkelijk zomers uit kunt zien. De tips zijn overigens ook heel goed te gebruiken voor iedereen die veel houdt van donkere kleuren (zwart), maar haar outfit toch dat echte zom

Ben jij een diep kleurentype? Het 'diepe wintertype', het 'diepe herfsttype' en het mixtype 'herfst/winter' staan het beste in de wat meer donkere kleuren en kunnen zwart ook heel goed hebben. Ook hun accentkleuren (de meer sprekende kleuren) zijn 'verdonkert'. Dit houdt in dat er door je accentkleuren wat zwart gemengd zit.

Wij mensen zijn van nature geneigd om in de zomerperiode lichtere kleuren te dragen en in de winter meer donkere kleuren. Lichte kleuren voelen lichter aan en en zijn ook bewezen koeler in het dragen. In de winterperiode voelen we ons over het algemeen meer op ons gemak in wat donkerder kleuren. Donkere kleuren voelen overigens warmer aan en het is bewezen dat ze ook echt warmer zijn! Daarom is het voor de diepe kleurtypes extra belangrijk om luchtige materialen te kiezen als ze met warm weer hun donkere kleuren dragen.

Onze voorkleur voor lichtere kleuren in de zomer en donkerder kleuren in de winter is cultureel bepaald. Je kunt in de winter natuurlijk ook prima lichte kleuren dragen, alleen doen we dit intuïtief minder snel. Voor de diepe kleurtypes is de winter dus een seizoen waarbij ze zich heel gemakkelijk kunnen kleden. De winkels hangen in de winter vol met donkere kleuren. Donkere kleuren voelen in de winter helemaal op zijn plaats. 

Het is beslist niet zo dat je er in donkere kleuren niet zomers uit kun zien of geen zwart kunt dragen. D.m.v. de verschillende foto's in dit blog laat ik je zien hoe je als 'diep kleurtype' het beste te werk kunt gaan.

Dan nu de 10 tips voor zomerse outfits voor de diepe types (en voor de 'black addicts' onder ons):

1. Combineer je donkere kleuren met lichtere kleuren en sprekender kleuren.

Probeer wel een vrij donkere kleur of print vlak onder je gezicht te dragen. En dat hoeft echt niet altijd zwart te zijn, denk ook eens aan donkerblauw, donkerbruin, donkergroen, bordeaux, antraciet, etc. Je kunt onder je taille prima voor lichte kleuren gaan. Denk aan een donkere top, dan bijvoorbeeld een licht kort broekje of rokje (effen of met een printje) en dan weer (donkere) sandaaltjes in de kleur van je top. De kleuren wit, offwhite, geel, zalmroze, koraalrood, zeegroen en turkoois zijn sprekende kleuren die ons aan de zomer doen denken.

Hoe draag je zwart in de zomer?

Je kunt als diep/donker kleurtype natuurlijk ook heel goed vrolijke kleuren dragen. Op de collage hieronder voorbeelden van vrolijke kledingstukken die heel geschikt zijn voor de diepe kleurtypes. De prints bevatten veelal een donkere kleur en een diepe accentkleur. Jouw accentkleuren zijn verdonkert, dat wil zeggen dat er een beetje zwart door jouw kleuren gemengd is.

Hoe draag je donkere kleuren in de zomerperiode?

^ Draag een donkere broek en donkere schoenen (in bijv. zwart, donkerbruin, donkergroen of nachtblauw) en combineer ze met fellere en/of lichtere kleuren voor een zomers effect.

2. Kies zomerse materialen.

Die zijn luchtig en geven meteen een zomers gevoel. Bijv. katoen, seersucker, kant, gehaakte hesjes van katoen, viscose en linnen zijn lekkere zomerse materialen.

3. Kies zomerse kledingstukken.

Denk hierbij aan hemdjes, tanktops, bandeautopjes, strapless kleding, topjes met korte mouw, kleding met blote schouders, korte broekjes, rokjes, jurkjes met korte mouw etc. Die dragen een stuk luchtiger.

4. Kies zomerse accessoires.

Bijvoorbeeld sandaaltjes, slippers, linnen schoentjes, gympjes van katoen, opengewerkte zomerlaarsjes, strohoedje, zomerse kraaltjes in lekkere felle kleuren of turkoois, pompon's (fel gekleurde bolletjes van stof), kwastjes, sieraden in de vorm van bloemen of schelpen, pet, zonnehoed, zonnebril, badkleding, pareo, etc. Stro of riet zijn ideaal materiaal voor een zomerse tas of hoed.

5. Kies zomerse printjes met zwart er in.

Denk aan woorden die de associatie met de zomer oproepen zoals: 'strand' en 'tropisch', 'Ibiza' en neem prints met bijvoorbeeld zonnebrillen, zomerse bloemen, tropische bloemen, tropische vogels, zeesterren, ankers, zeilbootjes, flamingo's, schelpen, palmbomen, vlinders, ijsjes of zomerfruit zoals watermeloen, aardbeien en kersen.

6. Prints met zowel donkere, medium donkere als lichte kleuren doen het goed in de zomer.

Je neemt als 'diep kleurtype' het liefst prints die meer donkere als lichte kleuren bevatten. Of combineer lichtere print met een donker kledingstuk, zoals het witte printrokje op de collage hierboven, daar kun je bijvoorbeeld een zwart topje en zwarte sandaaltjes bij combineren.

7. Gebruik laagjes.

Draag over een lichte top een donker gekleurd gilet, een klein gehaakt hesje, een bolero of iets dergelijks. Zo heb je toch iets donkers bij je gezicht.

8. Metalen kunnen donkere kleding lichter maken.

De diepe winter kan het beste zilver nemen en de diepe herfst goud. Maar doordat het meer neutrale types zijn kunnen ze vaak ook metalen van elkaar gebruiken. Het mixtype herfst/winter staat mooi in zowel zilver als goud. Donkere metalen zoals antiek zilver, antiek goud, donker brons, donker koper of zwart zilver staan heel mooi bij de diepe kleurtypes. Verschillende metalen tegelijk combineren is voor deze kleurtypes zeer geschikt.

9. Ben je dol op zwart omdat je het zo'n chique kleur vindt?

Voeg wit toe, spierwit of off-white. Staat net zo chique en een stuk frisser en zomers als alleen zwart. Het diepe herfsttype kan beter offwhite als wit nemen.

10. Draag je graag zwart omdat het zo lekker afslankt?

Soms staan andere donkere kleuren zoals bordeauxrood, antraciet, dieppaars, nachtblauw of donkergroen even mooi en net iets zachter dan zwart.

Ben jij ook en diep/ donker kleurtype?

* Draag een zomers topje in donkere kleuren of donkere printjes. Dan heb je een donkere kleur onder het gezicht. Je kunt ook gaan voor een print, streep of blokje met een donkere ondergrond. Aan de onderkant kun je eventueel een lichte(re) kleur rokje of broek nemen. En hoe lichter je schoen hoe zomerser het geheel overkomt.

* Neem luchtige materialen.

* Draag zwarte kledingstukken met zomerse accessoires voor die echte zomerse 'look'. Draag luchtige laagjes zoals bijvoorbeeld een licht jurkje of topje met een donker giletje er over. Op dit voorbeeld zie verschillende zwarte giletjes.

* Werk met laagjes. Een zomers giletje in het zwart over een licht kledingstuk  is een goede optie om iets donkers vlak bij je gezicht te dragen. Iets donkers onder het gezicht staat donkere kleurtypes goed.

Meer lezen?

* Wil je meer lezen over de verschillende kleursystemen voor kleuradvies? Kijk dan hier.

* Ben jij ook een 'diep kleurtype' en wil je weten hoe je als donker kleurtype het beste je kleuren kunt combineren? Lees meer.

* Is zwart niet 'jouw' kleur maar wil je het toch graag dragen? Lees meer.

* Heb je een maatje meer en wil je tips over het maken van leuke zomeroutfits? Lees meer.

* Wil jij nu ook wel eens weten welk kleurtype je bent? Ik werk met 16 verschillende kleurtypes. Kom gerust eens langs voor het kleuradvies (M/V). Lees meer.

* Wil je meer tips over hoe je in één handomdraai een leuke zomeroutfit maakt? Lees meer.