• darkblurbg
  • darkblurbg

Hoe je zwart kunt dragen als het niet je kleur is.

Gepubliceerd op: 23-12-2016

Voor veel kleurtypes is zwart al snel een te donkere, harde kleur. In dit blog laat ik je zien hoe je het eventueel toch kunt dragen.

Met name de lichte en (neutrale) gedempte kleurtypes, zoals het koele zomertype, het warme lentetype, het lichte zomertype, het lichte lentetype, het lente/zomertype, het neutrale zomertype, het neutrale herfsttype en het zomer/herfsttype hebben geen zwart in hun kleurenpalet. Zwart vlak onder het gezicht overpowert hen al snel.

Ook het warme herfsttype staat niet geweldig in zwart vlak onder het gezicht.

Wil je toch graag zwart dragen? Heb je nog een zwarte jas in je kast hangen. Of moet je deze kleur dragen voor je werk? Op deze Pinterest-collage hierboven zie je een aantal opties om zwart te dragen ook als is het niet 'jouw kleur'. Bij de meeste voorbeelden op de collage hierboven is 'tip 1' toegepast.

Tip 1. Draag de kleur zwart onder je taille of lager.

Draag dus zwarte een rok, broek, panty, schoeisel of handtas als je toch persé zwart wilt dragen. Kies hierbij onder je gezicht een topkleur uit je kleurenpalet. Wanneer je zwart vlak onder je gezicht draagt heeft dit echt invloed op je gelaat. Je kunt er moe en grauw in uit zien wanneer zwart niet je kleur is. Tevens kan het rimpeltjes versterken, kringen onder je ogen geven en je kin optisch zwaarder laten lijken. Pas dus op met zwart onder je gezicht, helemaal als je op een leeftijd bent gekomen dat wat meer rimpeltjes krijgt...

Hoe je zwart kunt dragen als het niet je kleur is.

Tip 2. Neem liever een fijn printje met zwart erin dan een effen zwart kledingstuk.

Het zwart zal hierdoor zachter ogen doordat de kleur zwart dan verspreid wordt. Het truitje hieronder is een goed voorbeeld. Het printje is fijn en bestaat voor de helft uit beige. Zo wordt het zwart verzacht:

Hoe je zwart kunt dragen als het niet je kleur is.

Tip 3. Draag een grote sjaal of een pashmina in een kleur uit je palet over het zwart om het geheel zachter te laten lijken.

Op het voorbeeld zie je hoe een lentetype door middel van een oranje sjaal het zwart kan verzachten. Dit kunnen de andere kleurtypes uiteraard ook doen.

Hoe je zwart kunt dragen als het niet je kleur is.

^ Met een flinke sjaal in één van jouw topkleuren kun je zwarte kleding verzachten.

Hoe je zwart kunt dragen als het niet je kleur is.

^ Het zwart wordt hier verzacht door de witte pashmina.

 Hoe kun je een donkere kleur dragen als lentetype?

^ Op dit voorbeeld donkerblauw, gecombineerd met een warm gekleurde sjaal. Kleding www.littleshoho.nl

Tip 4. Neem een zachte kleur bewerkt met zwart kant.

Dit oogt meteen veel zachter. Soms zit er achter het kant een laagje in bijvoorbeeld zalmkleur of huidskleur zoals op het voorbeeld in het midden en rechts.

Zwart jurkje met kant.

Tip 5. Neem een jurkje of blouse met een transparante zwarte stof aan de bovenkant.

Doordat je door het kant heen wat huid ziet lijkt het zwart minder hard. Zie het linker jurkje op het voorbeeld hierboven.

Tip 6. Draag wat meer make-up dan je normaal zou doen.

Zorg voor wat kleur in je gezicht door bijvoorbeeld een lipstick en rouge in één van je topkleuren op te doen. Neem make-upkleuren uit je kleurenpalet. 

Tip 4. Neem een zachte kleur bewerkt met zwart kant.  Dit oogt meteen veel zachter. Soms zit er achter het kant een laagje in bijvoorbeeld zalmkleur of huidskleur zoals op het voorbeeld in het midden en rechts.

Tip 7. Neem opvallende oorbellen of een ketting in je topkleuren bij je zwarte kleding.

Ook zachte parels of lichte metaalkleuren kunnen het zwart afzwakken. 

Tip 8. Neem kledingstukken met een lagere halsuitsnijding en geen hoge col of kraag.

Doordat je wat meer huid ziet lijkt het totaalplaatje zachter. Een strapples jurkje, spaghettibandjes of een 1-schouder modelletje zijn goede opties.

Tip 9. Draag een vestje of jasje in een topkleur over het zwart.

Hoe draag je een donkere kleur als lentetype?

^ Het donkere jurkje wordt verzacht door de camelkleurige jas. Kleding www.littleshoho.nl

Een jas of vestje geeft een verzachting aan de kleur zwart. Het vestje op het voorbeeld past goed bij de neutrale kleurtypes zoals de neurale zomer, de neutrale herfst en het zomer/herfsttype.

Tip 10. Neem  zachte stoffen voor je zwarte kleding.

Zwart fluweel oogt veel zachter dan bijvoorbeeld zwart lakleer of een zwarte metallic stof. Ook zachte wol (zoals mohair) oogt veel minder hard dan gladde zwarte stof.

Ben je een warm kleurtype (warme lentetype, lente/herfsttype of een herfsttype)? Op het voorbeeld hieronder is zwart gecombineerd met een mooie warmgele tint. De sieraden zijn goudkleurig. Het printje bestaat uit zwart met een warme beigetint . Dit is een goede optie voor warme kleurtypes.

 

Ben je een licht kleurtype (lichte lentetype, lichte zomertype of lente/zomertype)? Lichte kleurentypes kunnen het beste geen zwart vlak onder het gezicht dragen. Een zwart rokje, zwart schoeisel  of een zwarte broek kunnen eventueel wel. Dit komt omdat de kleur dan ver bij het gezicht vandaan gedragen wordt. Ook het (warme) lentetype en het (koele) zomertype staan niet zo mooi in zwart direct onder het gezicht.

Hoe je zwart kunt dragen als het niet je kleur is.

^ Zomertypes kunnen eventueel zwart aan het onderlichaam dragen. Het colbertje rechts bovenaan heeft een printje in oudroze en zwart (zie tip 2). Mijn ervaring is dat veel lente- en zomertypes de kleur zwart op den duur steeds meer gaan uitbannen. Dit omdat deze kleur als het ware op hun 'drukt'. Dit komt doordat de diepte van kleur zwart komt niet in hun uiterlijk voorkomt.

Een warm kleurentype kan een zwart rokje combineren met warme kleuren zoals bijvoorbeeld zalmroze, warm wit en gouden accessoires. Zo heb je vlak bij je gezicht de kleuren die je er gezond, stralend en fris doen uitzien. Draag hierbij ook warme make-upkleuren.

Ben je een warm kleurtype? Wees dan voorzichtig met zwart.

^ Draag als warm kleurtype liever geen zwart. Wil je het toch dragen? Gebruik het dan onder je taille of lager en combineer het met je topkleuren. Combineer er make-upkleuren en accessoires uit je eigen kleurenpalet bij.

Zwart voor de warme kleurtypes.

^ Door een zwarte broek te combineren met jouw topkleuren kun je als warm kleurtype toch zwart dragen. In de oorbellen zit een ook een zwart steentje.

Zwart is niet je mooiste kleur als je een licht kleurtype bent.

^ Heb je een vrij lichte kleuring? Dan is de kleur zwart zeker niet je beste optie zoals je op dit voorbeeld kunt zien. De kleur zwart 'drukt' als het ware op jouw delicate verschijning. Naast het zwarte jurkje heb ik jurkjes in kleuren gezocht die veel mooier in harmonie zijn bij iemand met een lichte kleuring. Wil je wel een zwart jurkje dragen? Gebruik dan wat meer make-up dan normaal en gebruik voor je make-up en sieraden kleuren uit jouw kleurenpalet.

Hoe kun je zwart dragen als lentetype?

^ Het warme goudgeel is een perfecte kleur voor het lentetype en maakt dat het zwart in de ouftit redelijk acceptabel wordt. De sjaal zorgt voor een verbinding met het zwart van de broek en de schoenen. Kleding www.littleshoho.nl

Meer lezen?

* Wil jij weten of je zwart vlak onder je gezicht kunt dragen of wil je weten wat jouw alternatieven zijn? Door een kleuradvies te laten uitvoeren kom je het te weten. Lees meer.

* Dit blog gaat over een licht zomertype met natuurlijk grijs haar. Ook zij kan beter geen zwart meer dragen. Lees meer.

* Een zwarte jas voor een lentetype? Geen geweldige keuze... Lees meer.

* Dames met een maatje meer dragen graag zwart. Ben je een lentetype met een maatje meer? In dit blog zie je dat je ook met een grotere maat prima je lentekleuren kunt dragen.

* Mijn proefpersoon Janna heeft ook bijna alleen zwarte kleding in haar kast hangen. Bij de kleurenanalyse blijkt ze een neutraal zomertype te zijn, dit type staat niet mooi in zwart... Lees meer.

* Wil je nog meer tips lezen over de kleur zwart voor de lichte kleurtypes? Kijk dan hier.