• darkblurbg
  • darkblurbg

Draag je zwarte kleding of neem je toch kleur?

Gepubliceerd op: 11-09-2019

Veel van mijn klanten zijn dol op zwart. Het slankt zo lekker af, staat chic en je kunt er alles bij combineren is wat ik als reden hoor. Toch is zwart voor veel mensen een kleur die je er al snel bleek en vermoeid maakt. Ook kan zwart je er onnodig ouder uit laten zien. Dit geldt met name voor zwart vlak onder je gezicht. In dit blog laat ik zien dat kleur vaak veel meer voor je doet dan zwart.

Maar ongeveer 30 tot 35% van al mijn klanten staan echt mooi in zwart. Vooral bij mensen met een vrij lichte kleuring (denk hierbij aan een vrij lichte huid, een lichte tot medium donkere oogkleur en een licht tot medium donkere haarkleur) is zwarte kleding vaak 'zwaar' en overheersend.

En wist je overigens dat ditzelfde ook geldt voor spierwit? Dat staat ook maar weinig mensen echt heel goed.

Zwart is voor veel mensen dus zeker niet de beste optie. Het kan erg tekenen in het gezicht en je er moe en bleek uit laten zien. Wat frissere, sprekender kleuren doen veel meer voor ons.

Zwart kan zeker een slankmakend effect hebben, maar dat doen bijvoorbeeld donkerbruin, grijs of donkerblauw ook en dat is voor veel mensen een betere optie. Of trek een lichte (re) kleur van top tot teen door.

Zwarte kleding maakt lichte kleurtypes bleek.

Zwart voor de lichte kleurtypes:

Draag je zwarte kleding of toch kleur?

^ Zwart kan inderdaad best slank maken, mits je de goede kledingmodellen draagt. Maar zwart is ook al snel een beetje afgezaagd en veilig. Daarbij kan zwart je er ook 'massief' uit laten zien doordat het zo'n 'zware' kleur is. Het zwart 'drukt' dan optisch op je.

Draag je zwarte kleding of toch kleur?

^ Kleding in een kleurtje kan net zo slank staan als zwarte kleding en doet vaak veel meer voor je!

Draag je zwarte kleding of toch kleur?

^ En het hoeven niet persé hele felle kleuren te zijn... De gedempte kleurtypes zoals het koele zomertype staan mooi in wat afgezwaktere, vergrijsde kleuren.

Draag je zwarte kleding of toch kleur?

^ De kleur zwart laat sommige mensen er onnodig harder uitzien en zwart kan je ook best massief maken. Dit zwarte pak 'drukt' optisch als het ware op deze dame.

Draag je zwarte kleding of toch kleur?

^ Deze frisse zachtroze kleur laat deze dame stralen. En een zwarte broek of rok kunnen natuurlijk prima! Die komen niet vlak onder je gezicht.

Draag je zwarte kleding of toch kleur?

^ Deze lilatint staat veel frisser dan zwart en maakt minstens zo slank.

Draag je zwarte kleding of toch kleur?

^ Zwart kan de kleur uit je gezicht 'zuigen'.

Draag je zwarte kleding of toch kleur?

^ Deze lichte oranjetint laat deze dame stralen. Verder past deze kleur prachtig bij haar warme huidtint en warm blonde haarkleur.

Draag je zwarte kleding of toch kleur?

^ Lichte kleuren in het juiste model maken je even slank als zwarte kledingstukken en staan veel frisser en slapen deze dame sprankelen.

Draag je zwarte kleding of toch kleur?

^ Draag je zwarte kleding of toch kleur? Zwart doet niets voor deze dame. Foto van Perfectly Basics.

Wil je toch zwart dragen, hang er dan een mooie sjaal over in een vrolijk kleur. 

Draag je zwarte kleding of toch kleur?

^ Deze frisse groentint haalt wel haar daarentegen helemaal op. Foto van Perfectly Basics.

Draag je zwarte kleding of toch kleur?

^ Ook deze zachtblauwe trui staat haar geweldig. Foto van Perfectly Basics.

Zwart voor dames met donker haar.

Draag je zwart of neem je kleur?

^ Heb je donker haar? Dan staat zwart je meestal wel goed. Alles in het zwart kan dan ook wel. bekenk wel dat zwart soms afstandelijk overkomt. Kleding van Steps.

Draag je zwart of neem je kleur?

^ Toch is het ook dan vaak leuk om wat kleur aan het zwart toe te voegen, zoals bij deze jurk. Nu begint deze dame echt te sprankelen! Kleding van Steps.

Ben je een zgn. 'helder kleurtype'?

Draag je zwarte kleding of ga je voor kleur?

^ Heldere kleurtypes zijn kleur nodig om helemaal tot bloei ter komen. Neem een vrolijke print met zwart er in of ga voor alleen maar kleur! Kleding van Steps.

Meer lezen?

* Wil je een alternatieve kleur voor een 'LBD' (Little black dress)? Lees dan dit blog.

* Een blauwe jurk staat de meeste vrouwen veel beter dan een zwarte jurk. Kijk hier maar eens.

* Draag je toch graag een 'LBD'? In dit blog lees je hoe je een LBD in de zomer kunt dragen.

* Ben je grijs? Draag dan juist kleur! In dit blog lees je waarom.

* Wil je weten hoe je zwart kunt dragen als licht kleurentype?. Lees dit blog.

* Is een zwarte jas een goede keus voor een zomertype? Nee, niet echt... Lees dit blog.

* Ook een lentetype staat niet echt mooi in een zwarte jas. Lees meer.

* Spierwit staat maar weinig mensen heel goed. Lees hier meer over het vinden van de juiste wittinten.

* Kies jij zwart omdat je het lastig vind om andere neutralen te kiezen?

Etuis met 42 losse stofstaaltjes met uitsluitend neutrale kleuren. Neutrale kleuren zijn onmisbaar in je kledingkast. Ze vormen het fundament van je garderobe. Het zijn zgn. 'non-kleuren', zoals bijvoorbeeld zwart, bruintinten, grijstinten, rustige blauwtinten, taupetinten, grijsblauw, grijsgroen, beige, olijfkleur, zandkleur, camel, wittinten etc. Neutrale kleuren vervelen je niet snel en laten weinig herinnering na bij anderen. Ook zien we ze veel in het zakenverkeer. Je kunt een outfit in alleen neutrale kleuren dragen of ze combineren met een sprekender kleur. Neutrale kleuren zijn er echter in warme, koele, donkere, lichte, heldere en gedempte varianten. Ze zijn voor elk kleurtype weer anders. 

Vind je het lastig om te bepalen welke neutrale kleuren er bij jouw kleurtype passen? Dan ben je niet de enige... In kleurenwaaiers zijn ook altijd neutrale kleuren opgenomen, maar misschien wil je meer opties. Ook krijg je met dit etui meer gevoel bij je neutrale kleuren is wat ik hoor van mensen die hem besteld hebben. Ik stel voor heel veel verschillende kleurtypes etui's samen met 42 losse stofstaaltjes die precies passen bij jouw specifieke kleurtype. Ik kan zelfs voor mensen met een zgn. 'com-card' een etui samenstellen. De set bestaat uit 42 losse lapjes, ze meten ca. 4 x 6 cm. Bij jouw etui krijg je een gratis e-book boordevol met uitleg en voorbeelden t.w.v. € 17,50. Kijk hier voor meer informatie.

* Lees je hoe je zwart kunt dragen als het niet je kleur is. Lees meer.