• darkblurbg
  • darkblurbg

Wit voor ieder kleurtype.

Gepubliceerd op: 02-06-2017

De ene wittint is de andere niet... wit is er in allerlei tinten. Ze zijn grofweg te verdelen in: 1 spierwit, 2. neutraal wit en 3. warm wit. Iedereen staat niet even goed in spierwit. Dit komt doordat het zo sterk en helder is. In dit blog vertel ik welke wittint jij het beste kunt kiezen.

Wittinten voor voor vrouwen.

Je hebt vast wel eens in een verfhandel of bouwmarkt gestaan om witte verf te kopen en gemerkt dat er de wereld aan keuze is. Best lastig om te kiezen...

Ook in kleding is er allerlei wittinten te vinden. Welke kun je nou het beste kiezen?

Wittinten zijn grofweg onder te verdelen in 1. spierwit (koel wit), 2. neutraal wit of offwhite en 3. warm wit.

De verschillende wittinten bij de kleurentypes.

Koel wit.

Spierwit is koel en helder en daarom de wittint die het beste bij het koele wintertype en het heldere wintertype. De helderheid van spierwit staat hen erg goed. De heldere lente kan eventueel ook spierwit dragen, maar offwhite is beter.

Spierwit is een koele kleur.

Wit maakt andere kleuren sterker.

^ Een eigenschap van wit is dat het andere kleuren versterkt. Het zwart van de broek op foto hierboven lijkt nog zwarter door het wit van de blouse. Vooral spierwit doet dit. In spierwit zit een blauwe ondertoon.

Eigenlijk maar zo'n 30% van de mensen staat mooi in spierwit. Wanneer je wat bruiner gekleurd bent door de zon bent staat spierwit meestal beter dan wanneer je bleker bent.

Zwart met wit combineren voor je kleding.

^ Zwart gecombineerd met spierwit staat maar weinig mensen heel goed.

Om het ontstaan van koel wit te kunnen begrijpen kun je het beste denken aan het gebruik van blauwsel bij je witte wasgoed. Blauwsel is een witmaker voor textiel. Dit heeft een blauwige kleur waarmee het de gelige kleur van niet geheel wit wasgoed wordt gecompenseerd. Blauwselfabrieken bestonden al in de 17e eeuw. De grondstof was het kobalt houdende smalt. Deze kleurstof werd overigens ook in verfstoffen toegepast. In 1826 werd de vervaardiging van synthetisch ultramarijn , het ultramarijnblauw, ontdekt. Het ultramarijnblauw wordt vervaardigd uit kaolien, soda, zwavel, en pek of houtskool. Dit wordt gestookt, waarbij een groene verfstof ontstaat. Bij afkoeling oxideert deze tot ultramarijnblauw. Nu kon men het blauwsel goedkoop en in grote hoeveelheden vervaardigen. Aldus kon het in de handel komen als witmaker. Dit geschiedde omstreeks 1850 en vormde een alternatief voor of een aanvulling op het bleken van het linnen. Het blauwsel werd toegevoegd aan het spoelwater. Erg bekend was een 'zakje blauw' (Reckitt's blauw), ook wel 'poppetje blauw' genoemd. Later werd het blauwsel aan de geleidelijk op de markt verschijnende wasmiddelen toegevoegd. Bron: Wikipedia.

Met de kleur wit kun je je kleding gemakkelijk opfrissen

^ Met de kleur wit kun je je kleding gemakkelijk opfrissen. Hier wordt mijn blauwe jurkje meteen een stuk vrolijker.

Met de kleur wit kun je je kleding gemakkelijk opfrissen.

^ Wit versterkt andere kleuren.

Neutraal wit.

Neutraal wit of offwhite is net 'van het wit af'. Er zit een heel klein beetje geel door. Het is een universele kleur en is eigenlijk geschikt voor iedereen.

Doordat het een zachtere wittint is staat het bij veel mensen mooier dan spierwit. Het koele zomertype staat het mooist in neuraal wit. Ook bijna alle neutrale kleurtypes staan het mooist in neutraal wit. Dit zijn de neutrale zomer, de neutrale herfst, het zomer/herfsttype, de diepe winter, de diepe herfst, het herfst/wintertype de lichte lente, de lichte zomer en het lente/zomertype.

Neutraal wit.

Tip: De 'diepe' kleurtypes (dit zijn de diepe herfst, de diepe winter en het herfst/wintertype) staan niet zo mooi in wit alleen gedragen, ze kunnen er beter een donkere kleur overheen combineren. Het gaat hierbij vooral om kleuren vlak onder je gezicht. Dus bijvoorbeeld een witte blouse met een donker jasje er overheen. Doordat diepe kleurtypes bijna altijd een hoog donker/licht contrast in hun uiterlijk hebben staan alleen lichte kleuren hen vaak wat flets.

De heldere types zoals de heldere winter en de heldere lente en het lente/wintertype kunnen zowel spierwit als offwhite kiezen.

Algemene regel over wit: Wil je wat zachter en vriendelijker overkomen? Neem dan liever offwhite dan helder wit, spierwit staat strenger en afstandelijker. Wil je veel autoriteit uitstralen neem dan juist spierwit gecombineerd met zwart. 

Warm wit.

Warm wit is nog geler dan offwhite. Het is een wittint met vrij veel geel er doorheen. Het is daarom zeer geschikt voor de uitgesproken warme types zoals het 'warme lentetype', het 'warme herfsttype' en het 'lente/herfsttype'. Hun prachtige warme tonen worden verzacht door warm geel. In spierwit worden de warme kleurtypes wat bleek en grauw. Koele kleurtypes staat dit warme wit daarentegen niet goed, het maakt hun gelaat juist geel en ziekelijk.

Warm wit.

Ik krijg vaak de vraag: Kan een warm kleurtype ook spierwit dragen?

Ik raad dan aan wit in een dessin te dragen met warme kleuren erin. Of draag spierwit onder je taille of lager, dus als broek, rok of als kleur voor je riem, tas of schoeisel, wat verder weg van je gezicht dus. Warm wit is uiteraard wel het beste.

Warm wit voor warme kleurtypes.

Warm wit het mooiste mooiste wit voor de warme kleurtypes. Kleding Little Soho.

Vooral in de zomer zijn we dol op wit. Deze kleur is lekker koel om te dragen en geeft een heerlijk zomers gevoel. Je kunt uiteraard het beste voor de wittint gaan die het beste bij jouw kleurtype past!

Wittinten voor mannen.

^ Voorbeelden van de verschillende wittinten voor mannen.

Wit en pastel maakt andere kleuren helder.

TIP: Jouw wittinten zijn heel handig om contrast mee te maken. Dus bijv. een offwhite shirtje met een blauw jasje. Het offwhite maakt het dan blauw frisser. Neem wel jouw beste wittinten. Pastels zoals lichtblauw, lichtgeel, lila of lichtroze doen dit overigens ook.

Meer lezen?

* Ben je een diep kleurtype en wil je graag wit dragen. In dit blog laat ik je zien hoe je dit doet.

* Winterwit kan erg leuk staan. Bekijk dit blog maar eens.

* Ben je bang voor de kleur rood? Voor iedereen zijn er goede roodtinten te vinden. Lees meer.

* Wil je weten welke rozetinten jij het beste kunt dragen? Lees meer.

* Wil je weten welke geeltinten jouw het beste staan? Lees meer.

* In dit blog lees je meer over de verschillende groentinten.

* Grijs is niet altijd koel. Lees meer.

* Wil je combineren met de kleur bruin? Lees meer.

* Taupe is een geweldige kleur om mee te combineren! Lees meer.

* Wist je dat er universele kleuren bestaan die iedereen staan? Lees meer.

* Wil je weten welke kleuren jou het allerbeste staan? Boek mijn kleuradvies in 26 verschillende kleurtypes en twijfel nooit meer! Lees meer.