• darkblurbg
  • darkblurbg

Iedereen kan roze dragen.

Gepubliceerd op: 24-12-2016

Draag jij wel eens roze? De juiste kleur roze laat jouw er gezond en jong uit zien. De kleur roze is te vinden in allerlei tinten. Er zijn zowel koele-, neutrale als warme rozetinten, dus voor iedereen zijn er wel prachtige rozetinten te vinden. In dit blog kun je de verschillen zien.

Voor iedereen is er wel iets in het roze te vinden.

^ Er zijn erg veel verschillende rozetinten zoals je op deze collage kunt zien. Voor iedereen is er wel iets in het roze te vinden.

Voor iedereen is er wel iets in het roze te vinden.

^ Voorbeelden van zachte rozetinten. Links in het schema koelere tinten en rechts warmere.

Ben je een warm kleurtype kies dan voor rozetinten met een gele ondertoon, zoals warmroze, zalmroze en koraal.

Koele kleurtypes nemen rozetinten met een koele (blauwe) ondertoon.

Ben je een neutraal kleurentype, neem dan neutrale rozetinten, die ongeveer evenveel geel als blauw bevatten. De neutrale kleurentypes zijn kleurentypes die het mooist in lichte, donkere, heldere of juist gedempte kleuren staan.

 

^ Op deze collage zie je aan de linkerkant koele rozetinten. Ze hebben een koele (lees blauwe) ondertoon. Mooi voor het zomertype, het wintertype en het zomer/wintertype, alle drie duidelijk koele kleurtypes.

Aan de rechterkant warme rozetinten met een warme (gele) ondertoon. Mooi voor het lentetype, het herfsttype en het lente/herfsttype, dit zijn de duidelijk warme kleurtypes.

Voorbeelden van koel roze.

^ Voorbeelden van allerlei koele rozetinten. Zowel helder, gedempt licht als donker. Door dit soort rozetinten zit wat blauw gemengd. Dit maakt dat ze koel zijn.

^ Warme rozetinten in allerlei varianten. Warme kleurentypes staan het mooist in dit soort rozetinten. Door dit soort rozetinten zit wat geel gemengd, dit maakt dat ze warm zijn. Warme kleurtypes zijn: de warme lente, het lente/herfsttype en de warme herfst.

^ Hierboven voorbeelden van meer neutrale rozetinten van licht tot donker. Dit soort kleuren bevatten ongeveer evenveel geel als blauw. Neutrale kleurentypes staan het mooist in dit soort rozetinten. Neutrale kleurtypes zijn: het lichte lentetype, het lichte zomertype, het lente/zomertype, het diepe wintertype, het diepe herfsttype, het herfst/wintertype, het heldere wintertype, het heldere lentetype en het lente/wintertype, gedempte kleurtypes zijn het gedempte zomertype, het gedempte herfsttype en het zomer/herfsttype.

^ Pas je kleuren aan aan je kleurendominanties. Ben je een licht kleurtype (lichte lente, lichte zomer, lente/zomertype), neem dan lichte rozetinten.

Ben je een donker kleurtype (diepe winter, diepe herfst, herfst/wintertype) neem dan de meer donkere rozetinten. Dit soort rozetinten zijn verdonkerd met zwart, zoals bijvoorbeeld bordeaux rood.

Ben je een helder kleurtype (heldere lente, heldere winter, lente/wintertype) neem dan heldere rozetinten.

De gedempte kleurtypes (gedempte zomer, gedempte herfst en zomer/herfstype) dan neem je het beste gedempte rozetinten. Dit soort rozetinten zijn vermengd met wat grijs, zoals bijv. oudroze.

Romantische stijl.

^ Roze heeft vaak een romantisch imago. Wanneer je zachte, poederachtige rozetinten neemt dan is de kleur roze inderdaad al snel wat lieflijk. Helemaal als de materialen zacht zijn (zoals bijvoorbeeld wol, kant, zijde, suède, satijn etc.). Ook bloemenmotieven, kant, strikjes en rouches zijn romantisch. Romantische kleding noemen we meer Yin.

De kleur roze in kleding.

^ Hier is een romantische stijl (kleurgebruik, bloemetjes, ruches) gemixt met wat stoerdere elementen (t-shirt en laarsjes).

^ Roze kan echter ook sportief, brutaal, zakelijk of creatief zijn zoals je kunt zien op de bovenstaande collage. Felle kleuren, effen stoffen, streepjes, rechte belijningen en geometrische patronen maken roze veel minder lieflijk. Dit soort kleding noemen we meer Yang.

 

^ Op deze collage zie je felroze gecombineerd met zwart en wit. Deze fuchsia-tint is mooi voor 'heldere wintertypes'.

^ Rozetinten voor het neutrale zomertype.

^ Mooie kleurencombinatie voor het heldere wintertype.

Roze voor het lentetype.

^ Roze voor het lentetype is meer oranjeroze en koraalroze.

Meer lezen?

* Eigenlijk hebben alle kleuren warme, neutrale en koele varianten. Zo ook rood. Lees hier welke roodtint jou het mooiste staat.

* Wil je meer lezen over de kleurensystemen bij kleurenanalyses? Lees meer.

* Heb jij een hekel aan de kleur geel? Dan ben je niet de enige... Toch zijn er voor iedereen wel een mooie geeltinten te vinden. Lees meer.

* Wil jij meer lezen over het principe van Yin en Yang bij kledingstijlen? Lees dan dit blog.

* Wil jij weten welke kleuren jou het allermooiste staan? Doe dan een kleurenanalyse (M/V). Ik werk met 18 verschillende kleurtypes. Lees meer.

* Dit blog gaat over de kleur blauw. Lees meer.