• darkblurbg
  • darkblurbg

Iedereen kan roze dragen.

Gepubliceerd op: 24-12-2016

De kleur roze is te vinden in allerlei tinten. Er zijn zowel koele-, neutrale als warme rozetinten. Ben je een warm kleurtype kies dan voor rozetinten met een gele ondertoon, zoals warmroze, zalmroze, en koraal. Koele kleurtypes nemen rozetinten met een koele ondertoon. Ben je een neutraal kleurentype, neem dan neutrale rozetinten, die ongeveer evenveel geel als blauw bevatten. De neutrale kleurentypes zijn kleurentypes die het mooist in lichte, donkere, heldere of juist gedempte kleuren staan.

^ Op deze collage zie je aan de linker kant koele rozetinten. Ze hebben een koele (lees blauwe) ondertoon. Mooi voor het zomertype, het wintertype en het zomer/wintertype, alle drie duidelijk koele kleurtypes. Aan de rechterkant warme rozetinten met een warme (gele) ondertoon. Mooi voor het lentetype, het herfsttype en het lente/herfsttype, dit zijn de duidelijk warme kleurtypes.

^ Voorbeelden van allerlei koele rozetinten. Zowel helder, gedempt licht als donker.

^ Warme rozetinten in allerlei varianten. Neutrale kleurentypes staan het mooist in dit soort rozetinten. Neutrale kleurtypes zijn de lichte, de diepe, de helder, en de gedempte kleurtypes.

^ Pas je kleuren aan aan je kleurendominanties. Ben je een licht kleurentype (lichte lente, lichte zomer, lente/zomer), neem dan lichte rozetinten. Ben je een donker kleurtype (diepe winter, diepe herfst, herfst/wintertype) neem dan de meer donkere rozetinten. Ben je een helder type (heldere lente, heldere winter, lente/wintertype) neem dan heldere rozetinten. De gedempte type (gedempte zomer, gedempte herfst en zomer/herfstype) dan neem je het beste gedempte rozetinten.

 

Wil je meer lezen over de kleurensystemen bij kleurenanalyses? Lees meer.

Weet je niet welke de jouwe zijn dan zou je een kleurenanalyse kunnen overwegen. Je leert dan welke kleuren jouw het allermooist staan. Lees meer.

 

^ Roze heeft vaak een romantisch imago. Wanneer je zachte, poederachtige rozetinten neemt dan is de kleur roze inderdaad al snel wat lieflijk. Helemaal als de materialen zacht zijn (zoals bijvoorbeeld wol, kant, zijde, suède, satijn etc.). Ook bloemenmotieven, kant, strikjes en rouches zijn romantisch.

^ Roze kan echter ook sportief, brutaal, zakelijk of creatief zijn zoals je kunt zien op de bovenstaande collage. Felle kleuren, effen stoffen, streepjes, rechte belijningen en geometrische patronen maken roze veel minder lieflijk.

 

^ Op deze collage zie je felroze gecombineerd met zwart en wit. Deze fuchsia-tint is mooi voor 'heldere wintertypes'.

^ Hierboven voorbeelden van meer neutrale rozetinten. Deze kleuren bevatten ongeveer evenveel geel als blauw.

^ Het 'neutrale zomertype' staat mooi in dit soort rozetinten. Ze zijn gedekt en iets warmer dan de kleuren die bij het koele zomertype staan.

 

^ Rozetinten voor de neutrale zomer.

^ Mooie combinatie voor de heldere winter.