• darkblurbg
  • darkblurbg

Lipstick-kleuren kiezen voor het zomertype, zomer/wintertype en het wintertype.

Gepubliceerd op: 04-04-2018

Heel geregeld krijg ik vragen over het vinden van een goede lipstick-kleur. Veel vrouwen vinden het lastig om de juiste kleuren uit te kiezen voor hun kleurtype. Op de foto hierboven zie je kleuren die te warm zijn voor koele kleurtypes. In dit blog laat ik zien welke kleuren de drie koele kleurtypes het beste kunnen nemen.

De kracht van make-up.

^ Joke is een uitgesproken koel kleurtype met prachtig bijna wit grijs haar en blauwe ogen. Ik heb haar lippen een mooie, koele rozetint gegeven.

Op zich is het vinden van een juiste lipstick-kleur helemaal niet zo moeilijk. Bij het kiezen van je kleuren voor een lippenstift kun je je kleurenwaaier heel goed gebruiken.

Zo ga je te werk:

- Isoleer hiervoor de rozetinten uit je kleurenwaaier.

- Houd verder in je achterhoofd wat jouw kleurendominanties zijn. Die geven richting aan je keuzes. De kleur van je lipstick moet bij de rozetinten uit je kleurenwaaier matchen. Het hoeft zeker niet precies dezelfde kleur te zijn. Oranje-tinten en warmbruine lippenstift zullen bijvoorbeeld botsen met jouw kleurenwaaier.

Kleuren die vloeken bij  warme kleurtypes.

^ Deze warme lipstick-kleuren 'vloeken' bij de kleurenwaaiers.

Jouw kleuren moeten altijd op blauw gebaseerd zijn.

Deze kleuren matchen niet bij de kleurenwaaiers.

^ FOUTE kleuren: Deze warmbruine en oranje kleuren matchen niet mooi bij de rozetinten uit de kleurenwaaiers van de koele kleurtypes. Ze zijn te warm van kleur.

-------------------------------------------------

Bij de drie koele kleurtypes is koel het belangrijkst. Zorg er dus altijd voor dat jouw lipstick een koele (blauwe) ondertoon heeft. Een oranje of warmbruine lipstick past niet bij jouw kleuring.

Waar je rekening mee moet houden als je lippenstift koopt:

1. Je kunt de uiteindelijke lipstick-kleur alleen goed zien op je lippen. Vaak wordt deze uitgeprobeerd op de hand. Een lipstick-kleur ziet er op je hand echter heel anders uit als op je lippen. Dit komt doordat de pigmenten in je lippen invloed uitoefenen op het uiteindelijke kleureffect. Heb je bleke lippen? Dan zal de kleur anders uitpakken dan wanneer je lippen sterk gepigmenteerd zijn.

2. Houd rekening met de grootte van je mond. Lichtere kleuren en glans maken je lippen optisch groter en de wat donkerder kleuren laten je lippen kleiner lijken.

3. Houd rekening met de situatie. In een zakeijke omgeving neem je het beste wat gedektere en mattere kleuren. Felle kleuren of te veel glans kunnen dan te veel afleiden. Voor privé-situaties heb je meer vrijheid. Ook bij kaarslicht kun je fellere kleuren dragen, dit omdat de kleuren getemperd worden en wat wegvallen door zacht licht.

4. Houd je van een natuurlijk ogende make-up? Neem dan de rustiger rozetinten uit je waaier. Of neem een lipstick in exact de kleur van je lippen. Matte lipsticks ogen natuurlijker dan glanzende lipsticks en lopgloss. Ben je juist wat extravaganter? Neem dan lekkere felle kleuren.

Handige tips om de kleuren wat aan te passen:

- Kun je de juiste kleur niet vinden of heb je nog een te harde rozetint in de la liggen? Meng twee kleuren lipstick om de kleuren wat sprekender of juist zachter te maken. Gebruik hiervoor een lippen-penseel.

- Met een lippotlood kun je de contouren van je lippen strakker maken of ze iets aanpassen.

- Je kunt een lippotlood tevens gebruiken om de lipstick zachter of juist wat pittiger van kleur te maken, breng hem dan in zijn geheel aan over je lipstick.

- Of... breng een transparante of zachtroze lipgloss aan over de kleur om hem zachter en glanzender te maken.

Lipstick-kleuren voor het koele zomertype.

Lipstick-kleuren voor het 'koele zomertype' moeten koel, gedempt en niet te donker zijn. Schuif om een kleur te kunnen kiezen je rozetinten bij elkaar en kijk of de kleur van de lippenstift mooi overloopt bij de rozetinten van je waaier. 

Lipstick-kleuren voor het koele zomertype.

^ Mooie koele rozetinten en lipstick-kleuren voor het 'koele zomertype'.

Lipstick-kleuren voor het zomer/wintertype.

Lipstickkleuren voor het 'zomer/wintertype' moeten koel en redelijk helder zijn, de kleuren lopen van medium donker tot wat donkerder.

Lipstick-kleuren voor het zomer/wintertype.

^ Mooie rozetinten en lipstick-kleuren voor het 'zomer/wintertype'.

Lipstick-kleuren voor het koele wintertype.

De lipstick-kleuren voor het 'koele wintertype' moeten vooral koel en helder zijn. Sprekende kleuren staan dus het mooist. Voor een zakelijke omgeving kun je het beste iets rustiger rozetinten nemen. Wil je graag eens rode lipstick dragen? Puur rood heeft altijd een wat gelige ondertoon. Neem daarom liever rood-tinten met een zo laag mogelijke gele ondertoon. Rood met een blauwe ondertoon is het beste voor het wintertype.

Lipstick-kleuren voor het koele wintertype.

^ Mooie rozetinten en voorbeelden van lipstick-kleuren voor het 'koele wintertype'.

Voorbeelden van koele lipstick-kleuren.

^ Voorbeelden van 3 koele lipstick-kleuren. De Velvet Matte 06 van Essence (Kruidvat). De Hema Secret Sunday nr. 11 en de Hema Playful Pink nr. 65. Gekocht in augustus 2019.

Meer lezen?

* In dit blog zie hoe je lipstick-kleuren kiest voor de warme kleurtypes (lentetype, herfsttype en lente/herfsttype). Lees meer.

* Enige make-up doet veel voor ons. Lees in dit blog meer over de kracht van make-up.

* Heb je ook een kleurenwaaier en wil je meer lezen over hoe je het beste met je kleurenwaaier te werk kunt gaan? Lees dan dit blog.

* Wil je meer lezen over de kleur rood? Lees meer.

* Voor iedereen zijn er wel rozetinten te vinden. Wil je meer lezen over de kleur roze? Lees meer.

* Dit blog gaat over het kiezen van kleuren voor rouge/ blushers.

* In dit artikel vind je informatie over alle kleur-systemen voor kleurenanalyses en linkjes naar de verschillende kleurtypes.

* Wil je meer weten over de 12 kleurtypes van het Colour Me Beautiful-systeem? Lees meer.

* Weet jij niet welke kleuren jou het mooiste staan? Doe een kleurenanalyse (M/V) en vind samen met mij uit wat je beste kleuren zijn. Ik werk met 26 verschillende kleurtypes. Lees meer.