• darkblurbg
  • darkblurbg

Heb jij ook een hekel aan de kleur geel?

Gepubliceerd op: 10-11-2016

Heb jij ook een hekel aan de kleur geel? Dat is niet zo vreemd, geel is in Europa de de minst geliefde kleur... Vaak hoor ik van mijn klanten: 'Geel staat me niet'. Dit klopt niet, want voor ieder kleurtype zijn er wel geschikte geeltinten te vinden. Geel is overigens wel de meest intense kleur die er te vinden is. Wanneer je echter een beetje geel (bijvoorbeeld een geel hemdje, topje, vestje of een gele sjaal) aan je outfit toevoegt kan dit accentje het geheel een stuk spannender maken. Je kunt ook een printje of accessoire kiezen met wat geel erin.

De kleur geel kan warm en koel zijn.

^ De kleur geel is een warme kleur, maar er zijn nuances die koel overkomen.

Betekenis van de kleur geel:

Geel is een kleur die energie geeft en energie uitstraalt. Geel heeft associaties met zonlicht en nieuw leven. Het is een actieve, optimistische kleur. Gele bloemen doen aan de lente denken en gele voedingsmiddelen zoals aardappelen, mais, honing, kurkuma en citroenen worden geassocieerd met gezondheid. Geel dat meer neigt naar goudtinten wordt met luxueus en duur geassocieerd. Geel wordt echter ook geassocieerd met ziekte (gal en geelzucht) en ook met gif, nijd, zuur en bitter.

Geel is opvallend.

Van alle kleuren valt geel het meeste op en is van ver waarneembaar. Geel reflecteert namelijk het meeste licht van alle kleuren door de zuiverheid en helderheid. 

Koel geel.

Koele kleurtypes, zoals het zomertype, het zomer/wintertype en het wintertype, staan het mooist in geeltinten die koel overkomen. Dit houdt in dat ze van citroengeel zijn afgeleid. Geel waaraan wit is toegevoegd lijkt koeler als geel waarin rood is toegevoegd. Met wat rood er in wordt het geel warmer.

^ Zomertypes staan het mooiste in lichtere  en zachtere geeltinten, zoals heel licht citroengeel en vanillegeel. 

Wintertypes kunnen de fellere/hardere geeltinten goed hebben. Fel citroengeel staat hun geweldig.

Ben je een zomer/wintertype dan kun je een redelijk felle geeltint hebben, ook weer afgeleid van citroengeel.

Koele kleurtypes staan niet mooi in warme geeltinten (zoals okergeel, mosterdgeel en goudgeel) vlak onder hun gezicht. Hun huid wordt er grauw en gelig van.

 

Koel geel colbertje.

^ Koel geel colbertje van Little Soho.

Koel geel truitje.

^ Koel geel truitje, te koop bij perfectlybasisc.nl

Warm geel.

Op de collage hieronder vind je voorbeelden van geeltinten voor de warme kleurtypes zoals de lentetypes, de herfsttypes en lente/herfstypes. Warme geeltinten hebben een gouden ondertoon. Lentetypes staan mooi in warme, lichte, heldere geeltinten. Herfsttypes kunnen beter kiezen voor warme, gedemptere geeltinten.

^ Voorbeelden van warme geeltinten. Ze hebben een 'gouden' ondertoon. Dit soort tinten maakt hun gelaat gezond en helder.

Heb jij ook een hekel aan de kleur geel?

^ Goudgeel is een warme geeltint. Jurk van Little Soho.

Warme geeltint.

^ Ook dit geel is een warme geeltint. Kleding van Little Soho.

Welke geeltinten staan jou?

^ Okergeel en mosterdgeel zijn warme geeltinten.

Jurkje in een warme geeltint.

^ Jurkje in een warme geeltint van We Fashion.

Geel voor alle kleurtypes.

^ Het zomertype staat het mooist in lichte, koele geeltinten die niet te fel zijn. Het lentetype staat het best in warme heldere wat lichtere geeltinten. Het herfsttype kiest het beste voor warme, gedempte en wat donkerder geel. Het wintertype staat het mooist in koele heldere geeltinten.

Waar staat de kleur geel voor?

Je wordt actief van de kleur geel. Termen als logica, leren, studie, intellect, wijsheid, groeien horen bij deze kleur. Geel stimuleert mentale activiteit. Je kunt gele accenten toevoegen aan je outfit als je deze eigenschappen belangrijk vindt. Bijvoorbeeld om je concentratie te verhogen. Ook helpen een gele markerstift of het schrijven op geel papier je om te focussen. Niet voor niets zijn de overbekende post-it blaadjes geel.

Positieve eigenschappen die bij geel horen:

Emoties en persoonlijkheidseigenschappen die geassocieerd worden met geel zijn: logica, intellect, vrolijkheid, vrijheid van handelen en zijn, naar buiten gericht en gemotiveerd zijn. Het naar buiten gericht zijn heeft een positieve invloed op remmingen en het losmaken van geblokkeerde psychische energie. Geel confronteert met verborgen angsten, helpt bij het overwinnen van hindernissen, emotionele blokkades en verbetert de persoonlijke ontwikkeling.

Negatieve eigenschappen die aan geel toegedicht worden:

Indien geel echter overactief is, leidt dit tot rusteloosheid, concentratieproblemen, een (te) kritische houding en een neiging tot geestelijke tirannie t.o.v. de ander. Te weinig geel geeft een gevoel van verwarring, warrig denken, geïsoleerd zijn en weinig gewaardeerd worden en te weinig bewust zijn van de capaciteiten en talenten van de ander.

* Een accessoire met wat geel erin kan je outfit enorm opfleuren! Denk aan een sjaal, ketting of oorbellen met een beetje geel.

Heb jij ook en hekel aan de kleur geel?

^ Neem een kledingstuk in het geel en combineer het met een neutrale kleur (hier zwart) voor een rustiger look. Kleding: littlesoho.nl

Heb jij ook en hekel aan de kleur geel?

^ Warm gele zomerjurk. Kleding: littlesoho.nl

Heb jij ook en hekel aan de kleur geel?

^ Gele trui, gecombineerd met een opvallende rok met bloemenprint. Kleding: littlesoho.nl

Heb jij ook en hekel aan de kleur geel?

^ Gedempte geeltint zijn vermengd met wat grijs of bruin. Kleding: littlesoho.nl

Heb jij ook en hekel aan de kleur geel?

^ Gele jurk. Kleding: littlesoho.nl

Wat vind jij van de kleur geel?

^ Warm gele jas en warm gele print-top van perfectlybasiscs.nl

Geel gebruiken als accentkleur in je outfit.

^ Zoals ik aan het begin van dit blog al vertelde is geel een hele intense kleur. Je kunt hem daarom ook goed gebruiken als accentkleur. Door een paar gele accessoires te gebruiken 'pep' je je outfit in neutrale kleuren gemakkelijk op. Het is het mooiste om de accentkleur een paar keer terug te laten komen in je outfit. Dit geeft een rustiger totaalbeeld dan wanneer je maar één accessoire in een accentkleur gebruikt. Dan wordt het vaak een op zichzelf staand elementje. Je moet denken aan zo'n drie onderdelen om er een mooi geheel van te maken. Op het voorbeeld hierboven heb ik een neutrale outfit in warme bruintinten opgevrolijkt met warm gele accessoires. 

Gele spang

Halsketting/ ketting in de kleur geel.

^ Hier zie je mij in een koel gele blouse en een halsketting in het geel.

Veel van mijn klanten zeggen dat ze niets met geel hebben. Je hoeft echt niet een groot vlak te gebruiken, je kunt geel ook heel leuk als klein accentje gebruiken in je outfit. Deze halsketting is daar een goed voorbeeld van.

Printjes met geel.

Sjaal met geel voor de lichte kleurtypes.

^ Deze printsjaal met lichtgeel, zacht oranje en lichtblauw is heel mooi het warme lentetype, maar ook voor de lichte kleurtypes. Met name voor het lichte lentetype en het lente/zomertype.

Sjaal met geel voor de warme kleurtypes.

^ Deze printsjaal met geel, groen en beige is heel mooi voor de warme kleurtypes: het warme lentetype, het neutrale lentetype, het lente/herfsttype en het warme herfsttype.

Printjes met geel.

^ Is een kledingstuk in het geel je wat te veel? Dan kun je natuurlijk ook een print met geel erin nemen.

Geel is een zomerse kleur.

^ Geel is een kleur waarmee je heel gemakkelijk een zomers gevoel kunt creëren.

Geel is de minst geliefde kleur, toch kan het heel leuk staan.De kleur geel, betekenis.

^ Geel is de minst geliefde kleur, toch kan het heel leuk staan. Hier zie je mij in een geel vestje. Deze geeltint zit tussen warm en koel in. Ik ben zelf een licht zomertype, deze kleur past heel goed bij me. Ik voel me er heel 'zonnig' in :-)

Heb jij ook een hekel aan de kleur geel?

^ Hier heb ik als voorbeeld een donkerblauw jurkje en donkerblauwe panty's 'opgewarmd' met cognackleurige laarsjes en een goudgele sjaal. Zo kun je ook als warm kleurtype donkerblauw dragen. (Ik ben zelf overigens geen warm kleurtype). 

Meer lezen?

* Geel is een kleur waar je niet omheen kunt. Wil je er 100% zeker van zijn dat je door de kleurencombinaties die je in je kleding gebruikt de aandacht trekt? Bijvoorbeeld tijdens een presentatie? Gebruik dan eens het principe van 'complementaire kleurencombinaties'. Lees meer.

* In de herfst zien we vaak warme geeltinten in de winkels verschijnen. Bijvoorbeeld okergeel, goudgeel en mosterdgeel. Dit blog gaat over deze trendkleuren. En hoe je toch met deze trend mee kunt doen als je een koel kleurtype bent.

* Wil je meer voorbeelden zien van hoe je een accentkleur kunt toepassen? Lees dan dit blog.

* Wil je meer kleding in het geel zien? Kijk dan hier op mijn Pinterest-bord.

* Heb jij verkeerde kleuren in je kast hangen en wil je weten hoe je een kleur warmer of koeler kunt laten lijken? Lees meer.

* Denk jij dat groen altijd een warme kleur is? Dat is niet zo! Ook koele types kunnen groen dragen. Lees meer.

* Het Amerikaanse kleureninstituut Pantone kiest ieder jaar de 'Color of the Year'. Voor 2021 hebben echter ze twee kleuren gekozen: PANTONE 17-5104 Ultimate Grey en PANTONE 13-0647 lluminating, een heldere geeltint. Lees hier meer over deze kleuren.

* Misschien heb je er nog nooit zo bij stilgestaan, maar iedereen heeft zgn. 'hartkleuren'. Hiermee bedoel ik kleuren waar je hart sneller van gaat kloppen. In dit blog lees je er meer over.

* Heb jij geen idee wat jouw kleurtype is? Kom dan eens langs voor een kleuradvies. Ik werk sinds enige tijd met 26 verschillende kleurentypes. Lees meer.