• darkblurbg
  • darkblurbg

Heb jij ook een hekel aan de kleur geel?

Gepubliceerd op: 10-11-2016

Geel is in Europa de de minst geliefde kleur. Vaak hoor ik van mijn klanten: 'Geel staat me niet'. Dit klopt niet, voor iedereen zijn er wel een geeltinten te vinden. Geel is overigens wel de meest intense kleur. Wanneer je echter een beetje geel toevoegt kan dit accentje je outfit spannender maken. Je kunt ook een printje of accessoire kiezen met wat geel erin.

De kleur geel kan warm en koel zijn.

^ De kleur geel kan warm en koel zijn.

Koel geel.

Koele kleurtypes, zoals het zomertype, het zomer/wintertype en het wintertype, staan het mooist in koele tinten geel. Dit houdt in dat ze van citroengeel zijn afgeleid. Dit soort geeltinten hebben een blauwe ondertoon.

^ Zomertypes staan het mooiste in lichtere koele geeltinten, wintertypes kunnen de fellere koele geeltinten goed hebben. Ben je een zomer/wintertype dan kun je een redelijk felle geeltintint hebben, ook weer afgeleid van citroengeel, zoals de broek hieronder. Door de combinatie met het grijs wordt de outfit niet te druk. Koele geeltinten hebben een blauwige ondertoon, dit kun  je niet met het blote oog zien maar door de geelpigmenten zit ook wat blauw. Een warme geeltint heeft dit niet. Zij hebben juiste een gouden ondertoon.

Koele kleurtypes staan niet mooi in warme geeltinten (zoals oker en goudgeel) vlak onder hun gezicht. Ze worden er grauw en gelig van.

 

Koel geel colbertje.

^ Koel geel colbertje van Little Soho.

Koel geel truitje.

^ Koel geel truitje, te koop bij perfectlybasisc.nl

Warm geel.

Op de collage hieronder vind je voorbeelden van geeltinten voor de warme kleurtypes zoals de lentetypes, de herfsttypes en lente/herfstypes. Warme geeltinten hebben een gouden ondertoon. Lentetypes staan mooi in warme, lichte, heldere geeltinten. Herfsttypes kunnen beter kiezen voor warme, gedemptere geeltinten.

^ Voorbeelden van warme geeltinten. Ze hebben een 'gouden' ondertoon. Dit soort tinten maakt hun gelaat gezond en helder.

Heb jij ook een hekel aan de kleur geel?

^ Goudgeel is een warme geeltint. Jurk van Little Soho.

Warme geeltint.

^ Ook dit geel is een warme geeltint. Kleding van Little Soho.

Welke geeltinten staan jou?

^ Okergeel en mosterdgeel zijn warme geeltinten.

Jurkje in een warme geeltint.

^ Jurkje in een warm geeltint van We Fashion.

Geel voor alle kleurtypes.

^ Het zomertype staat het mooist in lichte, koele geeltinten die niet te fel zijn. Het lentetype staat het best in warme heldere wat lichtere geeltinten. Het herfsttype kiest het beste voor warme, gedempte en wat donkerder geel. Het wintertype staat het mooist in koele heldere geeltinten.

Waar staat de kleur geel voor?

Je wordt actief van de kleur geel. Termen als logica, leren, studie, intellect, wijsheid, groeien horen bij deze kleur. Geel stimuleert mentale activiteit. Je kunt gele accenten toevoegen aan je outfit als je deze eigenschappen belangrijk vindt. Bijvoorbeeld om je concentratie te verhogen. Ook helpen een gele markerstift of het schrijven op geel papier je om te focussen. Niet voor niets zijn de overbekende post-it blaadjes geel.

Positieve eigenschappen die bij geel horen:

Emoties en persoonlijkheidseigenschappen die geassocieerd worden met geel zijn: logica, intellect, vrolijkheid, vrijheid van handelen en zijn, naar buiten gericht en gemotiveerd zijn. Het naar buiten gericht zijn heeft een positieve invloed op remmingen en het losmaken van geblokkeerde psychische energie. Geel confronteert met verborgen angsten, helpt bij het overwinnen van hindernissen, emotionele blokkades en verbetert de persoonlijke ontwikkeling.

Negatieve eigenschappen die aan geel toegedicht worden:

Indien geel echter overactief is, leidt dit tot rusteloosheid, concentratieproblemen, een (te) kritische houding en een neiging tot geestelijke tirannie t.o.v. de ander. Te weinig geel geeft een gevoel van verwarring, warrig denken, geïsoleerd zijn en weinig gewaardeerd worden en te weinig bewust zijn van de capaciteiten en talenten van de ander.

* Een accessoire met wat geel erin kan je outfit enorm opfleuren! Denk aan een sjaal, ketting of oorbellen met een beetje geel.

Heb jij ook en hekel aan de kleur geel?

^ Neem een kledingstuk in het geel en combineer het met een neutrale kleur voor een rustiger look. Kleding: littlesoho.nl

Heb jij ook en hekel aan de kleur geel?

^ Warm gele zomerjurk. Kleding: littlesoho.nl

Heb jij ook en hekel aan de kleur geel?

^ Gele trui, gecombineerd met een opvallende rok met bloemenprint. Kleding: littlesoho.nl

Heb jij ook en hekel aan de kleur geel?

^ Gedempte geeltint. Kleding: littlesoho.nl

Heb jij ook en hekel aan de kleur geel?

^ Gele jurk. Kleding: littlesoho.nl

Wat vind jij van de kleur geel?

^ Warm gele jas en warm gele print-top van perfectlybasiscs.nl

Jurk in print met zwart en geel.

^ Jurk in een print met zwart en geel. De geeltint in de jurk is vrij koel en het koele wordt versterkt door het zwart. Deze jurk is geschikt voor koele types zoals het koele wintertype, de diepe winter en het heldere wintertype.

Geel gebruiken als accentkleur in je outfit.

^ Zoals ik aan het begin van dit blog al vertelde is geel een hele intense kleur. Je kunt hem daarom ook goed gebruiken als accentkleur. Door een paar gele accessoires te gebruiken 'pep' je je outfit in neutrale kleuren gemakkelijk op. Het is het mooiste om de accentkleur een paar keer terug te laten komen in je outfit. Dit geeft een rustiger totaalbeeld dan wanneer je maar één accessoire in een accentkleur gebruikt. Dan wordt het vaak een op zichzelf staand elementje. Je moet denken aan zo'n drie onderdelen om er een mooi geheel van te maken. Op het voorbeeld hierboven heb ik een neutrale outfit in warme bruintinten opgevrolijkt met warm gele accessoires. 

Printjes met geel.

^ Is een kledingstuk in het geel je wat te veel? Dan kun je natuurlijk ook een print met geel erin nemen.

Geel is een zomerse kleur.

^ Geel is een kleur waarmee je heel gemakkelijk een zomers gevoel kunt creëren.

Meer lezen?

* Geel is een kleur waar je niet omheen kunt. Wil je er 100% zeker van zijn dat je door de kleurencombinaties die je in je kleding gebruikt de aandacht trekt? Bijvoorbeeld tijdens een presentatie? Gebruik dan eens het principe van 'complementaire kleurencombinaties'. Lees meer.

* In de herfst zien we vaak warme geeltinten in de winkels verschijnen. Bijvoorbeeld okergeel, goudgeel en mosterdgeel. Dit blog gaat over deze trendkleuren. En hoe je toch met deze trend mee kunt doen als je een koel kleurtype bent.

* Wil je meer voorbeelden zien van hoe je een accentkleur kunt toepassen? Lees dan dit blog.

* Wil je meer kleding in het geel zien? Kijk dan hier op mijn Pinterest-bord.

* Heb jij verkeerde kleuren in je kast hangen en wil je weten hoe je een kleur warmer of koeler kunt laten lijken? Lees meer.

* Denk jij dat groen altijd een warme kleur is. Dat is niet zo! Ook koele types kennen groen dragen. Lees meer.

* Heb jij geen idee wat jouw kleurtype is? Kom dan eens langs voor een kleuradvies. Ik werk met 18 verschillende kleurentypes. Lees meer.