• darkblurbg
  • darkblurbg

Heb jij ook een hekel aan de kleur geel?

Gepubliceerd op: 10-11-2016

Geel is in Europa de de minst geliefde kleur. Vaak hoor ik van mijn klanten: 'Geel staat me niet'. Dit klopt niet, voor iedereen is er wel een geeltint te vinden. Geel is overigens wel de meest intense kleur. Wanneer je echter een beetje geel toevoegt kan dit accentje je outfit spannender maken. Je kunt ook een printje of accessoire kiezen met wat geel erin.

Koel geel.

Koele kleurtypes, zoals het zomertype, het zomer/wintertype en het wintertype, staan het mooist in koele tinten geel. Dit houdt in dat ze van citroengeel zijn afgeleid. Dit soort geeltinten hebben een blauwe ondertoon.

^ Zomertypes staan het mooiste in lichtere koele geeltinten, wintertypes kunnen de fellere koele geeltinten goed hebben. Ben je een zomer/wintertype dan kun je een redelijk felle geeltintint hebben, ook weer afgeleid van citroengeel, zoals de broek hieronder. Door de combinatie met het grijs wordt de outfit niet te druk. Koele geeltinten hebben een blauwige ondertoon, dit kun  je niet met het blote oog zien maar door de geelpigmenten zit ook wat blauw. Een warme geeltint heeft dit niet. Zij hebben juiste een gouden ondertoon.

Koele kleurtypes staan niet mooi in warme geeltinten (zoals oker en goudgeel) vlak onder hun gezicht. Ze worden er grauw en gelig van.

Jurkje in koele geeltint.

^ Dit jurkje heeft een koele geeltint en is van Perfectly Basic.

Koel geel colbertje.

^ Koel geel colbertje van Little Soho.

Warm geel.

Op de collage hieronder vind je voorbeelden van geeltinten voor de warme kleurtypes zoals de lentetypes, de herfsttypes en lente/herfstypes. Warme geeltinten hebben een gouden ondertoon. Lentetypes staan mooi in warme, lichte, heldere geeltinten. Herfsttypes kunnen beter kiezen voor warme gedemptere geeltinten.

^ Voorbeelden van warme geeltinten. Ze hebben een 'gouden' ondertoon. Dit soort tinten maakt hun gelaat gezond en helder.

Jurkje in een warme geeltint.

^ Jurkje in een warme geeltint van Perfectly Basic.

Heb jij ook een hekel aan geel?

^ Pak in een warme geeltint. Perfectly Basics.

Heb jij ook een hekel aan geel?

^ Okergeel is een warme geeltint. Perfectly Basics.

Geel/ geeltinten voor alle kleurtypes.

^ Het zomertype staat het mooist in lichte, koele geeltinten die niet te fel zijn. Het lentetype staat het best in warme heldere wat lichtere geeltinten. Het herfsttype kiest het beste voor warme, gedempte en wat donkerder geel. Het wintertype staat het mooist in koele heldere geeltinten.

Waar staat de kleur geel voor?

Je wordt actief van de kleur geel. Termen als logica, leren, studie, intellect, wijsheid, groeien horen bij deze kleur. Geel stimuleert mentale activiteit. Je kunt gele accenten toevoegen aan je outfit als je deze eigenschappen belangrijk vindt. Bijvoorbeeld om je concentratie te verhogen. Ook helpen een gele markerstift of het schrijven op geel papier je om te focussen. Niet voor niets zijn de overbekende post-it blaadjes geel.

Positieve eigenschappen die bij geel horen:

Emoties en persoonlijkheidseigenschappen die geassocieerd worden met geel zijn: logica, intellect, vrolijkheid, vrijheid van handelen en zijn, naar buiten gericht en gemotiveerd zijn. Het naar buiten gericht zijn heeft een positieve invloed op remmingen en het losmaken van geblokkeerde psychische energie. Geel confronteert met verborgen angsten, helpt bij het overwinnen van hindernissen, emotionele blokkades en verbetert de persoonlijke ontwikkeling.

Negatieve eigenschappen die aan geel toegedicht worden:

Indien geel echter overactief is, leidt dit tot rusteloosheid, concentratieproblemen, een (te) kritische houding en een neiging tot geestelijke tirannie t.o.v. de ander. Te weinig geel geeft een gevoel van verwarring, warrig denken, geïsoleerd zijn en weinig gewaardeerd worden en te weinig bewust zijn van de capaciteiten en talenten van de ander.

^ Links: De helder gele broek trekt de aandacht. Dat zie je goed op deze foto van Steps. Je kunt de rest van je kleuren dus het beste wat rustiger houden. Deze geeltint is niet erg warm of koel en staat daardoor veel kleurtypes goed.

Het lichtgeel van de jurkjes rechts (ook van Steps) is een stuk minder opvallend. Deze geeltint is meer koel te noemen en mooi bij het koele zomertype en het lichte zomer.

* Een accessoire met wat geel erin kan je outfit enorm opfleuren! Denk aan een sjaal, ketting of oorbellen met een beetje geel.

Warm geel.

^ Dit soort groengele tint is ook warm geel.

Warm geel.

^ Warm gele blouse.

Hoe kun je een voor jouw kleurtype 'foute kleur' dragen?

Gele accessoires voor het zomertype en het wintertype.

^ Wanneer je er maar een klein beetje van gebruikt kun je best eens een 'verkeerde' geeltint gebruiken. Als je er maar voor het overgrote deel topkleuren uit je kleurenpalet bij draagt. 

Door accessoires te nemen die je onder je taille of lager draagt kun je toch met een 'foute' kleur wegkomen. Dus bijvoorbeeld een riem, tas, armband, horloge of schoeisel. Een heel klein geel accentje in een ketting of oorbel kan ook leuk en handig zijn om het geel te herhalen. Zo maak je een verbinding met het geel van de andere gele accessoires.

Voor het zomertype (links) heb ik de zomerkleuren lichtblauw en offwhite gecombineerd met een okergele tas en schoenen, in de halsketting zitten ook 2 gele kralen. De oudroze jurk heb ik gecombineerd gele schoenen en een paar oorbellen met wat geel.

Voor het wintertype (rechts) heb ik een felblauwe jumpsuit gecombineerd met een okergeel riempje, gele schoenen en een halsketting met blauw en geel. Bij de paarse jurk heb ik een okergele knoopriem en okergele schoen gekozen.

* Wat geel in een print kan je outfit spannender maken!

Print met geel combineren voor koele kleurtypes.

^ Houd je niet erg veel van geel of ben je een koel kleurtype en is het geel te warm voor je? Dan kun je een rokje nemen met een printje met wat geel er in. Draag onder je gezicht een kleur waarin je heel goed staat. Zo zie je er gezond en fris uit!

Ook onze koningin draagt geel!

^ Ook onze koningin draagt geel!

Meer lezen?

* Geel is een kleur waar je niet omheen kunt. Wil je er 100% zeker van zijn dat je door de kleurencombinaties die je in je kleding gebruikt de aandacht trekt? Bijvoorbeeld tijdens een presentatie? Gebruik dan eens het principe van 'complementaire kleurencombinaties'. Lees meer.

* In de herfst zien we vaak warme geeltinten in de winkels verschijnen. Bijvoorbeeld okergeel, goudgeel en mosterdgeel. Dit blog gaat over deze trendkleuren. En hoe je toch met deze trend mee kunt doen als je een koel kleurtype bent.

* Heb jij verkeerde kleuren in je kast hangen en wil je weten hoe je een kleur warmer of koeler kunt laten lijken? Lees meer.

* Denk jij dat groen altijd een warme kleur is. Dat is niet zo! Ook koele types kennen groen dragen. Lees meer.

* Heb jij geen idee wat jouw kleurtype is? Kom dan eens langs voor een kleuradvies. Ik werk met 16 kleurentypes. Lees meer.