• darkblurbg
  • darkblurbg

Hoe gebruik je de Pantone kleuren van 2021 voor jouw kleurtype?

Gepubliceerd op: 12-01-2021

Het Amerikaanse kleureninstituut Pantone kiest ieder jaar de 'Color of the Year'. Voor 2021 hebben echter ze twee kleuren gekozen: PANTONE 17-5104 Ultimate Grey en PANTONE 13-0647 lluminating. Twee totaal verschillende kleuren die volgens Pantonen benadrukken hoe verschillende elementen samen kunnen komen om elkaar te ondersteunen. Grijs is praktisch en degelijk, geel verwarmend en optimistisch. De samensmelting van deze twee kleuren staat volgens Pantone voor kracht en positiviteit.

De twee Pantone kleuren van 2021 PANTONE 17-5104 Ultimate Grey en PANTONE 13-0647 lluminating zetten de toon en geven de sfeer aan voor het jaar dat gaat komen; een van kracht en positiviteit. Deze kleuren omvatten volgens Pantone diepe gevoelens zoals bedachtzaamheid en voorzichtig handelen met de belofte van iets zonnigs en vriendelijks...

Maar...

wat kun jij er nu mee?

Pantone gebruikt elk jaar hele mooie woorden, die kun je onderaan dit blog terugvinden. Maar het is natuurlijk het interessantste om te weten of jij iets met deze kleuren kunt.

Ultimate Gray is licht en koel en past daarom het beste bij het koele zomertype. Verder past hij heel goed bij de lichte zomer, de neutrale zomer en het lente/zomertype.

Illuminating is helder en koel en past dus het beste bij het koele wintertype. Ook de 'heldere winter' en de lente/winter staan hier prachtig in.

Hoe gebruik je de Pantone kleuren van 2021 voor jouw kleurtype?

De diepte van deze twee kleuren is behoorlijk laag.

Met de diepte van een kleur bedoelen we hoe donker hij is. Beide Pantone kleuren zijn behoorlijk licht en hebben dus een lage diepte. Als je er dan ook nog lichte accessoires bij (zoals aan de linkerkant) bij draagt dan versterk je het lichte.

Door er donkergrijze accessoires bij te combineren (zoals aan rechterkant op het voorbeeld) wordt het geheel wat 'pittiger'. Zo worden de kleuren ook geschikter voor mensen met een hoger licht-donker contrast in hun uiterlijk.

De stralingskracht van geel is heel hoog.

Geel is de meest intense kleur van alle kleuren. Van alle kleuren valt geel het meeste op en is van ver waarneembaar. Geel reflecteert namelijk het meeste licht van alle kleuren door zijn zuiverheid en helderheid.

Geel heeft de allerhoogste stralingskracht van alle kleuren. Omdat we ons niet op alle kleuren tegelijk kunnen richten gaat ons oog het eerst naar de kleuren met de hoogste stralingskracht. Dat kun je goed zien op het voorbeeld hierboven.

Hier kun je zien wat de stralingskracht is van (zuivere) kleuren, geel is het sterkst (stralingskracht 9) en violet/ paars is het minst sterk (stralingskracht 3). Dit is volgens de kleurenleer van Johannes Itten:

Geel: 9

Oranje: 8

Rood: 6

Violet 3

Blauw: 4

Groen: 6.

Illuminating lijk het meest op de heldere geeltint van het koele wintertype en heeft dus een super hoge stralingskracht.

Omdat een kledingstuk in het geel al snel wat te veel van het goede wordt kun je ook heel goed kleine accentjes in het geel gebruiken. Bijvoorbeeld in een sieraad, een riem, tas of in prints.

ADVIES van de professional: Wees voorzichtig met geel op de werkvloer. Felle kleuren, waaronder geel kunnen allerlei emoties oproepen bij anderen. Op je werk moet het vooral gaan om de inhoud en wil je liever niet allerlei ongewenste gevoelens oproepen.

Hoe draag je de Pantone kleuren van 2021?

^ Is een kledingstuk in het geel je te veel van het goede? Probeer dan eens een print met geel er in.

Pantone kleuren van 2021. Geel als accentje.

^ Geel is door zijn hoge stralingskracht een ideale kleur om te gebruiken als accentje. Je kunt het dus goed gebruiken voor je accessoires en zelfs een gele nagellak is mogelijk. Hier heb ik het geel gecombineerd met een vest in Ultimate grey.

TIP van de professional: Pas de tint van je gele accentjes aan aan je kleurtype en laat de accentkleur een paar keer terugkomen in je outfit. Dit geef meer rust in het totaalplaatje. Warme kleurtypes kunnen dus beter een warme geeltint nemen.

PANTONE 17-5104 Ultimate Grey voor de vier seizoenen.

Hoe gebruik je de Pantone kleuren van 2021 voor jouw kleurtype?

^ Grijs is een neutrale kleur die goed als basis voor je outfit gebruikt kan worden. Neutrale kleuren zijn de zgn. 'non-kleuren', ze vervelen niet snel en laten geen herinnering na. Je kunt ze daardoor enorm vaak dragen en zijn dus een goede en duurzame investering. Zoals ik al aangaf is Ultimate grey vrij lichte en koele grijstint.

Op het voorbeeld hierboven zie je het verschil tussen koel en warm grijs. Warme kleurtypes kunnen het beste een warmere grijs gebruiken. Dit is een grijstint met wat geel er in. Koele kleurtypes staan het mooist in koele, op blauw gebaseerde grijstinten.

Koele kleurtypes (o.a. het zomer- en wintertype) staan mooi in koele grijstinten:

Zomertypes staan het mooiste in lichtere  en zachtere grijstinten. PANTONE 17-5104 Ultimate Grey is dus een ideale kleur voor jou.

Wintertypes kunnen het beste donkere grijstinten hebben. PANTONE 17-5104 Ultimate Grey is op zich ook een goede kleur voor het wintertype, maar combineer het wel met een donkere kleur uit je palet, dit omdat het wintertype licht-donker contrast nodig is. Zilvergrijs (denk aan metallic stoffen) staat het koele wintertype ook heel mooi! En antracietgrijs is ook een hele mooie neutrale kleur voor jou.

Warme kleurtypes (o.a. het lente- en herfsttype) staan het mooiste in warmere grijstinten: 

Lentetypes staan het beste in warme, lichte grijstinten. PANTONE 17-5104 Ultimate Grey is een redelijke kleur voor hen, maar moet zeker gecombineerd worden met warme. heldere kleuren uit het lentepalet. Grijs is zeker niet de beste neutraal voor lentetypes. Grijs moet voor het lentetype 'opgewarmd' worden met warme kleuren. 

Herfsttypes kunnen beter kiezen voor warmere, donkere, gedemptere grijstinten. PANTONE 17-5104 Ultimate Grey is te licht voor jou en maakt je flets. Grijs is ook voor herfsttypes zeker niet de beste neutrale kleur. Grijs moet voor het herfsttype 'opgewarmd' worden met warme kleuren.

 

PANTONE 13-0647 lluminating voor de vier seizoenen.

Hoe gebruik je de Pantone kleuren van 2021 voor jouw kleurtype?

^ Geel is een zgn. basiskleur die goed als accent in je outfit gebruikt kan worden. Basiskleuren zijn kleuren die in de kleurencirkel voorkomen: rood, geel, blauw, groen, oranje en paars, of mengvormen hiervan. Deze kleuren zijn veel opvallender en sprekender dan neutrale kleuren.

Geel is een kleur die al snel genoemd wordt als je mensen vraagt aan welke kleur ze een hekel hebben. Toch kan geel erg leuk staan wanneer je de juiste tint neemt...

Felle basiskleuren zoals geel vervelen vrij snel en laten herinnering bij anderen na. Je zult ze daardoor minder vaak dragen. Het is daarom slim om niet te veel geld uit te geven aan gele kledingstukken. Zoals ik al aangaf is Illuminating vrij licht, helder en koel.

Op het voorbeeld hierboven zie je het verschil tussen warm en koel geel. Geel is van zichzelf een warme kleur die als je er veel wit bij doet koeler overkomt.

Koele kleurtypes, zoals het zomertype, het zomer/wintertype en het wintertype, staan het mooist in geeltinten die koel overkomen. Dit houdt in dat ze van citroengeel zijn afgeleid. Geel waaraan wit is toegevoegd lijkt koeler als geel waarin rood is toegevoegd. Met wat rood er in wordt het geel warmer.

Hoe draag je de Pantone kleuren van 2021?

Koele kleurtypes (het zomer- en wintertype) staan niet mooi in warme geeltinten (zoals okergeel, mosterdgeel en goudgeel) vlak onder hun gezicht. Hun huid wordt er grauw en gelig van.

Zomertypes staan het mooiste in lichtere  en zachtere geeltinten. PANTONE 13-0647 lluminating is wat te helder voor jou. Je kunt beter wat zachtere geeltinten nemen die afgeleid zijn van citroengeel.

Wintertypes kunnen de fellere/hardere geeltinten goed hebben. PANTONE 13-0647 lluminating staat hen het beste. Combineer het wel met een donkere kleur uit je palet, dit omdat het wintertype licht-donker contrast nodig is.

Warme kleurtypes (het lente- en herfsttype) staan het mooiste in warme geeltinten. Warme geeltinten hebben een gouden ondertoon. 

Lentetypes staan mooi in warme, lichte, heldere geeltinten. De helderheid van PANTONE 13-0647 lluminating is wel goed, maar ga voor een wat meer goudgele variant.

Herfsttypes kunnen beter kiezen voor warme, gedemptere geeltinten. PANTONE 13-0647 lluminating is te fel en te koel voor jou.

Hoe draag je de Pantone kleuren van 2021?

^ De Pantone kleuren van 2021 voor het zomertype en het wintertype. Illuminating is voor het zomertype wat te fel, ik heb hiervoor een iets vergrijsde variant genomen. Het vrij lichte grijs is uiteraard wel heel geschikt voor het zomertype. Voor het wintertype is het Illuminating een geweldige kleur, ik heb het gecombineerd met een donkere grijs en zwarte laarzen.

Hoe draag je de Pantone kleuren voor 2021.

^ De Pantone kleuren van 2021 voor het lentetype en het herfsttype.

Voor het lentetype is Illuminating wat te koel. Ik heb hier voor het lentetype een mooie, zonnige geel gekozen. Het grijs kan er zo wel bij. Het lentetype is warme, heldere kleuren nodig. Draag het grijs dan ook liever niet onder je gezicht.

Het herfsttype staat ook niet mooi in het felle, vrij koele Illuminating en verder is het grijs te licht. Een donkerder grijs kan wel met een mooie, gedekte geeltint. Dit vestje heeft een mooie warme wat donkerdere geeltint en is daardoor geschikt voor het herfsttype.

Veel van mijn klanten zeggen dat ze niets met geel hebben. Je hoeft echt niet een groot vlak te gebruiken, je kunt geel ook heel leuk als klein accentje gebruiken in je outfit. Deze halsketting is daar een goed voorbeeld van:

Halsketting in geeltinten. Kralen op een spang.

Voor wie het interessant vindt nog wat achtergrondinformatie:

Zoals elk jaar maakt men er bij Pantone een nogal ingewikkeld verhaal van:

Het is een verhaal over kleur dat diepere gevoelens van bedachtzaamheid samenvat met de belofte van iets zonnig en vriendelijks. De combinatie van Ultimate Grey en Illuminating is ambitieus en geeft hoop, een boodschap van geluk (geel) ondersteund door standvastigheid (grijs). Deze twee kleuren moedigen de geest aan en benadrukken de aangeboren behoefte gezien te worden, zichtbaar te zijn, herkend te worden en onze stemmen te laten horen. Een combinatie van kleur waarvan de band met inzicht, innovatie en intuïtie, en respect voor wijsheid, ervaring en intelligentie, inspireert tot regeneratie en ons vooruit duwt naar nieuwe manieren van denken en concepten.

Illuminating is een helder en vrolijk geel, sprankelend van levendigheid. Een verwarmende gele tint doordrenkt met zonne-energie. Warm en optimistisch. 

Waar komt deze warme en vrolijke gele kleur vandaan? In een wereld van continue onzekerheid is men zoekende naar manieren om deze onzekerheid een plek te geven maar ook te overkomen. Belangrijke elementen hierin zijn jezelf omringen met energie, transparantie en hoop. Vitaliteit en een licht gevoel van blijdschap zijn zeer welkom en nodig: vandaar de keuze voor deze optimistische geeltint doordrenkt van pure zonne energie!

Ultimate Grey staat symbool voor solide en betrouwbare elementen; elementen die eeuwig blijven bestaan en een stevige fundering bieden. Deze kleur staat voor de stenen op het strand en voor andere natuurlijke elementen die de tand des tijds altijd hebben weten te doorstaan. Het grijs binnen de Pantone kleuren 2021 stelt ons gerust, moedigt gevoelens van kamlte aan, geeft ons stabiliteit en ten slotte een flinke dosis veerkacht.

Pantone Color of the Year 2021: waarom niet één maar twee?

Simpelweg omdat deze twee kleuren elkaar aanvullen. Volgens Leatrice Eiseman van het Pantone Color Institute drukt deze balans zowel de tijd waarin we leven maar ook onze behoeftes uit. Het sprankelende geel staat voor de behoefte om gezien, gehoord en erkend te worden. Deze kleur gaat goed samen met het Ultimate Gray dat de behoefte aan inzichten, innovatie, Intuïtie, respect voor wijsheid, ervaring en intelligentie weergeeft. Deze twee kleuren samen inspireren ons voorwaarts te gaan en moedigen aan om nieuwe manieren van denken en concepten te ontwikkelen.

Pantone Colors 2021: waar komen ze vandaan?

De Pantone kleur 2021, maar ook van alle voorgaande jaren, wordt gekozen door het Pantone Color Institute. Dit instituut is een afdeling binnen Pantone die gedurende het hele jaar verantwoordelijk is voor het uitbrengen van de belangrijkste en grootste trends wat betreft kleuren. Zo brengt het Pantone Color Institute ieder seizoen de top runway kleuren uit – gericht op de modebranche. Daarnaast selecteren zij de Pantone Color of the Year en voorspellen zij ‘Global Color Trends’ de kleur trends die overal, in verschillende industrieën ter wereld, een grote rol zullen gaan spelen. Zo ook in de kledingbranche.

Meer lezen?

* Grijs kan koel of warm zijn. Wil je meer lezen over de kleur grijs? Kijk dan hier.

* Voor iedereen is wel een geeltint te vinden. Wil je meer lezen over de kleur geel? Kijk dan hier.

* Doordat geel zo'n intense kleur is is het heel geschikt als accentkleur. Het staat het mooist om een accentkleur enkele keren terug te laten komen in je outfit. In dit blog lees je hier meer over.

* Op de werkvloer moet je oppassen met te veel felle kleuren. Lees hier waarom.

* PANTONE 17-5104 Ultimate Grey is een neutrale kleur. Neutrale kleuren zijn tijdloos en daardoor heel duurzaam. Ze vormen het fundament van je garderobe. Je kunt heel lang met kledingstukken in neutrale kleuren doen. Veel mensen vinden het lastig om goede neutrale kleuren voor hun kleurtype te vinden. Ik stel speciaal hiervoor etuis samen met 30 stofstaaltjes. Lees meer.

* Grijs is een neutrale kleur en geel een basiskleur, beide kunnen ook een pastelkleur zijn. Wil je meer weten over de verschillende soorten kleuren die we kunnen onderscheiden ? Lees dan dit blog.

* In dit blog kun je zien hier je warme geeltinten als okergeel en mosterdgeel kunt dragen. Ook wanneer het niet 'jouw' kleuren zijn.

* Heb je grijs haar, draag dan ook eens grijze kleding. In dit blog zie je leuke voorbeelden.