• darkblurbg
  • darkblurbg

Hoe draag je okergeel en mosterdgeel als het niet 'jouw kleuren' zijn?

Gepubliceerd op: 18-10-2017

Opeens zie je overal warme geeltinten als okergeel, goudgeel en mosterdgeel in kledingwinkels. Het zijn echte trendkleuren momenteel. Warme kleurtypes kunnen deze kleur moeiteloos combineren met hun kleuren. Dit komt door de gouden ondertoon van kleuren als oker en mosterd. Voor koele types zijn deze kleuren een stuk lastiger, ze passen niet echt in hun koele kleurenpalet. Toch kun je als koel kleurtype dit soort kleuren wel dragen. Hoe? Dat lees je in dit blog.

Tip 1: Staan de kleuren okergeel en mosterdgeel je niet?

Je kunt ze toch dragen. De oplossing is om dit soort warme geeltinten onder je taille of lager te dragen. Neem dus okergeel voor je broek, rok, riem, schoenen, tas, armbanden, horloge etc. Zolang het maar niet direct onder je gezicht is.

Dit trucje kun je uiteraard voor alle kleuren die niet bij je passen gebruiken.

 

^ Oker en mosterd zijn warme geeltinten met een gouden ondertoon. De uitgesproken warme kleurtypes zoals het lentetype, het lente/herfsttype en het herfsttype staan er dan ook geweldig in.

Okergeel voor warme kleurtypes.

^ Warme kleurtype kunnen hun kleuren vrijwel allemaal combineren met okergeel en mosterdgeel. Dit komt door de warme ondertoon van deze kleuren. Die sluiten naadloos aan bij hun kleurenpalet.

Okergeel voor koele kleurtypes.

^ Voor koele kleurtypes (zomertype, zomer/wintertype en wintertype) zijn okergeel en mosterdgeel lastige kleuren. Dit komt doordat de warme ondertoon van oker en mosterd slecht past bij de koele ondertoon van hun kleurenpalet. Gelige kleuren maken een koel kleurtype gelig, grauw en flets in het gezicht. Wanneer je okergeel neemt draag het dan ook niet onder meteen je gezicht.

Soms wil je graag een trendkleur dragen die niet echt 'jouw kleur' is. Op zich is dit mogelijk, je moet dan echter wat meer moeite doen om een passend totaalplaatje te kunnen maken. De gemakkelijkste weg is natuurlijk om kleuren te gebruiken die in je palet zitten. Maar soms wil je dit niet.

Op deze collage zie je aantal koele kleuren die wel goed bij oker en mosterd gecombineerd kunnen worden. Denk aan bijvoorbeeld lichtgrijs, taupe, antraciet, zwart, donkerbruin. De meer sprekende kleuren op deze collage (roze, blauw, groen) zijn niet super koel, maar wat neutraler.

Mosterdgeel is ideaal voor het lentetype.

^ Het lentetype staat mooi in warme, wat lichtere kleuren. Op deze collage voor het lentetype heb ik bijna alleen warme geeltinten gecombineerd, deze kleuren staan het lentetype prachtig. Je kunt uiteraard ook bijna alle andere kleuren uit je kleurenpalet moeiteloos combineren met oker en mosterd.

Geeltinten voor het herfsttype.

^ Het herfsttype staat mooie in warme, wat donkerder en gedemptere kleuren. Daarom heb ik bij het okergeel en mosterdgeel wat donkerder kleuren gezocht. Dat zijn hier roestbruin en olijfgroen.

Het herfsttype staat prachtig in okergeel.

^ Het herfsttype staat prachtig in okergeel.

Het herfsttype staat prachtig in okergeel.

^ Het zomertype staat niet geweldig in oker en mosterd. Ik heb ze hier daarom gecombineerd met de zomerkleuren offwhite, taupe, beige, denimblauw en donkerblauw. Het okergeel heb ik expres aan het onderlichaam geplaatst. Zo komt het niet direct onder het gezicht en wordt je er als zomertype niet bleek, grauw of gelig van.

Mosterdgeel voor het wintertype.

^ Ook voor het wintertype heb ik gele kledingstukken voor aan het onderlichaam gekozen. Ik heb het gecombineerd met de 'winterkleuren' zwart, wit, grijs en donkergroen. Zo kun je als wintertype best eens okergeel dragen zonder er gelig en grauw van te worden in je gezicht.

Tip 2: Neem accessoires in okergeel of mosterdgeel.

Ook dit is een goede manier om toch wat van een kleur die niet direct bij je type past te dragen. Door accessoires te nemen die je onder je taille of lager draagt kun je toch met een 'foute' kleur wegkomen. Dus een riem, tas, armband, horloge of schoeisel. Een heel klein geel accentje in een ketting of oorbel kan ook leuk en handig zijn om het geel te herhalen. Zo maak je een verbinding met het geel van de andere gele accessoires.

Draag een geel accessoire.

Voor het zomertype heb ik de zomerkleuren lichtblauw en offwhite gecombineerd met een okergele tas en schoenen, in de halsketting zitten ook 2 gele kralen. De oudroze jurk heb ik gecombineerd gele schoenen en een paar oorbellen met wat geel.

Voor het wintertype heb ik een felblauwe jumpsuit gecombineerd met een okergeel riempje, gele schoenen en een halsketting met blauw en geel. Bij de paarse jurk heb ik een okergele knoopriem en okergele schoen gekozen.

Tip 3: Neem een rokje (of broek) met print met wat geel er in.

Printjes met geel.

^ Wanneer je aan het onderlichaam een printje neemt met wat geel er in kun je een andere kleur uit de print gebruiken voor vlak onder je gezicht. Het beste neem je natuurlijk één van je topkleuren hiervoor.

Helder okergeel is een goede kleur voor het heldere lentetype.

^ Ben je een kleurtype met een 'flow' naar een ander seizoen? Helder okergeel is een goede kleur voor het heldere lentetype. Ook het diepe herfsttype en het neutrale herfsttype kunnen okergeel goed hebben. Het heldere wintertype, het diepe wintertype en het neutrale zomertype kunnen okergeel net als het (koele) zomertype en het (koele) wintertype beter niet direct onder het gezicht dragen.

Meer lezen?

* Wil je weten wat het verschil is tussen warme en koele kleuren? Lees dan dit blog.

* Geel is niet altijd een warme kleur, ook koele kleurtype hebben geel in hun kleurenpalet. Dit zijn geeltinten die afgeleid zijn van citroengeel. Lees meer.

* Ook groen heeft warme en koele tinten. In dit blog lees je er meer over.

* Wil je weten hoe je kleuren warmer of juist koeler kunt laten lijken? Lees meer.

* Weet jij niet welke kleuren jou het mooiste staan? Doe een kleurenanalyse (M/V) en vind samen met mij uit wat je beste kleuren zijn. Ik werk met 16 verschillende kleurtypes. Lees meer.