• darkblurbg
  • darkblurbg

Hoe draag je okergeel en mosterdgeel als het niet 'jouw kleuren' zijn?

Gepubliceerd op: 18-10-2017

Opeens zie je overal warme geeltinten zoals okergeel, goudgeel en mosterdgeel in kledingwinkels. Het zijn echte trendkleuren momenteel. Elke herfst zien we ze opeens weer volop opduiken in de modecollecties. Warme kleurtypes kunnen deze kleuren moeiteloos combineren met hun kleuren. Dit komt door de gouden ondertoon van kleuren als oker, goudgeel en mosterd. Voor koele types zijn deze kleuren een stuk lastiger, ze passen niet echt in hun koele kleurenpalet. Toch kun je als koel kleurtype dit soort kleuren wel dragen. Hoe je dat kunt doen? Dat lees je in dit blog.

Tip 1: Staan de kleuren okergeel en mosterdgeel je niet?

Je kunt ze toch dragen. De oplossing is om dit soort warme geeltinten onder je taille of lager te dragen. Neem dus okergeel voor je broek, rok, riem, schoenen, tas, armbanden, horloge etc. Zolang het maar niet direct onder je gezicht is. Draag onder je gezicht een kleur uit je kleurenpalet die je fantastisch staat.

Dit trucje kun je uiteraard voor alle kleuren die niet bij je passen gebruiken.

 

^ Okergeel, goudgeel en mosterdgeel zijn warme geeltinten met een gouden ondertoon. De uitgesproken warme kleurtypes zoals het lentetype, het lente/herfsttype en het herfsttype staan er dan ook geweldig in.

Okergeel voor warme kleurtypes.

^ Warme kleurtypes (dit zijn het warme lentetype, het lente/herfsttype en het warme herfsttype) kunnen hun kleuren vrijwel allemaal combineren met okergeel, goudgeel en mosterdgeel. Dit komt door de warme ondertoon van deze kleuren. Die sluiten naadloos aan bij hun kleurenpalet.

Okergeel voor koele kleurtypes.

^ Voor koele kleurtypes (zomertype, zomer/wintertype en wintertype) zijn okergeel en mosterdgeel lastige kleuren. Dit komt doordat de warme ondertoon van okergeel, goudgeel en mosterd slecht past bij de koele ondertoon van hun kleurenpalet. Te warme geeltinten kleuren maken een koel kleurtype al snel grauw en flets in het gezicht. Wanneer je een kleur als okergeel neemt draag het dan ook niet onder meteen je gezicht.

Soms wil je toch graag eens een trendkleur dragen die niet echt 'jouw kleur' is. Gewoon omdat je het een leuke kleur vindt! Op zich is dit mogelijk, je moet dan echter wat meer moeite doen om een passend totaalplaatje te kunnen maken. De gemakkelijkste weg is natuurlijk om kleuren te gebruiken die in je palet zitten. Maar soms wil je dit niet.

Op deze collage zie je aantal koele kleuren die wel goed bij oker en mosterd gecombineerd kunnen worden. Denk aan bijvoorbeeld een (wat warmere) lichtgrijs, taupe, antraciet, zwart, donkerbruin. De meer sprekende kleuren op de collage hierboven (roze, paars, blauw, groen) zijn niet super koel, maar wat neutraler. Die passen daarom best goed bij okergeel.

Oker en mosterd voor het lentetype.

Mosterdgeel is ideaal voor het lentetype.

^ Het warme lentetype staat mooi in warme, wat lichtere kleuren. Op deze collage voor het lentetype heb ik bijna alleen warme geeltinten met elkaar gecombineerd, deze kleuren staan het lentetype prachtig. Het zijn een soort tot sur ton combinaties geworden. Je kunt uiteraard ook bijna alle andere kleuren uit je kleurenpalet moeiteloos combineren met oker en mosterd.

Oker en mosterd voor het herfsttype.

Geeltinten voor het herfsttype.

^ Het warme herfsttype staat mooie in warme, wat donkerder en gedemptere kleuren. Outfits met alleen maar lichte kleuren zijn voor het herfsttype al snel wat te flets. Daarom heb ik bij het okergeel en mosterdgeel wat donkerder kleuren gezocht. Dat zijn hier roestbruin en olijfgroen. Dat geeft jouw als herfsttype wat meer 'pit'.

Het herfsttype staat prachtig in okergeel.

^ Deze dame heb ik geanalyseerd als warm herfsttype. Het warme herfsttype staat prachtig in warme, gedekte geeltinten zoals okergeel. Het warme herfsttype heeft een hoger licht-don mer contrast nodig. Combineer oker en mosterd daarom met donkere, warme kleuren.

Oker en mosterd voor het zomertype.

Het herfsttype staat prachtig in okergeel.

^ Het koele zomertype staat bepaald niet geweldig in oker en mosterd. Vooral onder je gezicht staan ze al snel heel grauw en maken ze je huid geel. Haar wat te geelblond is staat jouw ook niet mooi...

Ik heb de warme geeltinten hier daarom gecombineerd met de zomerkleuren offwhite, taupe, beige, denimblauw en donkerblauw. Het okergeel heb ik expres aan het onderlichaam geplaatst. Zo komt het niet direct onder het gezicht en wordt je er als zomertype niet bleek, geel of grauw van.

Oker en mosterd voor het wintertype.

Mosterdgeel voor het wintertype.

^ Ook voor het koele wintertype heb ik gele kledingstukken voor aan het onderlichaam gekozen. Deze warme geeltinten staan het koele wintetype namelijk ook niet mooi meteen onder het gezicht. Ik heb ze gecombineerd met de 'winterkleuren' zwart, wit, grijs en donkergroen. Zo kun je als wintertype best eens okergeel dragen zonder er grauw of te geel van te worden in je gezicht.

Tip 2: Neem accessoires in okergeel of mosterdgeel.

Ook dit is een goede manier om toch wat van een kleur die niet direct bij je type past te dragen. Door accessoires te nemen die je onder je taille of lager draagt kun je toch met een 'foute' kleur wegkomen.

Dus bijvoorbeeld een riem, tas, armband, horloge of schoeisel. Een heel klein geel accentje in een ketting of oorbel kan ook leuk en handig zijn om het geel te herhalen. Zo maak je een verbinding met het geel van de andere gele accessoires.

Draag een geel accessoire.

^ Voor het zomertype heb ik de zomerkleuren lichtblauw en offwhite gecombineerd met een okergele tas en schoenen, in de halsketting zitten ook 2 gele kralen. De oudroze jurk heb ik gecombineerd gele schoenen en een paar oorbellen met wat geel.

Voor het wintertype heb ik een felblauwe jumpsuit gecombineerd met een okergeel riempje, gele schoenen en een halsketting met blauw en geel. Bij de paarse jurk heb ik een okergele knoopriem en okergele schoen gekozen.

Tip 3: Neem een rokje (of broek) met print met wat geel er in.

Printjes met geel.

^ Wanneer je aan het onderlichaam een printje neemt met wat geel er in kun je een andere kleur uit de print gebruiken voor vlak onder je gezicht. Het beste neem je natuurlijk één van je topkleuren hiervoor.

En de heldere, neutrale, diepe en lichte kleurtypes?

Helder okergeel is een goede kleur voor het heldere lentetype.

^ Ben je niet een van de vier bovenstaande types maar heb je een 'flow' naar een ander seizoen? 

Mensen die geanlyseerd zijn in het 10 seizoenen-systeem, het Colour Me Beautiful-systeem, of mensen met een com-card zijn vaak wat minder duidlijk warm of koel.

Helder okergeel is een goede kleur voor het heldere lentetype. Ook het diepe herfsttype en het neutrale herfsttype kunnen okergeel goed hebben.

Het heldere wintertype, het diepe wintertype en het neutrale zomertype kunnen okergeel net als het (koele) zomertype en het (koele) wintertype beter niet direct onder het gezicht dragen.

Ben je een licht kleurtype? Het lichte zomertype staat niet zo mooi in warme geeltinten. Het lichte lentetype staat wel in lichte, wat warmere geeltinten. Het lente/zomertype moet haar geel weer niet te warm nemen.

Het zomer/herfsttype kan wel wat warmer geel hebben, maar dan de gedempte varianten. Het herfst/wintertype staat ook mooi in oker en mosterd.

Heb je een com-card en staat er 'warm' in je omschrijving? Dan kun je warme geeltinten hebben. Staat er koel in je omschrijving, dan staan ze je niet zo mooi.

Meer lezen?

* Wil je weten wat het verschil is tussen warme en koele kleuren? Lees dan dit blog.

* Geel is niet altijd een warme kleur, ook koele kleurtype hebben geeltinten in hun kleurenpalet. Dit zijn geeltinten die afgeleid zijn van citroengeel. Lees meer.

* Ook groen heeft warme en koele tinten. In dit blog lees je er meer over.

* Wil je weten hoe je kleuren warmer of juist koeler kunt laten lijken? Lees meer.

* Eén van twee de Pantone kleuren van 2021 is Illuminating, een heldere geeltint. In dit blog lees je hoe je hem kunt dagen.

* Weet jij niet welke kleuren jou het mooiste staan? Doe een kleurenanalyse (M/V) en vind samen met mij uit wat je beste kleuren zijn. Ik werk met 26 verschillende kleurtypes. Lees meer.