• darkblurbg
  • darkblurbg

Groen kan warm en koel zijn

Gepubliceerd op: 03-01-2017

Greenery is de Pantonekleur voor 2017. Vaak wordt er gedacht dat groen per definitie een warme kleur is. Dit is zeker niet altijd het geval. Of een groentint warm of koel is wordt bepaald door de pigmenten is de kleur. Groen ontstaat door de primaire kleuren geel en blauw te mengen. Meng je evenveel geel en blauw dan krijg je een pure groen. Bevat de uiteindelijke groentint meer geelpigment dan krijg je een nog warme groen. Bevat hij meer blauwpigment dan wordt het een koele groentint.

'Greenery' is de Pantone kleur van 2017.

Greenerey is een vrij warme groentint. Het is de kleur van het groen van bladeren in de natuur.

Greenery is dus een warme groentint, maar voor elke kleurentype is er wel een geschikte groentint te vinden.

Groen is een mengsel van blauw en geel. Wanneer het het geel en blauw evenredig is verdeeld, ontstaat er een pure groentint.

Warme en koele groentinten.

De kleur groen kan warm en koel zijn.

^ Links voorbeelden van warme groentinten, rechts voorbeelden van koele groentinten.

^ Op deze collage zie je links voorbeelden van warme groentinten. Dit soort groentinten zijn geschikt voor warme kleurtypes zoals het lentetype, het herfsttype en het lente/herfsttype.

Aan de rechterkant koele groentinten, met meer blauwe ondertoon. Geschikt voor de koele seizoenen zoals het zomertype, het wintertype en het zomer/wintertype.

Groen kan warm en koel zijn.

^ Voorbeelden van allerlei warme groenen.

Groen kan warm en koel zijn.

^ Voorbeelden van koele groentinten.

Voorbeelden van warm groen/ warme groentinten.

^ Olijfgroen en legergroen zijn ook warme groentinten. Dit soort groentinten zijn gedempt en daardoor heel geschikt voor het warme herfsttype en het neutrale herfsttype.

Voorbeelden van koele groentinten.

^ Voorbeelden van koelere groentinten.

Welke groentint past bij welk kleurtype?

Uiteraard kunnen we ook nog onderscheid maken in hoe licht, donker, helder of gedempt de groentint is. Bij een kleurenanalyse kun je ontdekken wat voor jouw het belangrijkste is.

Groentinten voor de lichte en donkere kleurtypes.

Lichte en donkere groentinten.

De uitgesproken 'diepe' kleurentypes staan mooi in donkere groentinten. Door donkere kleuren zit een beetje zwart gemengd. Ben je een 'diepe herfst', 'diepe winter' of een 'herfst/wintertype'? Neem dan diepe groentinten, in deze kleuren kom jij het beste tot zijn recht.

Uitgesproken 'lichte' kleurentypes staan daarentegen mooier in medium tot lichte groenen. Door lichte groentinten zit wat wit gemengd. Ben je een 'licht zomertype', een 'licht lentetype' of een 'lente/zomertype'? Neem je groenen dan beslist niet te donker. Lichte tinten laten jou stralen.

Groentinten voor de heldere en gedempte groentinten.

Helder groen en gedempt groen.

Ben je een uitgesproken 'helder' kleurentype? Dan is jouw belangrijkste kleurendominantie helderheid en sta je super mooi in helder groentinten. De heldere types zijn: 'heldere lente', 'heldere winter' en het 'lente/wintertype'. Je groentinten moeten helder (fel) zijn.

Ben je duidelijk een 'gedempt' kleurentype? Dan moeten jouw groentinten vermengd zijn met wat grijs. De gedempte types zijn: 'gedempte zomer', 'gedempte herfst' en het 'zomer/herfsttype'. Gedempte kleurentypes zien er elegant en delicaat uit in hun gedempte kleuren. Hele felle kleuren 'overpoweren' hen.

Meer voorbeelden:

Groen kan warm en koel zijn.

Ben je een warm kleurtype (lentetype, herfsttype en lente/herfsttype), neem dan het liefst warme groentinten. Ben je een koel kleurtype (zomertype, wintertype en zomer/wintertype) dan staan koele groentinten je uiteraard het beste. Diepe herfsttypes, diepe wintertypes en herfst/wintertypes  nemen het beste donkere groentinten. Het lichte lentetype, lichte zomertype en het lente/zomertype nemen het beste de lichte groentinten. De heldere lente-, heldere winter- en lente/wintertypes nemen het beste heldere groentinten. De neutrale zomer, neutrale herfst en zomer/herfsttype staan het moois in gedempte groenen.

Allerlei groentinten.

 

^ De groentinten op deze collage zijn wat koeler van kleur. 

Groen kan warm en koel zijn.

^ Warm (gelig) groen staat het lentetype geweldig, op deze collage voorbeelden.

Warm en koel groen voor mannen:

Voorbeelden van koele groentinten voor mannen.

^ Voorbeelden van koele groentinten voor mannen.

Voorbeelden van warme groentinten voor mannen.

^ Voorbeelden van warme groentinten voor mannen.

De betekenis die aan de kleur groen wordt toegekend:

De kleur van de natuur ontspant het zenuwstelsel en onderdrukt honger. Groen kan de bloeddruk verlagen en is rustgevend. Daardoor wordt groen ook wel geassocieerd met genezing, gezondheid en balans. Groen is de kleur van verse producten, van vruchtbaarheid, voorjaar en nieuw leven. Het is een positieve kleur met associaties als balans, harmonie, evenwicht, vernieuwing, vertrouwen, veiligheid en voorspoed.

Een groene ruimte geeft rust en ontspanning en verlicht nervositeit en angst. De kleur geeft de ruimte harmonie, balans en evenwicht. Zeer geschikt dus voor in de slaapkamer!

Draag je groene kleding, dan zeg je dat je creatief denkt en bereid bent samen te werken. Negatieve associaties met groen zijn verveling, jaloersheid (groen van jaloezie zien), en weerstand. Bron: www.beeldbalie.nl

Meer lezen? 

* Van de kleur grijs wordt vaak gedacht dat dit altijd een koele kleur is, maar grijs komt ook in zowel warme als koele varianten voor. Lees meer.

* Ook van bruin zijn er koele en warme varianten. Lees meer.

* Ben jij dol op blauw? Lees hier alles over de verschillende tinten blauw voor alle kleurtypes.

* Petrol is een blauwgroene kleur. Het is een zgn. 'universele kleur', dat wil zeggen dat het een kleur is die iedereen behoorlijk goed staat. Lees meer.

* Ken jij jouw kleurtype en wil je weten welke lipstickkleur jou staat? Lees meer.

* Denk je dat geel jou ECHT niet staat? Lees meer.

* Wil je meer lezen over welke rozetinten voor jou het beste zijn? Lees meer.

* Wil je meer lezen over de kleur paars? Kijk dan hier.

* Rood is een kleur die iedereen staat, als je maar weet welke roodtint je moet kiezen. Lees meer.

* Wil jij ook precies weten welke kleuren jou het beste staan? Boek dan een kleurenanalyse. Ik werk met maar liefst 26 verschillende kleurtypes. Lees meer.