• darkblurbg
  • darkblurbg

Groen kan warm en koel zijn

Gepubliceerd op: 03-01-2017

Greenery is de Pantonekleur voor 2017. Vaak wordt er gedacht dat groen per definitie een warme kleur is. Dit is zeker niet altijd het geval. Of een groentint warm of koel is wordt bepaald door de pigmenten is de kleur. Groen ontstaat door de primaire kleuren geel en blauw te mengen. Meng je evenveel geel en blauw dan krijg je een pure groen. Bevat de uiteindelijke groentint meer geelpigment dan krijg je een nog warme groen. Bevat hij meer blauwpigment dan wordt het een koele groentint.

Voor elke kleurentype is echter wel een geschikte groentint te vinden. Groen is een mengsel van blauw en geel. Wanneer het het geel en blauw evenredig is verdeeld, ontstaat er een pure groentint.

Op de collage hieronder zie je links voorbeelden van warme groentinten. Dit soort groentinten zijn geschikt voor warme kleurtypes zoals het lentetype, het herfsttype en het lente/herfsttype. Aan de rechterkant koele groentinten, met meer blauwe ondertoon. Geschikt voor de koele seizoenen zoals het zomertype, het wintertype en het zomer/wintertype.

Hieronder nog meer voorbeelden van allerlei warme groenen:

Voorbeelden van warm groen/ warme groentinten.

Het warme herfsttype staat niet zo mooi in blauw, omdat dit een koele kleur is. Blauwgroen staat daarentegen prachtig.

Voorbeelden van warm groen/ warme groentinten.

^ Voorbeelden van warme groentinten.

Voorbeelden van koele groentinten.

^ Voorbeelden van koele groentinten.

 

Blauwgroen is voor de herfst.

Uiteraard kunnen we ook nog onderscheid maken in hoe licht, donker, helder of gedempt de groentint is. Bij een kleurenanalyse kun je ontdekken wat voor jouw het belangrijkste is. Lees meer.

De uitgesproken 'diepe' kleurentypes staan mooi in donkere groentinten. Door donkere kleuren zit een beetje zwart gemengd. Ben je een 'diepe herfst', 'diepe winter' of een 'herfst/wintertype'? Neem dan diepe groentinten, in deze kleuren kom jij het beste tot zijn recht.

Uitgesproken 'lichte' kleurentypes staan daarentegen mooier in medium tot lichte groenen. Door lichte groentinten zit wat wit gemengd. Ben je een 'licht zomertype', een 'licht lentetype' of een 'lente/zomertype'? Neem je groenen dan beslist niet te donker. Lichte tinten laten jou stralen.

Ben je een uitgesproken 'helder' kleurentype? Dan is jouw belangrijkste kleurendominantie helderheid en sta je super mooi in helder groentinten. De heldere types zijn: 'heldere lente', 'heldere winter' en het 'lente/wintertype'. Je groentinten moeten helder (fel) zijn.

Ben je duidelijk een 'gedempt' kleurentype? Dan moeten jouw groentinten vermengd zijn met wat grijs. De gedempte types zijn: 'gedempte zomer', 'gedempte herfst' en het 'zomer/herfsttype'. Gedempte kleurentypes zien er elegant en delicaat uit in hun gedempte kleuren. Hele felle kleuren 'overpoweren' hen.

Groen/ groentinten voor alle kleurtypes.

^ Ben je een warm kleurtype (lentetype, herfsttype en lente/herfsttype), neem dan het liefst warme groentinten. Ben je een koel kleurtype (zomertype, wintertype en zomer/wintertype) dan staan koele groentinten je uiteraard het beste. Diepe herfsttypes, diepe wintertypes en herfst/wintertypes  nemen het beste donkere groentinten. Het lichte lentetype, lichte zomertype en het lente/zomertype nemen het beste de lichte groentinten. De heldere lente-, heldere winter- en lente/wintertypes nemen het beste heldere groentinten. De neutrale zomer, neutrale herfst en zomer/herfsttype staan het moois in gedempte groenen.

De groentinten op de collage hieronder zijn wat koeler van kleur.

 

Allerlei groentinten.

 

Warm groen staat het lentetype geweldig:

Warm groen voor het lentetype.

Meer lezen? 

* Transavia gebruikte tot voor kort een warme groentint. Wil je lezen over hoe de kleur groen die Transavia gebruikt in de loop der jaren veranderd is? Lees meer.

* Van de kleur grijs wordt vaak gedacht dat dit altijd een koele kleur is, maar grijs komt ook in zowel warme als koele varianten voor. Lees meer.

* Ben jij dol op blauw. Lees hier alles over de verschillende tinten blauw.

* Petrol is een universele kleur, dat wil zeggen dat het een kleur is die iedereen staat. Lees meer.

* Ken jij jouw kleurtype en wil je weten welke lipstickkleur jou staat? Lees meer.

* Denk je dat geel jou ECHT niet staat? Lees meer.

* Wil je meer lezen over welke rozetinten voor jou het beste zijn? Lees meer.

* Wil je meer lezen over de kleur paars? Kijk dan hier.

* Rood is een kleur die iedereen staat, als je maar weet welke roodtint je moet kiezen. Lees meer.

* Wil je weten welke kleuren jou het allermooist staan? Doe dan eens een kleuradvies. Ik werk met 16 verschillende kleurtype. Lees meer.