• darkblurbg
  • darkblurbg

De kleur paars kan door alle kleurtypes gedragen worden.

Gepubliceerd op: 12-11-2018

Paars is een zogenaamde 'universele kleur'. En dan bedoel ik puur paars zoals op de afbeelding hierboven. Paars heeft heel veel verschillende verschijningsvormen. In deze blogpost vind je voorbeelden van paarstinten voor de verschillende kleurtypes.

'Ultra Violet' is de Pantone kleur van 2018.

Met violet / paars toon je creativiteit, individualiteit en kracht. Wanneer je een eigen stijl en persoonlijkheid wilt benadrukken dan is paars een goede kleur. Maar, donkere kleuren paars kunnen ook bedreigend of afstandelijk overkomen. Het ligt dus zeer aan de gelegenheid welke kleur paars je kiest. Donkere paarse kleuren zijn meer zakelijk en afstandelijk. Licht paarse kleuren zijn vrouwelijk en vriendelijk. Paars in avondkleding geeft een luxueuze en magische uitstraling. Paars wordt gezien als een vrouwelijke kleur, zeker de kleuren paars die meer richting rood (aards) gaan.

De kleur violet/ paars wordt door de eeuwen heen veel in koningshuizen gebruikt. Paars wordt dan ook geassocieerd met luxe, stijl en rijkdom. Daarnaast is het een kleur die als spiritueel gezien wordt en die geassocieerd wordt met visie, waarheid en wijsheid. De kleur werkt opbeurend en kalmerend en kan creativiteit stimuleren. Associaties op paars zijn intuïtie, daadkracht, leiding, raad en bemiddeling.

Violet/ paars staat voor luxe en stijl. Doordat paars geen kleur is die in de natuur voorkomt, was het vroeger meer werk en daardoor duurder om deze kleur te fabriceren. Vandaar de link met luxe.

De kleur paars wordt ook wel 'violet' genoemd, bij ons is de benaming 'paars' meer gangbaar. Vanaf nu houd ik daarom het woord paars aan.

De kleur paars is gesitueerd aan de kant van de koele kleuren. Daarom kunnen de koele kleurtypes heel goed paars dragen.

Paars wordt ook wel ook wel 'violet' genoemd. Ik houd in dit blog liever de term 'paars' aan, omdat we deze kleur normaal gesproken meestal zo noemen.

Universele kleur.

Puur paars is een zgn. universele kleur. Een universele kleur is een kleur die misschien niet de beste kleur is voor iedereen, maar die een goede kleur is voor groepen mensen, onafhankelijk van hun kleurtype. Universele kleuren zijn handig voor o.a. bruidsmeisjes, een koor, cabine personeel, etc. 

Puur paars is een kleur die ongeveer evenveel blauw (een koele kleur) als rood (een warme kleur) bevat. Ook is puur paars een kleur die niet erg donker, licht, fel of gedempt is.

Paars is een zgn. 'universele' kleur.

^ Hier zie je mij met een sjaal in een paarstint die iedereen kan hebben.

Wil paarstinten dragen die je echt geweldig staan? Pas ze dan aan aan je kleurtype, neem paarstinten die jou het beste staan. Er zijn allerlei varianten voor de koele, de warme, de lichte, de donkere, de heldere of de gedempte kleurtypes.

Aan de linkerkant van het paars op het kleurenwiel zie je blauw-paars en aan de rechter kant rood-paars.

Rood-paars bevat meer rood dan blauw en ligt dichter bij de warme kant van het kleurenwiel. Rood-paars is daarom de meest geschikte paarstint voor de warme kleurentypes.

Wanneer we het over de kleur paars hebben hebben mensen daar verschillende voorstellingen bij. 

De kleur paars.

^ Hier heb ik bij google afbeeldingen gezocht op 'paars t-shirt'. Je ziet dat er enorm veel verschillende paarstinten naar voren komen!

Koele paarstinten

Paars voor de koele kleurtypes.

^ Blauw-paars bevat meer blauw dan rood. Blauw-paars is een koele paarstint die de koele kleurtypes het mooist staat. De koele kleurtypes zijn: het koele zomertype, het koele wintertype en het zomer/wintertype. 

Warmere paarstinten

Rood-paars is het beste voor de warme kleurtypes.

^ Puur paars vermengd met wat rood geeft een warmere paarstint. Mooi voor zowel koele als warme kleurtypes. Voor de warmere kleurtypes heeft deze (warmere) versie van paars de voorkeur.

Jurkje van Mart Visser in een blauw-paarse variant.

^ Hier zien we een jurkje van Mart Visser in een blauw-paarse variant. Geschikt voor de koele kleurtypes.

Vest in rood-violette kleur.

^ Dit vest (te koop bij Little Soho) heeft een rood-paarse tint, geschikt voor zowel de warme als koele kleurtypes.

Paarstinten zijn er voor elke kleurtype

Voorbeelden van paarstinten voor de verschillende kleurtypes.

^ Naast koele en warmere paarstinten zijn er ook heldere, gedempte, diepe en lichte paarstinten.

Voeg je grijs toe aan paars dan krijg je een gedempte paarstint. Gedempte kleurtypes zijn: het neutrale zomertype, het neutrale herfsttype en het zomer/herfsttype. De neutrale kleurtypes staan heel mooi in dit soort rustige, vergrijsde kleuren. 

Voeg je zwart toe aan paars dan ontstaat een donkere, diepe paarstint.

Donker paars staat heel mooi bij de diepe kleurtypes. Dit zijn: het diepe wintertype, het diepe herfsttype en het herfst/wintertype.

Lichte lilatint.

^ Voeg je veel wit tot aan paars dan krijg je lichtpaars of lila. Lichte kleurtypes kunnen een outfit in alles lichte kleuren goed hebben. Lichte kleurtypes zijn: het lichte lentetype, het lichte zomertype en het lente/zomertype kunnen lichtpaars goed hebben. Foto van Perfectly Basics.

Helder lichtpaars. Heldere kleurtypes (het heldere lentetype, het heldere wintertype en het lente/wintertype) staan mooi in heldere paarstinten. Aan heldere kleuren is niets toegevoegd, alleen soms wit bij de lichtere kleuren.

Ben je een warm kleurtype? Warm je paars dan op!

Warm paars op als je een warm kleurtype bent.

^ Warm paars op als je een warm kleurtype bent. Dit kun je o.a. doen door er mooie warm gekleurde accessoires bij te dragen. En neem goud in plaats van zilver.

Paars voor koele kleurtypes.

^ De koele kleurtypes combineren het beste hun koele kleuren bij paars. En neem zilver in plaats van goud.

Meer lezen?

* Wil jij nu ook wel eens weten welk kleurtype je bent? Ik werk met 26 verschillende kleurtypes. Kom gerust eens langs voor het kleuradvies.  Lees meer

* Groen kan warm en koel zijn. Lees meer.

* Geel is een kleur waar veel mensen niet van houden. Toch kan het super leuk staan. En voor alle kleurtypes. Lees meer.

* Houd je ook van blauw? Blauw is geschikt voor zowel warme als koele kleurtypes. Lees meer.

* Met rood kun je een statement maken. Lees hier welke roodtinten er bij jou passen.

* Bruin is een handige neutrale kleur. Lees hier welke bruintinten goed zijn bij jouw kleurtype.

* Grijs is niet altijd koel. Lees meer.

* Wist je dat er meer kleuren zijn die iedereen behoorlijk goed staan? We noemen dit universele kleuren. Lees meer.

* Paars is net als o.a. petrol is een voorbeeld een universele kleur. Dit blog gaat over de kleur petrol.