• darkblurbg
  • darkblurbg

Welke kleur blauw moet jij kiezen?

Gepubliceerd op: 11-11-2017

Blauw is een geliefde kleur. Het staat onder andere voor rust, stabiliteit en betrouwbaarheid. Blauw is een duidelijk koele kleur en daardoor zeer geschikt voor het zomertype en het wintertype. Toch zijn er gelukkig ook varianten voor de warme kleurtypes.

Blauw is de kleur van de lucht en de oceanen. Blauw is de lievelingskleur van veel mensen, wordt geassocieerd met rust en vrede. Het is een kleur die staat voor de geest, intelligentie en verstand.

Blauw wordt gezien als de kleur van vertrouwen, duidelijke communicatie, eerlijkheid, vastberadenheid en betrouwbaarheid. Met blauwe kleding straal je evenwichtigheid, efficiëntie en stabiliteit uit.

Met blauw straal je daardoor uit dat je weet wat je doet en dat je betrouwbaar bent.

Een uitkomst voor sollicitaties, verkoopgesprekken, maar ook bij de eerste ontmoeting met je schoonouders. Mocht je deze voor je willen winnen.

In een blauwe ruimte wordt je productief. Meer associaties op de kleur blauw zijn loyaal, geduldig, sympathiek, vriendelijkheid, waarheid. Maar ook conservatief, kalmte, koude, weinig emotioneel, status en macht.

De kleur blauw werkt kalmerend en verzachtend en is een koele, rustige en neutrale kleur. Het is de kleur van sprookjes en opent de geest voor intuïtie. Ook is blauw de kleur van de hemel. Door de tijden heen en bij alle culturen is de hemel de verblijfplaats van goden en godinnen. In de klassieke oudheid was blauw een bovenaardse kleur. Dit omdat het de kleur van de oppergod was. In latere tijden werd het de kleur van de adel omdat men vond dat deze verheven waren boven het gewone volk.

Is blauw jouw lievelingskleur? Dan blijf je meestal kalm en nuchter. Je hebt een vreedzaam karakter en een sterk gevoel voor verantwoordelijkheid. Verder ben je trouw, eerlijk, verstandig en werk je hard.

De kleuren rood, geel en blauw zijn de drie primaire kleuren. Rood en geel vinden we aan de warme kant van de kleurencirkel en blauw bevindt zich aan de koel kant.

Warme en koel kleuren. Kleurenanalyse.

^ Blauw is de meest koele kleur die er te vinden is. Daardoor is de kleur blauw volop te vinden in de kleurenpaletten van de koele kleurtypes.

Kunnen de warme types dan geen blauw dragen?

Verschil tussen warm blauw en koel blauw.

^ Dit kan zeker wel. De beste blauwtinten voor de warme kleurtypes hebben een beetje warmte (geel) in zich. Koele blauwtinten hebben daarentegen geen geel in zich.

 

Blauwtinten/ blauw voor elk kleurtype.

^ Blauwtinten zijn net als alle kleuren onder te verdelen in: warme blauwtinten, koele blauwtinten, heldere blauwtinten, gedempte blauwtinten, lichte blauwtinten en diepe (donkere) blauwtinten.

Blauw voor het koele zomertype:

Blauw voor het koele zomertype.

^ De beste blauwtinten voor het 'koele zomertype' zijn naast uiteraard koel, gedempt en liever niet te donker. 

Blauw/ blauwtinten voor het zomertype.

^ Het zomertype staat het mooiste in koele, gedempte (vergrijsde) blauwtinten.

Blauw voor het koele wintertype:

Blauwtinten/ blauw voor het koele wintertype.

^ De beste blauwtinten voor het 'koele wintertype' zijn naast uiteraard koel, helder en lopen van licht ijsblauw naar donkerblauw. Het 'koele wintertype' staat het mooist in koele heldere kleuren. Hun beste lichtblauw is dan ook een ijstint. Het staat meestal wel het mooist om je lichte kleur te combineren met iets donkers. Dit omdat het koele wintertype meestal redelijk veel donker/lichtcontrast in haar uiterlijk heeft.

'Blauw' voor het warme lentetype'.

Blauw/ blauwtinten voor het warme lentetype.

^ De beste blauwtinten voor voor het 'warme lentetype' zijn iets warmer, helder en het liefst vrij licht. Er zit dus wat geel door deze blauwtinten gemengd. Op dit voorbeeld allerlei blauwtinten voor het lentetype. Je ziet dat de helder zijn en soms wat neigen naar bijvoorbeeld turkooisblauw en lavendelblauw.

Wil je als lentetype een koele blauwtint dragen? Warm de blauwtint dan op door er bijvoorbeeld geel of oranje bij te dragen. En combineer er een warme make-up en gouden sieraden bij.

'Blauwtinten' voor het warme herfsttype:

Blauw/ blauwtinten voor het warme herfsttype.

^ Ook de blauwtinten voor het 'warme herfsttype' zijn wat gelig. Soms neigen ze naar petrolblauw. Verder zijn ze gedempt en het beste wat donkerder. Herfsttypes kunnen ook lichte kleuren dragen, maar dan gecombineerd met donkerder kleuren. Bijvoorbeeld een lichte blouse met een donker jasje er over.

Wil je als herfsttype een koele blauwtint dragen? Warm de blauwtint dan op door er bijvoorbeeld goudgeel, roestbruin, groen, bruin of oranje bij te dragen. En combineer er een warme make-up en gouden sieraden bij.

Blauw voor de diepe kleurtypes.

Blauw voor de diepe kleurtypes.

^ Het 'diepe herfsttype' staat het mooist in donkere, wat warmere blauwtinten.

Het 'diepe wintertype' staat het beste in donkere, redelijke heldere blauwtinten.

Blauw voor de lichte kleurtypes.

Blauw/ blauwtinten voor het lichte zomertype.

^ Het 'lichte zomertype' staat het mooist in lichte, redelijk koele blauwtinten. Ze mogen iets helderder zijn dan die van de koele zomer.

Blauw/ blauwtinten voor het lichte lentetype.

^ Het 'lichte lentetype' staat het beste lichte, heldere en redelijk warme blauwtinten. Soms neigt jouw blauw wat naar groen/blauw, licht turkoois, zeeblauw, aqua of zit er een zweem van lila door.

Blauw voor de heldere kleurtypes.

Blauw/ blauwtinten voor het heldere wintertype en het heldere lentetype.

^ Het 'heldere wintertype' staat het mooist heldere, vrij koele blauwtinten.

Het 'heldere lentetype' staat het beste in heldere, vrij warme blauwtinten.

Voorbeelden van de kleur helder blauw.

^ Voorbeelden van heldere blauwtinten.

 

Blauw voor de gedempte types.

Blauw voor het gedempte zomertype en het gedempte herfsttype.

^ Het 'neutrale zomertype' staat het mooiste in gedempte, vrij koele, medium donkere blauwtinten.

Het 'neutrale herfsttype' staat het beste in gedempte, vrij warme, medium donkere blauwtinten.

Blauw voor het neutrale zomertype/ Colour Me Beautiful.

^ Voorbeelden van blauwtinten voor het neutrale zomertype. Jouw blauwtinten moeten gedempt zijn, er zit wat grijs doorheen.

Blauw en groen voor het neutrale herfsttype.

^ Blauwtinten en groentinten voor het neutrale herfsttype. Jouw kleuren moeten gedempt zijn. Dit houdt in dat er wat grijs doorheen gemengd is.

Meer lezen?

* Wil jij nu ook wel eens weten welk kleurtype je bent? Ik werk met 16 verschillende kleurtypes. Kom gerust eens langs voor het kleuradvies. Lees meer.

* Groen kan warm en koel zijn. Lees meer.

* Wil je weten welke roodtint jij het beste kunt kiezen? Lees meer.

* Geel is de minst liefde kleur, toch kan iedereen geel hebben, als je maar weet welke tint. Lees meer.

* Wit kan warm, koel of neutraal zijn. Lees meer.

* Taupe is een fijne basiskleur en iedereen kan deze kleur dragen. Lees meer.

* Grijs is er voor alle kleurtypes. Lees meer.

* Roze heeft de naam romantisch te zijn, maar dat hoeft niet. Roze kan ook extreem of stoer zijn. Lees meer.