• darkblurbg
  • darkblurbg

Marineblauw voor de vier seizoenstypes.

Gepubliceerd op: 13-09-2020

Marineblauw is een zgn. 'neutrale' kleur die eigenlijk voor alle vier seizoenstypes wel geschikt is. Aangezien blauw een koele kleur is past hij het beste bij de koele kleurtypes (zomer- en wintertype) en dienen het lentetype en het herfsttype hun marineblauw 'op te warmen'.

Marineblauw is een kleur die door veel mensen als prettig wordt ervaren. Blauw straalt rust, professionaliteit en betrouwbaarheid uit en we zien deze kleur daarom ook veel in het zakenverkeer. Ook bij de uniformen van de politie zien we donkerblauw terugkomen.

Marineblauw is een donkere, diepe blauwtint die voorkomt in allerlei varianten. De één wat donkerder, de ander wat lichter, de één wat helderder en de andere weer wat vergrijsder.

De kleur maakt sinds 1748 deel uit van het officiersuniform van de Britse Royal Navy en is nadien overgenomen door de marines van andere naties. De kleur wordt nog steeds geassocieerd met de marine, maar bijvoorbeeld ook met badmode (Bron: Wikipedia).

Daarbij is marineblauw een 'neutrale kleur'. Hiermee bedoelen we de zgn. 'non-kleuren', dit zijn kleuren die weinig opvallen. Neutrale kleuren zijn de ideale basis voor je garderobe doordat ze zo goed combineren met allerlei andere kleuren. Het zijn kleuren die niet in de kleurencirkel voorkomen. De kleuren die in de kleurencirkel voorkomen zijn: rood, geel, blauw, groen, oranje en paars, of mengvormen hiervan. Neutrale kleuren kunnen wel een heel klein beetje van deze kleuren bevatten, maar ze zijn niet duidelijk te zien. Ze zijn daardoor ideaal als fundament voor je garderobe. Blauw is een kleur die wel in de kleurencirkel voorkomt, marineblauw is echter vermengd met zwart of grijs en is daardoor toch een neutrale kleur.

Alle vier seizoenen kunnen in principe wel marineblauw dragen. We noemen marineblauw dan ook een universele kleur. Marineblauw past daarbij beter bij de meeste mensen als zwart. Dit komt doordat marineblauw zachter is dan zwart. In dit blog laat ik je voorbeelden zien van kleurencombinaties met een marineblauwe coltrui voor de vier belangrijkste seizoenstypes.

Marineblauw voor je kleding.

^ Marineblauw is een vrij rustige, neutrale kleur die voorkomt in allerlei variaties. Hier zien we enkele voorbeelden.

Marineblauw voor het zomertype.

^ Hier heb ik de marineblauwe coltrui gecombineerd voor het zomertype. Ik heb er specifieke kleuren voor het zomertype bij gekozen. Denk aan vergrijsde rozetinten, zacht mintgroen, grijs, taupe, jeansblauw en sjaal in een zachte blauwtint. De kleuren voor het zomertype kunnen het beste niet al te donker zijn.

Marineblauw voor het wintertype.

Deze marineblauwe coltrui is voor het wintertype eigenlijk niet sprekend genoeg. Een wintertype is helderheid nodig. Ik heb er daarom koele, heldere kleuren bij gekozen zodat het marineblauw opgefrist wordt. Denk aan kleuren als wit, rood, roze, helder geel, felblauw. De kleuren van het wintertype lopen van licht naar donker, maar enige donkerheid in je kleurencombinaties is wel van belang. Alles in lichte kleuren is wat te flets voor het wintertype.

Marineblauw voor het lentetype.

^ De marineblauwe coltrui is niet ideaal voor het lentetype. Aangezien de kleur koel is en meteen onder het gezicht komt. Ik heb het blauw daarom 'opgewarmd' met sjaals in warme, sprekende kleuren als oranje en zalmroze. Ook camel, crème, okergeel, goud en olijfgroen doen het goed bij het lentetype. Het lentetype kan beter niet al te donkere kleuren nemen en is helderheid nodig om goed te haar recht te komen.

Marineblauw voor het herfsttype.

^ De marineblauwe coltrui is ook voor het herfsttype wat te koel. Ik heb het blauw hier opgewarmd met donkerder en gedemptere warme kleuren als oranje, oker, goud, brons, donkerbruin en olijfgroen. Het herfsttype staat namelijk mooi in warme, donkere, gedempte kleuren.

Meer lezen?

* Blauw is in principe een koele kleur. Bevat blauw echter wat meer geel dan is het meteen veel geschikter voor de warme kleurtypes. In dit blog voorbeelden van blauwtinten voor alle seizoenstypes.

* In dit blog zie je nog meer voorbeelden van hoe je als warm kleurtype jouw blauw kunt 'opwarmen'.

* Marineblauw is eigenlijk wel geschikt voor alle kleurtypes. We noemen het daarom een 'universele' kleur. In dit blog 16 voorbeelden van 'universele' kleuren.

* De Pantone kleur voor 2020 is 'Classic Blue'. Het is een vrij rustige, medium donkere kleur. In dit blog laat ik je zien hoe de verschillende kleurtypes de ze kleur kunnen dragen.

* Zoals ik al aangaf is marineblauw een neutrale kleur die ideaal is als basis voor je garderobe. In dit blog lees je meer over neutrale kleuren.

* Heb jij geen idee wat jouw kleurtype is? Kom dan eens langs voor een kleuradvies. Ik werk met 26 verschillende kleurentypes. Lees meer.