• darkblurbg
  • darkblurbg

Neutrale kleuren voor kleding.

Gepubliceerd op: 21-01-2019

Inge mailde me met de vraag: 'Beste Margriet, kun je me uitleggen wat neutrale kleuren zijn?' Neutrale kleuren zijn de basis voor je garderobe. Het zijn kleuren die niet in de kleurencirkel voorkomen. De kleuren die in de kleurencirkel voorkomen zijn: rood, geel, blauw, groen, oranje en paars, of mengvormen hiervan. Neutrale kleuren kunnen wel een heel klein beetje van deze kleuren bevatten, maar ze zijn niet duidelijk te zien. Denk dan bijvoorbeeld aan donkerblauw, dat is blauw met zwart erdoor. Er zijn voor elk kleurtype verschillende neutrale kleuren te vinden.

Neutrale kleuren zijn kleuren als: zwart, de verschillende wittinten, bruintinten, donkerblauw, grijstinten, grijsblauw, kiezelkleur, zandkleur, ecru, taupe, olijfgroen, diepgroen, camel, kaki, roestbruin en beige.

Neutrale kleuren zijn onmisbaar in je kledingkast. Ze vormen het fundament van je garderobe. Neutrale kleuren vervelen je niet snel en laten weinig herinnering na bij anderen. Ook zien we ze veel in het zakenverkeer.

Ik adviseer mijn klanten altijd om een groot deel van hun garderobe uit neutrale kleuren te laten bestaan. Met een kast met alleen maar felle, sprekende kleuren kom je niet ver... Neutrale kleuren brengen tevens rust in je garderobe.

Verder is het heel handig om voor de duurdere basisstukken die je vaak draagt (bijvoorbeeld broeken, jassen, colbertjes) neutrale kleuren te nemen. Helemaal als je je garderobe nog op moet bouwen. Je kunt deze basisstukken gemakkelijk een kleurinjectie geven met gekleurde shirtjes of leuke, gekleurde accessoires.

Neutrale kleuren zijn onopvallende kleuren. Ze zijn gemakkelijk te combineren met de meer sprekende kleuren, maar je kunt natuurlijk ook outfit's met alleen neutrale kleuren dragen.

Ken je je kleurtype? Pas de keuze van je neutralen aan bij je kleurtype.

Voorbeelden van neutrale kleuren voor je kleding.

^ Voorbeelden van allerlei neutrale kleuren.

Voorbeelden van warme neutrale kleuren.

^ Voorbeelden van warme neutrale kleuren. Ben je een warm kleurtype? Dan staan warme neutralen jou het mooist. In warme neutralen zit wat geelpigment, maar vaak kun je dit niet met het blote oog zien. Bij o.a. beige en camel zie je het geel nog wel.

Voorbeelden van koele neutrale kleuren.

^ Voorbeelden van koele neutrale kleuren. Ben je een koel kleurtype? Dan staan koele neutralen jou het mooist. Koele neutrale kleuren hebben een blauwe ondertoon, maar doordat het door de kleur gemengd zit zie je het vaak niet terug. Bij o.a. donkerblauw en grijsblauw zie je het blauwpigment nog wel.

Neutrale kleuren voor kleding.

^ Outfit in neutrale kleuren: grijsblauw en donkerblauw. Kleding van Perfectly Basics.

Voorbeeld van een outfit in neutrale kleuren.

^ Voorbeeld van een outfit in alleen (lichte) neutrale kleuren. Kleding van Little Soho.

Neutrale kleuren voor kleding.

^ Outfit in neutrale kleuren: zwart, grijs, grijsblauw. Kleding van Perfectly Basics.

Voorbeeld van een outfit in bruintinten.

^ Voorbeeld van een outfit in allerlei bruintinten. Kleding van Perfectly Basics.

Outfit in neutrale kleuren.

^ Outfit in neutrale kleuren: lichte denim, lichtgrijs, offwhite en beige. Kleding van Perfectly Basics.

Outfit in neutrale kleuren.

^ Outfit in neutrale kleuren: bruin, beige en wit. Kleding van Perfectly Basics.

Sieraden in neutrale kleuren.

^ Ook sieraden zijn in neutrale kleuren te vinden. Ze zijn heel handig om dat ze gemakkelijk te combineren zijn met allerlei kleuren. Metaalkleuren zijn ook neutraal. Ken je je kleurtype? Pas je metalen dan aan bij je seizoenstype.

Een sprekende kleur toevoegen:

Voorbeeld van een outfit in neutrale kleuren met een sprekende kleur.

 ^ Voorbeeld van een outfit in neutrale kleuren (broek, schoenen, top) gecombineerd met een sprekende kleur (gele truitje). Kleding van Little Soho.

TIP van de professional: Draag je een outfit alleen neutrale kleuren? Neutrale kleuren kunnen soms net een beetje extra nodig hebben. Zorg dan voor een frisse make-up in kleuren passend bij je kleurtype.

Neutrale kleuren voor je kleding.

Wil je meer lezen?

* Wil je meer leuke outfit's zien in neutrale kleuren? Bekijk dan mijn Pinterest-bord. Kijk hier.

* Vaak wordt er gedacht dat grijs een koele kleur is, maar grijs kan zowel warm als koel zijn. Lees er meer over grijs in dit blog.

* Voor alle kleurtypes zijn er bruintinten te vinden. Lees hier welke bruintinten er zijn.

* Taupe is een geweldige neutrale kleur die iedereen staat. Lees hier meer over de kleur taupe.

* Heb je grijs haar? Dan is grijs een hele mooie neutrale kleur voor jou. Lees hier meer.

* In dit blog zie je voorbeelden van neutrale kleuren voor het zomertype, het wintertype, het lentetype en het herfsttype.

* Wil jij nu ook wel eens weten welk kleurtype je bent? Ik werk met 16 verschillende kleurtypes. Kom gerust eens langs voor het kleuradvies (M/V). Lees meer.

* Wil je meer weten over welke metaalkleuren er bij de verschillende seizoenstypes passen? Kijk dan hier.