• darkblurbg
  • darkblurbg

Neutrale kleuren voor kleding.

Gepubliceerd op: 21-01-2019

Inge mailde me met de vraag: 'Beste Margriet, kun je me uitleggen wat neutrale kleuren zijn?' Neutrale kleuren zijn de basis voor je garderobe. Het zijn kleuren die niet in de kleurencirkel voorkomen. De kleuren die in de kleurencirkel voorkomen zijn: rood, geel, blauw, groen, oranje en paars, of mengvormen hiervan. Deze kleuren noemen we basiskleuren. Neutrale kleuren kunnen wel een heel klein beetje van deze kleuren bevatten, maar ze zijn niet duidelijk te zien. Denk dan bijvoorbeeld aan donkerblauw, dat is blauw met zwart erdoor. Er zijn voor elk kleurtype verschillende neutrale kleuren te vinden.

Neutrale kleuren zijn het fundament van je garderobe.

^ Neutrale kleuren zijn het fundament van je garderobe.

Neutrale kleuren zijn kleuren als: zwart, de verschillende wittinten, bruintinten, donkerblauw, grijstinten, grijsblauw, kiezelkleur, zandkleur, ecru, nude-tinten, taupe, olijfgroen, diepgroen, camel, kaki, roestbruin en beige.

Maar ook denimkleuren, hele donkere bordeauxtinten, diepe groentinten of donkere paarstinten zien we als neutrale kleuren. Er zit zo weinig pigment in dit soort kleuren dat ze heel goed gecombineerd kunnen worden met een (sprekende) basiskleur. Ze vallen dan als het ware weg tegen de meer opvallende kleur.

Neutrale kleuren zijn tijdloos en daardoor heel duurzaam.

Kleding in neutrale kleuren.

^ Voorbeelden van kleding in neutrale kleuren.

Neutrale kleuren zijn onmisbaar in je kledingkast. Ze vormen het fundament van je garderobe. Neutrale kleuren vervelen je niet snel en laten weinig herinnering na bij anderen. Ook zien we ze veel in het zakenverkeer.

Mensen met een natuurlijke kledingstijl houden vaak ook van natuurlijke (neutrale) kleuren.

Wil je op bepaalde dagen liever niet opvallen of werk je in een functie waarbij het niet om jou gaat? Dan trek je intuïtief vaak neutrale kleuren aan.

Ik adviseer mijn klanten altijd om  het grootste deel van hun garderobe uit neutrale kleuren te laten bestaan. Met een kast met alleen maar felle, sprekende kleuren kom je niet ver... Neutrale kleuren zijn je fundament en brengen tevens rust in je garderobe.

Verder is het heel handig om voor de duurdere basisstukken die je vaak draagt (bijvoorbeeld broeken, jassen, colbertjes) neutrale kleuren te nemen. Helemaal als je je garderobe nog op moet bouwen. Je kunt deze basisstukken gemakkelijk een kleurinjectie geven met gekleurde shirtjes, sjaaltjes of leuke, gekleurde accessoires.

Neutrale kleuren zijn onopvallende non-kleuren. Ze zijn gemakkelijk te combineren met je meer sprekende 'basiskleuren', maar je kunt natuurlijk ook outfit's met alleen neutrale kleuren dragen.

Ken je je kleurtype? Pas de keuze van je neutralen aan bij je kleurtype.

Voorbeelden van neutrale kleuren voor je kleding.

^ Voorbeelden van allerlei neutrale kleuren.

^ Jurken van leer en suède in neutrale kleuren. Kleding van Mart Visser.

Warme en koele neutralen.

Voorbeelden van warme neutrale kleuren.

^ Voorbeelden van warme neutrale kleuren. Ben je een warm kleurtype? Dan staan warme neutralen jou het mooist. In warme neutralen zit wat geelpigment, maar vaak kun je dit niet met het blote oog zien. Bij o.a. beige en camel zie je het geel nog wel.

Voorbeelden van koele neutrale kleuren.

^ Voorbeelden van koele neutrale kleuren. Ben je een koel kleurtype? Dan staan koele neutralen jou het mooist. Koele neutrale kleuren hebben een blauwe ondertoon, maar doordat het door de kleur gemengd zit zie je het vaak niet terug. Bij o.a. donkerblauw en grijsblauw zie je het blauwpigment nog wel.

De kleur taupe is een ideale neutrale kleur.

^ De kleur taupe is een ideale neutrale kleur. Jurkje van Little Soho.

Neutrale kleuren voor kleding.

^ Outfit in neutrale kleuren, je ziet bij deze set verschillende grijstinten. Kleding van Perfectly Basics.

Outfit in neutrale kleuren.Outfit in neutrale kleuren.

^ Ook deze outfit bestaat uit alleen maar neutrale kleuren. De groentint van het jasje is zo onopvallend dat het een neutrale kleur is. Jeansblauw is ook een neutrale kleur evenals het naturel bruin van de tas en het donkerbruin van de coltrui en booties. Foto van Purdey.

Voorbeeld van een outfit in neutrale kleuren.

^ Voorbeeld van een outfit in alleen (lichte) neutrale kleuren. Kleding van Little Soho.

Neutrale kleuren voor je kleding.Neutrale kleuren voor je kleding.

^ Het zandkleurige jasje, de witte blouse, de grijze broek en het zwart wit gestreepte truitje. Het zijn allemaal neutrale kleuren, toch is deze outfit verreweg van saai te noemen... Foto van Purdey.

Neutrale kleuren voor kleding.

^ Outfit in neutrale kleuren: zwart, grijs, grijsblauw. Kleding van Perfectly Basics.

Voorbeeld van een outfit in bruintinten.

^ Voorbeeld van een outfit in allerlei bruintinten. Kleding van Perfectly Basics.

Neutrale kleuren voor je kleding.Neutrale kleuren voor je kleding.

^ Ook kleuren als wit, crème en zand zijn neutralen. Foto van Purdey.

Outfit in neutrale kleuren.

^ Outfit in neutrale kleuren: lichte denim, lichtgrijs, offwhite en beige. Kleding van Perfectly Basics.

Outfit in neutrale kleuren.

^ Outfit in neutrale kleuren: bruin, beige en wit. Kleding van Perfectly Basics.

^ Een outfit in taupetinten hoeft echt niet saai te zijn! Kleding van Perfectly Basics.

^ Een outfit in taupetinten hoeft echt niet saai te zijn! Kleding van Perfectly Basics.

Winterjas in een lichte taupe-tint.

^ Klassieke winterjas in een lichte taupetint. Kleding van Perfectly Basics.

Ook voor een oogschaduw en een oogpotlood zijn neutrale kleuren heel prettig. Ze passen vrijwel overal bij. Een taupekleurige oogschaduw is een goed voorbeeld. De kleur grijs is ook een goede optie. 

 

Sieraden in neutrale kleuren.

^ Ook sieraden zijn in neutrale kleuren te vinden. Ze zijn heel handig om dat ze gemakkelijk te combineren zijn met allerlei kleuren. Metaalkleuren zijn ook neutraal. Ken je je kleurtype? Pas je metalen dan aan bij je seizoenstype.

TIP van de professional: Draag je een outfit alleen neutrale kleuren? Neutrale kleuren kunnen soms net een beetje extra nodig hebben. Dit komt doordat het zgn. non-kleuren zijn. Zorg dan voor een frisse make-up in kleuren passend bij je kleurtype.

Werken met een accentkleur.

 

Nog een kleuraccent toe aan je neutrale kleuren.

^ Neutrale kleuren kunnen soms wat minder voor onze teint doen dan de meer sprekende basiskleuren. Je kunt dit probleem oplossen door wat kleuraccentjes toe te voegen. Vooral de kleurtypes die helderheid n nodig zijn hebben vaak te weinig aan outfit's in alleen neutrale kleuren.

Door aan het neutrale blauw op het voorbeeld hierboven wat roze kleuraccentjes toe te voegen haal je de neutrale blauwtint op. Wil je meer voorbeelden zien van hoe je neutrale kleuren op kunt halen met kleuraccentjes? Kijk dan hier.

Een neutrale kleur warmer of koeler maken.

^ Veel neutrale kleuren kun je warmer of koeler laten lijken. Op dit voorbeeld heb ik een lichtbruine jas gestyled met warme en koele kleuren. Je ziet dat de jas in beide gevallen als het ware 'meekleurt'. Links lijkt hij wat warmer als rechts.

Wil je meer lezen?

* Geregeld krijg ik vragen over de verschillende soorten kleuren. We kunnen kleuren verdelen in verschillende categorieën. We onderscheiden: neutrale kleuren, basiskleuren en de lichte kleuren, pastels en de wittinten. Wil je meer lezen over de verschillende categorieën waarin je kleuren kunt indelen? Lees dan dit blog.

* De grens tussen een kleur die nog neutraal is en een kleur die dat niet meer is is erg dun. In dit blog laat ik je zien hoe dit werkt. 

* Marineblauw is ook een zgn. 'neutrale kleur' die eigenlijk voor alle vier seizoenstypes wel geschikt is. Aangezien blauw een koele kleur is past hij het beste bij de koele kleurtypes (zomer- en wintertype) en dienen het lentetype en het herfsttype hun marineblauw 'op te warmen'. In dit blog laat je handige voorbeelden van kledingcombinaties zien.

* Wil je meer leuke outfit's zien in neutrale kleuren? Bekijk dan mijn Pinterest-bord. Kijk hier. Wist je dat je mijn borden ook kunt volgen? Maak dan een account aan op Pinterest. Het gaat heel simpel.

* Vaak wordt er gedacht dat grijs een koele kleur is, maar grijs kan zowel warm als koel zijn. Lees er meer over grijs in dit blog.

* Voor alle kleurtypes zijn er bruintinten te vinden. Lees hier welke bruintinten er zijn.

* Taupe is een geweldige neutrale kleur die iedereen staat. Lees hier meer over de kleur taupe.

* Heb je grijs haar? Dan is grijs een hele mooie neutrale kleur voor jou. Lees hier meer.

* In dit blog zie je voorbeelden van neutrale kleuren voor het zomertype, het wintertype, het lentetype en het herfsttype.

* Wil jij nu ook wel eens weten welk kleurtype je bent? Ik werk met 26 verschillende kleurtypes. Kom gerust eens langs voor het kleuradvies (M/V). Lees meer.

* Wil je meer weten over welke metaalkleuren er bij de verschillende seizoenstypes passen? Kijk dan hier.