• darkblurbg
  • darkblurbg

Neutrale kleuren voor kleding.

Gepubliceerd op: 21-01-2019

Inge mailde me met de vraag: 'Beste Margriet, kun je me uitleggen wat neutrale kleuren zijn?' Neutrale kleuren zijn de basis voor je garderobe. Het zijn kleuren die niet in de kleurencirkel voorkomen. De kleuren die in de kleurencirkel voorkomen zijn: rood, geel, blauw, groen, oranje en paars, of mengvormen hiervan. Neutrale kleuren kunnen wel een heel klein beetje van deze kleuren bevatten, maar ze zijn niet duidelijk te zien. Denk dan bijvoorbeeld aan donkerblauw, dat is blauw met zwart erdoor. Er zijn voor elk kleurtype verschillende neutrale kleuren te vinden.

Neutrale kleuren zijn het fundament van je garderobe.

^ Neutrale kleuren zijn het fundament van je garderobe.

Neutrale kleuren zijn kleuren als: zwart, de verschillende wittinten, bruintinten, donkerblauw, grijstinten, grijsblauw, kiezelkleur, zandkleur, ecru, nude-tinten, taupe, olijfgroen, diepgroen, camel, kaki, roestbruin en beige.

Maar ook denimkleuren, hele donkere bordeauxtinten, diepe groentinten of donkere paarstinten zien we als neutrale kleuren. Er zit zo weinig pigment in dit soort kleuren dat ze heel goed gecombineerd kunnen worden met een sprekende kleur. Ze vallen dan als het ware weg tegen de meer opvallende kleur.

Kleding in neutrale kleuren.

^ Voorbeelden van kleding in neutrale kleuren.

Neutrale kleuren zijn onmisbaar in je kledingkast. Ze vormen het fundament van je garderobe. Neutrale kleuren vervelen je niet snel en laten weinig herinnering na bij anderen. Ook zien we ze veel in het zakenverkeer.

Mensen met een natuurlijke kledingstijl houden vaak ook van natuurlijke (neutrale) kleuren.

Wil je op bepaalde dagen liever niet opvallen of werk je in een functie waarbij het niet om jou gaat? Dan trek je intuïtief vaak neutrale kleuren aan.

Ik adviseer mijn klanten altijd om  het grootste deel van hun garderobe uit neutrale kleuren te laten bestaan. Met een kast met alleen maar felle, sprekende kleuren kom je niet ver... Neutrale kleuren zijn je fundament en brengen tevens rust in je garderobe.

Verder is het heel handig om voor de duurdere basisstukken die je vaak draagt (bijvoorbeeld broeken, jassen, colbertjes) neutrale kleuren te nemen. Helemaal als je je garderobe nog op moet bouwen. Je kunt deze basisstukken gemakkelijk een kleurinjectie geven met gekleurde shirtjes, sjaaltjes of leuke, gekleurde accessoires.

Neutrale kleuren zijn onopvallende kleuren. Ze zijn gemakkelijk te combineren met de meer sprekende kleuren, maar je kunt natuurlijk ook outfit's met alleen neutrale kleuren dragen.

Ken je je kleurtype? Pas de keuze van je neutralen aan bij je kleurtype.

Voorbeelden van neutrale kleuren voor je kleding.

^ Voorbeelden van allerlei neutrale kleuren.

^ Jurken van leer en suède in neutrale kleuren. Kleding van Mart Visser.

Warme en koele neutralen.

Voorbeelden van warme neutrale kleuren.

^ Voorbeelden van warme neutrale kleuren. Ben je een warm kleurtype? Dan staan warme neutralen jou het mooist. In warme neutralen zit wat geelpigment, maar vaak kun je dit niet met het blote oog zien. Bij o.a. beige en camel zie je het geel nog wel.

Voorbeelden van koele neutrale kleuren.

^ Voorbeelden van koele neutrale kleuren. Ben je een koel kleurtype? Dan staan koele neutralen jou het mooist. Koele neutrale kleuren hebben een blauwe ondertoon, maar doordat het door de kleur gemengd zit zie je het vaak niet terug. Bij o.a. donkerblauw en grijsblauw zie je het blauwpigment nog wel.

Neutrale kleuren voor kleding.

^ Outfit in neutrale kleuren, je ziet bij deze set verschillende grijstinten. Kleding van Perfectly Basics.

Outfit in neutrale kleuren.Outfit in neutrale kleuren.

^ Ook deze outfit bestaat uit alleen maar neutrale kleuren. De groentint van het jasje is zo onopvallend dat het een neutrale kleur is. Jeansblauw is ook een neutrale kleur evenals het naturel bruin van de tas en het donkerbruin van de coltrui en booties. Foto van Purdey.

Voorbeeld van een outfit in neutrale kleuren.

^ Voorbeeld van een outfit in alleen (lichte) neutrale kleuren. Kleding van Little Soho.

Neutrale kleuren voor je kleding.Neutrale kleuren voor je kleding.

^ Het zandkleurige jasje, de witte blouse, de grijze broek en het zwart wit gestreepte truitje. Het zijn allemaal neutrale kleuren, toch is deze outfit verreweg van saai te noemen... Foto van Purdey.

Neutrale kleuren voor kleding.

^ Outfit in neutrale kleuren: zwart, grijs, grijsblauw. Kleding van Perfectly Basics.

Voorbeeld van een outfit in bruintinten.

^ Voorbeeld van een outfit in allerlei bruintinten. Kleding van Perfectly Basics.

Neutrale kleuren voor je kleding.Neutrale kleuren voor je kleding.

^ Ook kleuren als wit, crème en zand zijn neutralen. Foto van Purdey.

Outfit in neutrale kleuren.

^ Outfit in neutrale kleuren: lichte denim, lichtgrijs, offwhite en beige. Kleding van Perfectly Basics.

Outfit in neutrale kleuren.

^ Outfit in neutrale kleuren: bruin, beige en wit. Kleding van Perfectly Basics.

^ Een outfit in taupetinten hoeft echt niet saai te zijn! Kleding van Perfectly Basics.

^ Een outfit in taupetinten hoeft echt niet saai te zijn! Kleding van Perfectly Basics.

Winterjas in een lichte taupe-tint.

^ Klassieke winterjas in een lichte taupetint. Kleding van Perfectly Basics.

 

Oogschaduw in taupe.

^ Ook voor een oogschaduw en een oogpotlood zijn neutrale kleuren heel prettig. Ze passen vrijwel overal bij. Deze taupekleurige oogschaduw is een goed voorbeeld. De kleur grijs is ook een goede optie. Foto van Etos, oogschaduw van het merk Catrice.

 

Sieraden in neutrale kleuren.

^ Ook sieraden zijn in neutrale kleuren te vinden. Ze zijn heel handig om dat ze gemakkelijk te combineren zijn met allerlei kleuren. Metaalkleuren zijn ook neutraal. Ken je je kleurtype? Pas je metalen dan aan bij je seizoenstype.

TIP van de professional: Draag je een outfit alleen neutrale kleuren? Neutrale kleuren kunnen soms net een beetje extra nodig hebben. Zorg dan voor een frisse make-up in kleuren passend bij je kleurtype.

Neutrale kleuren voor je kleding.

Moeite met het bepalen van jouw neutrale kleuren?

Etuis met 24 losse stofstaaltjes met uitsluitend neutrale kleuren. Neutrale kleuren zijn onmisbaar in je kledingkast. Ze vormen het fundament van je garderobe. Het zijn zgn. 'non-kleuren', zoals bijvoorbeeld zwart, bruintinten, grijstinten, rustige blauwtinten, taupetinten, grijsblauw, grijsgroen, beige, olijfkleur, zandkleur, camel, wittinten etc. Neutrale kleuren vervelen je niet snel en laten weinig herinnering na bij anderen. Ook zien we ze veel in het zakenverkeer. Je kunt een outfit in alleen neutrale kleuren dragen of ze combineren met een sprekender kleur. Neutrale kleuren zijn er echter in warme, koele, donkere, lichte, heldere en gedempte varianten. Ze zijn voor elk kleurtype weer anders. Vind je het lastig om te bepalen welke neutrale kleuren er bij jouw kleurtype passen? Dan ben je niet de enige... In kleurenwaaiers zijn ook altijd neutrale kleuren opgenomen, maar misschien wil je meer opties. Ook krijg je met dit etui meer gevoel bij je neutrale kleuren is wat ik hoor van mensen die hem besteld hebben. Ik stel voor 26 verschillende kleurtypes etui's samen met 24 losse stofstaaltjes die precies passen bij jouw specifieke kleurtype. Ik kan zelfs voor mensen met een zgn. 'com-card' een etui samenstellen. De stofstaaltjes bestaan uit losse lapjes, ze meten ca. 9 x 12 cm. Bij jouw etui krijg je een gratis e-book boordevol met uitleg en voorbeelden t.w.v. € 17,50. Kijk hier voor meer informatie.

Wil je meer lezen?

* Houd jij ook veel van neutrale kleuren? Vaak wordt er gedacht dat een outfit in alleen maar neutrale kleuren per definitie saai is, maar dat hoeft echt niet!! In dit blog vind je handige 6 tips over hoe je je outfit in neutrale kleuren spannend kunt maken.

* De grens tussen een kleur die nog neutraal is en een kleur die dat niet meer is is erg dun. In dit blog laat ik je zien hoe dit werkt. 

* Wil je meer leuke outfit's zien in neutrale kleuren? Bekijk dan mijn Pinterest-bord. Kijk hier. Wist je dat je mijn borden ook kunt volgen? Maak dan een account aan op Pinterest. Het gaat heel simpel.

* Vaak wordt er gedacht dat grijs een koele kleur is, maar grijs kan zowel warm als koel zijn. Lees er meer over grijs in dit blog.

* Voor alle kleurtypes zijn er bruintinten te vinden. Lees hier welke bruintinten er zijn.

* Taupe is een geweldige neutrale kleur die iedereen staat. Lees hier meer over de kleur taupe.

* Heb je grijs haar? Dan is grijs een hele mooie neutrale kleur voor jou. Lees hier meer.

* In dit blog zie je voorbeelden van neutrale kleuren voor het zomertype, het wintertype, het lentetype en het herfsttype.

* Wil jij nu ook wel eens weten welk kleurtype je bent? Ik werk met 18 verschillende kleurtypes. Kom gerust eens langs voor het kleuradvies (M/V). Lees meer.

* Wil je meer weten over welke metaalkleuren er bij de verschillende seizoenstypes passen? Kijk dan hier.