• darkblurbg
  • darkblurbg

Wanneer is een kleur nog een neutrale kleur?

Gepubliceerd op: 21-09-2019

Mijn vorige blog ging ook over neutrale kleuren. Een neutrale kleur is een zgn. 'non-kleur'. Het is een kleur die niet in de regenboog voorkomt. Soms is het echter lastig om te zien of een kleur nog een neutraal is of niet. De grens tussen wat nog een neutrale kleur is en wat niet is namelijk niet zo duidelijk aan te geven. In dit blog meer uitleg hierover.

Neutrale kleuren zijn rustige, onopvallende kleuren. Bijvoorbeeld, zwart, wittinten, bruintinten, taupetinten, donkerblauw,  beige, grijstinten, ect. Dit soort kleuren zijn het fundament voor de garderobe, omdat je er heel gemakkelijk allerlei meer sprekende kleuren bij kunt combineren. Neutralen fungeren als een soort 'achtergrond' voor je meer sprekende kleuren. Neutral kleuren zijn daardoor onmisbaar in je garderobe.

Onder sprekende kleuren verstaan we de primaire kleuren blauw, rood, geel en de mengkleuren hiervan: groen, oranje en paars.

Sommige sprekende kleuren bevatten veel grijs of zwart. Ze gaan zich dan steeds meer als een neutrale kleur gedragen. Dit soort kleuren kun je prima als neutrale kleur dragen.

Wanneer is een kleur nog een neutrale kleur?

^ In deze diepe paarstint zie je als je goed kijkt nog wat blauw terug. Het is dan ook geen echte neutrale kleur. Paars ontstaat door blauw en rood met elkaar te mengen. Wanneer je er dan nog zwart bij doet ontstaat een donkere paarstint zoals bij deze rokken en schoenen. Wanneer je er heldere kleuren bij combineert wordt deze donkere paarstint een neutrale kleur die gemakkelijk als 'achtergrond' dient voor de sprekender gekleurde tops.

Grijsblauw als neutrale kleur.

^ Op dit voorbeeld zie je een grijsblauwe broek. De broek is wel blauw, maar een vergrijsde tint. Doordat ik de broek steeds met opvallender gekleurde tops heb gecombineerd valt hij weg naar de achtergrond. Ook de witte gebloemde blouse links valt veel meer op dan de kleur van de broek. Deze blauwtint is de Pantone kleur van 2020 'Classic Blue'.

Wanneer is een kleur nog een neutrale kleur?

^ Deze rustige groentinten hebben nog wel wat kleur, maar dienen hier ook als neutraal. Het groen valt weg bij de felle kleuren van de tops. Deze donkere groentint is aan de warme kant.

Wanneer is een kleur nog een neutrale kleur?

^ Ook dit diepe bordeauxrood is een goede neutrale kleur bij deze tops in sprekerder kleuren. Het bordeaux valt niet meer op bij deze tops. Wanneer je goed kijkt zie je dat deze bordeautint een beetje warm is. Er is een gele ondertoon zichtbaar.

Wat zijn neutrale kleuren?

^ Ook deze donkere petroltint gaat zich bij de meer sprekende kleuren gedragen als een zgn. achtergrondkleur. Petrol is een gemakkelijke kleur om mee te combineren, dit omdat hij zowel blauw als groen is. Deze petroltint is vermengd met zwart. Daardoor wordt hij een stuk onopvallender dan een sprekende petroltint.

Meer lezen?

* Neutrale kleuren kunnen warm en koel zijn. Soms zit het er ook tussenin. Wil je meer lezen over neutrale kleuren voor je kleding? Kijk dan hier.

* Houd jij ook veel van neutrale kleuren? Vaak wordt er gedacht dat een outfit in alleen maar neutrale kleuren per definitie saai is, maar dat hoeft echt niet! In dit blog vind je handige 6 tips over hoe je je outfit in neutrale kleuren spannend kunt maken.

* Wil je meer leuke outfit's zien in neutrale kleuren? Bekijk dan mijn Pinterest-bord hier. Wist je dat je mijn borden ook kunt volgen? Maak dan een account aan op Pinterest. Het gaat heel simpel.

Etuis met 22 losse stofstaaltjes met uitsluitend neutrale kleuren. Neutrale kleuren zijn onmisbaar in je kledingkast. Ze vormen het fundament van je garderobe. Het zijn zgn. 'non-kleuren', zoals bijvoorbeeld zwart, bruintinten, grijstinten, rustige blauwtinten, taupetinten, grijsblauw, grijsgroen, beige, olijfkleur, zandkleur, camel, wittinten etc. Neutrale kleuren vervelen je niet snel en laten weinig herinnering na bij anderen. Ook zien we ze veel in het zakenverkeer. Je kunt een outfit in alleen neutrale kleuren dragen of ze combineren met een sprekender kleur. Neutrale kleuren zijn er echter in warme, koele, donkere, lichte, heldere en gedempte varianten. Ze zijn voor elk kleurtype weer anders. Vind je het lastig om te bepalen welke neutrale kleuren er bij jouw kleurtype passen? Dan ben je niet de enige... In kleurenwaaiers zijn ook altijd neutrale kleuren opgenomen, maar misschien wil je meer opties. Ook krijg je met dit etui meer gevoel bij je neutrale kleuren is wat ik hoor van mensen die hem besteld hebben. Ik stel voor 26 verschillende kleurtypes etui's samenmet 22 losse stofstaaltjes die precies passen bij jouw specifieke kleurtype. Ik kan zelfs voor mensen met een zgn. 'com-card' een etui samenstellen. De stofstaaltjes bestaan uit losse lapjes, ze meten ca. 9 x 12 cm. Bij jouw etui krijg je een gratis e-book t.w.v. € 17,50Kijk hier voor meer informatie.