• darkblurbg
  • darkblurbg

Wanneer is een kleur nog een neutrale kleur?

Gepubliceerd op: 21-09-2019

Mijn vorige blog ging ook over neutrale kleuren. Een neutrale kleur is een zgn. 'non-kleur'. Het is een kleur die niet in de regenboog voorkomt. Soms is het echter lastig om te zien of een kleur nog een neutraal is of niet. De grens tussen wat nog een neutrale kleur is en wat niet is namelijk niet zo duidelijk aan te geven. In dit blog meer uitleg hierover.

Neutrale kleuren zijn rustige, onopvallende kleuren. Bijvoorbeeld, zwart, wittinten, bruintinten, taupetinten, donkerblauw,  beige, grijstinten, ect. Dit soort kleuren zijn het fundament voor de garderobe, omdat je er heel gemakkelijk allerlei meer sprekende basiskleuren bij kunt combineren. Neutralen fungeren als een soort 'achtergrond' voor je meer sprekende kleuren. Neutral kleuren zijn daardoor onmisbaar in je garderobe.

Onder (sprekende) basiskleuren verstaan we de primaire kleuren blauw, rood, geel en de mengkleuren hiervan: groen, oranje en paars.

Sommige sprekende kleuren bevatten veel wit, grijs, bruin of zwart. Ze gaan zich dan steeds meer als een neutrale kleur gedragen. Dit soort kleuren kun je prima als neutrale kleur dragen.

Wanneer is een kleur nog een neutrale kleur?

^ Wanneer is een kleur nog een neutrale kleur? Bij deze set zie je beige en bruintinten, dat zijn neutrale kleuren. De rozebruine top is een afgeleide van rood en is een basiskleur. De kleur is echter heel gedempt. Dit komt doordat er veel bruin doorheen zit. Het is dus ook bijna een neutrale kleur. Foto van Little Soho.

Wanneer is een kleur nog een neutrale kleur?

^ Bij deze set zijn het bruin van het jasje, het zwartvan de laarzen en het denimblauw de neutrale kleuren. De groentint is een basiskleur (een afgeleide van groen). Deze basiskleur is een stuk feller dan het bruinroze van het voorbeeld erboven. Foto van Little Soho.

Wanneer is een kleur nog een neutrale kleur?

^ In deze diepe paarstint van de rokken en de schoenen zie je als je goed kijkt nog wat blauw terug. Het is dan ook geen echte neutrale kleur. Paars ontstaat door de basiskleuren blauw en rood met elkaar te mengen. Wanneer je er dan nog zwart bij doet ontstaat een donkere paarstint zoals bij deze rokken en schoenen. Wanneer je er heldere kleuren bij combineert wordt deze donkere paarstint een neutrale kleur die gemakkelijk als 'achtergrond' dient voor de sprekender gekleurde tops.

Grijsblauw als neutrale kleur.

^ Op dit voorbeeld zie je een grijsblauwe broek. De broek is wel blauw, maar een vergrijsde tint. Doordat ik de broek steeds met opvallender gekleurde tops in basiskleuren heb gecombineerd valt hij weg naar de achtergrond. Ook de witte gebloemde blouse links valt veel meer op dan de kleur van de broek. Deze blauwtint is de Pantone kleur van 2020 'Classic Blue'.

Wanneer is een kleur nog een neutrale kleur?

^ Deze rustige groentinten hebben nog wel wat kleur, maar dienen hier ook als neutraal. Het groen valt weg bij de felle kleuren van de tops. Deze donkere groentint is aan de warme kant.

Wanneer is een kleur nog een neutrale kleur?

^ Ook dit diepe bordeauxrood is een gedraagt zich als een neutrale kleur bij deze tops in sprekerder kleuren. Het bordeaux valt niet meer op bij deze tops. Wanneer je goed kijkt zie je dat deze bordeautint een beetje warm is. Er is een gele ondertoon zichtbaar.

Wat zijn neutrale kleuren?

^ Ook deze donkere petroltint gaat zich bij de meer sprekende kleuren gedragen als een zgn. achtergrondkleur. Petrol is een gemakkelijke kleur om mee te combineren, dit omdat hij zowel blauw als groen is. Deze petroltint is vermengd met zwart. Daardoor wordt hij een stuk onopvallender dan een sprekende petroltint.

Wanneer is een kleur nog een neutrale kleur?

^ De aubergine-tint van de broek is een voorbeeld van een kleur die op de rand zit tussen een neutrale kleur en een basiskleur. Foto van Madeleine Fashion.

Wanneer is een kleur nog een neutrale kleur?

^ De donkere paarsblauwe tint van deze jas is een voorbeeld van een kleur die op de rand zit tussen een neutrale kleur en een basiskleur.Foto van Peter Hahn.

Wanneer is een kleur nog een neutrale kleur?

^ De petroltint van de jas is een voorbeeld van een kleur die op de rand zit tussen een neutrale kleur en een basiskleur. Foto van Peter Hahn.

Wanneer is een kleur nog een neutrale kleur?

^ De warme bordeaux-tint van de jas is een voorbeeld van een kleur die op de rand zit tussen een neutrale kleur en een basiskleur. Foto van Peter Hahn.

Wanneer is een kleur nog een neutrale kleur?

^ De diepe paarstint van de trui is een voorbeeld van een kleur die op de rand zit tussen een neutrale kleur en een basiskleur. Foto van Peter Hahn.

Meer lezen?

* Neutrale kleuren kunnen warm en koel zijn. Soms zit het er ook tussenin. Wil je meer lezen over neutrale kleuren voor je kleding? Kijk dan hier.

* Houd jij ook veel van neutrale kleuren? Vaak wordt er gedacht dat een outfit in alleen maar neutrale kleuren per definitie saai is, maar dat hoeft echt niet! In dit blog vind je handige 6 tips over hoe je je outfit in neutrale kleuren spannend kunt maken.

* Neutrale kleuren worden vaak verwisseld met gedempte kleuren. lees hier meer over wat gedempte kleuren zijn.

* Wil je meer leuke outfit's zien in neutrale kleuren? Bekijk dan mijn Pinterest-bord hier. Wist je dat je mijn borden ook kunt volgen? Maak dan een account aan op Pinterest. Het gaat heel simpel.

* Geregeld krijg ik vragen over de verschillende soorten kleuren. We kunnen kleuren verdelen in verschillende categorieën. We onderscheiden: neutrale kleuren, sprekende (basis) kleuren en de lichte kleuren: dit zijn de pastels en de wittinten. Wil je meer lezen over de verschillende categorieën waarin je kleuren kunt indelen? Lees dan dit blog.

* Heb jij geen idee wat jouw kleurtype is? Kom dan eens langs voor een kleuradvies. Ik werk met 26 verschillende kleurentypes. Lees meer.