• darkblurbg
  • darkblurbg

De kleur taupe in je kast.

Gepubliceerd op: 17-11-2016

Taupe is volgens Wikipedia de aanduiding van een kleur ontleend aan het Frans, tevens refereert het aan de vachtkleur van de mol (Talpa europaea). Het is een grijs-bruine tint, veelvuldig gebruikt om de kleur van kleding en stoffen aan te duiden. Het is een neutrale kleur die veel mensen goed staat, helemaal als je het combineert met je beste accentkleuren! Maar zelfs alleen taupetinten kunnen super spannend staan.

Taupe is een ideale neutraal.

Taupe is een hele fijne neutrale kleur voor bijvoorbeeld kleding, oogschaduw, tassen en schoeisel. Deze kleur wordt ook wel 'leverkleur' genoemd. Doordat er zowel bruin als grijs in deze kleur zit past hij zich gemakkelijk aan aan de meer opvallende kleuren. Het is dus eigenlijk een soort kameleon.

De kleur taupe staat iedereen.

^ De kleur taupe is een kleur die iedereen behoorlijk goed staat. We  noemen het een universele neutrale kleur. Er zijn allerlei varianten van taupe te vinden. Wanneer je taupe in allerlei leuke materialen met elkaar combineert wordt je outfit meteen spannend, zoals je kunt zien bij de bovenstaande voorbeelden! Denk aan bijzondere combinaties van bijvoorbeeld materialen als wol, suède, zijde, satijn, leer, kunstbont, katoen, etc.

Neutrale kleuren.

Met neutrale kleuren worden zgn. 'non'-kleuren bedoeld die niet in de kleurencirkel voorkomen. Het zijn rustige, onopvallende kleuren. Denk aan zwart, wit, bruintinten, donkerblauw, jeanskleuren, grijstonen. etc. Ze vormen de basis voor onze garderobe omdat je ze gemakkelijk kunt combineren met andere kleuren. Taupe is ook een geweldige neutrale kleur die bij iedereen past.

Taupe is een gedempte kleur, dit houdt in dat hij niet erg sprekend is. Hij staat dus heel ook erg mooi bij de gedempte kleurtypes.

Ben je een helder kleurtype, dan is het goed om jouw taupe wat helderder te maken. Gedempte kleuren als taupe kunnen wat te flets zijn voor jou. Draag er bijvoorbeeld eens een witte blouse of shirt bij. Wit laat het taupe meer spreken. Of een neem mooie felle kleur bij jouw taupe. En draag een mooie sprekende make-up.

Ben je een diep kleurtype (diepe wintertype, diepe herfsttypen en herfst/wintertype)? Neem dan je taupe wat donkerder of combineer het met een donkere kleur.

Ben je een licht kleurtype (lichte zomertype, lichte lentetype en lente/zomertype)? Neem je taupe dan juist wat lichter.

Ben je een warm kleurtype (lentetype, herfsttype, en lente/herfsttype), neem dan gelige taupetinten. In dit soort taupe zit dus een gelere bruin.

Ben je een koel kleurtype (zomertype, wintertype en zomer/wintertype). Neem dan een taupe die wat meer naar het grijs of roze neigt.

Voorbeelden van warm en koel taupe.

^ Warme taupetinten (links) zijn wat geler en koele taupetinten (rechts) zijn wat grijzer of rozer. De schoen met gaatjes is een voorbeeld van een rozige taupetint.

^ Je kunt taupe goed combineren met andere neutrale kleuren zoals bijvoorbeeld beige, bruin, kiezelkleur, donkerblauw, zwart, jeanskleuren, wittinten, grijs, zilver, goud. Of juist met meer sprekende basiskleuren.

Warme kleurtypes nemen het beste taupetinten met een gele ondertoon (zoals bijv. de hoed en de ronde sjaal op de collage), koele kleurtypes nemen het beste de grijzere varianten (zoals de trui met de punten midden bovenaan).

De kleur taupe is een ideale neutrale kleur.

De kleur taupe is een ideale neutrale kleur. Dit glanzend overslag-jurkje heeft een wat warmere taupekleur. Door de glans wordt hij toch speciaal! Foto van Little Soho.

^ Warme  kleurtypes kunnen hun taupe het beste combineren met warme, meer sprekende basiskleuren zoals op dit voorbeeld. Neem ook warme metaalkleuren zoals goud, koper en brons.

Hier is een taupekleurige broek gecombineerd met duidelijk warme kleuren. De taupetint lijkt zo wat warmer. Kleuren beïnvloeden elkaar altijd. Neem je wit, dan neem je als warm kleurtype het beste ivoorwit of crème.

Taupe is een ideale neutrale kleur.

^ Koele kleurtypes kunnen hun taupe het beste combineren met koele meer sprekende kleuren. Hier is dezelfde taupekleurige broek als op het voorbeeld hierboven gecombineerd met koele sprekende basiskleuren. De taupetint lijkt hierdoor automatisch wat koeler. Dit komt doordat de koele accentkleuren de taupetint beïnvloeden. Koele metaalkleuren zoals bijvoorbeeld zilver, wit goud, tinkleur passen beter bij jou.

Taupe is een zgn. 'gedempte kleur'. Deze kleuren zijn gemengd met wat grijs. In het engels worden gedempte kleuren 'soft' genoemd. De neutrale zomer (soft summer) en de neutrale herfst (soft autumn) staan heel mooi in dit soort kleuren. Op het voorbeeld hier boven zie je voorbeelden van zowel gedempte als meer heldere koele kleuren.

Taupe is een ideale kleur.

^ 'Gedempt' houdt in dat dit soort kleuren rustig en onopvallend zijn. Dat maakt dat de kleur taupe zo gemakkelijk is.  Taupe verveelt niet snel en roept weinig emoties op bij anderen. Dit in tegenstelling tot heldere kleuren. Je kunt allerlei taupetinten met elkaar combineren of er een meer heldere basiskleur bij doen, voor wat meer 'pit'.

Ook oogschaduw in taupetinten is ideaal doordat deze tinten zo rustig en neutraal zijn. Ze vallen niet erg op en passen bij elke kleurtype.

De kleur taupe staat iedereen.

^ Complete outfit in koele taupetinten. Dit noemen we een ton sur ton combinatie, allemaal tinten van ongeveer dezelfde kleur. Foto van expresso.nl

Hoe draag je de kleur taupe.

^ Een diep kleurtype kan een lichte taupetint (rok, broek schoenen) prima aan het onderlichaam dragen en combineren met een donkere bovenkant.

 

De kleur taupe staat iedereen.

^ Broek en shirt in de kleur taupe. Kleding van Little Soho.

De kleur taupe staat iedereen.

^ Taupekleurige coltrui. Foto: Little Soho.

Kleding in de kleur taupe.

^ Printjasje met een rokje in taupetinten. Kleding van Perfectly Basics.

Kleding in de kleur taupe.

^ Trui en mantel in taupetinten. De witte broek maakt het taupe sprekender. Kleding van Perfectly Basics.

Kleding in de kleur taupe.

^ Een outfit in taupetinten hoeft echt niet saai te zijn! Kleding van Perfectly Basics.

Kleding in de kleur taupe.

^ Vest, top, sjaal en tas in taupetinten. Kleding van Perfectly Basics.

Kleding in de kleur taupe.

^ Winterjas in een lichte taupetint. Kleding van Perfectly Basics.

De kleur taupe staat iedereen.

^ Mouwloos taupekleurig vest op een zwarte ondergrond. Foto Little Soho.

TIP: Een bril in de kleur taupe is ideaal, een taupekleurige staat iedereen. En omdat de kleur neutraal is past hij bij al je kleding.

Ook voor oogschaduw is taupe een ideale kleur die bijna overal bij past. Taupekleurige oogschaduw ziet er heel natuurlijk uit en staat eigenlijk iedereen. Deze is van het merk Catrice en is te koop bij Kruidvat en Etos. Foto van Etos.

Donkerblauw combineren met taupe.

^ Je kunt taupe ook heel goed combineren met een andere neutrale kleur. Op dit voorbeeld heb ik een donkerblauwe jumpsuit als uitgangspunt genomen.

Ben je een warm kleurtype, neem dan ook een warme taupetinten. Ben je een koel kleurtype neem dan een koele taupetint bij je donkerblauw.

Hoe combineer je een neutrale kleur?

^ Een neutrale kleur, zoals taupe kun je als je hem wat saai vindt combineren met een sprekende basiskleur uit jouw kleurenpalet. Op dit voorbeeld zie je een (koele) cerise-roze trui, gecombineerd met een taupekleurige broek. Foto van Perfectly Basics.

Hoe combineer je de kleur taupe voor een warm kleurtype?

^ Deze taupekleurige rok is gecombineerd met een roestbruin truitje. Mooi voor een warm kleurtype. Kleding EDC van Esprit.

Hoe combineer je de kleur taupe?

^ Deze taupekleurige rok heeft een geel streepje, wat terugkomt in de zachtgele blouse. Foto van Madeleine Fashion.

Meer lezen?

* Wil je meer kleding zien in de kleur taupe? Bekijk dan hier mijn Pinterest-bord.

* Taupe is een neutrale kleur. Wil je lezen wat neutrale kleuren precies zijn? Kijk dan hier.

* Wil jij ook precies weten welke kleuren jou het beste staan? Boek dan een kleurenanalyse. Ik werk met maar liefst 26 verschillende kleurtypes. Lees meer.

* Voor iedereen is wel een roodtint te vinden. Lees meer over de kleur rood.

* Petrol is een zogenaamde universele kleur. Lees meer over deze kleur.

* Wil je meer weten over universele kleuren? Lees dan dit blog.

* Houd je van grijs of wil je meer weten over de kleur grijs? Lees meer.