• darkblurbg
  • darkblurbg

Deze universele kleuren staan iedereen!

Gepubliceerd op: 11-09-2017

Je hebt vast wel eens gezocht naar één kleur om een groepje mensen mee te kleden. Bijvoorbeeld voor een koortje, een feestje, een sportwedstrijd, een optreden of voor op je werk. Vaak wordt er voor zwart of zwart/wit gekozen. Veel mensen hebben dit wel in de kast hangen, dus in die zin handig en logisch. Helaas staat zwart of zwart/wit maar heel weinig mensen echt heel goed. Kies daarom liever één van de 16 universele kleuren uit dit blog.

Gelukkig zijn er een aantal alternatieven die veel beter uitpakken bij een groep mensen. Op de afbeelding hieronder zie je 16 zogenaamde 'universele' kleuren. Dit zijn kleuren die eigenlijk iedereen wel goed staan. Het zijn misschien niet je topkleuren maar jullie zullen er als groep heel aardig in uit komen.

Vaak is jouw beste versie van één deze kleuren een beetje anders. Afhankelijk van hoe, warm, koel, helder of gedempt je kleuren idealiter zouden moeten zijn.

Universele kleuren die iedereen staan.

De 16 universele kleuren op deze afbeelding zijn: 1. zacht neutraal roze, 2. petrol, 3. turkoois , 4. maïsgeel, 5. koraalrood 6. petrol, 7. paars, 8. gebroken wit, 9. neutraal rood, 10. zacht smaragdgroen, 11. lavendel, 12. antracietgrijs, 13. donker neutraal rood, 14. neutraal blauw, 15. zacht oudroze en 16. bordeauxrood.

Andere universele kleuren zijn: taupe (grijs/bruin), midden marineblauw, neutraal grijs, kiezel (grijs/beige), jeansblauw.

Universele kleuren bevatten evenredig veel geel- als blauwpigmenten. Dit maakt ze zo goed draagbaar voor iedereen.

Universele kleuren staan iedereen goed.

Ikzelf sta als koel zomertype bijvoorbeeld het mooist in de koele, gedemptere versies van kleuren. Lichte kleurtype staan het mooist in lichte kleuren, diepe kleurtypes in donkere kleuren, helder kleurtypes in de helder versies en gedempte kleurtypes in gedempte versies. 

^ Deze paarstint staat mij als zomertype prima.

^ Deze neutrale blauwtint staat mij prachtig doordat ik een een duidelijk koel kleurtype ben.

Hoe kan het dat er universele kleuren zijn? 

Universele kleuren zijn kleuren die qua kleurtemperatuur tussen warm en koel in zitten. Er zit evenveel blauw- als geelpigment in deze kleuren. Hierdoor staan ze iedereen eigenlijk wel goed.

Het blauw van de KLM.

Is het je wel eens opgevallen dat eigenlijk alle stewardessen van de KLM er heel chic uit zien in hun blauwe pakjes. Dit komt doordat de KLM heeft gekozen voor een neutrale blauw. Dit is een blauwtint met een klein beetje geel er in. In deze kleur komt elke stewardes prima tot zijn recht, onafhankelijk van welk kleurtype ze zijn. Omdat de KLM een dure vliegmaatschappij is willen ze graag kwaliteit uitstralen en dat lukt ze prima met deze kleur!

Blauw van de KLM.

^ Het blauw van de KLM is een universele kleur.

Het rood van Martinair.

Misschien herinner je je de luchtvaartmaatschappij Martinair nog wel. De stewardessen van Martinair droegen rode pakjes. Ook deze kleur was een neutrale rood. Niet echt warm en ook niet erg koel. Daarom stond dit rood ook weer iedereen goed.

Het rood van Martinair.

Ook de Emirates hebben deze roodtint gebruik in de hoedjes en de afwerking van de mantelpakjes.

Emirates rood en beige.

^ De hoedjes en afwerking van de rokken van de mantelpakjes bij Emirates is ook in een neutraal rood. Het beige en het gebroken wit maken het rood overigens een stuk minder sprekend.

Stewardessen Delta.

^ Ook Delta Air Lines heeft gekozen voor neutraal rood. Deze roodtint is iets koeler dan die van de Emirates. Zwart is een kleurversterker. Het maakt het rood sprekender.

Universele kleur: rood jurkje van French Connection.

^ Universele kleur (neutraal) rood: jurkje van French Connection.

Paars is een universele kleur.

^ Ook paars (is hetzelfde als violet) is een universele kleur.

Jeansblauw is een universele kleur.

^ Ook jeansblauw is een universele kleur.

Taupe is een universele kleur.

^ Ook taupe is een universele kleur. Taupe is tevens een neutrale kleur die je goed kun gebruiken om meeer sprekende kleuren bij te combineren.

Universele kleur petrol.

^ Ook petrol is een geweldige universele kleur.

Meer lezen?

* Petrol is een prachtige kleur die iedereen staat. Lees meer.

* Neutraal grijs is een hele handige basiskleur. Lees meer over de kleur grijs.

* Van rood zijn er warme, neutrale en koele varianten. Lees meer over de kleur rood.

* Groen kan warm, neutraal en koel zijn. Lees meer over de kleur groen.

* Ben jij dol op blauw? In dit blog lees je wat de beste blauwtinten zijn voor de verschillende kleurtypes.

* Heb jij een hekel aan de kleur geel (net als veel mensen). Dat is best jammer want deze kleur kan je veel energie geven. Lees meer.

* Wil je meer lezen over de kleur taupe? Kijk dan hier

* Wist je dat kleuren elkaar kunnen beïnvloeden? Hier lees je hoe je je kleuren warmer of juist koeler kunt laten lijken.

* Ook paars is een universele kleur, het heft echter warmere en koelere varianten. Dit blog gaat over de kleur paars.

* Wil je weten welke bruintinten het beste paseen bij jouw kleurtype? Lees dan dit blog.

* Wil jij nu ook wel eens weten welk kleurtype je bent? Ik werk met 16 verschillende kleurtypes. Kom gerust eens langs voor het kleuradvies. Lees meer.