• darkblurbg
  • darkblurbg

Deze universele kleuren staan iedereen!

Gepubliceerd op: 11-09-2017

Je hebt vast wel eens gezocht naar één kleur om een groepje mensen mee te kleden. Bijvoorbeeld voor een koortje, een feestje, een sportwedstrijd, een optreden of voor op je werk. Vaak wordt er voor zwart of zwart/wit gekozen. Veel mensen hebben dit wel in de kast hangen, dus in die zin handig en logisch. Helaas staat zwart of zwart/wit maar heel weinig mensen echt heel goed. Kies daarom liever één van de 16 universele kleuren uit dit blog.

Gelukkig zijn er een aantal alternatieven die veel beter uitpakken bij een groep mensen. Op de afbeelding hieronder zie je 16 zogenaamde 'universele' kleuren. Dit zijn kleuren die eigenlijk iedereen redelijk goed staan. Het zijn misschien niet je topkleuren maar jullie zullen er als groep heel aardig in uit komen.

Universele kleuren zijn kleuren die niet uitgesproken warm of koel zijn. Dit maakt dat ze iedereen redelijk goed staan. In deze kleuren zitten ongeveer evenveel warme als koele pigmenten.

Vaak is jouw beste versie van één deze kleuren een beetje anders. Afhankelijk van hoe, warm, koel, helder of gedempt je kleuren idealiter zouden moeten zijn.

Universele kleuren die iedereen staan.

De 16 universele kleuren op deze afbeelding zijn: 1. zacht neutraal roze, 2. petrol, 3. turkoois , 4. maïsgeel, 5. koraalrood 6. petrol, 7. paars, 8. gebroken wit, 9. neutraal rood, 10. zacht smaragdgroen, 11. lavendel, 12. antracietgrijs, 13. donker neutraal rood, 14. neutraal blauw, 15. zacht oudroze en 16. bordeauxrood.

Andere universele kleuren zijn: taupe (grijs/bruin), midden marineblauw, neutraal grijs, kiezel (grijs/beige), jeansblauw.

Universele kleuren bevatten evenredig veel geel- als blauwpigmenten. Dit maakt ze zo goed draagbaar voor iedereen.

Universele kleuren staan iedereen goed.

Ikzelf sta als koel zomertype bijvoorbeeld het mooist in de koele, gedemptere versies van kleuren. Lichte kleurtype staan het mooist in lichte kleuren, diepe kleurtypes in donkere kleuren, helder kleurtypes in de helder versies en gedempte kleurtypes in gedempte versies. 

^ Deze paarstint staat mij als zomertype prima.

Hoe kan het dat er universele kleuren zijn? 

Universele kleuren zijn kleuren die qua kleurtemperatuur tussen warm en koel in zitten. Er zit evenveel blauw- als geelpigment in deze kleuren. Hierdoor staan ze iedereen eigenlijk wel goed.

KLM blauw.

^ Het blauw van de KLM is een universele kleur. Het is een blauwtint met wat geel erdoor. Alle stewardessen zien er goed in uit.

Rood past bij iedereen.

^ Misschien ken je de luchtvaartmaatschappij Martinair nog wel. Zij gebruikten neutraal rood voor hun kleding.

 

Paars is een universele kleur.

^ Ook paars (is hetzelfde als violet) is een universele kleur.

Taupe is een universele kleur.

^ Ook taupe is een universele kleur. Taupe is tevens een neutrale kleur die je goed kun gebruiken om meer sprekende kleuren bij te combineren.

De kleur taupe staat iedereen.

^ Taupe is een ideale kleur die iedereen staat.

Universele kleur petrol.

^ Ook petrol is een geweldige universele kleur.

Jeansblauw is een universele kleur.

^ Ook jeansblauw is een universele kleur. Als warm kleurtype kun je je jeansblauw het beste opwarmen met een warme kleur en er voor zorgen dat je stiksels geel of oanje zijn. Er zijn ook jeanskleuren met een warme (gelige) wassing.

Meer lezen?

* Petrol is een prachtige kleur die iedereen redelijk goed kan hebben. Lees meer.

* Neutraal grijs is een hele handige basiskleur. Lees meer over de kleur grijs.

* Van rood zijn er warme, neutrale en koele varianten. Lees meer over de kleur rood.

* Groen kan warm, neutraal en koel zijn. Lees meer over de kleur groen.

* Koraal is een universele kleur en is de Pantone kleur van 2019, in dit blog meer over deze kleur.

* Ben jij dol op blauw? In dit blog lees je wat de beste blauwtinten zijn voor de verschillende kleurtypes.

* Heb jij een hekel aan de kleur geel (net als veel mensen). Dat is best jammer want deze kleur kan je veel energie geven. Lees meer.

* Wil je meer lezen over de kleur taupe? Kijk dan hier

* Wist je dat kleuren elkaar kunnen beïnvloeden? Hier lees je hoe je je kleuren warmer of juist koeler kunt laten lijken.

* Ook paars is een universele kleur, het heft echter warmere en koelere varianten. Dit blog gaat over de kleur paars.

* Voor iedereen zijn wel bruintinten te vinden. Wil je weten welke bruintinten het beste passen bij jouw kleurtype? Lees dan dit blog.

* Wil jij nu ook wel eens weten welk kleurtype je bent? Ik werk met 16 verschillende kleurtypes. Kom gerust eens langs voor het kleuradvies. Lees meer.