• darkblurbg
  • darkblurbg

Hoe kun je een kleur warmer of koeler laten lijken?

Gepubliceerd op: 30-01-2018

Kleuren beïnvloeden elkaar. Je kunt daarom kleuren warmer of koeler laten lijken. Handig wanneer je bijvoorbeeld een trui in de kast hebt hangen in een kleur die je er ziek uit laat zien. Of een blouse die je heel bleek maakt. In dit blog laat ik je zien hoe je kleuren elkaar beïnvloeden.

De grijze top op het voorbeeld hierboven lijkt koeler door de ketting met blauwe en groene kralen en warmer door de ketting met oranje kralen. De kleur van de top is op beide voorbeelden hetzelfde, maar aan de rechterkant lijkt de top wat warmer (geliger).

Hoe kun je kleuren koeler of warmer laten lijken.

^ Links: het fuchsia shirtje lijkt warmer door de sjaal met warme tinten, er zit ook een klein beetje roze in. Zo wordt de kleur van de trui mooi herhaalt. Het blauwe vest lijkt daarentegen warmer door de oranje print-sjaal.

Rechts: de okergele jas lijkt warmer door de blauwe print-sjaal. Het oranje jasje lijkt koeler door de sjaal met blauw, groen en een beetje oranje.

Sjaaltjes in koele en warme kleuren.

^ Sjaaltjes zijn het ideale hulpmiddel om kleding in een voor jouw kleurtype minder geschikte kleur te beïnvloeden. Ze zorgen ervoor dat je de juiste kleur onder je gezicht draagt.

Wanneer je weet welke kleuren je het beste staan is het gemakkelijk om kleuren die je minder staan te beïnvloeden zodat ze beter bij je passen. Op het voorbeeld hieronder heb ik dezelfde jas steeds gecombineerd met een ander soort kleur. De bruintint van deze jas is vrij neutraal, hij is dus niet uitgesproken warm of koel.

Neutrale bruintint beïnvloeden met kleur.

^ Combineer je de jas met een warme groentint (mosgroen) dan lijkt de jas warmer. Wanneer je de jas combineert met een koele blauwtint lijkt de jas koeler. Gecombineerd met een gedempte roze kleur is de jas geschikt voor gedempte kleurtypes en met een heldere rozetint voor de heldere kleurtypes. Onderaan zie je dat de bruintint met een lichte rozetint, die maakt de jas optisch lichter. De donkere bordeauxtint laat de jas juist weer donkerder lijken.

Bruintint warmer of koeler laten lijken.

^ Aan de linkerkant heb ik de bruine jas gecombineerd met warme accessoires, dit staat mooi bij de warme kleurtypes.

Aan de rechterkant heb ik dezelfde jas gecombineerd met koel gekleurde accessoires. De bruintint lijk zo een beetje koeler en past zo prima bij een koel kleurtype.

Kleding warmer of koeler laten lijken met een sjaal.

^ Sjaals zijn een handig middel om een kleur die niet zo geschikt is voor jouw kleurtype aan te passen zodat je de kleur wel kunt dragen.

Aan de linkerkant heb ik een blauwe trui zes keer gecombineerd met een warm gekleurde sjaal. Doordat de warme kleuren van de sjaal dicht bij het gezicht komen wordt de blauwe kleur geschikt voor een warm type.

Aan de rechterkant heb ik een mosterdgele trui zes keer gecombineerd met een koel gekleurde sjaal. Doordat de koele kleuren van de sjaal dicht bij het gezicht komen wordt deze warme geeltint kleur beter geschikt voor een koel kleurtype.

Hoe kun je je kleding warmer of koeler laten lijken.

^ Links: door een koel blauwe jurk te combineren met warme accessoires wordt het blauw heel geschikt voor een warm kleurtype.

Rechts: door een warm bruine jurk te combineren met koel gekleurde accessoires wordt het warme bruin geschikt voor een koel kleurtype.

Blauwe jurk met warme kleuren combineren.

^ Door de donkerblauwe jurk te combineren met warme kleuren wordt hij geschikt voor warme kleurtypes.

Blauwe kleding combineren met warme kleuren.

^ De donkerblauwe jumpsuit lijkt warmer wanneer je hem combineert met warme kleding en accessoires.

Warme kleuren koeler laten lijken.

^ Wanneer je een sjaal in een voor jouw kleurtype geschikte kleur vlak onder je gezicht plaatst kun je een voor jou ongeschikte kleur beter hebben. Vooral de kleur die je vlak onder het gezicht draagt is belangrijk. Voor het totaalplaatje is het leuk om de kleur te herhalen. Bijvoorbeeld in je schoenen, riem, tas.

Wanneer je bijv. roestbruin combineert met helder blauw wordt het bruin geschikt voor een koel kleurtype.

Het oranjerode jurkje wordt koeler door het koele beige.

Het olijfgroen lijkt koeler met de donkerblauwe sjaal en de blauwe schoenen.

 

Hoe jee een kleur warmer of koeler kunt laten lijken.

^ Dit jurkje bevat de kleuren donkerblauw, groen en oranjebruin. Door er warme cognac-tinten en gouden sieraden bij te dragen lijkt het jurkje een stuk warmer.

 

Hoe je kleuren warmer of koeler kunt laten lijken.

^ Hier is hetzelfde jurkje gecombineerd met petrol/groen en zilver, zo lijkt het jurkje een stuk koeler!

Hoe je donkerblauw warmer kunt laten lijken.

^ Hier zie je hoe je als warm type een donkerblauw t-shirt kunt dragen. Hang er gewoon een mooie sjaal in warme kleurtjes overheen. Je hebt nu warme kleuren het dichts bij je gezicht.

Hoe draag je blauw als je een warm kleurtype bent?

^ Deze sjaal is ideaal voor warme kleurtypes die graag blauw dragen. Dat kan best, als je het blauw maar opwarmt. Combineer blauw dan ook met jouw (warme) topkleuren. Deze royale sjaal (hij meet ca. 100 x 180 cm). Hij is gemaakt van een soepel, zacht materiaal en bevat overwegend warme kleuren: roest, okergeel, warm wit en een beetje blauw. Verder is hij afgezet met een leuk blauw biesje. Je kunt bij deze sjaal ook heel goed kleding van denimstof bij combineren. Je kunt deze sjaal ook bij me bestellen. Benieuwd? Kijk dan hier.

Meer lezen?

* Ben je een licht kleurtype en wil je toch graag zwart dragen. In dit blog lees je hoe je dit kun doen.

* Ben je een helder kleurtype en heb je gedempte kleding in je kast hangen. Lees hier je hoe je ze toch met succes kunt dragen.

* Ben je een warm kleurtype en dol op blauw? Dan is dat niet de meest aangewezen kleur voor jou. In dit blog voorbeelden van hoe je  dit 'probleem' op kunt lossen.

* Twijfel jij constant bij het shoppen en wil jij graag weten welke kleuren jouw het allerbeste staan? Boek dan een kleuradvies. Ik werk met 16 verschillende kleurtypes. Lees meer.

* Zoek jij een kleur die altijd kan? Dan is taupe een goed optie. Lees meer.

* Veel kleuren hebben warme, koele en neutrale varianten. Rood is hier één van. Lees meer.

* Wist je dat er universele kleuren bestaan die iedereen kan hebben? Lees meer.