• darkblurbg
  • darkblurbg

Hoe kun je een kleur warmer of koeler laten lijken?

Gepubliceerd op: 30-01-2018

Kleuren beïnvloeden elkaar. Je kunt daarom kleuren warmer of koeler laten lijken. Handig wanneer je bijvoorbeeld een trui in de kast hebt hangen in een kleur die je er ziek uit laat zien. Of een blouse die je heel bleek maakt. In dit blog laat ik je zien hoe je kleuren elkaar beïnvloeden.

De grijze top op het voorbeeld hierboven lijkt koeler door de ketting met blauwe en groene kralen en warmer door de ketting met oranje kralen. De kleur van de top is op beide voorbeelden hetzelfde, maar aan de rechterkant lijkt de top wat warmer (geliger).

Kleuren warmer of juist koeler laten lijken.

^ Met een sjaal kun je heel gemakkelijk kleuren warmer of juist koeler laten lijken.

Sjaals in koele en warme kleuren.

Ook sjaaltjes zijn een ideale hulpmiddel om kleding in een voor jouw kleurtype minder geschikte kleur te beïnvloeden. Ze zorgen ervoor dat je de juiste kleur onder je gezicht draagt.

Wanneer je weet welke kleuren je het beste staan is het gemakkelijk om kleuren die je minder staan te beïnvloeden zodat ze beter bij je passen. Op het voorbeeld hieronder heb ik dezelfde jas steeds gecombineerd met een ander soort kleur. De bruintint van deze jas is vrij neutraal, hij is dus niet uitgesproken warm of koel.

Een kleur warmer of koeler laten lijken.

^ Aan de linkerkant heb ik de bruine jas gecombineerd met warme accessoires, dit staat mooi bij de warme kleurtypes.

Aan de rechterkant heb ik dezelfde jas gecombineerd met koel gekleurde accessoires. De bruintint lijk zo een beetje koeler en past zo prima bij een koel kleurtype.

Sjaals zijn een super handig middel om een kleur die niet zo geschikt is voor jouw kleurtype aan te passen zodat je de kleur wel kunt dragen. Dit komt doordat je een sjaal direct onder je gezicht draagt.

 

Kleuren warmer of juist koeler laten lijken.

^ Links: door een koel blauwe jurk te combineren met warme accessoires wordt het blauw heel geschikt voor een warm kleurtype.

Rechts: door een warm bruine jurk te combineren met koel gekleurde accessoires wordt het warme bruin geschikt voor een koel kleurtype.

Wanneer je een sjaal in een voor jouw kleurtype geschikte kleur vlak onder je gezicht plaatst kun je een voor jou ongeschikte kleur beter hebben. Vooral de kleur die je vlak onder het gezicht draagt is belangrijk. Voor het totaalplaatje is het leuk om de kleur te herhalen. Bijvoorbeeld in je schoenen, riem, tas.

Kleuren warmer of juist koeler laten lijken.

^ Wanneer je bijv. roestbruin combineert met helder blauw wordt het bruin geschikt voor een koel kleurtype.

Het oranjerode jurkje wordt koeler door het koele beige.

Het olijfgroen lijkt koeler met de donkerblauwe sjaal en de blauwe schoenen.

Kleuren warmer of juist koeler laten lijken.

^ Door koele kleuren te combineren met warme accessoires lijkt het koel wat warmer.

Kleuren warmer of koeler laten lijken.

^ Links heb ik een blauwe trui steeds gecombineerd met een warm gekleurde sjaal. Rechts heb ik een okergele blouse steeds gecombineerd met een koel gekleurde sjaal.

Hoe kun je een kleur warmer of koeler laten lijken?

^ Hier heb ik als voorbeeld een donkerblauw jurkje en donkerblauwe panty's 'opgewarmd' met cognackleurige laarsjes en een goudgele sjaal. Het donkerblauw lijkt nu warmer.  (Ik ben zelf overigens geen warm kleurtype). 

Donkerblauwe jas met warm gekleurde sjaals.

^ Hier heb ik een donkerblauwe jas gecombineerd met verschillende warm gekleurde sjaals.

Hoe maak je een foute kleur geschikt voor jouw kleurtype?

^ Margreet is een koel wintertype. De kleur van deze jurk is eigenlijk wat te warm voor haar. Verder is het beige ook een vrij fletse kleur voor een wintertype. Door er een grote sjaal over te hangen met overwegend koele en ook wat heldere kleuren kan ze de jurk prima aan.

Hoe kun je een foute kleur aanpassen aan jouw kleurtype?

^ Hier heb ik de 'foute' kleur gecombineerd met zwart en wit. Zo wordt het geheel een stuk geschikter voor een koel wintertype.

Kleuren warmer of juist koeler laten lijken.

^ Je kunt ook koele metaalkleuren gebruiken om kleding koeler te laten lijken.

Kleuren warmer of juist koeler laten lijken.

^ Je kunt ook warme metaalkleuren gebruiken om kleding warmer te laten lijken.

Hoe draag je blauw als je een warm kleurtype bent?

^ Deze sjaal is ideaal voor warme kleurtypes die graag blauw dragen. Dat kan best, als je het blauw maar opwarmt. Combineer blauw dan ook met jouw (warme) topkleuren.

Deze sjaal bevat overwegend warme kleuren: roest, okergeel, warm wit en is gecombineerd met een beetje blauw. Verder is hij afgezet met een leuk blauw biesje. Je kunt bij deze sjaal ook heel goed bij koel gekleurde kleding of kleding van denimstof combineren. Hij maakt blauwe kleding warmer. 

Meer lezen?

* Ben je een licht kleurtype en wil je toch graag zwart dragen. In dit blog lees je hoe je dit kun doen.

* Ben je een helder kleurtype en heb je gedempte kleding in je kast hangen. Lees hier je hoe je ze toch met succes kunt dragen.

* Ben je een warm kleurtype en dol op blauw? Dan is dat niet de meest aangewezen kleur voor jou. In dit blog voorbeelden van hoe je  dit 'probleem' op kunt lossen.

* Twijfel jij constant bij het shoppen en wil jij graag weten welke kleuren jouw het allerbeste staan? Boek dan een kleuradvies. Ik werk met 26 verschillende kleurtypes. Lees meer.

* Zoek jij een kleur die altijd kan? Dan is taupe een goed optie. Lees meer.

* Geregeld krijg ik vragen over de verschillende soorten kleuren. We kunnen kleuren verdelen in verschillende categorieën. We onderscheiden: neutrale kleuren, sprekende (basis) kleuren en de lichte kleuren: dit zijn de pastels en de wittinten. Wil je meer lezen over de verschillende categorieën waarin je kleuren kunt indelen? Lees dan dit blog.

* Veel kleuren hebben warme, koele en neutrale varianten. Rood is hier één van. Lees meer.

* Wist je dat er universele kleuren bestaan die iedereen kan hebben? Lees meer.

* Wil je kleding in een kleur die niet helemaal past bij je kleurtype aanpassen? In dit blog lees je hoe je dit kunt doen.