• darkblurbg
  • darkblurbg

Hoe draag je gedempte kleuren als je een 'helder' kleurtype bent?

Gepubliceerd op: 23-07-2018

De heldere kleurtypes (het heldere lentetype, het heldere wintertype en het lente/wintertype) staan het mooist in heldere, sprekende kleuren. In dit soort kleuren kom jij helemaal tot leven. Wanneer jij gedempte kleuren draagt doen deze niets voor je. In dit blog laat ik je zien hoe je dit soort kleuren toch kunt dragen.

Wanneer de heldere kleurtypes gedempte kleuren dragen zien ze er onbeduidend uit. Gedempte kleuren maken je saai en flets. Dit in tegenstelling tot de gedempte kleurtypes (het neutrale zomertype, het neutrale herfsttype en het zomer/herfsttype). Zij staan juist weer prachtig in gedempte kleuren.

Ook het warme lentetype, het heldere herfsttype en het koele wintertype zijn heldere kleuren nodig. Zij hebben helder als tweede kleurendominantie. Gedempte kleuren doen ook voor deze kleurentypes te weinig.

Droeg je voorheen eigenlijk alleen gedempte kleuren? Dan kan het behoorlijk wennen zijn die heldere kleuren... Bouw het langzaam op door steeds een klein beetje kleur toe te voegen en forceer jezelf niet. En probeer de tips die hieronder staan uit.

Wat ook goed werkt bij heldere kleurtypes is glanzende materialen te dragen. Neem eens kleding in mooi metallic stoffen, die zijn neutraal maar toch bijzonder! Ze mogen best glans hebben. Of neem een jasje, schoeisel, een riem of een tas in metallic leer.

Gedempte kleuren zijn vergrijsde kleuren. Denk aan kleuren als grijs, taupe, kaki, beige, camel, bruin, zandkleur, kiezelkleur, olijf, grijsbruin, grijsblauw, grijsgroen. Gedempte kleuren zijn vermengd met wat grijs.

In het zakenverkeer zien we veel gedempte kleuren. Dit komt doordat gedempte kleuren neutraal zijn en geen emoties oproepen bij anderen. De aandacht gaat daardoor naar de persoon, je wordt niet afgeleid door dit soort kleuren. Je komt professioneel en betrouwbaar over in gedempte kleuren. Als voorbeeld: een knalrood jasje kan daarentegen op de werkvloer erg afleiden en soms zelfs agressie opwekken. Het kan daarom als helder kleurtype soms fijn zijn om iets minder felle kleuren te dragen.

Voorbeelden van gedempte kleuren.

^ Op deze collage zie je voorbeelden van gedempte (en neutrale) kleuren.

Hoe draag je gedempte kleuren als je een helder kleurtype bent?

^ Ook meer 'sprekende' kleuren kunnen gedempt zijn, zoals de kleuren op deze collage. Door deze kleuren zit ook weer wat grijs gemengd. Dit soort kleuren doen niets voor de heldere kleurtypes.

Wat kun je doen om toch gedempte kleuren te kunnen dragen? Tien tips:

Heldere kleurtypes zijn heldere (felle) kleuren nodig. Vooral in de buurt van je gezicht ben je helderheid nodig.

1. Combineer gedempte kleuren met wit. Wit is een heldere kleur. Het is tevens een kleur die andere kleuren versterkt. Ook handig voor in een zakelijke omgeving waar je misschien wat minder sprekende kleuren wilt dragen.

2. Draag een een blouse, hemdje of top in een felle kleur onder de gedempte kleur.

3. Draag een sprekende make-up bij je neutrale kleuren. NB: Gebruik voor op de werkvloer iets minder felle make-upkleuren.

4. Ben je brildragend? Draag een bril in een sprekende kleur uit je kleurenpalet. Of neem een zonnebril in een frisse kleur.

5. Draag een sjaal in (een) heldere kleur(en) over je kleding.

6. Draag een opvallende ketting in sprekende kleuren en/of glanzende materialen.

7. Draag een paar statement-oorbellen in felle kleuren.

8. Draag een haaraccessoire (bijvoorbeeld een bloem, haarspeld of een haarband) in een sprekende kleur. Met een hoofddeksel (hoed, pet, muts) kun je natuurlijk ook kleur toevoegen.

9. Draag de gedempte kleur aan je onderlichaam en draag een sprekende kleur of wit onder je gezicht. Deze tip is erg fijn voor op de werkvloer waar je niet te veel kunt uitpakken met kleur. 

10. Draag een heldere print onder je gezicht en een neutrale kleur aan je onderlichaam. Wat je aan je onderlichaam draag heeft veel minder invloed.

Hoe draag je gedempte kleuren als je een helder kleurtype bent?

^ Wit maakt een kleur sprekender. Dit trucje werkt daarom heel goed bij heldere kleurtypes. Ook goed toe te passen om zakelijke kleuren op te frissen. Ook pastelkleuren hebben dit effect. Met name de heldere ijspastels.

Hoe draag je gedempte kleuren als je een helder kleurtype bent?

^ Draag een heldere kleur vlak bij je gezicht, onder een trui, vest, colbertje of jas. De rode lipstick doet het ook goed bij een helder kleurtype.

Hoe draag je gedempte kleuren als je een helder kleurtype bent?

^ Draag je een bril? Met een bril in een opvallende kleur kun je gemakkelijk kleur toevoegen. Deze tip is ook handig voor mannen.

 

Hoe draag je gedempte kleuren als je een helder kleurtype bent.

^ Met een paar gekleurde oorbellen kun je gemakkelijk wat kleur toevoegen.

Gedempte kleuren voor heldere types.

^ Draag een sjaal in sprekende kleuren over je gedempte kleuren.

Hoe draag je gedempte kleuren als je een helder kleurtype bent?

^ Draag een sjaal in een sprekende kleur over je gedempte kleur.

Hoe draag je gedempte kleuren als je een helder kleurtype bent?

^ Draag de gedempte kleur aan je onderlichaam en een heldere kleur direct onder je gezicht.

Hoe draag je gedempte kleuren als je een helder kleurtype bent.

^ Draag de gedempte kleur aan je onderlichaam en wit aan je bovenlichaam. Het wit geeft je  outfit helderheid.

Hoe draag je gedempte kleuren als je een helder kleurtype bent?

^ Draag een heldere print onder je gezicht en een gedempte kleur aan je onderlichaam.

Meer lezen?

* Sta je niet mooi in zwart en wil je tips over hoe je deze kleur toch kunt dragen? Lees meer.

* Marineblauw is een zgn. 'neutrale kleur' die eigenlijk voor alle vier seizoenstypes wel geschikt is. Aangezien blauw een koele kleur is past hij het beste bij de koele kleurtypes (zomer- en wintertype) en dienen het lentetype en het herfsttype hun marineblauw 'op te warmen'. In dit blog laat je handige voorbeelden van kledingcombinaties zien.

* Kleuren kunnen elkaar beïnvloeden. In dit blog lees je hoe dit werkt.

* Heldere types staan mooi in glans. Glanzende metallics zijn dus ideaal voor jou. Lees hier meer over metallic stoffen voor feestkleding. 

* Wil je meer lezen over de verschillende kleur-systemen bij kleurenanalyses? Lees meer.