• darkblurbg
  • darkblurbg

Hoe gebruik je een accentkleur in je outfit?

Gepubliceerd op: 15-05-2020

Een accentkleur is een kleur die er lekker uitspringt. Een outfit in rustige, onopvallende (neutrale) kleuren kun je door middel van een accentkleur net dat beetje extra pit geven. In dit blog laat ik je zien hoe je accentkleuren kunt toepassen in je kledingcombinaties.

Soms is een outfit doordat hij bestaat uit (een) onopvallende, neutrale kleur(en) een beetje saai. Je kunt daar door een kleuraccent toe te voegen heel gemakkelijk verandering in brengen.

Een accentkleur is een opvallende, sprekende basiskleur. Met een accentkleur kun je de nadruk ergens op leggen. Dit in tegenstelling tot een neutrale kleur

Accentkleuren zijn kleuren die spreken.

^ Met sprekende kleuren bedoelen wel kleuren die er lekker 'uitspringen'. Je kunt uiteraard hele felle accentkleuren gebruiken, maar je kunt ook iets minder felle varianten nemen. Hoe fel je je accentkleuren neemt is o.a. afhankelijk van je kleurtype, je karakter en de situaties waarvoor je je kleed.

Neutrale kleuren zijn de basis voor je garderobe. Het zijn kleuren die niet in de kleurencirkel voorkomen.

De kleuren die wel in de kleurencirkel voorkomen zijn: rood, geel, blauw, groen, oranje en paars, of mengvormen hiervan. Deze kleuren noemen we basiskleuren.

Neutrale kleuren kunnen wel een heel klein beetje van deze kleuren bevatten, maar ze zijn niet duidelijk te zien. Denk dan bijvoorbeeld aan donkerblauw, dat is blauw met zwart erdoor. Er zijn voor elk kleurtype verschillende neutrale kleuren te vinden.

Onopvallende kleuren zoals bijvoorbeeld bruin, zwart, grijs, donkerblauw, wittinten, beige en camel noemen we neutrale kleuren. Deze kleuren zijn ideaal als fundament van je garderobe, dit omdat je er eigenlijk vrijwel alle kleuren bij kunt combineren. Helemaal wanneer je binnen je keurenpalet blijft. Het nadeel van neutrale kleuren is wel dat ze al snel wat saai zijn. Door een sprekende basiskleur aan een outfit in neutrale kleuren toe te voegen kun je dit probleem heel gemakkelijk oplossen.

Afhankelijk van je kleurtype en je persoonlijkheid kun je kiezen voor een hele felle accentkleur of juist voor een wat rustiger variant. Ook de hoeveelheid van het kleuraccent maakt verschil. Bij kleine accessoires (zoals oorbellen, een ketting o.i.d.) kun je wat fellere basiskleuren als normaal gebruiken, dit komt doordat ze kleine(re) vlakken beslaan. Gedempte kleurtypes en introverte persoonlijkheden kunnen beter een minder felle accentkleur nemen dan bijvoorbeeld de heldere kleurtypes en de meer uitbundige persoonlijkheden.

De 'neutrale kleurtypes'.

Wanneer je een paar kleine kleuraccentjes gebruikt kan dit al genoeg zijn. Vooral voor de neutrale kleurtypes, zoals het neutrale zomertype, het neutrale herfsttype, het zomer/herfsttype, het diepe zomertype en het neutrale lentetype kan dit heel goed werken. Zij staan namelijk heel mooi in gedempte, gedekte, vergrijsde kleuren. Ook hun basiskleuren (dus hun rood-, geel-, blauw-, groen-, oranje- en paarstinten, of mengvormen hiervan) zijn gemeen met wat grijs (of bruin).

Kleine kleuraccentjes of printjes met wat kleur zijn dus heel fijn voor de gedempte kleurtypes. Ook zij hebben behoefte aan wat fellere kleuren en dan werken kleine accentjes heel goed. En ze kunnen natuurlijk ook hun wat meer vergrijsde basiskleuren gebruiken voor grote vlakken.

Hoe gebruik je een accentkleur?

^ Je kleuraccent kan ook heel subtiel zijn, zoals hier. De neutrale kleurtypes hebben dit soort vergrijsde basiskleuren in hun palet. Het bruinroze topje geeft net wat kleur aan deze outfit. Foto van Little Soho.

Accessoires en prints met wat kleur lenen zich uitstekend om een klein beetje kleur aan een neutraal gekleurde outfit toe toe voegen. Doordat accessoires maar kleine kleurvlakken beslaan kun je prima wat fellere kleuren nemen dan normaal.

Tip: Herhaal je accentkleur ca. drie keer.

Wanneer je een accentkleur in kleine hoeveelheden gebruikt is het het mooiste om deze accentkleur een paar keer terug te laten komen in je outfit. Dit geeft een rustiger totaalbeeld dan wanneer je maar één accessoire in een accentkleur gebruikt. Anders wordt het vaak een op zichzelf staand elementje. Je moet denken aan zo'n drie onderdelen om er een mooi geheel van te maken.

Je kunt een accentkleur als die bijvoorbeeld rood, roze of oranje is ook gebruiken voor je lipstick, blusher en eventueel je nagellak. Een vrolijke lipstick en blusher kunnen een outfit in neutrale kleuren ook een oppepper geven.

Gebruik liever niet alleen een lipstick, gebruik ook een blusher. Met alleen een lipstick lijk je vaak heel bleek. En wil je nog wat meer kleur in je gezicht dan kun je tevens wat bronzingpoeder gebruiken. Rimmel heeft mooie bronzers in zowel warme als neutrale varianten.

Houd de kleuren van je lipstick en blusher (en evt. je nagellak) in hetzelfde kleurenschema, dus roze bij roze en oranjetinten bij oranjetinten. Bij een warmrode lipstick neem je het beste ook een warme blusher en bij een koelere roodtint een roze blusher.

TIP: Sta je mooi in gedempte kleuren? Neem je lipstick e.d. dan liever niet te fel.

Accentkleuren gebruiken.

Hieronder heb ik drie voorbeelden met accentkleuren gemaakt voor een outfit in een rustige blauwtint.

Hoe kun je een accentkleur gebruiken in je outfit's?

^ Door een roze lipstick, armband, sjaal en tas te gebruiken krijgen we een prachtig totaalplaatje. Deze kleuren zijn o.a. geschikt voor het koele zomertype en het zomer/wintertype.

 

 

Hoe kun je een accentkleur gebruiken in je outfit's?

^ Rood is geweldige accentkleur. Deze accentkleur is heel geschikt voor het koele wintertype en het heldere wintertype.

 

 

Hoe kun je een accentkleur gebruiken in je outfit's?

^ Zien zien we groen gebruikt als accentkleur bij een neutrale blauwtint.

Hoe gebruik je een accentkleur in je outfit?

^ Hier heb ik rood toegevoegd aan mijn donkerblauwe jurkje. Mijn lipstick heb ik roze gelaten omdat rode lipstick wat hard staat bij mij.

Hoe pas je accentkleuren toe in je outfit's.

^ De halsketting in lichtrood en donkerrood is wat subtieler. Je hoeft natuurlijk niet persé grotere vlakken met accentkleuren te gebruiken.

Hoe gebruik je accentkleuren in je kledingcombinaties?

^ Op dit voorbeeld heb ik een oranjerood leren jasje aan en draag ik een oranje lipstick. Deze ene accentkleur is hier genoeg.

Accentkleuren voor bij een roestbruine outfit.

Hoe kun je een accentkleur gebruiken in je outfit's?

^ Oranje accentjes passen mooi bij warm bruin.

 

 

Hoe kun je een accentkleur gebruiken in je outfit's?

^ Gele accentjes bij een warm bruine ondergrond. De kleur geel is een hele intense kleur die er gemakkelijk uitspringt. Zelfs als je een klein beetje gebruikt valt geel als heel erg op. Geel is de meeste intense kleur van alle kleuren.

 

 

Hoe gebruik je accentkleuren bij je kledingcombinaties?

^ De helder blauwe accentjes contrasteren sterk met het bruin.

Roestbruin is een afgeleide van oranje. Oranje en blauw liggen tegenover elkaar op de kleurencirkel. Het zijn daarom contrasterende kleuren, die elkaar sterker maken.

Geel als accentkleur gebruiken.

^ Hier zie je hoe ik een van de Pantone kleuren van 2021 Illuminating (een heldere geeltint) gebruikt heb als accentkleur. Hij haalt het grijs (de tweede Pantonekleur van 2021, een neutrale kleur) helemaal op.

Accentkleuren bij je kleding gebruiken.

^ Hier heb ik een donkerblauw jurkje opgevrolijkt met pastelkleurige accentjes voor mijn oorbellen, armbandjes en een ring. Ik sta zelf niet zo mooi in hele felle kleuren. Daarom neem ik liever dit soort kleuren.

Gekleurde kledingstukken.

 

Hoe gebruik je een accentkleur in je outfit?

^ Je kunt ook door middel van een kledingstuk een accentkleur toevoegen. Je gebruikt dan een groter vlak als accentkleur. Op dit voorbeeld kun je goed zien hoe het rood van het leren jasje er duidelijk uit springt tegen de zwart witte ondergrond. Kleding van Little Soho.

Hoe gebruik je een accentkleur in je kledingcombinaties?

^ Met deze paarstinten kun je gemakkelijk een kleuraccent toevoegen. Lila en zachte paarstinten staan mij als koel zomertype heel mooi.

Hoe kun je een accentkleur toevoegen?

^ Sjaals zijn een ideaal en betaalbaar middel om kleur toe te voegen.

Hoe gebruik je een accentkleur in je kledingcombinaties?

^ De blauwe sjaal is een prachtig accentkleur voor het koele zomertype op dit voorbeeld. De sjaal links in neutrale kleuren doet veel minder...

Hoe gebruik je een accentkleur in je kledingcombinaties?

^ Een accentkleur hoeft niet persé heel fel of donker te zijn. Vooral bij de gedempte en de lichte kleurtypes is dit het geval. Deze groentint is heel geschikt voor lichte kleurtypes.

Hoe gebruik je een accentkleur in je outfit?

^ Ook deze mintgroene kleur is niet heel fel, toch kun je goed zien dat deze kleur er echt uit springt bij deze outfit. Dit komt doordat de kleur licht is. Lichte kleuren vallen meer op als donkere kleuren.

Accentkleuren gebruiken in je outfit.

^ Het helder groene truitje geeft een mooi kleuraccent aan het bruine leren jasje en de jeans. Met truitjes, topjes, t-shirts, hemdjes en blouses kun je ook heel gemakkelijk wat kleur toevoegen. Foto Little Soho.

Hoe gebruik je een accentkleur in je kledingcombinaties?

^ Accentjes in de kleur rood. Ook de lipstick is rood. Foto van Steps.

 

Hoe gebruik je een accentkleur bij je kleding.

^ Met een felroze accent kun je een zwart/witte outfit gemakkelijk opvrolijken. Je kunt kiezen voor roze accessoires, maar je kunt ook een roze jasje gebruiken. Deze kleuren zijn heel mooi voor het koele wintertype en het heldere wintertype.

 

Hoe gebruik je een accentkleur in je kledingcombinaties?

^ Sommige accentkleuren hebben een extra zomerse uitstraling. Koraal en turkoois zijn daar voorbeelden van. 

Hoe gebruik je een accentkleur in je kledingcombinaties?

^ Met een sjaal of een jasje voeg je gemakkelijk wat kleur toe.

 

Hoe gebruik je een accentkleur in je kledingcombinaties?

^ Accentkleuren kunnen door iedereen gedragen worden ongeacht je maat.

TIP: Draag je accentkleur wel daar waar je de aandacht wilt. Dus bijvoorbeeld niet als broek als je forse billen hebt.

Hoe gebruik je een accentkleur in je outfit?

^ Hier is de kleur rood als accentkleur gebruikt. Je kunt het rood terug laten komen in je lipstick of je nagellak en evt. nog een rood sieraad nemen. Zo krijg je meer balans. Kleding van Didi.

Meer lezen?

* Neutrale kleuren zijn de zgn. 'non-kleuren'. Ze vormen het fundament van je garderobe. In dit blog lees je meer over neutrale kleuren.

* Pastelkleuren zijn handig voor bijvoorbeeld een blouse, top of overhemd. In dit blog lees je wat het verschil is tussen lichte kleuren en pastelkleuren.

* In dit blog meer voorbeelden van hoe je heel gemakkelijk wat kleur kunt toevoegen aan je outfit.

* Houd jij ook veel van neutrale kleuren? Vaak wordt er gedacht dat een outfit in alleen maar neutrale kleuren per definitie saai is, maar dat hoeft echt niet!! In dit blog vind je zes handige tips over hoe je je outfit in neutrale kleuren spannend kunt maken.

* De grens tussen een kleur die nog neutraal is en een kleur die dat niet meer is is erg dun. In dit blog laat ik je zien hoe dit werkt. 

* Het Amerikaanse kleureninstituut Pantone kiest ieder jaar de 'Color of the Year'. Voor 2021 hebben echter ze twee kleuren gekozen: PANTONE 17-5104 Ultimate Grey en PANTONE 13-0647 lluminating. Lees hier mijn blog over hoe je deze twee kleuren kunt toepassen voor jouw kleurtype.

* Wil jij ook precies weten welke kleuren jou het beste staan? Boek dan een kleurenanalyse. Ik werk met maar liefst 26 verschillende kleurtypes. Lees meer.