• darkblurbg
  • darkblurbg

Wat zijn pastelkleuren en lichte kleuren?

Gepubliceerd op: 06-01-2019

Op Wikipedia lezen we: Een pastelkleur is een zachte kleur die wordt verkregen door een zuiver pigment met een lichte kleur te mengen, meestal met wit of lichtgeel. Pastelkleuren worden veel gebruikt in kleding voor jonge kinderen. Pasgeboren baby's worden vanouds gekleed in zachtblauw of roze. Van alle kleuren kan wel een pastelversie gemaakt worden. Je hebt ijspastels en zachte poederpastels. Kleuren met wat meer zuiver pigment erdoor noemen we lichte kleuren.

Pastels

Pastels zijn kleuren die vaak gebruikt worden voor blouses, t-shirts, topjes en overhemden. Ze bevatten maar heel weinig kleur en kunnen daardoor meestal het beste gecombineerd worden met andere kleuren.

Pastelkleuren worden sterker door er een donkere kleur bij te combineren.

We dragen pastels meestal gecombineerd met donkerder kleuren.

In het zakenverkeer zien we vaak overhemden of blouses in het wit of in pastelkleuren, gecombineerd met een donkere kleur. Voor mannen een kostuum en voor vrouwen een jasje met een rok of broek. Je maakt zo een hoog licht-donker contrast. In kledingcombinaties met een hoog licht-donkercontrast straal je meer autoriteit uit als in combinaties met alleen lichtere kleuren. 

Een outfit in alleen pastelkleuren komt al snel flets over, helemaal bij mensen die donker haar hebben.

In de zomerperiode zien we vaker outfits in alleen pastels of lichte kleuren dan in de winter. 

Voorbeelden van pastelkleuren.

^ Voorbeelden van zachte pastels.

Voorbeelden van ijspastels.

^ Voorbeelden van ijspastels. IJspastels zijn hele heldere pastels, er zit geen bijmenging van grijs of bruin door.

Kleurtypes met 'helder' in hun kleurprofiel staan het mooist in ijspastels. Dit zijn het met name het heldere lentetype, het heldere wintertype het lente/wintertype, maar ook het koele wintertype, het warme lentetype, het heldere herfsttype en het lichte wintertype.

Voorbeelden van ijspastels.

^ IJspastels zijn heel helder.

Truitje in een gele ijspastel-tint.

^ Truitje in een gele ijspastel-tint. Kleding van Little Soho.

Voorbeelden van poederpastels.

^ Voorbeelden van zachte poederpastels. Poederpastels zijn pastels die gemengd zijn met een klein beetje grijs of bruin. Dit maakt dat ze minder helder zijn.

Vooral kleurtypes met 'gedempt' in hun kleurprofiel staan mooi in dit soort pastels. Dit uitgesproken gedempte kleurtypes zijn: het neutrale zomertype, het neutrale herfsttype, het neutrale lentetype en het zomer/herfsttype, maar ook het koele zomertype en het warme herfsttype.

De diepe kleurtypes (diepe herfsttype, diepe wintertype, herfst/wintertype en diepe zomertype) en de lichte kleurtypes (lichte lentetype, lichte zomertype en lente/zomertype) staan ook het mooist in wat zachtere pastels.

De diepe kleurtypes hebben bijna altijd donker haar. Ze doen er goed aan om hun pastel te combineren met donkere kleuren. Anders wordt het geheel al snel wat te flets.

Pastelkleuren voor diepe kleurtypes.

^ Heb je donker haar zoals de dames op deze voorbeelden? Dan is het goed om bij je pastels ook een donkere kleur te combineren. Als je dat niet doet (zoals bij de buitenste voorbeelden) zie je er al snel wat pips uit.

Wit en pastel maakt andere kleuren helder.

TIP: Jouw wittinten zijn heel handig om contrast mee te maken. Dus bijv. een offwhite shirtje met een blauw jasje. Het offwhite maakt het dan blauw frisser. Pastels zoals lichtblauw, lichtgeel, lila of lichtroze doen dit overigens ook.

Pastels zakelijk gebruiken.

^ De look van een oudroze top onder een blauwgrijs mantelpakje geeft je door het vrij hoge licht-donkercontrast een professionele uitstraling. Het geheel met een oudroze blouse komt wel een stuk zachter en vriendelijker over als met een witte blouse. Kleding: Perfectly Basics.

Pastels zakelijk gebruiken.

^ Met een pastelblauw overhemd onder een marineblauw pak creëer je een hoog licht-donkercontrast en straal je vanzelf autoriteit uit. Foto: Strellson.

Lichte kleuren

Voorbeelden van lichte kleuren.

^ Voorbeelden van lichte kleuren. Lichte kleuren bevatten veel minder wit dan pastelkleuren, maar zijn nog steeds behoorlijk licht.

Wat zijn lichte kleuren?

^Voorbeelden van lichte kleuren. Ze kunnen zowel warm als koel van kleur zijn. Lichte kleuren zijn basiskleuren waar wit door is gemengd.

Lichtpaars overhemd.

^ Lichtpaars overhemd.

Warme en koele pastels en lichte kleuren

Voorbeelden van warme en koele pastels.

^ De warme kleurtypes nemen het beste warme pastels en warme lichte kleuren (linkerkant). Warme kleurtypes zijn de warme lente, de neutrale lente, de warme herfst de heldere herfst en het lente/herfsttype.

De koele kleurtypes kiezen koele pastels en koele lichte kleuren (rechterkant). Koele kleurtypes zijn de koele zomer, de diepe zomer, de koele winter, de lichte winter en het zomer/wintertype.

Voorbeelden van pastels

Pastelblauw.

^ Pastelblauw.

Zalmkleurige pastel.

^ Zalmkleurige pastel.

Oudroze pastel.

^ Oudroze pasteltint. Dit is een poederpastel.

Zachtgroen pastel.

^ Zachtgroene pastel. Dit is een heldere ijspastel.

Meer lezen?

* Wit is geen pastelkleur. Het is wel een kleur die veel gebruikt wordt om een hoog licht-donkercontrast mee te creëren. Wil je weten welke wittinten het beste passen bij de verschillende kleurtypes? Lees dan dit blog.

* Met een accentkleur kun je je outfit vrolijker maken. In dit blog lees je hoe je een accentkleur kunt toepassen in je kledingcombinaties.

* Neutrale kleuren zijn de zgn. non-kleuren. Ze zijn onmisbaar in je garderobe. In dit blog lees je wat precies neutrale kleuren zijn.

* Wit kun je ook heel mooi dragen in de winterperiode. Je neemt dan het beste mooie, winterse materialen. Lees meer.

* Weet jij niet welke kleuren jou het mooiste staan? Doe een kleurenanalyse (M/V) en vind samen met mij uit wat je beste kleuren zijn. Ik werk met maar liefst 26 verschillende kleurtypes. Lees meer.

* Geregeld krijg ik vragen over de verschillende soorten kleuren. We kunnen kleuren verdelen in verschillende categorieën. We onderscheiden: neutrale kleuren, basiskleuren en de lichte kleuren, pastels en de wittinten. Wil je meer lezen over de verschillende categorieën waarin je kleuren kunt indelen? Lees dan dit blog.

* Wil je meer lezen over hoe je door middel van je kleurencombinaties meer of juist minder autoriteit uit kunt stralen? Lees dan dit blog.