• darkblurbg
  • darkblurbg

Hoe kun je zwart dragen als licht kleurentype?

Gepubliceerd op: 06-09-2017

Thérèse mailde mij deze vraag: Beste Margriet, ik ben geanalyseerd als een duidelijk licht kleurtype, maar ik ben dol op zwart. Ik vind zwart stijlvol, sieraden komen mooi uit en je kan er mee naar alle gelegenheden. Ik draag graag kleding in rustige kleuren, met mooie rode lippen en mooie sieraden zoals een mooi parelsnoer. Kun jij me tips geven hoe ik hier het beste mee om kan gaan?

Beste Thérèse,

Deze vraag krijg ik vaker als blijkt dat een klant een licht kleurtype is. De lichte kleurtypes zijn: het lichte lentetype, het lichte zomertype en het 'mixtype' lente/zomer. Voor de lichte kleurtypes is licht het belangrijkste kleurkenmerk. Hun kleurenpaletten bestaat uit overwegend lichte tot medium donkere kleuren.

Het 'koele zomertype' en het 'warme lentetype' staan overigens ook het beste in wat lichtere kleuren. Bij hen is licht het tweede kleurkenmerk, na koel (bij het zomertype) of warm (bij het lentetype). Dus ook zeker belangrijk.

Soms is het voor klanten best even schrikken wanneer blijkt dat ze het mooiste staan in de lichtere kleuren. Vooral als ze tot dan toe bijna alleen zwart droegen.

Zwart staat niet mooi bij lichte kleurtypes.

^ Dit is het effect van zwart op lichte kleurtypes. De kleur is te zwaar voor je 'drukt' optisch op je. Ook maakt hij je bleek...

Wat als zwart je niet staat?

^ De kleur zwart zuigt het leven uit je gezicht. Zwart is totaal niet in harmonie met jouw verschijning. Het maakt je bleek en laat je er grauw en moe uit zien. Maar...in plaats van donkere kleuren als zwart beschik jij als 'lichte zomer' over een kleurenpalet vol levendige, vrolijke kleuren! Kleding Perfectly Basics.

Soms wordt iemand pas op latere leeftijd een licht kleurtype. Monique van de Ven is hier een goed voorbeeld van. Ze staat tegenwoordig geweldig goed in lichte kleuren! Ook kan het zijn dat je doordat je haar tegenwoordig helemaal grijs is, je een licht kleurtype bent geworden.

Draag je zwarte kleding of ga je voor kleur?

^ Zwart is voor veel vrouwen niet de beste optie. Kleur doet vaak zoveel meer!

Kleuren en kleding voor het lichte zomertype.

^ Voorbeelden van kleuren voor het lichte zomertype. Dit kleurtype komt uit het Colour Me Beautiful systeem.

Lichte kleurtypes staan het mooist in lichtere kleuren. Het donker/lichtcontrast in hun uiterlijk is vrij laag. Ze hebben meestal vrij licht haar, een lichte huid en een redelijk lichte oogkleur. Het is daarom mooi om voor je kledingcombinaties ook een wat lager donker/lichtcontrast te nemen.

Zwart voor een licht kleurtype? Liever niet.

^ En een zwarte jurk voor een licht zomertype? Op deze collage die ik gemaakt heb als voorbeeld zie je dat een zwarte jurk behoorlijk zwaar 'drukt' op een licht zomertype. Bij het zachte, frisse uiterlijk van het lichte zomertype is zwart al snel te hard. De andere kleuren zijn veel mooier in harmonie met het delicate uiterlijk van een licht kleurtype.

 

Lichte lentetype.

^ Voorbeelden van kleuren voor het lichte lentetype. Dit kleurtype komt uit het Colour Me Beautiful systeem.

Je staat als licht kleurentype prachtig in lichte, delicatere kleuren. Je totale indruk is licht en zacht. In de juiste kleuren heb je een prachtige, zachte, elegante uitstraling. Zeer donkere kleuren zoals zwart maken je ouder dan je bent en maken je gezicht onnodig hard. Ook maakt zwart dat je er vermoeid uit ziet. Zwart zal optisch op je 'drukken', ook zal de kleur zwart jouw zachte voorkomen al snel 'overpoweren'.

Veel mensen dragen graag zwart. Het is een kleur die veel in de winkels te vinden is en een gevoel van chic geeft. Bovendien kleden donkere kleuren af, dit geldt overigens niet alleen voor zwart, maar ook voor alle andere donkere kleuren. Bedenk echter wel, dat lichte kleuren jonger, vrolijker en daardoor vaak ook slanker staan bij de lichte kleurtypes. Ook passen lichte(re) kleuren veel beter bij jouw verfijnde, delicate verschijning.

Wanneer je een kleur van top tot teen doorzet, lijk je optisch langer en slanker, dit geldt ook voor lichte(re) kleuren. Donkere kleuren kunnen in het gezicht meer schaduw en lijntjes geven dan lichtere kleuren. Ze maken het gelaat vaak harder en ouder. Als je als licht kleurtype voorheen veel zwart droeg zul je merken dat je het steeds minder gaat dragen.

Zwart voor lichte kleurtypes, lichte lente , lichte zomertype

Zwart komt niet voor in het kleurenpalet van de lichte kleurtypes. Als je het toch graag wilt dragen heb ik hier 8 handige tips voor je:

1. Combineer zwart met je beste kleuren en liever niet direct onder je gezicht.  

Wil je persé zwart dragen? Een zwarte rok, broek, tas, riem, pnaty of zwarte schoenen kunnen eventueel wel. Draag zwart dus pas onder je taille of lager.

Zwart voor het lichte zomertype en het lichte lentetype.

^ Op dit voorbeeld wordt onder het gezicht wordt een mooie lichte kleur gedragen met aan de onderkant van het lichaam zwart. Kleding van Little Soho.

Ben je een licht kleurtype? Draag zwart dan niet vlak onder je gezicht.

^ Een zwarte broek gecombineerd met lichte schoenen en lichte kleuren onder het gezicht. Kleding Perfectly Basics.

Zwart dragen voor een licht kleurtype.

^ Onder mijn gezicht vind je lichtere kleuren. Die staan mij als licht zomertype het mooist. In de winter draag ik graag een jurkje. Zwarte of donkerblauwe maillots (of grafiek kleurige panty's) vind ik het mooist. Lichte kousen draag ik niet. In deze jurk zit onder de taille  zwart. Zo krijg je harmonie met de maillots en de booties.

2. Een zwart shirt met lage halslijn is beter dan een coltrui.

Ook andere lage halslijnen werken beter dan collen en andere hoge kragen. Combineer ze met een zachte make-up en sieraden in jouw beste metaalkleur. Ook parels (ketting of oorbellen), waar jij zo dol op bent zijn een geweldige accessoire bij een licht kleurtype,  dit komt doordat de kleur van parels zo mooi zacht en licht is. Vaak is het goed om bij zwarte kleding wat meer make-up (lees: een frisse) te gebruiken dan je gewend bent.

3. Neem een dessin of kledingstuk met slechts een klein beetje zwart erin.

^ Een kledingstuk met een klein beetje zwart is niet storend, en kan verbinding maken met een zwarte rok of broek.

4. Neem i.p.v. zwart een andere donkere kleur.  

Kleuren zoals antraciet, chocoladebruin, bordeaux, aubergine en donkerblauw zijn al een betere optie voor jou. Middendonker kleuren zoals bijvoorbeeld middengrijs, middenmarine en middentaupe zijn nog beter.

5. Gebruik wat meer make-up als je alleen zwart draagt. 

Wanneer je als licht kleurtype zwart draagt ben je wat meer make-up nodig dan normaal. Overdrijf echter niet met hele harde kleuren.

6. Onthoudt dat matte stoffen minder hard staan als glimmende stoffen. 

Matte stoffen genieten de voorkeur bij jouw kleurtype. Zo is zwart fluweel beter dan zwart lakleer.

Zwart is niet altijd hetzelfde.

7. Neem eens een lipstick in een zachte koraalroze.

Thérèse geeft aan dat ze van rode lipstick houd. Knalrood is echter al snel beetje hard voor de lichte kleurtypes... Het staat het mooist als je lipstick mooi 'versmelt' met je eigen kleuring. Knalrode lippenstift kan een licht type er zelfs wat goedkoop uit laten zien. Probeer eens een zachte koraaltint. Dit soort tinten staan heel harmonieus bij lichte kleurtypes.

Lipstick kleuren voor de lichte kleurtypes.

^ Lipstick kleuren voor de lichte kleurtypes.

8. Hang een grote sjaal in één van jouw topkleuren over het zwart. Of draag er een coltrui onder.

Draag er verder ook het liefst lichte accessoires bij. Dit staat meteen een stuk zachter.

Zwart voor lichte kleurtypes.

^ De roze coltrui geeft verzachting aan de donkere jas. Kleding Perfectly Basics.

hoe draag je als lichte zomer of lichte lente zwart?

^ Het roze geeft een mooie verzachting aan het zwart. Kleding van Steps.

Extra tips:

Zwart voor een licht kleurtype.

^ Deze sjaal bevat maar een klein beetje zwart en een frisse witte ondergrond. Dan is het geheel niet erg hard en is er toch een verbinding met de ondergrond.

Hoe kun je toch zwart aan als je een licht kleurtype bent.

^ Hang een grote ketting in jouw beste metaalkleur over het zwart. Dus licht zilver of licht rosé voor het lichte zomertype en licht goud voor het lichte lentetype en het lente/zomer mixtype.

Meer lezen?

* Denk jij dat het niet mooi staat om in de winter wit te dragen? Lees dan dit artikel.

* Ben je een lentetype en vind je het lastig om in de winter de juiste kleding te vinden in jouw kleuren? Lees meer.

* Of ben je een zomertype en zoek je ideeën om in de winter de juiste kleding te vinden in jouw kleuren? Lees meer.

* Ben je juist een donker/diep type? Dan is de zomerperiode juist wat lastiger voor jou. Lees meer.

* Is zwart niet jouw kleuren en wil je het toch graag dragen? Lees meer.

* In dit blog laat ik je meer voorbeelden zien van wat zwart met je doet. Lees meer.

* Wil jij weten of zwart bij je past? Heb je altijd al willen weten welke kleuren jou laten stralen? Kom dan eens langs voor een kleuradvies. Ik werk met 26 verschillende kleurentypes. Lees meer.

* Lichte kleurtypes hebben vaak een vrij laag contrastniveau in hun gelaat. Wil je hier meer over lezen? Kijk dan hier.

* Laura heeft al op jonge leeftijd prachtig grijs haar. Zij staat nu ook niet mooi meer in zwart. Lees meer.

* Wil je weten hoe het Colour Me Beautiful-systeem in elkaar zit? Kijk dan hier.