• darkblurbg
  • darkblurbg

Wat draag je als zomertype in de winter?

Gepubliceerd op: 04-02-2018

Van zomertypes hoor ik vaak dat ze moeilijk kunnen slagen in de winter. Het 'zomertype' hoort bij de lichte kleurtypes. Net als het 'lentetype', 'het lente/zomertype', het 'lichte lentetype' en het 'lichte zomertype'. De lichte kleurtypes staan niet mooi in hele donkere kleuren.

De winterperiode wordt door deze kleurtypes daarom vaak ervaren het lastigste seizoen om kleding te shoppen. De winkels hangen dan vol met kleding in donkere kleuren. Toch is het gelukkig allemaal niet zo moeilijk als het lijkt. In dit blog laat ik je de oplossingen zien. Dit blog is toegespitst op het koele zomertype, maar het lichte zomertype kan de tips zeker ook gebruiken. Het lichte zomertype kan overigens iets sprekender kleuren hebben als het koele zomertype.

Wij mensen zijn van nature geneigd om ons in de herfst en winter in donkerder kleuren te hullen dan in de zomer en de lente. Donkere kleuren voelen warmer aan en lijken beter te passen bij de donkere maanden van het jaar.

Helaas staan hele donkere kleuren jou als zomertype niet zo mooi. Ze maken je als snel grauw, vermoeid en bleek. Helemaal meteen onder je gezicht staan koele, lichtere en gedemptere kleuren het zomertype veel beter. 

Hierbij komt nog dat je in de winter meestal minder kleur in je gezicht hebt als in de zomer. Het is daarom in de winterperiode extra belangrijk om de juiste kleuren onder je gezicht te dragen. Een donker kledingstuk onder je middel is niet zo erg. Dit heeft minder invloed op je teint.

Hieronder vind je 10 handige tips voor jou als zomertype:

- 1. Ga op zoek naar winterse accessoires in jouw kleuren. Die zijn gemakkelijk te vinden. Denk aan mutsen, sjaals, handschoenen, beenwarmers, maillots, etc.

- 2. Neem kleding in lekkere winterse materialen (bijvoorbeeld wol, kasjmier, fluweel, imitatiebont, borg, suède, leer, donsjassen, gewatteerde stoffen) die wel de kleuren uit jouw palet hebben.

- 3. Draag evt. een wat donkerder broek, rok, of schoenen, maar draag meteen onder je gezicht wel de goede kleuren. Medium donkere kleuren zijn beter dan hele donkere kleuren. Wat je onder je middel draagt heeft minder invloed dan wat je direct onder je gezicht draagt. Daar wordt je niet bleek of grauw van. Neem liever bijv. donkergrijs, donker taupe of donkerblauw dan zwart. Die kleuren passen veel beter bij jouw kleurenpalet. 

- 4. Draag je toch donkere kleuren omdat je het graag wilt of omdat het bijvoorbeeld moet voor je werk? Fris het geheel dan op met de juiste make-upkleuren (neem de frissere kleuren uit je palet, vooral rouge en lipstick zijn erg belangrijk).

- 5. Draag over te donkere kleding een flinke sjaal in een kleur die jou prachtig staat.

- 6. Draag onder een donkerder jasje of vest een t-shirt of blouse in jouw topkleuren.

- 7. Koop in de zomer alvast t-shirts of blouses in de kleuren van het zomerpalet. Deze zijn dan veel gemakkelijker te vinden. Neem het liefst exemplaren met een lange of 3/4 mouw (lekker warm). Je kunt ze dan in de winter onder een jasje of vest dragen. Ook zie je soms in de zomer broeken of truien van dikker materiaal die je in de winter ook nog prima door kunt dragen. Koop die dan alvast.

- 8. Draag in de winter leuke sieraden bij je gezicht. Ketting, oordelen, sjaaltje met een leuke print. Die halen je ook op. De vrolijke kleuren uit je palet zijn fijn. Denk aan roze, lila, blauw, muntgroen, zacht citroengeel, etc.

- 9. De meer sprekende kleuren uit jouw kleurenpalet (bijvoorbeeld blauw, roze, licht citroengeel, lila, zacht paars, roze, muntgroen, petrol) doen meer voor je dan onopvallende kleuren zoals grijs, taupe, kiezel, etc. Draag deze sprekende kleuren vooral vlak onder je gezicht. Denk aan truien, vesten, colbertjes, blouses, topjes en t-shirts. In de winter ben je meestal bleker en dan doen jouw vrolijke, sprekende kleuren meer voor je.

- 10. Draag je een bril, probeer dan eens een bril met een kleurtje. Bijvoorbeeld: blauw, zachtrood (een koele tint), lichtpaars of zacht groenig exemplaar, dat haalt je ook op. Ook heel leuk voor mannen, aangezien die geen make-up gebruiken. Met een stropdas/ herensjaal kun je als man ook goed wat kleur toevoegen. Ben je inmiddels grijs? Dan staat een gekleurde bril extra leuk!

Ik heb een aantal inspirerende collages gemaakt om je te laten zien dat je gelukkig ook in de winter heel veel mogelijkheden hebt om je te hullen in jouw beste kleuren.

Wat draag je als zomertype in de winter?

^ Voorbeelden van winterse kledingstukken voor het zomertype.

Winterkleding voor het zomertype.

^ Neem een donsjack, een wollen mantel en winterlaarzen in de kleuren uit jouw kleurenpalet.

Wat draag je als zomertype in de winterperiode?

^ Voorbeelden van winterse kleding voor het zomertype. In de winter neigen we naar wat donkerder kleuren. Het donkerblauw en bordeaux op deze collage zijn hier voorbeelden van. Het staat leuk om er een lichtere muts of sjaal bij te kiezen.

Winterkleding voor het zomertype.

^ Voorbeelden van winterse kledingstukken voor het koele zomertype.

 

Winterkleding voor het zomertype.

^ Winterse kledingstukken voor het zomertype. Vooral de materialen zijn winters. Neem niet te donkere kleuren. Middengrijs, midden taupe, midden grijsblauw, midden petrol, midden bordeaux en midden marine zijn goede opties.

Winterkleding voor het zomertype.

^ Leuke warme sjaals, handschoenen, mutsen in de zomerkleuren en jassen met een lichtgrijze bontrand zijn in de winter vrij gemakkelijk te vinden. Op dit moment zijn er veel sjaals te koop die afgewerkt zijn met grote pompons van kunstbont.

Kleuren voor winterjassen voor het zomertype.

^ Voorbeelden van winterjassen voor het zomertype.

Kleuren voor (winter)laarzen voor het zomertype.

^ Winterlaarzen in kleuren die geschikt zijn voor het zomertype.

Hoe draag je als zomertype een te felle kleur?

^ De twee jassen hierboven zijn beide eigenlijk net wat te fel van kleur voor het zomertype. Het zomertype staat het mooiste in koele, gedempte kleuren. Dit zijn kleuren waar wat grijs doorheen gemengd zit.

Wil je toch graag een wat fellere kleur dragen? Dan kun je dit doen:

1. Neem het liefst geen super felle kleuren, die 'overpoweren' jou. Je ziet in zo'n geval eerst de jas en dan pas jouw gezicht. Dat is niet wat je wilt...

2. Temper de te felle kleur. Draag een grote sjaal in één van jouw topkleuren over de jas met de wat te felle kleur heen.

3. Combineer de wat te felgekleurde jas verder met kledingstukken in rustige kleuren uit jouw palet, draag een broek, tas en schoenen in voor jouw kleurtype passende kleuren. Draag er verder geen felgekleurde schoenen o.i.d. bij. Beperk je tot de felgekleurde jas.

 

Winterkleding voor het mannelijk zomertype.

^ Ook de 'zomerman' kan beter in de winter geen zwart kiezen. Hierboven zie je allerlei mooie alternatieven.

Mutsen, handschoenen sjaals voor het koele zomertype.

^ Betaalbare wintermutsen, handschoenen en sjaals bij het Kruidvat (gezien in december 2018). In o.a. zacht roze, lichtgrijs met een zilverdraad, donkerder grijs en grijsblauw. Een aantal van deze kleuren zijn ook heel mooi voor het lichte- en het neutrale zomertype.

Meer lezen?

* Zoek je uitgebreide uitleg over het (koele) zomertype. Kijk dan hier.

* Wil je meer tips over hoe je als zomertype toch zwart kunt dragen. Kijk dan hier.

* Net als het zomertype is het lentetype is ook een licht kleurtype. Voor het lentetype is het ook moeilijk om zich in de winter in de goede kleuren te kleden. Wil je zien wat het lentetype in de winterperiode het beste kan dragen? Lees dan dit blog.

* Wil jij nu ook wel eens weten welk kleurtype je bent? Ik werk met 16 verschillende kleurtypes. Kom gerust eens langs voor het kleuradvies. Lees meer.