• darkblurbg
  • darkblurbg

Metaalkleuren voor alle bekende kleurtypes.

Gepubliceerd op: 28-01-2017

Metaalkleuren zijn er in allerlei varianten. Warm, koel, neutraal, licht, donker, glanzend en mat. Bij elk kleurentype horen bepaalde metaalkleuren. In dit blog lees je welke metalen het beste bij de kleurtypes van het 4, 6 en 10 seizoenen-systeem en het 12 seizoenen-systeem passen. Tegenwoordig vind je in de populaire bijouterieën allerlei leuke, betaalbare varianten.

Metaalkleuren voor sieraden.

^ Metaalkleuren zijn er in overvloed.

Koele metaalkleuren.

^ Koele metaalkleuren.

De duidelijk koele kleurentypes zoals het koele zomertype, het koele wintertype en het zomer/wintertype staan het mooiste in koele metalen zoals op de collage hierboven. Uitgesproken koele metalen zijn: zilver, oud zilver, zwart zilver, staal, witgoud, platina, antiek zilver en tin. 

Hier een opsomming van de metalen die geschikt zijn voor de kleurtypes van o.a. het 12 seizoen-systeem (Color me Beautiful) en het 4, 6 en 10 seizoenen-systeem.

- Ben je een (koel) zomertype? Dan sta je het mooist in koele, wat mattere  en vrij lichte metalen. Zilver is het mooist. Liefst wat mattere soorten zoals bijvoorbeeld antiek zilver. Een rozige, matte rosé, staal of platina staat ook prima. Tinkleur kan ook heel mooi staan.

- Ben je een (koel) wintertype dan sta je het mooiste in glanzende, koele metalen. Glanzend zilver en witgoud staan het mooist. Black silver gecombineerd met glanzende stenen in een koele kleur is ook een goede optie.

- Ben je een zomer/wintertype dan kun je het beste koele metalen nemen die niet heel erg glanzen, maar ook weer niet te dof zijn. Zilver en wit goud zijn het mooist.

Metaalkleuren voor het zomertype en het wintertype.

^ Metaalkleuren voor het zomertype en het wintertype.

Zilver is een koel metaal.

^ Zilver is een koel metaal.

Warme metaalkleuren.

^ Warme metaalkleuren.

De duidelijk warme kleurentypes zoals het warme lentetype, het warme herfsttype en het lente/herfsttype staan het mooist in warme metaalkleuren zoals op deze collage. Denk aan geel goud, koper, brons, goudgoud, gelig roségoud.

- Ben je een warm lentetype? Dan staan geel gouden sieraden je het mooiste. Neem ze niet te donker en ze mogen glans hebben.

Ben je een neutraal lentetype? Dan staan zachte, geel gouden sieraden je het mooiste. Neem ze niet te donker en te glanzend.

- Ben je een warm herfsttype? Dan staat gedempte metalen als mat brons, oud goud (dit is donker goud) en mat koper je het mooist.

- Ben je een helder herfsttype? Dan staat glanzende metalen als brons, goud en koper je het mooist.

- Ben je een lente/herfsttype? Dan kies je het best voor niet te donker goud, brons, gelig rosé of koper met wat glans.

Metaalkleuren voor het lentetype en het herfsttype.

Metaalkleuren voor het lentetype en het herfsttype.

Goud is een warm metaal.

^ Goud is een warm metaal.

Neutrale metalen.

Sommige metalen zijn niet zo uitgesproken warm, of koel.

Neutrale metaalkleuren.

^ Neutrale metaalkleuren.

De tussentypes bij het 12 seizoenen-systeem en de mixtypes van het 10 seizoenensysteem (dit zijn de duidelijk lichte, donkere en neutrale types, dus het lente/zomertype, het zomer/herfsttype en het herfst/wintertype) staan het beste in neutrale metalen.

Neutrale metaalkleuren zijn niet heel warm en ook niet heel koel. Op de collage hierboven zie je voorbeelden van neutrale metaalkleuren. Denk aan zilver dat een ietsje geel is, niet te warm rosé, wat koeler brons of koper, etc. Hoe licht, donker, glanzend of mat ze het beste kunnen zijn hangt af van welk kleurentype je bent.

^ De lichte kleurentypes kunnen het beste lichter gekleurde metalen nemen. Diepe kleurentypes kunnen het beste war donkerder metalen nemen. Heldere kleurentypes staan het mooist in glanzende metalen en neutrale types nemen beter mattere metalen.

Ben je een warm kleurtype (warme lentetype, warme herfsttype en lente/herfsttype, heldere herfsttype, neutrale lentetype), neem dan het liefst warme metaalkleuren.

Ben je een koel kleurtype (koele zomertype, diepe zomertype, koele wintertype en zomer/wintertype) dan staan koele metaalkleuren je uiteraard het beste.

Diepe herfsttypes, diepe wintertypes en herfst/wintertypes nemen het beste donkere metaalkleuren.

Het lichte lentetype, lichte zomertype, het neutrale lentetype en het lente/zomertype nemen het beste de lichte metaalkleuren.

De heldere lente-, heldere winter- en lente/wintertypes nemen het beste heldere/glanzende metaalkleuren.

De neutrale zomer, neutrale herfst en zomer/herfsttype staan het moois in gedempte/ matte metaalkleuren.

Mat gouden sieraden.

^ Mat goud zoals op deze foto is een beetje opgeruwd. Geborsteld goud kun. je het ook noemen. Dit goud is zachte als glanzend goud. Het staat mooi bij de lichte kleurtypes en en bij de gedempte kleurtypes.

Meer lezen?

* In dit blog lees je nog meer over metaalkleuren.

* In dit blog artikel lees je meer over de trend van het mixen van metalen.

* Metaalkleuren en de kleuren van (edel)stenen beïnvloedden elkaar. In dit blog lees je er meer over.

* Wil je meer leuke voorbeelden van kledingstukken in metallics zien? Lees dan dit blog.

* Metallic materialen zie je momenteel enorm veel in de winkels. Niet alleen in sieraden, maar ook in leer en stoffen. Metallic stoffen geven net dat beetje meer dan normale stof. Heel leuk voor een feestelijk jurkje dus! Wil je meer weten over metallic stoffen voor feestkleding: lees meer.

* Heb jij geen idee wat jouw kleurtype is? Kom dan eens langs voor een kleuradvies. Ik werk met 26 verschillende kleurentypes. Lees meer.

* Heb jij een kleurenanalyse gehad en wil je weten hoe je kleding, accessoires en make-up kunt uitkiezen kunt met behulp van de kleurenwaaier? Lees dan dit blog.