• darkblurbg
  • darkblurbg

Complementaire kleuren gebruiken in je kleding.

Gepubliceerd op: 07-10-2017

Wil je er 100% zeker van zijn dat je door de kleurencombinaties die je in je kleding gebruikt de onverdeelde aandacht trekt? Gebruik dan eens het principe van complementaire kleurencombinaties. Dit zijn combinaties van bepaalde kleuren die elkaar optimaal versterken. In dit blog vertel ik je welke kleuren dit zijn en hoe het precies in zijn werk gaat.

Je hebt vast wel eens gehoord van complementaire kleuren. Dit zijn die kleuren die precies tegenover elkaar liggen op de kleurencirkel. Ze versterken elkaar daardoor optimaal. Complementair contrast is niet bepaald subtiel te noemen. Je zult iemand in een complementaire kleurencombinatie nooit over het hoofd zien. Om complementaire kleuren te dragen is dus wel wat durf nodig! 

De kleurencirkel is opgebouwd uit 12 kleuren. Dit zijn de primaire kleuren rood, geel, blauw en de 9 kleuren die hier tussenin liggen. Dit zijn paars (violet), oranje, groen, blauwgroen, groengeel, roodoranje, roodviolet, blauwviolet en geeloranje.

Hieronder zie je een paar voorbeelden van de kleurencirkel, ook wel het 'kleurenwiel' genoemd.

Kleurenwiel.

Er zijn met kleuren allerlei combinaties te maken, ik ga voor de volledigheid even kort in op andere mogelijkheden naast de complementaire kleurencombinaties.

1. Monochromatische kleurencombinaties:

Dit zijn combinaties van verschillen de tinten van dezelfde kleur. Hierbij gebruiken we dus allerlei lichte tot donkere  tinten van één kleur. We noemen dit ook wel ton sur ton combinaties. Je kunt ze heel gemakkelijk samen dragen. Ze hebben een rustgevende werking op het oog en zijn dus heel prettig om naar te kijken. Je creëert met monochrome kleurencombinaties een mooie, cleane look.

Ton sur ton kleurencombinaties voor kleding.

2. Analoge kleurencombinaties:

Deze kleuren liggen ook vrij dicht naast elkaar. Het zijn echter niet dezelfde kleuren zoals bij monochrome kleuren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld oranjerood met rood of geel met geelgroen. Die liggen naast elkaar op de kleurencirkel. Wanneer je dit soort kleuren met elkaar combineert krijg je een zacht en weinig contrasterend palet. 

3. Split complementaire kleurencombinaties:

Een andere variant van het complementaire contrast gebruikt twee kleuren aan beide kanten van een direct complementaire kleur. Deze kleuren hebben een nog steeds een vrij groot contrast maar er is een wat minder hoge spanning dan bij de puur complementaire kleuren. Split complementaire kleurencombinaties geven dus een genuanceerder effect dan het harde contrast van de puur complementaire kleuren.

4. Triadische kleurencombinaties:

Dit is een combinatie van drie kleuren die gelijkwaardig verspreid liggen op het kleurenwiel. Bijvoorbeeld rood, geel en blauw. Ze creëren een levendige visuele interesse. Sommige combinaties zijn heel stevig en sterk (en zelfs heel dominant), terwijl andere meer verfijnd zijn. Je kunt de kleurencombinaties verfijder maken door wit (maakt de kleur lichter en zachter) of wat zwart (maakt de kleur donkerder) aan één van de drie kleuren toe te voegen in plaats van bij de echte kleur te blijven.

5. Tetradisch kleurencombinaties:

Dit is een populair schema omdat het sterk visueel contrast biedt terwijl het toch harmonieus blijft. Het gebruikt twee paren van complementaire kleuren. Het is moeilijk dit schema harmonisch te maken wanneer je telkens evenveel licht of schaduw gebruikt, dus een beetje creativiteit is vereist. Gebruik een dominante kleur als basis en gebruik de anderen om de hoofdkleur te ondersteunen.

De combinaties waarover dit blog gaat: 6 Complementaire kleuren:

Complementaire kleuren zijn die kleuren die aan de  tegenovergestelde eindes van het kleurenwiel liggen. Ze geven het hoogst mogelijke contrast. Het zijn hele krachtige kleurencombinaties  Je trekt door middel van complementaire kleuren dus altijd veel aandacht. Complementair contrast wordt daarom ook vaak in de reclamewereld en bij logo's gebruikt.

Een bekend voorbeeld van complementair contrast zijn de groene blaadjes sla die de slager in de vitrine naast het vlees gebruikt. Rood en groen zijn complementaire kleuren en versterken elkaar daarom optimaal. Het vlees lijkt dus veel roder met die groen blaadjes sla. 

Een ander sterk voorbeeld van complementair contrast is het voetgangerslicht met het rode en groene licht. Onmogelijk om over het hoofd te zien...

De 6 complementaire kleurencombinaties:

Complementaire kleuren.

1 Rood met groen

2 Roodviolet met geelgroen

3 Paars met geel

4. Geeloranje met blauwviolet

5. Roodoranje met blauwgroen

6. Blauw met oranje

^ Voorbeelden van complementaire kleurencombinaties. 

Compelmantaire kleurencombitatie voor kleding.

^ Rood-oranje met blauwgroen.

Complementaire kleuren combineren in kleding.

^ Oranjegeel met blauwviolet.

Complementaire kleuren in make-up.

Complementaire kleuren in make-up.

^ Hinke is een warm lentetype met blauwe ogen. Een oranje-achtige of een roestkleurige oogschaduw versterkt haar oogkleur. Oranje en blauw zijn complementair. De zacht oranje kleur van de lipstick versterkt het blauw van de ogen nog meer.

Meer lezen?

* Wil je meer lezen over hoe je jouw natuurlijke oogkleur kunt herhalen? Lees dan dit blog.

* Wil je meer lezen over ton sur ton kleurencombinaties? Lees meer.

* Wil jij nu ook wel eens weten welk kleurtype je bent? Ik werk met 26 verschillende kleurtypes. Kom gerust eens langs voor het kleuradvies.  Lees meer.