• darkblurbg
  • darkblurbg

Hoe je je eigen oogkleur kunt verhelderen.

Gepubliceerd op: 29-09-2017

Je eigen oogkleur is een sieraad dat je altijd bij je draagt. Wist je dat je je natuurlijke oogkleur met een handig trucje helderder kunt laten lijken? Hoe?? Dit doe je door de kleur(en) van jouw ogen te herhalen. Heb jij jouw oogkleur wel eens goed bestudeerd? Veel mensen hebben niet één maar meerdere kleuren in hun ogen. In dit blog laat ik je vier simpele, maar doeltreffende manieren zien waarop jij jouw ogen meer kunt laten spreken.

Hoe ontstaat de kleur van onze ogen?

De iris (het regenboogvlies) geeft onze ogen kleur. De hoeveelheid pigment (melanine) in de pigmentrijke cellen aan de achterkant van de iris, bepalen de oogkleur. Bruine ogen hebben veel pigment, blauwe ogen weinig en groene ogen zitten daar tussenin. Bruin is de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw en daarna groen. Albino’s hebben weinig pigment waardoor de iris doorzichtig is. Hun ogen hebben een rode kleur vanwege de vele bloedvaatjes. 

Groene ogen komen weinig voor. Je ziet groene ogen het meest in het Midden-Oosten, Saoedi-Arabië, Iran, Turkije, Pakistan, Afghanistan en India. 

Ongeveer 2,2% van de wereldbevolking heeft blauwe ogen. Blauwe ogen komen voornamelijk voor in Noord-Europa en landen waarvan de bevolking voor een deel van Noord-Europese afkomst is. Bijvoorbeeld Canada, de Verenigde Staten, Australië en Zuid-Afrika, en in sommige Zuid-Amerikaanse landen. In de rest van de wereld zijn blauwe ogen zeldzaam. 

Bruine ogen komen het meest voor. Dat is niet vreemd, want bruin is genetisch gezien de dominante oogkleur. Bruine ogen gaan meestal samen met bruin of zwart haar. In veel populaties is bruin de enige aanwezige oogkleur, op een enkele uitzondering na. (Bron: oogfonds.nl).

De ogen van de mensen zitten vol kleur. In Nederland vinden we vooral de blauwe oogkleur. Naast blauwe irissen bestaan er ook andere soorten kleuren. Bruine en groene oogkleuren komen ook voor. De kleur in je oog wordt bepaald door de hoeveelheid en de verdeling van het pigment in het oog. Er zijn twee soorten pigment: eumelanine en feomelanine. Eumelanine is bruin/zwart terwijl feomelanine een geel/rode kleur veroorzaakt. Het pigment dat je bij de meeste mensen aantreft is eumelanine. Wie weinig pigment (eumelanine) in het oog heeft zitten krijgt blauwe ogen. Wie juist heel veel melanine in het oog heeft zitten zal bruine ogen krijgen. Mensen met groene ogen hebben een ander soort pigment in het oog dat feomelanine heet (ook wel lipochroom genoemd). Het pigment in je oog lijkt een bepaalde kleur te hebben via rayleigh verstoring. 

De kleur van het oog kan in de loop der tijd veranderen. Veel blanke baby's hebben bij de geboorte blauwe ogen, die later kunnen veranderen in elke kleur. Na het derde levensjaar staat de oogkleur in principe vast. Maar oogkleurverandering komt heel frequent voor, namelijk door contact met zonlicht, net als de huid. Praktisch alle ogen die niet permanent bruin zijn worden bruiner door zonlicht. Zo kan iemand met groene ogen in de zomer veel bruine vlekken ontdekken. Bij blauwe ogen wordt het vaak een lichtbruine ring van bij de pupil (en wordt vaak als een gele ring gezien). In de winter keert de normale kleur terug. (Bron: Wikipedia).

Ook zie je veel mengkleuren. Mengkleuren zijn bijvoorbeeld grijsblauw, bruingroen, goudbruin etc. Soms zie je zelfs wel 3 of 4 kleuren in een oog! Vaak is de rand van de iris vaak donkerder van kleur dan de rest van de oogkleur. Soms zie je lichte streepjes (als een soort spaken in een wiel) die streepjes kunnen zelfs bijna wit lijken. Ook zie je vaak gekleurde spikkeltjes in de ogen of een soort zonnetje om de pupil.

Op afstand worden deze kleuren optisch gemengd. Ze lijken bijvoorbeeld ogen met geel en blauw op afstand groen.Om te kunnen bepalen welke kleuren jouw ogen hebben kun je het beste een vergrootglas gebruiken. Het zal je verbazen welke kleuren en patroontjes je dan ziet!

Meestal hebben kinderen dezelfde kleur ogen als hun ouders. Maar oogkleur wordt niet alleen door de ouders bepaald. Ook de genen van je verre grootouders tellen mee. Daarom kun je een onverwachte oogkleur hebben. Je kunt bijvoorbeeld blauwe ogen hebben, terwijl blauwe ogen generaties lang niet in je familie voorkwamen. Of jij en je partner hebben allebei blauwe ogen en jullie kind heeft bruine ogen. Oogkleur is erfelijk. Je genen bepalen je oogkleur. Van elk gen erf je altijd twee kopieën: één van je vader en één van je moeder. Er zijn meer dan 120 genen bekend die invloed hebben op die kleur. De iriskleur, de spikkeltjes in het oog: er zitten allemaal verschillende genen achter. (Bron: erfelijkheid.nl)

Door de kleur van je ogen te herhalen kun je je oogkleur helderder laten lijken.

Hoe je dit kunt doen? Er zijn 4 manieren:

1. Gebruik vlak onder je gezicht een kledingstuk in (ongeveer) de kleur van je ogen.

Een topje, t-shirt, blouse, jurk, trui, vest of jas komt vlak onder je gezicht, deze kledingstukken zijn hiervoor dus het meest geschikt. Je kunt ook twee of meer van je eigen oogkleuren met elkaar combineren. Bijvoorbeeld een grijs topje met een blauw jasje bij blauwgrijze ogen. Het hoeft niet exact dezelfde kleur te zijn, als de kleur maar in het verlengde van jouw natuurlijke oogkleur ligt.

Hoe je je oogkleur meer laat opvallen.

^ Voorbeeld voor tip 1. Door de kleur van je ogen te herhalen in een kledingstuk vlak onder je gezicht lijken je ogen helderder. Denk dus aan een top, blouse, jurk, jas, colbertje, vest of trui.

Hoe kun je je oogkleur verhelderen?

^ De blauwe blouse verheldert de oogkleur van deze dame enorm (en het vest past heel mooi bij haar haarkleur). Foto van de Facebook-pagina van Modehuis Tunteler.

Benadruk je oogkleur met kleding of een accessoire.

^ Deze blauwe sjaal benadrukt de kleur van mijn ogen perfect.

Hoe kun je je oogkleur versterken?

2. Gebruik een oogpotlood of oogschaduw (op een gedeelte van het ooglid, het bewegende deel of in de arcadeboog) in de kleur van je ogen.

Combineer je deze kleur met een complementerende kleur, dan wordt het effect nog sterker. Een complementaire kleur is een kleur die (ongeveer) tegenover jouw oogkleur staat op de kleurencirkel. Je kunt bijvoorbeeld een groen oogpotlood combineren met koperkleurige oogschaduw Of een blauw oogpotlood met roestbruine oogschaduw. In een later blog zal ik meer vertellen over dit principe.

Hoe kun je je oogkleur verhelderen?

^ Voorbeeld voor tip 2. De lichtgroene ogen worden nog sprekender door de lichtgroene oogschaduw op het bewegende deel van de ogen.

Oogkleur versterken door middel van oogpotlood.

^ Dit oog bevat meerdere kleur: blauw, grijs en wat goudgeel. Deze kleuren vermengen zich op afstand ze lijken daardoor blauwgroenig. Door het blauwe oogpotlood lijken de ogen juist blauwer. Gebruik je een mintgroen potlood dan versterk je juist het groene.

Hoe kun je je eigen oogkleur versterken?

^ Deze prachtige ogen hebben een echte mengkleur. We zien een grijsblauwe rand, dan een zachtgroene kring en dan een goudbruin kringetje. Op afstand lijken de ogen groen. Deze groene oogpotlood (Emerald) versterkt de oogkleur. Met dit soort 'meng-ogen' als deze kun je allerlei kleuren herhalen.

3. Neem een top of sjaal in een dessin waarin één (of meer) van de kleuren uit je ogen voorkomt.

Groene ogen versterken met de kleur van je kleding.

^ De kleur van de sjaal (petrol) is hetzelfde als het donkere randje om de pupil.

4. Gebruik een accessoire vlak bij je gezicht in de kleur van je ogen.

Oorbellen, een sjaaltje of een halsketting zijn hiervoor het meest voor de hand liggend. En broche, haarband of corsage zijn ook heel geschikt.

Hoe je je eigen oogkleur kunt verhelderen.

^ De blauwe sjaal doet veel meer voor de oogkleur als het grijs.

Hoe laat je je eigen oogkleur meer opvallen?

^ De ogen lijken nog groener door het groene jurkje.

Hoe je je oogkleur kunt verhelderen.

^ Voorbeeld voor tip 3. Het heldere blauw in de print laat mijn ogen schitteren.

^ De buitenste rand van de iris is blauw. De blauwe oogpotlood versterkt de kleur van deze rand.

Hoe laat je je eigen oogkleur meer opvallen?

^ De gemengde kleur van haar bruine ogen (bruin en goudkleurig) wordt prachtig herhaald door deze print.

Hoe verhelder je je natuurlijke oogkleur.

^ De blauwgroene ogen beginnen helemaal te stralen van dit medium donkere petrolkleurige jasje en het donkere petrol van de top.

Hoe laat je je natuurlijke oogkleur meer opvallen.

^ De groene en bruine ogen worden prachtig herhaald door de kleding.

Hoe verhelder je je natuurlijke oogkleur.

^ Dezelfde kleur voor de ogen en de trui.

Hoe verhelder je je natuurlijke oogkleur.

^ Deze helder blauw/groene sjaal laat de ogen sprankelen!!

Meer lezen?

* Door ongeveer dezelfde kleur van je ogen te gebruiken maakt je je oogkleur op een subtiele manier helderder. Een nog krachtiger middel om je oogkleur te versterken is door het principe van complementair kleurcontrast te gebruiken. In dit blog vertel ik je hoe dat werkt.

* Wil jij nu ook wel eens weten welk kleurtype je bent? Ik werk met 26 verschillende kleurtypes. Kom gerust eens langs voor het kleuradvies (M/V). Lees meer.