• darkblurbg
  • darkblurbg

Het verschil tussen je hartskleuren en de kleuren in jouw kleurenpalet.

Gepubliceerd op: 02-06-2022

Misschien heb je er nog nooit zo bij stilgestaan, maar iedereen heeft zgn. 'hartkleuren'. Hiermee bedoel ik kleuren waar je hart sneller van gaat kloppen. Je kunt gemakkelijk uittesten welke kleuren dit voor jou zijn. Dit kun je doen door heel veel stukjes papier in verschillende kleuren voor je op een tafel te leggen. Kies hieruit intuïtief kleuren die jouw het meeste aanpreken. Probeer om hierbij je verstand uit te schakelen en er niet bij nat te denken. Misschien hebben de kleuren die je kiest overeenkomsten, maar misschien ook niet. Dat maakt niet uit. Overigens hoeven jouw hartkleuren niet steeds hetzelfde te zijn. In verschillende periodes in je leven kun je andere kleuren kiezen.

Wat zijn jouw lievelingskleuren?

Naar welke kleuren gaat jouw hart uit? En waarom is het leuk om te weten welke het voor jou zijn?

Door de eeuwen heen is gebleken dat alle kleuren een positieve energie bezitten die wij kunnen benutten in ons leven. Naast de kleuren van je seizoenstype die je goed staan, kan het natuurlijk ook voorkomen dat je voorliefde eigenlijk naar hele andere kleuren uitgaat.

Naar welke kleuren gaat jouw hart uit?

^ De kleuren uit mijn kleurenpalet zijn licht en koel en niet erg fel. Ik hou daarentegen erg van felle kleuren. Zo schilder ik graag en ik gebruik daarbij bijna altijd felle kleuren.

Wel kunnen jouw hartskleuren in verschillende periodes in je leven verschillen. Zo heb ik een periode gehad waarin er in een korte tijd veel dingen in mijn leven veranderden. In die periode verdroeg ik felle kleuren niet goed en kocht ik ineens veel wit: wit beddengoed, witte handdoeken, witte vaasjes, witte kandelaars en kaarsen en witte beeldjes. Met witte dingen om mij heen voelde ik me heel prettig.

Toevallig kwam ik in die tijd ergens de psychologische betekening van wit tegen: 'Wit is de kleur van opruimen, van orde scheppen in je omgeving en in je hoofd. Een kleur die houdt van de stilte, van zuiverheid, eerlijkheid en puurheid'. Dus dat ik in die periode graag witte dingen in mijn omgeving had is niet zo vreemd.

Wat zijn jouw lievelingskleuren?

^ Dit is een voorbeeld van een schilderij wat ik kort gelden gemaakt heb. Als ik schilder gebruik ik graag felle kleuren :-)

Ik ben er van overtuigd dat alle kleuren uit het kleurenspectrum belangrijk voor je zijn, dit omdat ze je allemaal hun eigen, specifieke energie geven.

Pas je lievelingskleuren daarom vooral toe in je omgeving. Denk hierbij aan je meubelen, kussens, kaarsen, accessoires, keukenspullen, gordijnen, vloerkleed, dekbedovertrek, kunst aan de wand, muurverf, handdoeken, gekleurde gloeilampen, bloemen op tafel, planten in je tuin, enz. Zo kun je profiteren van de positieve eigenschappen van alle kleuren. En als ze ook in je kleurenpalet voorkomen dan uiteraard ook in je kleding!

Het verschil tussen hartkleuren en de kleuren uit jouw kleurenpalet.

^ Zijde bloemen op het aanrecht.

Het verschil tussen hartkleuren en de kleuren uit jouw kleurenpalet.

^ Gekleurde kandelaars op de eettafel.

Het verschil tussen hartkleuren en de kleuren uit jouw kleurenpalet.

^ Zijdebloemen in de badkamer.

N.B.: Vaak heeft een koel kleurtype behoefte aan warme kleuren om zich heen en andersom. Ook de mate van helderheid speelt hierbij een rol. Heldere types hebben misschien behoefte aan rustigere, gedemptere kleuren en visa versa. Uiteraard heeft je karakter ook invloed op de kleuren waar je van houdt.

TIP 1: Draag eens lingerie of een hemdje in kleuren die eigenlijk niet in je kleurenpalet zitten, zo kun je ook van hun specifieke energie profiteren. Dit kan prima omdat ze toch onder je kleding zitten :-) En het is extra leuk omdat jij dit alleen weet.

Het verschil tussen hartkleuren en de kleuren uit jouw kleurenpalet.

^ Rood staat voor warmte, opwinding, enthousiasme en kracht. Je kunt profiteren van de energie van rood door een hemdje of een lingerie-setje in deze kleur te dragen. Foto van Hunkemöller.

Profiteer van de energie van kleuren.

^ Profiteer van de energie van kleuren met een hemdje in een kleur die eigenlijk niet in je palet zit. Geel staat o.a. voor levenslust, plezier, geluk en zelfvertrouwen. Foto van LASCANA.

TIP 2: Je kunt kleuren die je minder mooi staan, maar wel je hartkleuren zijn ook aan je onderlichaam dragen (in een rok, broek, schoeisel etc.) en combineer dit met een kleur uit je kleurenpalet aan je bovenlichaam. Zo heb je toch een goede kleur onder je gezicht. De kleuren aan je onderlichaam kunnen ook in een leuke print voorkomen.

Wat zijn jouw lievelingskleuren?

^ Is oranjerood je lievelingskleur, maar staat hij je niet mooi? Dan kun je deze kleur natuurlijk wel aan je onderlichaam dragen. Foto van Little Soho.

Lievelingskleur(en).

Wat zijn jouw lievelingskleuren?

Mijn lievelingskleuren zijn blauw en roze. Wat zijn jouw lievelingskleuren?

Wat zijn jouw lievelingskleuren?

^ Roze en blauw.

Wat zijn jouw lievelingskleuren?

^ Lichtblauw en middenblauw.

Wat zijn jouw lievelingskleuren?

^ Roze winterjas.

Meer lezen?

* Wil je lezen hoe je kleuren die niet in je kleurenpalet voorkomen toch met succes kunt dragen? Lees dan dit blog.

* Van de kleur groen zijn warme en koel varianten te vinden. Lees er meer over in dit blog.

* Van de kleur grijs wordt vaak gedacht dat dit altijd een koele kleur is, maar grijs komt ook in zowel warme als koele varianten voor. Lees meer.

* Ook van bruin zijn er koele en warme varianten. Lees meer.

* Ben jij dol op blauw? Lees hier alles over de verschillende tinten blauw voor alle kleurtypes.

* Petrol is een blauwgroene kleur. Het is een zgn. 'universele kleur', dat wil zeggen dat het een kleur is die iedereen behoorlijk goed staat. Lees meer.

* Ken jij jouw kleurtype en wil je weten welke lipstickkleur jou staat? Lees meer.

* Denk je dat geel jou ECHT niet staat? Lees meer.

* Wil je meer lezen over welke rozetinten voor jou het beste zijn? Lees meer.

* Wil je meer lezen over de kleur paars? Kijk dan hier.

* Rood is een kleur die iedereen staat, als je maar weet welke roodtint je moet kiezen. Lees meer.

* Wil jij ook precies weten welke kleuren jou het beste staan? Boek dan een kleurenanalyse. Ik werk met maar liefst 26 verschillende kleurtypes. Lees meer.