• darkblurbg
  • darkblurbg

Combineren met de kleur bruin voor alle bekende kleurtypes.

Gepubliceerd op: 19-02-2017

De kleur bruin een goede neutrale kleur die te vinden is in allerlei nuances. Voor alle kleurtypes van zijn meerdere bruintinten mogelijk. Bruin is een gemakkelijke neutrale kleur die je kunt combineren met andere neutralen of met meer sprekende kleuren. Doordat bruin een kleur is die weinig herinnering achter laat gaat deze kleur je niet snel vervelen. Dit geldt ook voor kleuren als donkerblauw, grijs en taupe. In dit blog laat ik je de verschillen in bruintinten zien.

Bruin is een zogenaamde neutrale kleur. Neutrale kleuren zijn rustige, onopvallende kleuren. Ze vormen de basis voor onze garderobe. Je kunt alleen neutrale kleuren dragen of ze combineren met een lichte of sprekende kleur.

Op de collage hieronder zie je links warme bruintinten, dit soort bruintinten heeft een gele ondertoon. In het midden neutrale bruintinten, dit soort bruintinten bevatten ongeveer evenveel geel- als blauwpigment. Rechts zie je koele bruintinten, in koele bruintinten zit meer blauwpigment. De geel- en blauwpigmenten kun je alleen niet met het blote oog zien.

De neutrale bruintinten in het midden zijn niet erg warm of koel van ondertoon. Wanneer je niet welk soort bruintinten je moet kiezen zijn neutrale bruintinten een veilige keuze.

De verschillende tinten worden vaak uitgedrukt in namen uit de natuur: walnootbruin, koffiebruin, kastanjebruin, leembruin, chocoladebruin, kaneelbruin.

Bruin is een oerkleur, de kleur van de aarde.  Deze kleur staat voor standvastigheid, warmte, vertrouwen en harmonie. Bruin is een kleur om bij tot rust te komen. Personen die graag bruin dragen staan stevig met de voeten op de grond en houden meestal niet van poespas.

^ Links warme, in het midden neutrale en rechts koele bruintinten.

Koele, warme en neutrale bruintinten.

^ Nog meer voorbeelden van bruintinten. Links voorbeelden van koele bruintinten, in het midden neutrale bruintinten en rechts warme bruintinten.

Koel bruin.

Weet je van jezelf dat je een koel kleurentype bent (zoals het koele zomertype, het koele wintertype en het zomer/wintertype)? Neem dan koele bruintinten zoals op onderstaande collage. Dit soort bruintinten hebben een grijzige/ blauwige of rozige ondertoon.

Koele bruintinten laten zich uitstekend combineren met koele accentkleuren (zoals bijvoorbeeld roze, blauw, paars, lila, citroengeel, koel groen), zoals op de collage hieronder:

 

^ Hoe combineer je koel bruin?

Voorbeelden van koele bruintinten.

^ Voorbeelden van koele bruintinten.

Warm bruin.

Warme bruintinten hebben een gele ondertoon. De duidelijk warme kleurtypes (de warme lente, de warme herfst en het lente/herfsttype) staan het mooist in dit soort bruintinten.

Op de collage hieronder zie je warme bruintinten gecombineerd met sprekende, warme kleuren (zoals bijv. oranje, warm geel, warm groen, oker):

^ Hoe combineer je warm bruin?

^ Op dit voorbeeld zie je warme bruintinten, geschikt voor het warme lentetype. Ben je een lentetype? Dan is bruin een geweldige neutrale kleur voor jouw. Het warme lentetype neemt het liefst lichte tot medium donkere bruintinten. Op deze collage zie je dat je ook prima alleen bruintinten kunt combineren en er toch prachtig uit kunt zien. Draag je sieraden bij het bruin? Neem als lentetype dan wel gouden accenten.

Warme bruintint mooi voor het lentetype.

^ Deze warme, vrij lichte bruintint is heel mooi voor het lentetype. Foto Little Soho.

Ook beige is een geweldige bruintint voor het warme lentetype.

^ Voorbeelden van warme bruintinten voor het lente/herfsttype en het herfsttype. Bruin is de beste neutrale kleur voor het lente/herfsttype en het herfsttype. Jouw bruintinten mogen medium donker tot wat donkerder zijn. Gelukkig is bruin tegenwoordig weer steeds beter te vinden.

Voorbeelden van warme bruintinten.

^ Voorbeelden van warme bruintinten. Foto Perfectly Basics.

Warme bruintinten.

^ Voorbeelden van warme bruintinten. Foto Wehkamp.

Neutraal bruin.

Ben je een neutraal kleurentype? Dan sta je het beste in bruintinten die niet echt warm en ook niet echt koel zijn.

Neutrale kleurtypes zijn: het lichte lentetype, het lichte zomertype, het lente/zomertype, het neutrale zomertype, het neutrale herfsttype, het zomer/herfsttype, het diepe herfsttype, het diepe wintertype, het herfst/wintertype, het heldere lentetype, het heldere wintertype en het lente/wintertype.

Deze dit soort bruintinten zijn niet duidelijk warm, maar ook niet duidelijk koel. Dit soort bruintinten staat eigenlijk iedereen wel. Voorbeelden van neutrale bruintinten zie je op deze collage:

^ Neutrale bruintinten zijn niet erg grijzig en ook niet heel geel.

Neutraal bruin.

^ De bruintinten op deze collage zijn niet erg warm en ook niet erg koel.

Voorbeelden:

Ben je een licht kleurtype (dit zijn het lichte zomertype, het lichte lentetype en het lente/zomertype) dan neem je het beste de lichte varianten.

Ben je een donker kleurtype (dit zijn het diepe herfsttype, het diepe wintertype en het herfst/wintertype) dan kun je het beste voor de donkere varianten gaan.

Ben je een neutraal kleurtype? Doordat bruin meestal vrij gedempt is past het prima bij de neutrale herfst, de neutrale zomer en het zomer/herfsttype.

Ben je een helder kleurtype? Bruintinten zijn vaak niet zo helder en als ze wel helder zijn dan gaan ze meer naar de gele kant zoals op het voorbeeld, denk aan een okerachtig of goudachtig bruin. De heldere lente staat mooi in dit soort kleuren. De heldere winter en het lente/wintertype staan niet zo goed in hele gelige bruintinten, kunnen hun bruin daarom het beste combineren met een sprekende kleur uit hun palet.

Je kunt natuurlijk ook een hele outfit in het bruin doen. We noemen dit dan een 'ton-sur-ton' combinatie. Op de collage hierboven voorbeelden, je ziet dat een outfit in bruintinten totaal niet saai hoeft te zijn. Let er wel op dat je bruintinten qua ondertoon bij elkaar passen. Dus gelige bruinen bij elkaar of blauwige bruinen bij elkaar. En omdat neutrale kleuren wat minder voor je doen dan sprekende kleuren staat het ook leuk om een frisse make-up (minimaal lipstick en rouge) bij te dragen.

Rustige bruintinten.

^ Op dit voorbeeld zie je een sjaal in mooie gedempte tinten, waaronder bruin. Foto Little Soho.

Rorstbruine broek.

^ Op deze foto een rooestbruine broek gecombineerd met een okergele top en een bruine, geblokte jas. Roestbruin is een prachtige, warme bruintint en staat de warme kleurtypes geweldig. Foto Wehkamp.

Taupekleur of leverkleur staat iedereen.

^ De kleur taupe, ook wel leverkleur genoemd, is een menging van bruin en grijs. De ene keer bevat het wat meer geel en dan weer wat meer blauw. Het is een ideale basiskleur die iedereen staat. Foto: Perfectly Basisc.

Meer lezen?

* De kleur taupe staat iedereen! Taupe is een grijsbruine kleur. Wil je meer lezen over de kleur taupe? Kijk dan hier.

* Bruin wordt het nieuwe zwart! Al geruimt tijd zien we steeds meer bruin in de winkels verschijnen. Lees meer.

* Wil je meer lezen over neutale kleuren? Lees dan dit blog.

* Wil je meer lezen over de kleur grijs? Kijk dan hier.

* Roze kan warm en koel zijn. Wil je meer lezen over de kleur roze? Kijk dan hier.

* Geel is de minst geliefde kleur. Toch is het een hele leuke kleur om accenten mee te leggen. Wil je meer lezen over de kleur geel en welke geeltint het beste bij jouw kleurtype past? Kijk dan hier.

* Groen kan zowel koel als warm zijn. Wil je meer lezen over de kleur groen? Kijk dan hier.

* Paars kan ook warm en koel zijn. In dit blog voorbeelden van allerlei soorten paars.

* Wil jij nu ook wel eens weten welk kleurtype je bent? Ik werk met 26 verschillende kleurtypes. Kom gerust eens langs voor het kleuradvies. Lees meer.

* Wil je zien welke roodtinten er bij de verschillende kleurtypes van 'Colour Me Beautiful' passen? Lees meer.