• darkblurbg
  • darkblurbg

Wordt bruin het nieuwe zwart?

Gepubliceerd op: 30-10-2019

Goed nieuws voor de warme kleurtypes! Al geruimte tijd lees je in de media dat bruin het nieuwe zwart gaat worden. En dan hebben we het over alle kleuren bruin: van beige tot donkere tinten. Diverse bekende trendwatchers zeggen dat bruin de komende 10 jaar het populaire zwart gaat verdringen. En inderdaad, in de winkels en bij onlineshops kun je momenteel te kust en te keur gaan voor bruine kleding. En bruin is echt niet alleen geschikt voor de warme kleurtypes, er zijn zeker ook koele bruintinten te vinden. Denk aan koele taupetinten, grijsbruin en rozebruin.

De Nederlandse Lidewij Edelkoort, één van de bekendste internationale trendwatchers, voorspelt dat het de komende dertig jaar om bruin gaat draaien. Ze zegt dat de kleur bruin de dominante positie van zwart in de modewereld zal overnemen.

Bruin is een natuurtint en volgens haar daardoor warmer dan grijs, beter dan zwart en sterker dan wit. Ze zegt ook dat bruin elke andere kleur ondersteunt en mooier maakt, terwijl zwart andere kleuren juist harder maakt.

Eén troost voor diegenen onder ons die dol zijn op zwart... Lidewij voorspelt dat zwart niet meteen zal verdwijnen, de kleur bruin wordt langzamerhand ingevoerd. we blijven voorlopig nog veel kledingcombinaties met zwarte accenten zien.

Bruin een saaie kleur?

Bruin werd tot voor kort vaak gezien als een saaie, wat stoffige kleur, maar daar gaat verandering in komen! Door het te combineren met offwhite of met een meer sprekende kleur zal bruin er meteen een stuk pittiger uitzien. Ben jij een extravagant stijltype? Je kunt bruin zelfs combineren met neonkleuren!

Ook door te spelen met een verrassende mix van materialen kun je bruin gemakkelijk heel spannend maken. Ook vraagt bruin om dikkere en steviger materialen dan zwart. Vandaar dat stoffen als corduroy, wol, leer en suède veel gezien worden in bruintinten. Ook zien we veel ruiten in het bruin. En spannende dierenprints.

Bruin wordt gezien als een warme, gezellige kleur. In de 70-er jaren zagen we hem prominent in het modebeeld. Langzamerhand verdween bruin echter steeds meer naar de achtergrong. Het is een ook kleur die lange tijd ondergewaardeerd is. Ik merk dit vaak wanneer klanten bij een kleurenanalyse een warm kleurtype blijken te zijn en dus mooier staan in bruin als in zwart. Vaak roepen ze dan uit: maar ik heb helemaal niks met bruin!

Wil je nog niet weg bij zwart, dan raadt Lidewij sepiabruin aan als een goed alternatief. Sepia is een koelere bruintint. Onderaan dit blog zie je een link waarin ik meer uitleg over de kleur bruin. In dit blogartikel laat ik je zien dat alle kleurtypes bruin kunnen hebben.

Bruin wordt het nieuwe zwart.

De verschillende tinten worden vaak uitgedrukt in namen uit de natuur: walnootbruin, koffiebruin, kastanjebruin, leembruin, chocoladebruin, kaneelbruin.

Bruin is een oerkleur, de kleur van de aarde en hout. Deze kleur staat voor standvastigheid, warmte, vertrouwen en harmonie. Bruin is een kleur om bij tot rust te komen. Personen die graag bruin dragen staan stevig met de voeten op de grond en houden meestal niet van poespas.

Wil je bruin voorzichtig aan uitproberen? Begin met een tas en/of schoenen in een bruintint.

Of combineer zwart met bruin...

Bruin is het nieuwe zwart.

^ Ben jij bang voor bruin?

Links: Bruin kun je sprekender maken met wit, neem het liefst offwhite of warm wit dat zijn warmere tinten dan spierwit. Draag bijvoorbeeld een warm witte sjaal over je winterjas of combineer een offwhite shirtje onder je bruine vest of blazer.

Onder: Je kunt het bruin spannender maken met een kledingstuk, tas of schoeisel in een metallickleur. Of als je durf hebt zelfs met een fluorkleur.

Rechts: Is bruin nog een brug te ver voor jou? Neem dan mooie schoenen en/of een handtas in een bruintint. Die zijn volop verkrijgbaar en je kunt er heel lang mee doen.

Extra tip: een dierenprint of een spannend materialen zoals bijvoorbeeld broek of rok van leer of suède maken de kleur bruin een stuk geraffineerder!

Bruin is het nieuwe zwart.

^ Camel, streepjes en een dierprint? Het kan allemaal bij elkaar! Foto Wehkamp.

Bruin is het nieuwe zwart.

^ Complete outfit in bruintinten. De tint van de jas gaat wat meer naar de okerbruine kant. Foto Wehkamp.

Bruin is het nieuwe zwart.

^ Een jurkje in een oranje/bruine print, gecombineerd met een middenbruin leren jasje en bruine suède laarzen. Kleding van Little Soho.

Bruin is het niewe zwart.

^ Roestbruine jas. Kleding van expresso.nl

Bruin is het nieuwe zwart.

^ Middenbruin blazertje met een oranje top, een mooie kleurencombinatie voor een lentetype. Foto Wehkamp.

Outfit in het bruin.

^ Deze outfit bestaat uit alleen bruintinten. Kleding van expresso.nl

Bruin is het nieuwe zwart.

^ Een jurk in een bruine print, gecombineerd met een bruin leren jasje en bruine laarzen. Kleding van Little Soho.

Bruin is het nieuwe zwart.

^ Winterjas in een zwart met bruine zebrastreep, fijn voor als je nog wat vast wilt houden aan zwart. Foto Wehkamp.

Bruin is het nieuwe zwart.

^ Lichtbruine teddycoat, gecombineerd met een pak in een mooi dierprintje. Foto Wehkamp.

Bruin is het nieuwe zwart.

^ Bruin vest op een broek met een print met bruin er in. Kleding van expresso.nl

Bruin is het nieuwe zwart.

^ Wit maakt bruin sprekender en frisser. Ik zou hier zelf liever gaan voor een iets zachtere offwhite. Foto Wehkamp.

Bruin is het nieuwe zwart.

^ Bij bruine kleding zien we vaak ruitjes. De glanzende revers van het jasje geven net wat extra's. Foto Wehkamp.

Bruin is het nieuwe zwart.

^ Deze bruine winterjas met leuke grote blokken is heel speels. Foto Wehkamp.

Bruin is het nieuwe zwart.

^ Bruine geruite overjas op een hippe, roestbruine broek. Foto Wehkamp.

Bruin is het nieuwe zwart.

^ Klassiek double-breasted pak in donker chocoladebruin op een goudgele top. Foto Wehkamp.

Bruin is het nieuwe zwart.

^ Bruin saai? Echt niet! Dit pak in een donkere giraffeprint is juist heel apart zonder over de top te gaan. Foto Wehkamp.

Bruin is het nieuwe zwart.

^ Leuk toch, zo'n bruin pak in een hip printje. Foto Wehkamp.

Bruin is het nieuwe zwart.

^ Warmbruine teddycoat op een zwarte leren broek. De het warmbruine stipje in de top maakt een mooi bruggetje met het zwart. Foto Wehkamp.

Bruin is het nieuwe zwart.

^ Outfit en een diepe bruintint. Foto Wehkamp.

Bruin is het nieuwe zwart.

^ Roestbruin jurkje van Object. Foto: puurpastelle.nl

Bruin is het nieuwe zwart.

^ Klassieke outfit in mooie bruintinten. Foto Wehkamp.

Bruin is het nieuwe zwart.

^ Roestbruine jas in een bouclé-wol op een jurkje in een vrolijke print. Foto Wehkamp.

Etuis met 42 losse stofstaaltjes met uitsluitend neutrale kleuren. Neutrale kleuren zijn onmisbaar in je kledingkast. Ze vormen het fundament van je garderobe. Het zijn zgn. 'non-kleuren', zoals bijvoorbeeld zwart, bruintinten, grijstinten, rustige blauwtinten, taupetinten, grijsblauw, grijsgroen, beige, olijfkleur, zandkleur, camel, wittinten etc. Neutrale kleuren vervelen je niet snel en laten weinig herinnering na bij anderen. Ook zien we ze veel in het zakenverkeer. Je kunt een outfit in alleen neutrale kleuren dragen of ze combineren met een sprekender kleur. Neutrale kleuren zijn er echter in warme, koele, donkere, lichte, heldere en gedempte varianten. Ze zijn voor elk kleurtype weer anders. 

Vind je het lastig om te bepalen welke neutrale kleuren er bij jouw kleurtype passen? Dan ben je niet de enige... In kleurenwaaiers zijn ook altijd neutrale kleuren opgenomen, maar misschien wil je meer opties. Ook krijg je met dit etui meer gevoel bij je neutrale kleuren is wat ik hoor van mensen die hem besteld hebben. Ik stel voor heel veel verschillende kleurtypes etui's samen met 42 losse stofstaaltjes die precies passen bij jouw specifieke kleurtype. Ik kan zelfs voor mensen met een zgn. 'com-card' een etui samenstellen. De set bestaat uit 42 losse lapjes, ze meten ca. 5 x 8 cm. Bij jouw etui krijg je een gratis e-book boordevol met uitleg en voorbeelden t.w.v. € 17,50. Kijk hier voor meer informatie.

Meer lezen?

* Van bruin wordt vaak gedacht dat het een warme kleur is, maar bruin kan zowel warm als koel zijn. In dit blog zie je voorbeelden van warm, koel en neutraal bruin.

* Bruin is een echte neutrale kleur. We zien overal in de natuur prachtige bruintinten. Wil je meer lezen over wat nou eigenlijk neutrale kleuren zijn? Kijk dan hier.

* Neutrale kleuren zijn echt niet saai. In dit blog lees je hoe je een outfit in neutrale kleuren spannend kunt maken.

* Wit is te vinden in warme, koele en neutrale varianten. Lees in dit blog alles over wit voor jouw kleurtype.

* Heb jij geen idee wat jouw kleurtype is? Kom dan eens langs voor een kleuradvies. Ik werk met 26 verschillende kleurentypes. Er is nu ook een online kleurenanalyse in 26 kleurtypes mogelijk, dit doe ik aan de hand van foto's. Lees meer.