• darkblurbg
  • darkblurbg

Een zwarte jas of jurk voor een lentetype, kan dat?

Gepubliceerd op: 04-05-2018

Ben je een lentetype en houd je veel van zwart? Dan is het misschien best even slikken... Zwart is niet een kleur die je direct heel mooi staat.

Veel van mijn klanten zijn dol op zwart. Het kleedt zo af zeggen ze. En je kunt er alles bij combineren. Helaas maakt de kleur zwart dat een lentetype er moe en bleek uitziet. 

Zwart staat als snel hard bij het lentetype en haalt de voor het lentetype zo kenmerkende vitaliteit uit het gelaat.

Kan ik nou geen zwarte jas of jurk aan? Deze vraag krijg ik heel vaak van klanten die ik geanalyseerd heb als warm lentetype.

Nou liever niet...

Zwart staat maar ca. 30 to 35 % van de Nederlanders echt heel mooi. En bij die groep hoort het warme lentetype helaas beslist niet. Je kunt ook nog beter een zwarte broek, zwart schoeisel of een zwarte rok dan een zwarte jas nemen. Die draag je namelijk een flink stuk van je gezicht af en hebben dus minder invloed op je gezicht.

Zwart maakt je gezicht bleek en bovendien accentueert zwart eventuele rimpeltjes en wallen... Dus ben je 40+? Pas dan helemaal op met zwart meteen onder je gezicht.

 

Is zwart een geschikte kleur voor het lentetype?

^ Wil je als lentetype toch graag een zwarte jas/jurk/trui dragen? Hang er dan een flinke sjaal in vrolijke kleur uit je kleurenpalet overheen. Je kunt ook het beste je muts en handschoenen in vrolijke lentekleuren nemen.

Of ga op zoek naar zwarte jassen die afgewerkt zijn met een mooie rand van kunstbont (zoals op het middelste voorbeeld hieronder) in één van jouw kleuren en met bruine of goudkleurige knopen en ritsen. Of ga op zoek naar bruinig zwart.

Draag een zwarte jas niet zonder hem op te fleuren met een sprekende, warme kleur uit je kleurenpalet.

Is zwart een geschikte kleur voor het lentetype?

^

Neem liever geen zwarte winterjas met een zwarte kraag zoals op het bovenste voorbeeld.

Draag bij je zwarte jas/jurk, trui mooie accessoires (muts, pet, hoed, sjaal, handschoenen) in de juiste kleuren. Dus bijvoorbeeld warm wit, okergeel, oranje, warm groen etc.

Neem bij een zwarte jas het liefst ook een tas en schoeisel in mooie, warme lentekleuren.

Grappig genoeg zie ik vaak dat zwart op den duur verdwijnt uit de garderobe van het lentetype omdat ze merken dat ze er veel frisser en vitaler uit zien in hun topkleuren. Het lentetype is het meest sprankelende type van alle kleurtypes en dat zie je helaas niet meer terug met zwart vlak onder je gezicht.

De kleur zwart voor een warm kleurtype/ lentetype.

^ Hier heb ik een goudgele sjaal gecombineerd met een zwart jurkje. Zo heb je toch een warme kleur onder je gezicht.

 

Is zwart een geschikte kleur voor het lentetype?

^ Dit klinkt je misschien wat vreemd in de oren, maar er is echt verschil te vinden tussen allerlei tinten zwart. Als je er op let ga je het misschien zien.

Hoe kun je dit nou zien? Houd het zwarte kledingstuk in het daglicht. Het ene zwart is heel donker en diep terwijl sommige zwarttinten meer bruinig, gelig of grijzig lijken. Na enige oefening ga je het verschil echt zien. Het werkt heel goed als je meerdere zwarte kledingstukken met elkaar vergelijkt. Ook ogen matte stoffen zachter dan glanzende en glimmende stoffen. Matte, gelige en bruinige zwarttinten hebben daarom voor het lentetype de voorkleur. Die zijn zachter van kleur.

De bovenste rij jasjes op de bovenstaande collage zijn heel diep zwart. De jassen op de onderste rij zijn zachter en bruinig. Wanneer het zwart is afgewerkt met bruintinten zoals bij de tweede jas is dit ook beter. Dan komt het bruin dicht bij je gezicht en dat is altijd beter.

Een beetje bruin door een stof zoals op het derde voorbeeld is ook een goede optie. Bedenk wel dat een zwarte jas nooit jouw beste optie is. Zwart 'drukt' heel zwaar op het lentetype en kan je er grauw, moe en bleek uit laten zien. En dat terwijl het lentetype het meest vitale type van alle kleurtypes is. Zonde toch om dan zwart te gaan dragen ;-)

Hoe glimmender en gladder de stof hoe donkerder en zwarter hij lijkt.

Een zwarte jas voor een lentetype? Geen goed idee...

^ Deze jas in warm middenbruin past veel beter bij het lentetype als zwart. Merk: Ichi. Foto: sakestore.nl

Zwart voor een lentetype? Liever niet.

^ Zwart voor een lentetype? Liever niet. Deze roestbruine jas is een veel betere kleur. Foto: sakestore.nl

Is zwart een geschikte kleur voor het lentetype?

^ Uiteraard staat een jas in een kleur uit je eigen kleurenpalet altijd het mooist!

Is zwart een geschikte kleur voor het lentetype?

^ Ook deze kleuren zijn geweldig als alternatief voor een zwarte jas.

Is zwart een geschikte kleur voor het lentetype?

^ Een jas in een sprekende kleur zoals dit gele exemplaar, kleur staat het lentetype geweldig.

 

Is zwart een geschikte kleur voor het lentetype?

^ Ook de lenteman kan beter gaan zwarte jas nemen. Op dit voor beeld mooie alternatieven.

Tip: Draag wat meer make-up als je toch een zwarte jas draagt. En dan uiteraard make-up in de kleuren van je waaier.

Een zwarte jurk voor een lentetype? Liever niet...

^ En een zwarte jurk voor een lentetype? Op deze collage die ik gemaakt heb als voorbeeld zie je dat een zwarte jurk optisch behoorlijk zwaar drukt op een lentetype. Bij het sprankelende, frisse uiterlijk van het lentetype is zwart al snel te hard. De andere kleuren zijn veel mooier in harmonie met de frisse, warme kleuring van het lentetype.

Is de kleur zwart geschikt voor een lentetype?

^ De kleur zwart is behoorlijk hard voor het warme lentetype. Doordat het een koele 'kleur' is en heel donker zuigt hij al snel alle kleur uit je gezicht. Kleding van Didi.

Zwart voor een lentetype?

^ Zwart is een harde kleur bij het lentetype. Foto van Didi.

Kan de kleur zwart voor een lentetype?

^ Zwart zit niet in jouw kleurenpalet. Wil je het toch aan? Draag het dan ver uit je gezicht. Bijvoorbeeld voor een rok, schoenen of broek. Draag daarbij meteen onder je gezicht een topkleur uit je kleurenpalet. De mango-achtige kleur van deze top is perfect voor een warm lentetype! Kleding van Didi.

Hoe draag je de kleur zwart als warm lentetype?

^ Ook dit is een optie. Draag een vestje in een mooie lentekleur over het zwart. Dan heb je toch wat warmte en lichtheid bij je gezicht. Kleding van Didi.

Kan het lentetype zwart aan?

^ Zelfs een klein beetje kleur bij het gezicht doet al wat... Kleding van Didi.

Zwart voor een lentetype, een goed idee?

^ Zo is zwart eigenlijk nog het beste. Er zit een klein beetje zwart in de print en de zwarte laarsjes komen ver bij het gezicht vandaan. Overigens is warm middenbruin veel mooier bij jou dan zwart! Kleding van Didi.

Zwart voor een lentetype?

^ Ben je een lentetype? Neem dan liever geen zwart direct onder je gezicht. Foto: Ruitersport Gierman

Zwarte jas, jurk, trui voor een lentetype?

^ Ben je een lentetype? Neem dan liever bijvoorbeeld een bruine, camelkleurige of groene winterjas dan een zwarte. Foto van Only.

Meer lezen?

* In dit blog vind je alle informatie over het warme lentetype.

* En een zwarte jas voor het zomertype? Ook niet zo'n goed idee... Lees meer.

* In dit blog meer tips voor kleurtypes die geen zwart in hun kleurenpalet hebben, maar toch graag eens zwart willen dragen.

* Sommige lentetypes vinden de winterperiode de lastigste tijd om te shoppen. Wil je ideeën opdoen voor winterkleding in de kleuren van het warme lentetype? Lees meer

* Wil jij nu ook wel eens weten welk kleurtype je bent? Ik werk met 26 verschillende kleurtypes. Kom gerust eens langs voor het kleuradvies. Lees meer.