• darkblurbg
  • darkblurbg

Een neutraal zomertype in de analyse-stoel.

Gepubliceerd op: 07-09-2018

Janna was bij me voor een kleuradvies 'deluxe'. Uit de kleurenanalyse bleek dat ze een neutraal zomertype is. Je zou dit kleurtype ook heel goed een 'zachte zomer' kunnen noemen. Het neutrale zomertype is een zomertype dat beinvloed wordt door het herfsttype. De kleuren van de neutrale zomer zijn vooral vergrijsd. We noemen het neutrale zomertype ook wel een zomertype met een 'flow' naar de herfst.

Mijn model is Janna, ze heeft vrijwillig meegewerkt aan dit blog. Zo kan ik jullie met toestemming van de proefpersoon veel voorbeeldfoto's laten zien en uitleg geven over een kleuradvies.

Janna vertelt me voor de kleurenanalyse dat ze heel veel zwart draagt. Ze laat haar haar al jaren blond kleuren. Het is van nature asblond. Je kunt de natuurlijke kleur een klein beetje zien bij de uitgroei van het haar. Vrouwen met een asblonde haarkleur zijn vaak geneigd hun haar te kleuren, ze vinden hun eigen haarkleur vaak 'saai'. Omdat we met gekleurd haar het risico lopen een op foute uitkomst uit te komen dek ik gekleurd haar tijdens het kleuradvies altijd even af met een dun haarnetje. Na de kleurenalyse kunnen we dan kijken of de huidige haarkleur bij het kleurtype past.

Janna heeft blauwgrijze ogen en een huid die neutraal is qua warmte (dit houdt in niet heel gelig en ook niet heel rozig) en die hier en daar wat roodheid vertoont.

Janna heeft lichte wenkbrauwen en het licht-donker contrast in haar gezicht is vrij laag. Wanneer ze haar eigen haarkleur zou hebben zou dit contrast iets hoger zijn, maar nog steeds vrij laag.

Kleurenanalyse: een neutraal zomertype.

^ Janna zonder make-up. Een kleurenanalyse gebeurt altijd zonder make-up, om zo een zo natuurlijk mogelijk beeld te krijgen van jouw persoonlijke kleuring. Stel je voor dat Janna bijvoorbeeld een oranje blusher en oranje lipstick zou dragen dan zouden we tijdens het kleuradvies hoogstwaarschijnlijk op een totaal verkeerd kleurtype uitkomen.

Voorbeeld van de oogkleur van een neutraal zomertype.

^ Hier zien we de oogkleur van Janna van dichtbij. Haar oogkleur is grijsblauw. De buitenste rand heeft een vrij donkere grijsblauwe tint (dit is Janna's versie van zwart), rond de pupil zitten naast blauwe ook wat witte en zachtgele streepjes. Naast blauw en grijsblauw kan Janna daarom ook goed mintgroen en zachtgeel hebben. Kleuren die je van nature bij je hebt zullen je altijd fantastisch staan.

Omdat het haar geverfd is wordt het haar van Janna tijdens de kleurenanalyse afgedekt met een dun haarnetje. Dit om een zo zuiver mogelijk beeld te kunnen krijgen van haar kleurtype. Na de kleurenanalyse krijg je altijd een advies over haarkleuren die bij jouw type passen. Tenzij je je haar niet kleurt. Onze natuurlijke haarkleur past uiteraard altijd exact bij ons...

Kleuren voor de neutrale zomer (het neutrale zomertype).

^ Uit de analyse blijkt dat gedempt Janna's belangrijkste kleurcomponent is. Daarna komt koel. Hier zien we Janna in kleuren van de 'gedempte zomer'. Gedempte (vergrijsde), wat koelere kleuren staan Janna het mooist. Tijdens de kleurenanalyse is gebleken dat zeer felle, hele warme en hele donkere kleuren Janna het minst mooi staan.

Kleuren voor de neutrale zomer (het neutrale zomertype).

^ De kleurenwaaier in stof van het gedempte zomertype.

Kleuren voor de neutrale zomer (het neutrale zomertype).

^ Janna staat het mooist in gedempte c.q. vergrijsde kleuren (rechts). Dit zijn kleuren die vermengd zijn met wat grijs. Hele heldere of felle kleuren (zoals aan de linker kant) overstemmen Janna's delicate, verfijnde kleuring.

Janna is dol op zwart.

^ Janna is zoals veel van de dames die ik in de stoel krijg dol op zwart. Ze draagt bijna altijd zwarte kleding en combineert die graag met gekleurde schoenen.

Ze is verder dol op sjaals, grote ringen en draagt vaak grote zilveren oorringen. Halskettingen draagt Janna nooit. Ze vindt ze niet prettig dragen. Dit zie je vaker bij dames met een vollere boezem. Een grote halsketting voelt dan soms wat te veel.

Tijdens de kleurenanalyse blijkt dat zwart niet Janna's kleur is. Zwart is een te harde kleur voor Janna. Dit komt door haar zachte kleuring. Vooral vlak onder het gezicht moet Janna oppassen met de kleur zwart. Die kleur tekent namelijk erg in haar gezicht. Een zwarte broek, rok of laarzen is minder erg.

Dat zwart niet goed bij haar past is in eerste instantie best schrikken voor iemand met een kast vol zwart. Als ik Janna opmaak in kleuren die passen bij haar kleurtype en haar accessoires laat zien in de juiste kleuren is ze helemaal overtuigd. Uiteraard zal ze best wat tijd nodig hebben om aan de nieuwe kleuren te wennen.

Gelukkig draag Janna altijd tops met een lage halsuitsnijding, zo komt het zwart in elk geval wat verder uit haar gezicht. Ik laat haar voorbeelden zien van hoe ze het zwart kan verzachten. Ze kan op deze manier voorlopig blijven werken met het zwart in haar kast en langzaam toe gaan werken naar andere neutrale kleuren. Die kan ze geleidelijk aan gaan vullen met topjes en accessoires in haar (gedemptere) accentkleuren. En nieuwe basisstukken kan ze beter kopen in kleuren die haar veel beter staan zoals bijvoorbeeld donkerblauw, grijs, grijsblauw, taupetinten, etc.

Wanneer zwart je niet zo mooi staat is het dragen van enige make-up extra belangrijk.

Op den duur zul je zien dat de kleur zwart steeds verder verdwijnt uit Janna's garderobe, omdat ze zelf ook gaat zien dat de alternatieven veel mooier staan bij haar delicate kleuring.

Het blauw staat zo veel beter dan alleen zwart.

^ Hier heb ik een blauwe sjaal zo gedrappeerd dat het op een top lijkt. Zo frist Janna's gelaat helemaal op! Het zwart is zo al een stuk minder zwaar. Janna kan in de toekomst echter bijvoorbeeld beter kleuren als donkerblauw, grijsblauw, grijsgroen, donker taupe, bordeaux, donkergroen of donkergrijs kopen i.p.v. zwart. Ook middentinten als middengrijs en middenblauw staan Janna goed.

Kleuren voor de neutrale zomer (het neutrale zomertype).

^ Hier heb ik de zwarte top en broek gecombineerd met een licht spijkerjasje en een sjaal in prachtige kleuren (twee gedempte paarstinten) uit het kleurenpalet van de neutrale zomer. Doordat Janna nu goede kleuren vlak bij haar gezicht draagt ziet ze er een stuk vrolijker en stralender uit. Door de sjaal gewoon los naar beneden te laten hangen creëer je een mooie, verticale lijn.

Kleuren voor het gedempte zomertype.

^ Ook deze groentint staat het neutrale zomertype prachtig. De groene sjaal verzacht het zwart.

Voorbeeld van een neutraal zomertype.

^ Janna opgemaakt met make-up in kleuren die bij haar kleurtype passen.

Make-up voor een neutraal zomertype.

^ De make-upkleuren die ik bij Janna heb gebruikt.

Aan de hand van de kleurenwaaier is het gemakkelijk om make-up uit te zoeken in bijpassende kleuren.

Normaal krijg je bij de kleurenanalyse 'deluxe' een 5- minuten make-up, maar bij Janna heb ik i.v.m. de fotoreportage een volledige dagmake-up aangebracht. De foundation en de losse poeder om hem te fixeren zijn van Annemarie Borlind, dit merk past goed bij Janna's gevoelige huid.

Janna zonder en met make-up.

^ De 'voor en na' foto. De roodheid is verdwenen door de foundation. Met een taupekleurige oogschaduw vallen haar overhangende oogleden minder. op De roze lipstick ('Pretty Liar' van Etos) met een laagje lipgloss erover staat haar erg mooi.

Kleuren voor de neutrale zomer (het neutrale zomertype).

^ Voorbeelden van mogelijke make-upkleuren voor het neutrale zomertype.

Janna is een 'neutrale zomer'. In het Engels noemen we dit type een 'soft summer'. Het neutrale zomertype staat het mooist in kleuren die:

1. gedempt (vergrijsd) zijn,

2. redelijk koel zijn, maar iets minder koel als die van de pure zomer en

3. het licht-donker contrast is meestal medium hoog tot wat lager.

Janna was vroeger dol op de kleur rood maar durft nu geen rood meer te dragen i.v.m. het rood in haar gezicht. Tijdens de kleurenanalyse blijkt dat felrood het rood in Janna's gezicht inderdaad versterkt. Ze staat daarentegen prachtig in koele, gedemptere rozetinten. Gedempte rozetinten zijn haar versie van rood.

Ook koele gedempte groentinten, koele gedempte paarstinten, zachtgeel en gedempte blauwtinten staan haar prachtig.

Mijn haarkleur tip aan Janna: Probeer eens wat low-lights in je blonde haar te laten verwerken. Neem neutraal tot wat koelere tinten. Zo krijg je wat meer diepte in je haar en het staat zachter, wat heel moois staat bij het neutrale zomertype. De low-lights moeten niet te donker zijn. De kleuren op de foto's hieronder zijn een goede voorbeelden:

^ Mooie haarkleur voor een neutraal zomertype. Hier zijn de punten opgelicht met balayage.

Mooie haarkleur voor een neutraal zomertype.

^ Deze mooie, zachte haarkleur met hele subtiele lichte plukjes is heel geschikt voor een neutraal zomertype.

Mooie haarkleur voor een neutraal zomertype.

^ Ook dit is een prachtige haarkleur voor een neutraal zomertype.

Mooie haarkleur voor een neutraal zomertype.

^ Een neutraal zomertype staat geweldig in zachte kleuren zoals hierboven.

Haarkleuren voor het neutrale zomertype (soft summer).

^ Deze wat donkerder kleur is erg geschikt voor neutrale zomertypes met wat donkerder haar. 

Mooie neutrale kleuren voor het neutrale zomertype zijn o.a.: grijsblauw (in dit geval Janna's versie van zwart), marineblauw, grijstinten, taupetinten.

Dan laat ik je nu voorbeelden van mooie accentkleuren voor de neutrale zomer. Jouw accentkleuren zijn vergrijsd, ze mogen dus niet al te fel zijn.

Koele, gedempte groentinten.

Voorbeeld van het neutrale zomertype. 

^ Hier heb ik een petrol groene sjaal om de schouders gewikkeld en deze gecombineerd met een leuke brede armband met allerlei groentintjes. Het neutrale zomertype staat het mooist in gedempt zilver, maar kan een klein beetje (het liefst gedempt) goud ook prima hebben. Dit komt doordat er een flow is naar het herfsttype. Ook bronskleur, oudgoud en zacht roségoud past bij het neutrale zomertype. Doordat je een gedempt kleurtype bent staan matte en geborstelde metalen je erg mooi.

Kleuren voor de neutrale zomer (het neutrale zomertype).

^ Grote oorringen met kraaltjes in groen, blauw en rozerood.

Voorbeeld van een neutraal zomertype.

^ Deze blauwgroene sjaal glanst een klein beetje. Hij staat heel chic en is wat klassieker qua stijl. 

Kleuren voor het neutrale zomertype.

^ Koele groentinten staan Janna prachtig. Janna heeft een goede gezichtsvorm voor dit soort grote, druppelvormige oorbellen. 

Voorbeelden van accentkleuren voor het neutrale zomertype (soft summer).

^ Deze mintgroene tint staat heel mooi bij Janna's ogen. Doordat Janna ook wat zachtgele streepjes in haar ogen heeft lijken haar ogen nu wat groener. Ik heb de driehoekige sjaal wat losser vastgeknoopt. Anders wordt het te propperig voor haar.

Groen is een prachtige kleur voor het neutrale zomertype.

^ Ooringen in het groen en goud.

Koele, gedempte roze- en paarstinten.

Kleuren voor het neutrale zomertype.

^ Deze grote roze/violette sjaal staat Janna prachtig.

Kleuren voor het neutrale zomertype.

^ Deze platte houten ketting past erg goed bij Janna. Zowel qua vorm als kleur. Janna houdt niet van kettingen, maar een plat en luchtig exemplaar staat haar erg leuk.

Kleuren voor de neutrale zomer (het neutrale zomertype).

^ Deze grote ring in zilver met zachtroze heeft Janna bij me gekocht. Ze is dol op grote ringen.

Kleuren voor de neutrale zomer (het neutrale zomertype).

^ Heerlijke zachte sjaal met allerlei rozetinten.

Kleuren voor het neutrale zomertype.

^ Sjaal in twee gedempte paarstinten.

Kleuren voor het neutrale zomertype.

^ Deze lila sjaal in batik-stijl staat Janna erg vrolijk en zomers.

Gedempte blauwtinten.

Kleuren voor het neutrale zomertype.

^ Ook deze platte halsketting in zilver met blauw staat Janna heel goed. Ik heb hem gecombineerd met een vest in een prachtige gedempte blauwtint, een perfecte kleur voor het neutrale zomertype. Ook deze halsketting past door zijn vorm weer mooi bij Janna.

Kleuren voor het neutrale zomertype.

^ Deze lange ketting in koper met blauw past ook erg leuk bij Janna. Wanneer je een volle boezem heb is dit soort Y-vormige kettingen ook heel fijn in het dragen.

Kleuren voor het neutrale zomertype.

^ Armband in het lichtblauw met antracietgrijs.

Kleuren voor de neutrale zomer (het neutrale zomertype).

^ Mooie blauwtint die Janna's oogkleur blauwer maakt.

Kleuren voor de neutrale zomer (het neutrale zomertype).

^ Sarah Jessica Parker en Jennifer Ashton zijn ook neutrale zomertypes.

Meer lezen?

* In dit blog lees je alles over de kenmerken en kleuren van de neutrale zomer.

* Ik heb ook een Pinterest bord over het neutrale zomertype gemaakt. Kijk hier. Wist je dat je me ook kunt volgen op Pinterest?

* Janna heeft een vrij laag contrast in haar gezicht. Wil je meer lezen over hoe je het licht- donker contrast in jouw uiterlijk kunt bepalen? Lees meer.

* Zoek je een kleurenwaaier en/of e-book (boordevol informatie) voor het neutrale zomertype? Kijk dan hier.

* Zoek je accessoires voor het neutrale c.q. gedempte kleurtype? Kijk dan hier.

* Sta jij eigenlijk ook niet zo mooi in zwart, maar wil je het toch af en toe dragen of heb je ook nog een kast vol zwarte kleding zoals Janna? Dan kun je hier lezen wat je kunt doen.

* Lees in dit blog waarom een kleuradvies je leven een stuk leuker en gemakkelijker kan maken.

* Weet jij niet welke kleuren jou het mooiste staan? Doe een kleurenanalyse (M/V) en vind samen met mij uit wat je beste kleuren zijn. Ik werk met 16 verschillende kleurtypes. Lees meer.