• darkblurbg
  • darkblurbg

Een neutraal zomertype in de analyse-stoel.

Gepubliceerd op: 07-09-2018

Janna was bij me voor een kleuradvies. Uit de kleurenanalyse bleek dat ze een neutraal zomertype is. Je zou dit kleurtype ook heel goed een 'zachte zomer' kunnen noemen. Het neutrale zomertype is een zomertype dat enigszins beïnvloed wordt door het herfsttype. De kleuren van de neutrale zomer zijn vooral vergrijsd. We noemen het neutrale zomertype ook wel een zomertype met een 'flow' naar de herfst.

Mijn model is Janna, ze heeft vrijwillig meegewerkt aan dit blog. Zo kan ik jullie met toestemming van de proefpersoon veel voorbeeldfoto's laten zien en uitleg geven over een kleuradvies.

Janna vertelt me voor de kleurenanalyse dat ze heel veel zwart draagt. Ze laat haar haar al jaren blond kleuren. Het is van nature asblond. Je kunt de natuurlijke kleur een klein beetje zien bij de uitgroei van het haar.

Vrouwen met een asblonde haarkleur zijn vaak geneigd hun haar te kleuren, ze vinden hun eigen haarkleur vaak 'saai'. Omdat we met gekleurd haar het risico lopen een op foute uitkomst uit te komen dek ik gekleurd haar tijdens het kleuradvies altijd even af met een dun haarnetje. Na de kleurenalyse kunnen we dan kijken of de huidige haarkleur bij het kleurtype past.

Janna heeft blauwgrijze ogen en een huid die neutraal is qua warmte (dit houdt in niet heel gelig en ook niet heel rozig) en die hier en daar wat roodheid vertoont.

Janna heeft lichte wenkbrauwen en het licht-donker contrast in haar gezicht is vrij laag. Wanneer ze haar eigen haarkleur zou hebben zou dit contrast iets hoger zijn, maar nog steeds vrij laag.

Een neutraal zomertype, kleurenalyse.

^ Janna zonder make-up. Een kleurenanalyse gebeurt altijd zonder make-up, om zo een zo natuurlijk mogelijk beeld te krijgen van jouw persoonlijke kleuring. Stel je voor dat Janna bijvoorbeeld een oranje blusher en oranje lipstick zou dragen dan zouden we tijdens het kleuradvies hoogstwaarschijnlijk op een totaal verkeerd kleurtype uitkomen.

oogkleur van een neutraal zomertype.

^ Hier zien we de oogkleur van Janna van dichtbij. Haar oogkleur is grijsblauw. De buitenste rand heeft een vrij donkere grijsblauwe tint (dit is Janna's versie van zwart), rond de pupil zitten naast blauwe ook wat witte en zachtgele streepjes. Naast blauw en grijsblauw kan Janna daarom ook goed mintgroen en zachtgeel hebben. Kleuren die je van nature bij je hebt zullen je altijd fantastisch staan.

Omdat het haar geverfd is wordt het haar van Janna tijdens de kleurenanalyse afgedekt met een dun haarnetje. Dit om een zo zuiver mogelijk beeld te kunnen krijgen van haar kleurtype. Na de kleurenanalyse krijg je altijd een advies over haarkleuren die bij jouw type passen. Tenzij je je haar niet kleurt. Onze natuurlijke haarkleur past uiteraard altijd exact bij ons...

Een neutraal zomertype/ kleuradvies.

^ Uit de analyse blijkt dat gedempt Janna's belangrijkste kleurcomponent is. Daarna komt koel. Hier zien we Janna in kleuren van de 'gedempte zomer'. Gedempte (vergrijsde), wat koelere kleuren staan Janna het mooist. Tijdens de kleurenanalyse is gebleken dat zeer felle, hele warme en hele donkere kleuren Janna het minst mooi staan.

Kleuren voor de neutrale zomer (het neutrale zomertype).

^ De kleurenwaaier in stof van het gedempte zomertype.

Kleuren voor de neutrale zomer (het neutrale zomertype).

^ Janna staat het mooist in gedempte c.q. vergrijsde kleuren (rechts). Dit zijn kleuren die vermengd zijn met wat grijs. Hele heldere of felle kleuren (zoals aan de linker kant) overstemmen Janna's delicate, verfijnde kleuring.

Een neutraal zomertype, kleurenalyse.

^ Janna is zoals veel van de dames die ik in de stoel krijg dol op zwart. Ze draagt bijna altijd zwarte kleding en combineert die graag met gekleurde schoenen.

Ze is verder dol op sjaals, grote ringen en draagt vaak grote zilveren oorringen. Halskettingen draagt Janna nooit. Ze vindt ze niet prettig dragen. Dit zie je vaker bij dames met een vollere boezem. Een grote halsketting voelt dan soms wat te veel.

Tijdens de kleurenanalyse blijkt dat zwart niet Janna's kleur is. Zwart is een te harde kleur voor Janna. Dit komt door haar zachte kleuring. Vooral vlak onder het gezicht moet Janna oppassen met de kleur zwart. Die kleur tekent namelijk erg in haar gezicht. Een zwarte broek, rok of laarzen is minder erg.

Dat zwart niet goed bij haar past is in eerste instantie best schrikken voor iemand met een kast vol zwart. Als ik Janna opmaak in kleuren die passen bij haar kleurtype en haar accessoires laat zien in de juiste kleuren is ze helemaal overtuigd. Uiteraard zal ze best wat tijd nodig hebben om aan de nieuwe kleuren te wennen.

Kleurenanalyse: Kleuren voor het neutrale zomertype.

Gelukkig draag Janna altijd tops met een lage halsuitsnijding, zo komt het zwart in elk geval wat verder uit haar gezicht. Ik laat haar voorbeelden zien van hoe ze het zwart kan verzachten. Ze kan op deze manier voorlopig blijven werken met het zwart in haar kast en langzaam toe gaan werken naar andere neutrale kleuren. Die kan ze geleidelijk aan gaan vullen met topjes en accessoires in haar (gedemptere) accentkleuren. En nieuwe basisstukken kan ze beter kopen in kleuren die haar veel beter staan zoals bijvoorbeeld donkerblauw, grijs, grijsblauw, taupetinten, etc.

Wanneer zwart je niet zo mooi staat is het dragen van enige make-up extra belangrijk.

Op den duur zul je zien dat de kleur zwart steeds verder verdwijnt uit Janna's garderobe, omdat ze zelf ook gaat zien dat de alternatieven veel mooier staan bij haar delicate kleuring.

Een neutraal zomertype, kleurenalyse.

^ Hier heb ik een blauwe sjaal zo gedrappeerd dat het op een top lijkt. Zo frist Janna's gelaat helemaal op! Het zwart is zo al een stuk minder zwaar. Janna kan in de toekomst echter bijvoorbeeld beter kleuren als donkerblauw, grijsblauw, grijsgroen, donker taupe, bordeaux, donkergroen of donkergrijs kopen i.p.v. zwart. Ook middentinten als middengrijs en middenblauw staan Janna goed.

Een neutraal zomertype, kleurenalyse.

^ Hier heb ik de zwarte top en broek gecombineerd met een licht spijkerjasje en een sjaal in prachtige kleuren (twee gedempte paarstinten) uit het kleurenpalet van de neutrale zomer. Doordat Janna nu goede kleuren vlak bij haar gezicht draagt ziet ze er een stuk vrolijker en stralender uit. Door de sjaal gewoon los naar beneden te laten hangen creëer je een mooie, verticale lijn.

Kleurenanalyse: Kleuren voor het neutrale zomertype.

^ De gedempte tinten van deze sjaal passen perfect bij een neutraal zomertype.

Een neutraal zomertype, kleurenalyse.

^ Ook deze groentint staat het neutrale zomertype prachtig. De groene sjaal verzacht het zwart. Hier heb ik een petrol groene sjaal om de schouders gewikkeld en deze gecombineerd met een leuke brede armband met allerlei groentintjes. Het neutrale zomertype staat het mooist in gedempt zilver, maar kan een klein beetje (het liefst gedempt) goud ook prima hebben. Dit komt doordat er een flow is naar het herfsttype. Ook bronskleur, oudgoud en zacht roségoud past bij het neutrale zomertype. Doordat je een gedempt kleurtype bent staan matte en geborstelde metalen je erg mooi.

Kleurenanalyse: Kleuren voor het neutrale zomertype.

^ Deze oorbellen bevatten precies de juiste kleuren voort een neutraal zomertype. Grote oorbellen kunnen lekker wat kleur geven aan je gezicht.

Een neutraal zomertype, kleurenalyse.

^ Janna opgemaakt met make-up in kleuren die bij haar kleurtype passen. Deze platte houten ketting past erg goed bij Janna. Zowel qua vorm als kleur. Janna houdt niet van kettingen, maar een plat en luchtig exemplaar staat haar erg leuk.

Make-upkleuren voor een neutraal zomertype.

^ De make-up die ik bij Janna gebruikt heb.

Kleurenanalyse: Kleuren voor het neutrale zomertype.

^ De rozetinten uit je kleurenwaaier kun je gebruiken om lipstick-kleuren te kiezen.

Kleurenanalyse: Kleuren voor het neutrale zomertype.

^ Voorbeelden van mogelijke make-upkleuren voor het neutrale zomertype.

Janna is een 'neutrale zomer'. In het Engels noemen we dit type een 'soft summer'. Het neutrale zomertype staat het mooist in kleuren die:

1. gedempt (vergrijsd) zijn,

2. redelijk koel zijn, maar iets minder koel als die van de pure zomer en

3. het licht-donker contrast is meestal medium hoog tot wat lager.

Kleurenanalyse: Kleuren voor het neutrale zomertype.

Janna was vroeger dol op de kleur rood maar durft nu geen rood meer te dragen i.v.m. het rood in haar gezicht. Tijdens de kleurenanalyse blijkt dat felrood het rood in Janna's gezicht inderdaad versterkt. Ze staat daarentegen prachtig in koele, gedemptere rozetinten. Gedempte rozetinten zijn haar versie van rood.

Ook koele gedempte groentinten, koele gedempte paarstinten, zachtgeel en gedempte blauwtinten staan haar prachtig.

Mijn haarkleur tip aan Janna: Probeer eens wat low-lights in je blonde haar te laten verwerken. Neem neutraal tot wat koelere tinten. Zo krijg je wat meer diepte in je haar en het staat zachter, wat heel moois staat bij het neutrale zomertype. De low-lights moeten niet te donker zijn. De kleuren op de foto's hieronder zijn een goede voorbeelden:

Mooie neutrale kleuren voor het neutrale zomertype zijn o.a.: grijsblauw (in dit geval Janna's versie van zwart), marineblauw, grijstinten, taupetinten.

Neutraal zomertype inde analyse-stoel.

^ Deze lila sjaal in batik-stijl staat Janna erg vrolijk en zomers. Ze kan hem beter losjes naar beneden dragen dan strak in de hals. Een sjaal strak in de hals staat al snel 'propperig' Janna.

Neutraal zomertype in de analyse-stoel.

^ Janna is dol op ringen, ze heeft deze zachtroze ring dan ook bij me gekocht.

Kleurenanalyse: Kleuren voor het neutrale zomertype.

^ Deze sjaal bevat mooie rozetinten.

Kleurenanalyse: Kleuren voor het neutrale zomertype.

^ Mintgroen past ook heel mooi bij het neutrale zomertype.

Kleurenanalyse: Kleuren voor het neutrale zomertype.

^ Een langere ketting staat Janna het mooist.

Kleurenanalyse: Kleuren voor het neutrale zomertype.

^ Dit is een hele mooie rozetint voor een neutrale zomer.

Kleurenanalyse: Kleuren voor het neutrale zomertype.

^ Deze petroltint staat Janna prachtig. De sjaal is voor Janna echter iets te iel qua formaat. Een sjaal in en wat flinker formaat staat haar beter. Wel kan ze haal sjaals beter losjes naar beleenden laten hangen en niet kort in de hals knopen.

Armband voor het neutrale zomertype.

^ Deze armband heb ik gemaakt voor het neutrale zomertype. De armband bevat heel veel kleurtjes van het kleurenpalet. 

Meer lezen?

* In dit blog lees je alles over de kenmerken en kleuren van de neutrale zomer.

* Ik heb ook een Pinterest bord over het neutrale zomertype gemaakt. Kijk hier. Wist je dat je me ook kunt volgen op Pinterest?

* Janna heeft een vrij laag contrast in haar gezicht. Wil je meer lezen over hoe je het licht- donker contrast in jouw uiterlijk kunt bepalen? Lees meer.

* Zoek je een kleurenwaaier en/of e-book (boordevol informatie) voor het neutrale zomertype? Kijk dan hier.

* Zoek je accessoires voor het neutrale c.q. gedempte kleurtype? Kijk dan hier.

* Sta jij eigenlijk ook niet zo mooi in zwart, maar wil je het toch af en toe dragen of heb je ook nog een kast vol zwarte kleding zoals Janna? Dan kun je hier lezen wat je kunt doen.

* Lees in dit blog waarom een kleuradvies je leven een stuk leuker en gemakkelijker kan maken.

* Weet jij niet welke kleuren jou het mooiste staan? Doe een kleurenanalyse (M/V) en vind samen met mij uit wat je beste kleuren zijn. Ik werk met 18 verschillende kleurtypes. Lees meer.