• darkblurbg
  • darkblurbg

Kleuren combineren voor de diepe kleurtypes.

Gepubliceerd op: 20-02-2018

De diepe kleurtypes (dit zijn het herfst/wintertype, het diepe herfsttype en het diepe wintertype) staan heel mooi in donkere kleuren. In ons vak worden donkere kleuren 'diep' genoemd. Uiteraard kun je als diep kleurtype ook accentkleuren en lichte kleuren dragen. In dit blog laat ik je zien hoe je als 'diep' kleurtype het beste te werk kunt gaan bij het combineren van je kleuren.

De 'diepe' of 'donkere' kleurtypes hebben meestal donker haar, donkere wenkbrauwen en een donkere oogkleur. Hun huidskleur varieert van licht naar donker. Heb je een lichte huid, dan heb je een hoog donker/lichtcontrast in je uiterlijk. Hoe donkerder je huid, hoe lager je donker/lichtcontrast is. Het is heel mooi om je mate van contrast in je outfit te herhalen. Dit geeft een heel mooi harmonisch plaatje.

Alle kleurenwaaiers bestaan uit de volgende kleuren:

- Neutrale kleuren: Dit zijn rustige onopvallende kleuren, ze vormen de basis voor je garderobe. Denk aan zwart, donkerbruin, diep antraciet, donker flessen- of bosgroen, diepblauw, diep bordeaux, donker taupe, donker olijfgroen, etc. Ze kunnen uiteraard ook medium donker zijn.

- Pastels: De zeer lichte kleuren, pastels bevatten heel veel wit en maar een heel klein beetje kleur. Jou pastels zijn niet heel helder.

- Lichte kleuren: Dit zijn lichte kleuren die echter donkerder zijn dan de pastels. Ze bevatten ook vrij veel wit.

- Jouw sprekende of accentkleuren: jouw meest opvallende kleuren, bij de diepe types zijn ze vermengd met wat zwart zodat ze verdonkert zijn. Ze zijn dus rijk en donker en niet erg fel.

Je weet aan de hand van je kleurenwaaier welke kleuren je het mooiste staan, maar hoe kun je ze het beste combineren?

Optie 1: Draag alleen donkere kleuren.

Alleen donkere kleuren met elkaar combineren? Dat staat altijd goed bij een diep kleurtype!!

^ Een diep kleurtype kan prima alleen donkere kleuren dragen. En het hoeft niet altijd zwart te zijn. Andere donker kleuren staan minstens zo mooi, misschien zelf wel mooier!

Kleuren / diepe wintertype/ herfst-wintertype / diepe herfsttype.

^ Outfits met alleen donkere kleuren staan jou prachtig. Kleding van Peter Hahn.

Optie 2: Combineer je donkere kleuren met een accentkleur uit je kleurenpalet.

De accentkleuren (dit zijn jouw sprekende kleuren) van de diepe kleurtypes zijn verdonkert, dit komt doordat er zwart doorheen zit. De groentint van het jurkje op het voorbeeld hieronder is niet te fel. Kleding van littlesoho.nl

Kleuren combineren als je een diep kleurtypes bent.

Optie 3: Draag onder je gezicht donkere kleuren en aan je onderlichaam lichte kleuren.

Deze optie is vooral in de zomerperiode heel fijn. Je draagt dan toch iets lichts, maar je wordt er niet bleek of flets van. Dit komt doordat de lichte kleur verder van je gezicht af zit.

^ Lichte kleuren aan je onderlichaam maken je niet bleek. Het is voor alle kleurtypes belangrijk om boven de taille de goede kleuren te dragen. In jouw geval dus donkere kleuren of een combinatie van licht met iets donkers.

Optie 4: Draag laagjes.

Draag over een lichte top of blouse een donker jasje of vestje. Of draag over een donkere top of blouse een licht jasje, vestje etc.

^ Links: Licht over donker. Er zijn in deze outfit genoeg donkere elementen te vinden die corresponderen met het donkere haar. Zo houd je dus harmonie.

Rechts: Over de lichtere jurk wordt een donker jasje gedragen, verder geven de zwarte tas en schoen nog meer balans in het uiterlijk. Deze optie heeft de voorkeur omdat de donkere kleur hier dichter bij je gezicht zit.

Kledingcombinaties voor de diepe/donkere kleurtypes.

^ Ook leuk! Aan het bovenlichaam een zwart leren jasje met er onder een lichte top met een donkere opdruk, een medium donkere groenige broek en zwarte pumps. Deze outfit bevat nog voldoende donkere elementen voor een diep/donker kleurtype.

Zorg altijd voor donkere elementen in je kleurencombinaties:

^ Het is voor de diepe kleurtypes belangrijk om altijd donkere elementen in hun outfit aan te brengen. Met alleen lichte kleuren is er geen harmonie in je uiterlijk.

Links: het rokje heeft een lichte print, de ketting is licht en de rest is donker.

Tweede foto: Het jasje is medium grijs en is afgezet met witte biesjes. De broek en schoenen zijn donker.

Derde foto: Dit is de lichtste combinatie van de vijf. Toch werkt hij goed voor een diep kleurtype omdat onder er meteen het gezicht een donker vlak zit.

Vierde foto: De grijze jas is medium donker. Doordat hij afgezet is met een zwarte bies en gecombineerd is met zwart is dit ook weer een prima outfit voor een diep kleurtype.

Rechts: De print van dit jurkje is vrij licht, het is goed dat het jurkje gecombineerd is met een zwarte riem en zwarte sandaaltjes.

N.B. Het zwart mag uiteraard ook een andere donkere kleur zijn, bijvoorbeeld donkerbruin, antraciet, nachtblauw, donkergroen, bordeauxrood etc.

Liever niet doen: Outfits met alleen lichte kleuren dragen.

^ Alleen lichte kleuren maken je verschijning als diep kleurtype al snel een beetje flets. Dit komt doordat jouw prachtige donkere haarkleur en donkere oogkleur niet herhaald worden. Voeg in elk geval wat donkere elementen, zoals bijv. een donkere riem, een donker hesje, sjaal met iets donkers er in, donkere ketting, donkere oorbellen, donkere tas en/of donkere schoenen toe. Zo creëer je meer harmonie in je uiterlijk!

Alleen wit kan wat flets staan voor een diep kleurtype.

^ Een combinatie met alleen wit kan al snel wat flets staan voor een diep kleurtype...

Combineer je pastels met donkere kleuren.

^ Combineer pastels met donkere kleuren en draag liever niet alleen maar pastels. Dit maakt je ook weer flets, helemaal wanneer je alleen lichte kleuren onder je gezicht draagt.

Je kunt er ook voor kiezen om de kleur te halen uit een mooie ketting in donkere accentkleuren of een paar gekleurde oorbellen

^ Combineer je kleding met leuke sieraden en accessoires in kleuren uit je kleurenpalet. De accessoires op deze collage zijn zeer geschikt voor de diepe kleurtypes.

Kleuren combineren als je een diep kleurtype bent.

^ De donkere dierprint gecombineerd met een zwart leren jasje en zwarte laarsjes zal jou geweldig staan. Kleding Little Soho.

Kleuren combineren als je een diep kleurtype bent.

^ Deze ton-sur-ton combinatie in diepe roodtinten zal een diep kleurtype prachtig staan. Kleding: Little Soho.

Kleurenwaaiers voor diepe/donkere kleurtypes.

^ Dit zijn de kleurenwaaiers van de drie diepe/donkere kleurtypes. Ze bevatten overwegend donkere kleur, maar er zitten uiteraard ook lichtere kleuren in. Deze lichte kleuren kun je echter beter niet alleen onder je gezicht dragen. Op de foto zie je links: het diepe wintertype, midden het herfst/wintertype en rechts het diepe herfsttype. Deze waaiers kun je ook bij mij bestellen. Let op: je kunt kiezen uit vier verschillende varianten per kleurtype. Lees meer.

Meer lezen?

* Ik verkoop ook leuke accessoires voor de diepe/donkere kleurtypes. Nieuwsgierig, kijk hier.

* In dit blog een omschrijving van alle kenmerken van het herfst/wintertype.

* Dit blog gaat over het diepe herfsttype.

Dit blog gaat over de kleuren en kenmerken van het diepe wintertype.

* Wil je meer kledingvoorbeelden voor diepe kleurtypes zien? Kijk dan hier.

* Jij kunt als diep/donker kleurtype ook wit en andere lichte kleuren aan. Lees hier hoe je dat doet.

* De diepe kleurtypes vinden over het algemeen de winter de gemakkelijkste periode om zich te kleden en om te shoppen. Lees hier hoe je jouw diepe kleurenpalet in de zomer gebruikt.

* Ben jij nieuwsgierig geworden en wil jij weten welke kleuren jou nou precies het beste staan? Doe dan eens een kleurenanalyse. Ik werk met 16 verschillende kleurtypes. Lees meer.