• darkblurbg
  • darkblurbg

Kleuren combineren voor de diepe kleurtypes.

Gepubliceerd op: 20-02-2018

De diepe kleurtypes (dit zijn het herfst/wintertype, het diepe herfsttype en het diepe wintertype) staan heel mooi in donkere kleuren. Zij hebben het kleurkenmerk 'diep/donker' op de eerste plaats staan. In ons vak worden donkere kleuren 'diep' genoemd. Uiteraard kun je als diep kleurtype ook basiskleuren en lichte kleuren dragen. In dit blog laat ik je zien hoe je als 'diep' kleurtype het beste te werk kunt gaan bij het combineren van je kleuren.

De 'diepe' of 'donkere' kleurtypes hebben meestal donker haar, donkere wenkbrauwen en een donkere oogkleur. Diepe kleurtypes met grijs haar komen ook voor, ze hebben dan wel donkere ogen, donkere wenkbrauwen en meestal veel lipkleur (hiermee bedoel ik een vrij donkere kleur).

Hun huidskleur varieert van licht naar donker. Heb je een lichte huid, dan heb je een hoog donker/lichtcontrast in je uiterlijk. Hoe donkerder je huid, hoe lager je donker/lichtcontrast is. Het is heel mooi om je mate van contrast in je outfit te herhalen. Dit geeft een heel mooi harmonisch plaatje.

Alle kleurenwaaiers bestaan uit de volgende kleuren:

- Neutrale kleuren: Dit zijn rustige onopvallende kleuren, ze vormen de basis voor je garderobe. Denk aan zwart, donkerbruin, diep antraciet, donker flessen- of bosgroen, diepblauw, diep bordeaux, donker taupe, donker olijfgroen, etc. Ze kunnen uiteraard ook medium donker zijn.

- Pastels: De zeer lichte kleuren, pastels bevatten heel veel wit en maar een heel klein beetje kleur. Jouw pastels zijn niet heel helder. Pastel kun je het beste met mate toepassen en onder een donkere kleur dragen.

- Lichte kleuren: Dit zijn lichte kleuren die echter donkerder zijn dan de pastels. Ze bevatten ook vrij veel wit. Draag ze ook weer liever niet alleen onder je gezicht. Combineer ze met een donkere kleur of maak een 'trapje' met een lichte, een medium donkere en een donkere kleur.

- Jouw basiskleuren (de sprekende - of accentkleuren): dit zijn jouw meest opvallende kleuren. Bij de diepe types zijn ze vermengd met wat zwart, zodat ze verdonkert zijn. Ze zijn dus rijk en donker en niet erg fel, maar ook weer niet heel gedempt.

Je weet aan de hand van je kleurenwaaier welke kleuren je het mooiste staan, maar hoe kun je ze het beste combineren?

Optie 1: Draag alleen donkere kleuren.

Alleen donkere kleuren met elkaar combineren? Dat staat altijd goed bij een diep kleurtype!!

^ Een diep kleurtype kan prima alleen donkere kleuren dragen. En het hoeft beslist niet altijd zwart te zijn. Andere donker kleuren staan minstens zo mooi, misschien zelf wel mooier! Helemaal wanneer je wat lijntjes in je gezicht krijgt. Dan kan zwart erg tekenen in je gezicht.

Kleuren / diepe wintertype/ herfst-wintertype / diepe herfsttype.

^ Outfits met alleen donkere kleuren, zoals op dit voorbeeld, staan jou prachtig! Kleding van Peter Hahn.

Kleding voor het diepe wintertype en het diepe herfsttype.

^ Dit soort donkere prints staan jou heel goed. Foto van Little Soho.

Kleding voor het diepe wintertype en het diepe herfsttype.

^ Je kunt voor een feestelijke outfit heel goed een donker pak of een donkere jurk nemen. Denk aan bijv. donkergroen, diepblauw, donkerrood, antraciet, dieppaars, etc. Foto van Little Soho.

Optie 2: Combineer je donkere kleuren met een basiskleur uit je kleurenpalet.

De basiskleuren (dit zijn jouw sprekende kleuren) van de diepe kleurtypes zijn verdonkert, dit komt doordat er zwart doorheen zit. De groentint van het jurkje op het voorbeeld hieronder is niet al te fel, maar toch wel redelijk opvallend. Dit soort combinaties staan de diepe kleurtypes heel mooi! Kleding van littlesoho.nl

Kleuren combineren als je een diep kleurtypes bent.

Optie 3: Draag onder je gezicht donkere (of donkerder) kleuren en aan je onderlichaam lichte kleuren.

Deze optie is vooral in de zomerperiode heel fijn. In de zomer dragen we intuïtief lichtere kleuren.

Je draagt zo toch iets lichts, maar je gezicht wordt er niet bleek of flets van. Dit komt doordat de lichte kleur verder van je gezicht af zit. Dan is het geen probleem.

^ Lichte kleuren aan je onderlichaam maken je niet bleek of flets. Het is voor alle kleurtypes belangrijk om boven de taille de goede kleuren te dragen. In jouw geval dus donkere kleuren of een combinatie van licht met iets donkers.

Licht met medium én donker kan ook heel goed. Dit zien we ook vaak in dessins en prints.

Optie 4: Draag laagjes over elkaar.

Draag over een lichte top of blouse een donker jasje of vestje. Of draag over een donkere top of blouse een licht jasje, vestje etc.

^ Links: Licht over donker. Er zijn in deze outfit genoeg donkere elementen te vinden die corresponderen met het donkere haar. Zo houd je dus harmonie.

Rechts: Over de lichtere jurk wordt een donker jasje gedragen, verder geven de zwarte tas en schoen nog meer balans in het uiterlijk. Deze optie heeft de voorkeur boven de optie links, omdat de donkere kleur hier dichter bij je gezicht komt.

Kledingcombinaties voor de diepe/donkere kleurtypes.

^ Ook leuk! Aan het bovenlichaam een zwart leren jasje met eronder een lichte top met een donkere opdruk, een medium donkere groenige broek en zwarte pumps. Deze outfit bevat nog voldoende donkere elementen voor een diep/donker kleurtype.

Zorg altijd voor donkere elementen in je kleurencombinaties:

^ Het is voor de diepe kleurtypes belangrijk om altijd donkere elementen in hun outfit aan te brengen. Met alleen lichte kleuren is er geen harmonie in je uiterlijk.

Links: het rokje heeft een lichte print, de ketting is licht en de rest is donker.

Tweede foto: Het jasje is medium grijs en is afgezet met witte biesjes. De broek en schoenen zijn donker.

Derde foto: Dit is de lichtste combinatie van de vijf. Toch werkt hij goed voor een diep kleurtype omdat onder er meteen het gezicht een donker vlak zit.

Vierde foto: De grijze jas is medium donker. Doordat hij afgezet is met een zwarte bies en gecombineerd is met zwart is dit ook weer een prima outfit voor een diep kleurtype.

Rechts: De print van dit jurkje is vrij licht, het is goed dat het jurkje gecombineerd is met een zwarte riem en zwarte sandaaltjes.

N.B. Het zwart mag uiteraard ook een andere donkere kleur zijn, bijvoorbeeld donkerbruin, antraciet, nachtblauw, donkergroen, bordeauxrood etc.

Kleuren combineren voor het diepe wintertype.

^ Een donkere blouse, gecombineerd met een lichtere jeans en een lichtere omslagdoek. Kleding van Perfectly Basiscs.

Liever niet doen: Outfits met alleen lichte kleuren dragen.

^ Alleen lichte kleuren maken je verschijning als diep kleurtype al snel een beetje flets. Dit komt doordat jouw prachtige donkere haarkleur (je kunt overigens ook met grijs haar een diep type zijn, dan was je voorheen donker) en donkere oogkleur niet herhaald worden.

Voeg in elk geval wat donkere elementen, zoals bijv. een donkere riem, een donker hesje, sjaal met iets donkers er in, donkere ketting, donkere oorbellen, donkere tas en/of donkere schoenen toe. Zo creëer je meer harmonie in je uiterlijk!

Je kunt hier goed zien dat de linker combinatie het mooiste in harmonie is met het model. Bij de andere drie outfits mis je wat donkers.

Kleuren combineren voor het diepe wintertype.

^ Outfits in alleen lichte kleuren maken de diepe kleurtypes als snel wat flets. Kleding van Perfectly Basiscs.

Alleen wit kan wat flets staan voor een diep kleurtype.

^ Een combinatie met alleen wit (of andere hele lichte kleuren) kan al snel wat flets staan voor een diep kleurtype... Foto Perfectly Basics.

Combineer je pastels met donkere kleuren.

^ Combineer pastels met donkere kleuren en draag liever niet alleen maar pastels. Dit maakt je ook weer flets, helemaal wanneer je alleen lichte kleuren onder je gezicht draagt.

Je kunt er ook voor kiezen om de kleur te halen uit een mooie ketting in donkere accentkleuren of een paar gekleurde oorbellen

^ Combineer je kleding met leuke sieraden en accessoires in kleuren uit je kleurenpalet. De accessoires op deze collage zijn zeer geschikt voor de diepe kleurtypes.

Kleuren voor een diep kleurtype.

^ Deze donkerblauwe pailettenjurk geeft het diepe kleurtype glamour is heel mooi voor de feestdagen. Kleding van Madeleine Fashion.

Kleuren combineren voor het diepe wintertype.

^ Combineer lichte kleuren altijd met iets donkerders. Kleding van Perfectly Basiscs.

Kleuren voor het diepe kleurtype.

^ Deze bordeauxrode trui staat een diep kleurtype prachtig. Kleding van Madeleine Fashion.

Kleuren voor de diepe kleurtypes.

^ Jouw prints kunnen ook het beste overwegend donkere kleuren bevatten. Kleding: Little Soho.

Kleuren voor diepe kleurtypes.

^ Deze ton-sur-ton combinatie in diepe roodtinten zal een diep kleurtype prachtig staan. Kleding: Little Soho.

Kleurenwaaiers voor diepe/donkere kleurtypes.

^ Dit zijn de kleurenwaaiers van de drie diepe/donkere kleurtypes. Ze bevatten overwegend donkere kleur, maar er zitten uiteraard ook lichtere kleuren in. Deze lichte kleuren kun je echter beter niet alleen onder je gezicht dragen. Op de foto zie je links: het diepe wintertype, midden het herfst/wintertype en rechts het diepe herfsttype. Deze waaiers kun je ook bij mij bestellen. Let op: je kunt kiezen uit vier verschillende varianten per kleurtype. Lees meer.

Meer lezen?

* In dit blog beschrijf ik de zgn. 'diepe' kleurtypes die we kunnen vinden bij een kleuradvies. Bij sommige komt het kleur-kenmerk 'diep' echt op de eerste plaats, terwijl anderen 'diep' op de tweede plaats hebben staan.

* In dit blog een omschrijving van alle kenmerken van het herfst/wintertype.

* Dit blog gaat over het diepe herfsttype.

Dit blog gaat over de kleuren en kenmerken van het diepe wintertype.

* Wil je meer kledingvoorbeelden voor diepe kleurtypes zien? Kijk dan hier.

* Jij kunt als diep/donker kleurtype ook wit en andere lichte kleuren aan. Lees hier hoe je dat doet.

* De diepe kleurtypes vinden over het algemeen de winter de gemakkelijkste periode om zich te kleden en om te shoppen. Lees hier hoe je jouw diepe kleurenpalet in de zomer gebruikt.

* Ben jij nieuwsgierig geworden en wil jij weten welke kleuren jou nou precies het beste staan? Doe dan eens een kleurenanalyse. Ik werk met 26 verschillende kleurtypes. Lees meer.