• darkblurbg
  • darkblurbg

De diepe kleurtypes bij kleuradvies.

Gepubliceerd op: 07-09-2022

Kleurtypes kun je grofweg indelen in 6 groepen. De warme, koele, lichte, diepe, heldere en gedempte kleurtypes. In dit blog bespreek ik de donkere of diepe kleurtypes. De andere 5 groepen komen later aan de beurt. De diepe kleurtypes staan mooi in donkere kleuren. Ook hun accentkleuren zijn donker. Dit houdt in dat ze gemengd zijn met zwart.

Zoals je vast hebt gelezen werk ik bij de kleurenanalyses met 26 verschillende kleurtypes. Bij een kleurenanalyse onderzoek ik welke kleurendominanties voor jou het belangrijkste zijn en in welke volgorde.

De 6 groepen kleurtypes bij kleuradvies.

^ Kleuren kunnen warm, koel, licht, donker, helder of gedempt zijn.

Bij kleurenanalyses spreken we bij het kleurkenmerk donker van 'diep'.

De diepe kleurtypes bij kleurenanalyses/ kleuradvies.

'Diep' op de eerste plaats.

De kleurtypes die het kleurkenmerken 'diep' op de eerste plaats hebben zijn:

1. het diepe wintertype,

2. het diepe herfsttype en

3. het herfst/wintertype.

'Diep' in het rijtje van kleurkenmerken.

Het kleurenpalet van het warme herfsttype, het koele wintertype en het heldere herfsttype bevat ook veel donkere kleuren. Ook het heldere winter en het diepe zomertype hebben veel donkere kleuren in haar kleurenpalet. Bij deze kleurtypes komt er echter een ander kleurkenmerk op de eerste plaats.

Het diepe wintertype.

De kleuren van het diepe wintertype kunnen we omschrijven als: rijk, donker, krachtig, luxueus, dramatisch en zelfs een beetje mysterieus. Jouw kleuren zijn vermengd met zwart.

Van de drie wintertypes (koele wintertype, heldere wintertype en diepe wintertype) is dit type duidelijkst het donkerst.

Het diepe wintertype.

^ Het diepe wintertype is donkere, vrij koele kleuren nodig. Foto van Woman by Earn.

Het diepe wintertype is een wintertype met een 'flow' naar het herfsttype. Hierdoor zien we een combinatie van de scherpe, koele en contrasterende kleuren van het wintertype met de rijke aardekleuren van het herfsttype. De kleuren van het diepe wintertype zijn iets warmer en iets minder helder/fel dan die van het koele/pure wintertype.

De kenmerken van het diepe wintertype in volgorde van belangrijkheid zijn:

1. Diep/donker.

2. Neutraal tot koeler. Echter wat minder koel als die van het normale/koele/pure wintertype.

3. De (sprekende) basiskleuren zijn verdonkert met zwart. De kleuren zijn daarom niet zo fel als die van de koele/gewone/pure winter. 

* Hier vind je mijn blog over het diepe wintertype.

Het diepe herfsttype.

Andere namen voor het 'diepe herfsttype' zijn 'donkere herfst' of het 'diep/warme type'.

De kleuren van het diepe herfsttype kunnen we omschrijven als: rijk, aards, donker, betoverend en zelfs een beetje mysterieus. Jouw kleuren noemen we diep of donker, ze zijn vermengd met zwart.

Van de drie herfsttypes (dit zijn het warme herfsttype, het neutrale herfsttype en het diepe herfsttype) is dit kleurtype duidelijkst het donkerst.

Het diepe herfsttype.

^ Het diepe herfsttype staat prachtig in warme, donkere kleuren. Foto van Woman by Earn.

Het diepe herfsttype is een herfsttype met een 'flow' naar het wintertype. Hierdoor zien we een combinatie van de rijke aardekleuren van het herfsttype met de scherpe, koele en contrasterende kleuren van het wintertype. De kleuren van het diepe herfsttype zijn iets minder warm en donkerder dan die van het warme/pure herfsttype.

* Dit blog gaat over het diepe herfsttype.

Het diepe herfsttype.

De kenmerken van het diepe herfsttype in volgorde van belangrijkheid zijn:

1. Diep/donker.

2. Neutraal tot wat warmer, maar niet te warm. Iets minder warm als de warme herfst.

3. De meest sprekende kleuren van het diepe herfsttype zijn redelijk sprekend, maar zeker niet te fel. Ook deze kleuren zijn vermengd met zwart.

Hoewel dit kleurenpalet uiteraard ook lichte kleuren bevat is het donker/lichtcontrast van het diepe herfsttype vrij laag. 

Dit blog gaat over de kleuren en kenmerken van het diepe herfsttype.

Het herfst/wintertype.

Het herfst/wintertype is een zgn. 'mengtype'. De kleuren vallen precies tussen de kleuren van de diepe winter en de diepe herfst in.

Dit kleurtype heeft meestal donker haar, een donker oogkleur (allerlei kleuren en kleurencombinatie komen voor) en donkere wenkbrauwen. De huidskleur kan variëren van licht tot donker.

Het herfst/wintertype heeft een prachtige sprekende, levendige en sterke uitstraling. Je komt door jouw donkere voorkomen zelfs een beetje mysterieus over.

N.B.: Ik onderscheid zelf bij mijn kleurenanalyses drie varianten bij het herfst-wintertype.

1. de 'normale' herfst/winter (=redelijk helder),

2. de heldere variant (deep-clear) en

3. de gedempte variant (deep-muted).

Het herfst/wintertype.

Het herfst/wintertype heeft vaak een hoog donkerlicht/contrast in zijn/haar uiterlijk.

Wanneer je een lichte huid hebt en donker haar is het contrast hoog. Heb je een donkere huid en donker haar dan is je donker/licht contrast lager. Het staat heel mooi om de mate van donker/lichtcontrast in jouw uiterlijk te herhalen in de manier waarop je je kleuren combineert.

De prachtige, diepe herfst/winterkleuren geven jou een boeiende, levendige en krachtige uitstraling. 

De kleuren van het herfst/wintertype kunnen we omschrijven als: rijk, aards, donker, betoverend en zelfs een beetje mysterieus. Jouw kleuren noemen we diep of donker, ze zijn vermengd met zwart.

De kenmerken van het herfst/wintertype in volgorde van belangrijkheid zijn:

1. Diep/donker.

2. Neutraal qua warmte.

3. De (opvallender) basiskleuren van het herfst/wintertype zijn redelijk sprekend, maar zeker niet te fel. Ook deze kleuren zijn vermengd met zwart.

Hoewel dit kleurenpalet uiteraard ook lichte kleuren bevat is de overhand van de kleuren behoorlijk donker. Alleen lichte kleuren staan jou flets.

* In dit blog een omschrijving van alle kenmerken van het herfst/wintertype.

'Diep' in het rijtje, maar niet op de eerste plaats:

Het warme herfsttype: 

Het warme herfsttype is het pure herfsttype uit het 4 seizoenen-systeem. De belangrijkste kenmerken van het warme herfsttype zijn in volgorde van belangrijkheid: 1. warm, 2. donker en 3. gedempt. De kleuren van het warme herfsttype zijn dus echt warm én behoorlijk donker.

Lees meer over dit kleurtype.

Het koele wintertype:  

Het koele wintertype type is het pure wintertype uit het 4 seizoenen-systeem. De kleuren van het koele wintertype zijn koel, helder en donker. Doffe, fleste kleuren doen niet voor jou! En een hoog licht-donker contrast doet het goed bij jou doordat bijna elk koel wintertype (behoorlijk) donker haar heeft. Het wintertype staat prachtig in koele, heldere kleuren, ze lopen van licht naar donker. Alleen lichte kleuren dragen past echter niet goed bij het koele wintertype. Het koele wintertype heeft echt koele kleuren in haar palet, de kleuren van het diepe wintertype zijn daarentegen iets minder koel en wat minder helder.

Lees meer over dit kleurtype.

Het heldere herfsttype:

Het is een kleurtype dat we bij de veel voorkomende kleursystemen niet tegenkomen. Het heldere herfsttype staat mooi in warme, vrij heldere kleuren die wel overwegend donker zijn. De kleurkenmerken van het heldere herfsttype zijn dan ook: 1. warm-2. diep-3. helder. Dit kleurtype heeft wel wat van de warme herfst, maar kleuren van het warme herfsttype zijn warm en donker, maar juist niet helder!

Lees meer over dit kleurtype.

Het heldere winter: 

Voor jou is helderheid belangrijker dan warm of koel. Het heldere wintertype heeft een zgn. 'flow' of overloop naar het lentetype. Jouw kleurkenmerken zijn in volgorde van belangrijkheid: 1. helder, 2. neutraal tot wat koeler, maar niet zo uitgesproken koel als het koele wintertype, 3. (van licht naar) donker. Over het algemeen heeft het heldere wintertype vrij donker haar. Hoe donkerder je natuurlijke haarkleur is, hoe donkerder je kleuren mogen zijn. Neem als je middenblond bent liever wat minder donkere kleuren. De kleuren van zowel het wintertype als het lentetype zijn helder en sprankelend. Het heldere wintertype heeft enige invloed van het lentetype. Dit maakt de toch al heldere kleuren van het (pure) wintertype nog feller. De pure/koele 'winterkleuren' zijn echter wat te koel voor jou en de pure 'lentekleuren' weer te warm. Jouw totale indruk is helder en rijk aan contrasten. De heldere kleuren uit jouw kleurenpalet maken jouw gelaat helder en stralend. Het heldere wintertype maakt van nature al een krachtige, energieke indruk en dat wordt door zijn/haar kleurenpalet nog versterkt. Doffe, fletse kleuren doen niets voor jou!

Lees meer over dit kleurtype.

Het diepe zomertype:

Het is een kleurtype dat we bij de veel voorkomende kleursystemen niet tegenkomen. Het diepe zomertype staat in tegenstelling tot het koele zomertype mooi in behoorlijk donkere, gedempte kleuren. De kleuren van het koele zomertype zijn wat te licht voor jou. De kleurkenmerken van het diepe zomertype zijn: 1. koel, 2. diep, 3. gedempt.

Lees meer over dit kleurtype.

Meer lezen?

* Wil je meer lezen over de verschillende systemen bij kleurenanalyse: kijk dan hier.

* Zelf werk ik bij de kleurenanalyses met 26 kleurtypes. Lees hier meer.

* In dit blog kledingvoorbeelden voor de diepe kleurtypes.

* Wil je meer lezen over hoe je als diep/donker kleurtype het beste je kleuren combineert? Lees dan dit blog.

* Ik verkoop ook leuke accessoires voor de diepe/donkere kleurtypes. Nieuwsgierig, kijk hier.

* Wil je meer lezen over hoe je als diep/donker kleurtype het beste je kleuren combineert? Lees dan dit blog.

* Wil je nog meer kledingvoorbeelden voor diepe kleurtypes zien? Kijk dan hier.

* Jij kunt als diep/donker kleurtype ook wit en andere lichte kleuren aan. Lees hier hoe je dat doet.

* De diepe kleurtypes vinden over het algemeen de winter de gemakkelijkste periode om zich te kleden en om te shoppen. Lees hier hoe je jouw diepe kleurenpalet in de zomer kunt gebruiken.