• darkblurbg
  • darkblurbg

Kenmerken en kleuren van het heldere wintertype.

Gepubliceerd op: 08-06-2018

In mijn reeks over de bekende kleurentypes dit keer weer een type uit het 12 seizoenen-systeem: het heldere wintertype. Voor dit type is het belangrijste kenmerk de helderheid van de kleuren. Jouw kleuren zijn spectaculaire kleuren. Er zit veel variatie in jouw kleurenpalet.

Het heldere wintertype/ clear winter.

Het heldere wintertype is samen met het heldere lentetype het meest heldere type van alle kleurtypes van het 12 seizoenen-systeem van Color Me Beautiful. Voor jou geldt: kleur, kleur, kleur!! Jij kunt heel goed felle, sprekende kleuren dragen. Je hebt ze zelfs nodig om te sprankelen! Dit kleurenpalet is extreem en uitbundig , jouw kleuren zijn heel fel, heel licht of heel donker.

Dit kleurtype heet in het Engels 'clear winter', soms kom je ook de titel 'bright winter' tegen. Verder wordt dit kleurtype ook wel het 'helder-koele type' genoemd. 

Kleuren en kleding voor het heldere wintertype.

^ Draag kleur als je een helder wintertype bent! Kleding van Didi.

Jij komt pas helemaal tot je recht wanneer je felle, sprekende kleuren draagt. Het kan voor het heldere wintertype na de kleurenanalyse dus best even schrikken zijn, vooral als je voordien meer van de rustige, onopvallende kleuren was. Vaak werkt het dan het beste om heel rustig steeds wat meer kleur aan je outfits toe te voegen, zo kun je langzamerhand wennen aan die kleurexplosie ;-) Begin daarom in dart geval met het toevoegen van kleine beetjes kleur. Bijvoorbeeld in een dessin, top, sjaal, accessoire of een lipstick. En voor mannen bijvoorbeeld een t-shirt, stropdas, brilmontuur of poloshirt. Op den duur zul je merken dat je deze helder kleuren echt nodig heb om tot je recht te komen.

Voor jou is helderheid belangrijker dan warm of koel. Het heldere wintertype heeft een zgn. 'flow' of overloop naar het lentetype. Dit maakt dat jouw kleuren nog feller en iets minder koel zijn dan die van de koele (ook wel pure) winter.

Jouw kleurkenmerken zijn in volgorde van belangrijkheid:

1. helder,

2. behoorlijk koel, maar niet zo uitgesproken koel als het koele wintertype,

3. (van licht naar) donker/ rijk aan contrast.

Over het algemeen heeft het heldere wintertype vrij donker haar, maar lichtere kleuren komen ook voor. Hoe donkerder je natuurlijke haarkleur is, hoe donkerder je kleuren mogen zijn. Neem als je middenblond bent liever wat minder donkere kleuren.

De kleuren van zowel het wintertype als het lentetype zijn helder en sprankelend. Het heldere wintertype heeft enige invloed van het lentetype. Dit maakt de toch al heldere kleuren van het (pure) wintertype nog feller. De pure/koele 'winterkleuren' zijn echter wat te koel voor jou en de pure 'lentekleuren' weer te warm.

Jouw totale indruk is helder en rijk aan contrasten. De heldere kleuren uit jouw kleurenpalet maken jouw gelaat helder en stralend. Het heldere wintertype maakt van nature al een krachtige, energieke indruk en dat wordt door zijn/haar kleurenpalet nog versterkt. Doffe, fletse kleuren doen niets voor jou!

Het heldere wintertype dat zijn/haar beste kleuren draagt komt vaak bijzonder vitaal, interessant, krachtig, opvallend en charmant over.

Het donker/licht contrast kan sterk bij variëren de verschillende heldere wintertypes. Ben je middenblond, gebruik dan een wat lager donker/licht contrast. Heb je daarentegen donkerder haar, dan kun je het beste een hoger donker/lichtcontrast in je outfits gebruiken.

Jouw kleuren zijn o.a. : ijspastels (dit zijn heldere pastels), wit, antraciet, zwart, helderblauw, ijsblauw, turkoois, helder geel, zuivergroen, dennengroen, zeegroen, blauwgroen, helder smaragdgroen, helder mintgroen, helder petrolblauw, violetblauw, helderrood, fuchsia roze,  dieproze, paars, violet.

Jouw pastels moeten sprekend en helder zijn en niet vermengd met grijs. We noemen dit soort heldere pastels ijspastels. 

Het heldere wintertype heeft over het algemeen donker haar, maar kan van nature allerlei haarkleuren hebben, van middenblond tot middenbruin, donkerbruin en zelfs zwart  Heb je donker haar en een lichte huid, gebruik dan ook een hoog donker/licht contrast in je kleding. De juiste kleuren in kleding en make-up laten je natuurlijke haarkleur glanzen. Wil je je haarkleur ophalen dan kun je tinten kiezen die koel tot wat neutraler zijn, maar ze moeten zeker niet gelig of rood zijn. Blijf in de buurt van je natuurlijke haarkleur.

Ben je 40+? Maak je haar dan wat zachter van kleur dan voorheen. Te donkere kleuren zijn dan te hard en tekenen te veel in je gezicht. Omdat je een helder kleurtype bent is glans in je haar erg belangrijk.

De huidskleur van het heldere wintertype is meestal vrij neutraal (d.w.z. niet erg warm of koel) er komen zowel donker gekleurde als lichte gekleurde huiden voor bij het heldere wintertype. De oogkleur is meestal helder en juweelachtig en kan erg variëren: van bijvoorbeeld blauw-groen, groen-grijs, groenbruin, helder bruin tot helder blauw, vaak zien we mengkleuren.

Heldere kleurtypes staan verder erg mooi in glanzende materialen (zoals stoffen, edelstenen, metalen, make-up). Ook glans in je haar staat erg mooi, verzorg je haar dus goed.

Als helder kleurtype kun je erg sterk en krachtig op anderen overkomen. Houd hier rekening mee en benader anderen open en met een glimlach.

Kleuren en kleding voor het heldere wintertype.

^ Voorbeelden van kleuren die jou als helder wintertype geweldig staan.

Kleuren en kleding voor het heldere wintertype.

^ Kleuren, kleding en accessoires voor het heldere wintertype.

 

Kleurencombinatie voor het heldere wintertype.

^ Zwart zit in het kleurenpalet van het heldere wintertype. Iets waar de meeste van mijn klanten heel blij mee zijn. Ben je echter een  helder wintertype met wat lichter haar of heb je een donkere huid? Dan zou ik het zwart spaarzaam gebruiken onder het gezicht. Dit omdat het snel te hard (en bij een donkere huid saai) kan worden. Het heldere wintertype moet haar/zijn zwart sowieso altijd combineren met een heldere, sprekende kleuren uit het kleurenpalet. Draag dus niet alleen de kleur zwart. Je kunt helder wit dragen, wil je een iets minder hoog contrast met andere kleuren dan kun je ook off-white nemen. Combineer zwart en wit het liefst ook met een sprekende kleur, dan kom jij het beste uit de verf! Ik raad je aan om niet meer dan 50% van je outfit uit zwart te laten bestaan.

Kleuren en kleding voor het heldere wintertype.

^ Je combineert zwart en wit het beste met een sprekende accentkleur zoals bijvoorbeeld rood.

Kleurenwaaier in 48 kleuren voor het heldere wintertype.

^ Pocketkleurenwaaier in 48 kleuren voor het heldere wintertype. Jouw kleuren zijn helder, redelijk koel en lopen van licht naar donker. Ik verkoop allerlei waaiers voor de heldere winter, kijk hier. Pocketwaaiers zoals deze maar ook 1 in stof.

 

Het verschil tussen het heldere lentetype en het heldere wintertype.

^ Het heldere wintertype en het heldere lentetype zijn de helderste kleurtypes van het 12 seizoenen-systeem.

De kleuren van het heldere lentetype zijn: helder, vrij warm en lopen van licht naar donker.

De kleuren van het heldere wintertype zijn helder, redelijk koel en lopen ook van licht naar donker.

Kleuren en kleding voor het heldere wintertype.

^ Links: voorbeelden van kleuren en kleding voor het heldere wintertype. Rechts: kleding voor het heldere lentetype.

Kleurenwaaier met 36stukjes stof voor het heldere wintertype.

^ Kleurenwaaier in 6 stroken met 36 stukjes stof voor het heldere wintertype. Deze waaier is bij mij te bestellen, kijk hier.

Kleuren en kleding voor het heldere wintertype/ clear winter.

^ Kleuren voor het heldere wintertype.

Kleuren en kleding voor het heldere wintertype.

Kleuren, kleding en accessoires voor het heldere wintertype.

Haarkleur voor het heldere wintertype.

^ Je haar lichter maken staat bij een wintertype vaak wat flets. Hier kun je het verschil heel duidelijk zien. De koele bruintint staat veel mooier. Het blauw van het truitje laat de ogen sprankelen! Foto gevonden op de Instagram pagina van houseofcolourusa

Helder blauw.

^ Helder blauw staat jou prachtig.

 

Halsketting wintertype.

^ Ik maak leuke spangen voor allerlei kleurtypes. In deze spang vind je allerlei kleurtjes uit het winterpalet. Ideaal om een outfit in bijv. zwart, grijs of donkerblauw mee op te fleuren. Deze ketting is heel geschikt voor het heldere wintertype. Kijk hier hoe je hem kunt bestellen.

Ketting/ halsketting voor het wintertype.

^ Hier draag ik de ketting zelf.

Kleuren en kleding voor het heldere wintertype.

Kleuren voor het heldere wintertype.

Kleuren en kleding voor het heldere wintertype.

^ Het heldere wintertype staat mooi in de combinatie van fuchsia en zwart.

Kleuren en kleding voor het heldere wintertype.

^ Helderblauw gecombineerd met wit, zwart, grijs, grijs en zilver.

Kleuren en kleding voor het heldere wintertype.

^ Voorbeelden van heldere make-upkleuren voor het heldere wintertype. Vind je de kleuren wat te fel, neem dan wat transparantere make-upsoorten of breng de kleuren dun aan, zo worden de kleuren vanzelf minder fel. Ook grijze of koelbruine oogschaduw zijn minder opvallend.

Als helder wintertype kies je het best glanzende metalen.

^ Het heldere wintertype kan het beste glanzende metalen kiezen. Helder zilver is de beste keuze. Helder roségoud is ook goed bij het heldere wintertype. Doordat je een 'flow' hebt naar het lentetype kun je ook metalen met enige warmte hebben, zolang het metaal maar glanst. Doffe, matte, antiek of geborstelde metalen doen niet veel voor je. Neem liever geen te oranje/geel goud. Glanzende stenen staan je ook prachtig, draag ze ook weer in zettingen van helder metaal. Je kunt ook goed metalen mixen, bijvoorbeeld 70% zilver met 30% goud.

Kleuren en kleding voor het heldere wintertype.

^ (Winter) jassen in heldere kleuren staan jou fantastisch.

Kleuren en kleding voor het heldere wintertype uit het Colour Me Beautiful-systeem.

^ Leuke kleurencombinatie voor het heldere wintertype van: blauw, zwart, wit, zilver, helder groen en helder geel.

Het heldere wintertype is felle kleuren nodig.

^ Het heldere wintertype is felle kleuren nodig. In heldere kleuren kom jij helemaal tot leven!

 

Blauw voor het heldere lentetype en het heldere wintertype.

^ Voorbeelden van blauwtinten voor het heldere lentetype (met wat meer geelpigmenten) en het heldere wintertype. De kleuren van de heldere winter, zijn koeler en iets donkerder dan die van de heldere lente.

Kleuren en kleding voor het heldere wintertype.

^ Kleuren en kleding voor de heldere winterman.

Kleuren en kleding voor het heldere wintertype.

^ Kleuren en kleding voor de heldere winterman.

Kleuren en kleding voor het heldere wintertype uit het Colour Me Beautiful-systeem.

^ Heldere blauwtinten voor het heldere wintertype.

Blijf als helder wintertype weg bij gedempte kleuren.

Blijf als helder wintertype weg bij gedempte kleuren (aan de rechterkant van deze collage). Vooral meteen onder je gezicht doen ze niets voor je. Je kunt gedempte kleuren wel voor een broek, rok, schoenen, laarzen, tas, riem of iets dergelijks nemen.

Kleuren voor zakelijk gebruik: Soms kunnen de heldere winterkleren wat te overweldigend zijn in het zakenverkeer. Je kunt kiezen voor een gedempt gekleurde (denk aan bijv. donkergrijs, donker taupe, middengrijs, grijsblauw, bordeauxrood) broek, rok, schoenen en deze combineren met een helder gekleurde bovenkant. Dit kan voor zakelijke situaties prettig zijn. In zakelijke situaties wil je vaak wat meer ingehouden kleuren dragen. Daar kan te veel kleur afleiden van je boodschap, te overheersend zijn of te veel aandacht vragen. Felle kleuren kunnen emoties oproepen bij anderen, dit doen neutrale kleuren niet.

Wil je autoriteit uitstralen dan zijn de heldere kleuren niet zo'n probleem. Wil je daarentegen vertrouwen wekken, houd je kleuren dan wat rustiger.

Een gedempt gekleurde broek of rok combineren met een witte blouse is ook een goed optie. Wit is een neutrale kleur die toch mooi helder is. Je kunt aan rustige kleuren ook glanzende metalen of een klein kleuraccentje toevoegen (bijv. kleine oorbellen, een gekleurd hangertje aan een halsketting, sjaaltje met print) lipstick en blusher), voor een man in een stropdas of brilmontuur.

Marineblauw gecombineerd met wit is ook een goede optie voor de heldere winter. Wel sprekend maar niet overheersend.

Zakelijke kleuren voor het heldere wintertype.

^ Op dit voorbeeld (gemaakt voor een diep wintertype) zie je wat rustiger kleuren, dit soort kleuren doen het goed in het zakenverkeer. Donkerblauw is wat minder autoritair als zwart en het rood is een beetje verdonkerd. Wil je wat zachter, maar toch professioneel overkomen dan zou je dit soort combinaties kunnen overwegen. Neem ook een zachtere kleur lipstick voor op het werk. Bijvoorbeeld zacht rood of een medium rozetint.

Meer lezen?

* Wil je als helder kleurtype ook wel eens gedempte kleuren dragen? In dit blog vertel ik je hoe je dat doet. Lees meer.

* Wil je meer lezen over de verschillende kleursystemen en kleurtypes bij kleurenanalyses? Lees meer.

* Ben jij geen heldere winter maar een helder lentetype? Kijk dan hier.

* Het lente/wintertype is het heldere type bij het 10 seizoenen-systeem. De kleuren zijn heel sprekend en vallen qua warmte precies tussen warm en koel in. Lees meer.

* Dit is de link naar mijn Pinterest-bord voor het heldere wintertype. Wist je dat je mij kunt volgen op Pinterest?

* NIEUW: Ben jij een helder wintertype en zoek je een kleurenwaaier? Ik heb nu ook zgn. '2-sides' pocketwaaiers. Ze zijn uitgevoerd in luxe kunstdruk en glimmen daardoor niet. Dat is erg belangrijk want glanzend papier vertekent de kleuren. Ze zijn aan 2 zijden bedrukt, met aan de voorkant 40 kleuren en aan de achterkant 160 nuances van deze kleuren. Kijk hier.

* Zoek je een accessoire voor de heldere kleurtypes? Kijk dan hier.

* Wil je een pocketwaaier kleurenwaaier en/of een seizoens-e-book kopen voor het heldere wintertype? Kijk dan hier.

* Wil jij nu ook wel eens weten welk kleurtype je bent? Ik werk met 26 verschillende kleurtypes. Kom gerust eens langs voor het kleuradvies. Lees meer.