• darkblurbg
  • darkblurbg

Kenmerken en kleuren van het heldere lentetype.

Gepubliceerd op: 18-05-2018

In mijn reeks over de kleurtypes van het 12 seizoenen-systeem dit keer het 'heldere lentetype'. Bij het heldere lentetype is de helderheid van je kleuren uiteraard het belangrijkst. Jouw kleuren zijn spectaculaire kleuren. Er zit veel variatie in jouw kleurenpalet.

Kleuren en kleding voor het heldere lentetype.

Het heldere lentetype is samen met het heldere wintertype het meest heldere type van alle kleurtypes. Voor jou geldt: kleur, kleur, kleur!! Jij kunt heel goed felle, sprekende kleuren dragen. Je hebt ze zelfs nodig om te sprankelen!

Dit kleurtype heet in het Engels 'clear spring', soms kom je ook de titel 'bright spring' tegen. Verder wordt dit kleurtype ook wel het 'helder-warme type' genoemd.

Jij komt pas helemaal tot je recht wanneer je felle, sprekende kleuren draagt.

Het kan voor het heldere lentetype na de kleurenanalyse dus best even schrikken zijn, vooral als je voordien meer van de rustige, onopvallende kleuren was. Vaak werkt het dan het beste om heel rustig steeds wat meer kleur aan je outfits toe te voegen, zo kun je langzamerhand wennen aan die kleurexplosie ;-)

Voor jou is helderheid belangrijker dan warm of koel. Het heldere lentetype heeft een 'flow' naar het wintertype. Jouw kleurkenmerken zijn in volgorde van belangrijkheid:

1. helder,

2. neutraal tot wat warmer,

3. het kleurenpalet loopt van licht naar donker.

Hoe donkerder je natuurlijke haarkleur is, hoe donkerder je kleuren mogen zijn. Je kunt ze wel beter met lichte(re) kleuren combineren, zodat je wat contrast maakt in je outfit.

Neem als je blond bent wat minder donkere kleuren.

De kleuren van zowel het lentetype als het wintertype zijn helder en sprankelend. Het heldere lentetype heeft enige invloed van het wintertype. Dit maakt de toch al heldere kleuren van het lentetype nog feller. De pure/warme 'lentekleuren' zijn wat te warm voor jou en de pure 'winterkleuren' weer te koel.

Jouw totale indruk is helder, sprankelend en rijk aan contrasten. De heldere kleuren uit jouw palet maken jouw gelaat helder en stralend. Het heldere lentetype maakt van nature al een krachtige, energieke indruk en dat wordt door zijn/haar kleurenpalet nog versterkt. Doffe, fletse kleuren doen niets voor jou!

Het heldere lentetype dat zijn/haar beste kleuren draagt komt vaak bijzonder vitaal, interessant, opvallend en charmant over.

Het donker/licht contrast varieert sterk bij de verschillende heldere lentetypes. Ben je blond met een lichte huid, gebruik dan een wat lager donker/licht contrast. Heb je daarentegen donkerder haar, dan kun je het beste een wat hoger donker/lichtcontrast in je outfits gebruiken. We zien ook vaak heldere lentetypes met een getinte huid.

Jouw kleuren zijn o.a. gebroken wit, antraciet, warmgrijs, donkerbruin, helderblauw, ijsblauw, turkoois, goudgeel, zuivergroen, dennengroen, zeegroen, blauwgroen, geelgroen, mintgroen, helder petrolblauw, violetblauw, mango, helderrood, oranje-rood, warm pastelroze, dieproze, helderrood, paars, violet, koraalrood.

Jouw pastels moeten sprekend en helder zijn en niet vermengd met grijs. We noemen dit soort heldere pastels ijspastels. 

Het heldere lentetype kan van nature allerlei haarkleuren hebben, van blond tot donker. Heb je donker haar en een lichte huid, gebruik dan ook een hoog donker/licht contrast in je kleding. Heb je donker haar met een getinte huid dan neem je het beste medium hoog licht donker contrast.

Het haar heeft vaak wel enige warmte in zich en is soms rood. De juiste kleuren in kleding en make-up laten je natuurlijke haarkleur glanzen. Wil je je haarkleur ophalen dan kun je tinten kiezen die enige warmte bevatten, maar ze moeten zeker niet te rood zijn. Blijf in de buurt van je natuurlijke haarkleur. Je kunt je haar beter niet rood kleuren wanneer je niet van nature rood haar hebt. Omdat je een helder kleurtype bent is glans op je haar erg belangrijk.

De huidskleur van het heldere lentetype is neutraal (d.w.z. niet erg warm of koel) er komen zowel donker gekleurde als licht gekleurde huiden voor bij het heldere lentetype. De oogkleur is meestal helder en juweelachtig en kan erg variëren: van bijvoorbeeld groen-blauw, groen-grijs, groenbruin, hazelnootbruin tot helder blauw, vaak zien we een mengkleur.

Heldere kleurtypes staan verder mooi in glanzende materialen (zoals stoffen, edelstenen, metalen, make-up). Ook glans in je haar staat erg mooi.

Warm zwart (zwart met een wat bruine ondertoon) zit in het kleurenpalet van het heldere lentetype. Ben je echter een lichtharig helder lentetype dan zou ik het spaarzaam onder het gezicht gebruiken omdat het snel te hard kan worden. Het heldere lentetype moet haar zwart sowieso altijd combineren met een heldere wat warmere kleuren uit het kleurenpalet. Draag dus niet alleen de kleur zwart. Donkerbruin staat je erg mooi als neutrale kleur.

Zwart voor het heldere lentetype.

^ Combineer zwart altijd met een heldere kleur bij je gezicht. Kleding Little Soho.

Je kunt helder wit dragen, maar neutraal wit (gebroken wit) is het beste omdat deze wittint iets warmer is dan puur wit.

Kleuren en kleding voor het heldere lentetype.

^ Voorbeelden van kleuren en kleding voor het heldere lentetype.

Het verschil tussen heldere en gedempte kleuren.

^ Het heldere lentetype is vooral helderheid nodig. Blijf weg van doffe kleuren, helemaal vlak onder je gezicht. Die maken je onbeduidend.

Draag altijd iets helders bij je gezicht.

^ Draag altijd iets helders bij je gezicht. Deze lange geblokte blouse alleen zou te saai zijn voor jou. Kleding Little Soho.

Kleuren en kenmerken van het heldere lentetype.

^ Voorbeelden van zomerjurkjes in kleuren voor het heldere lentetype.

Kleuren en kleding voor het heldere lentetype.

^ Dit soort sprekende kleuren staan jou fantastisch!

Kleuren en kleding voor het heldere lentetype.

^  Een fel gekleurde jas staat het heldere lentetype heel goed.

Kleuren en kleding voor het heldere lentetype.

^ Dit jurkje heeft een prachtig, helder dessin.

Kleuren en kenmerken van het heldere lentetype.

^ Kleuren en kleding voor het heldere lentetype.

Kleuren en kleding voor het heldere lentetype.

^ Kleuren en kleding voor het heldere lentetype.

Kleurenwaaier voor het heldere lentetype.

^ Pocket kleurenwaaier van het heldere lentetype in 36 kleuren. Deze waaier is uitgevoerd in luxe kunstdruk. Je kunt alle kleuren los bekijken en 'kris-kras' door de waaier heen groepjes kleuren maken.

 

Kleuren en kenmerken van het heldere lentetype.

^ Zoals ik al vertelde zijn de heldere lente en de heldere winter de twee heldere types. Ze hebben beide helderheid als belangrijkste kleurkenmerk. Hier zie je de verschillen tussen de heldere lente en de heldere winter. De heldere lente heeft wat warmere kleuren als de heldere winter. In het 10 seizoensysteem is het heldere type het lente/wintertype. 

Voor zowel het heldere lentetype als het heldere wintertype is helderheid de belangrijkste kleurkarakteristiek. Jouw kleuren zijn wat warmer dan die van de heldere winter zoals je op deze collage goed kunt zien.

Kleuren en kenmerken van het heldere lentetype.

^ De verschillende blauwtinten voor de heldere lente en de heldere winter.

Kleuren en kleding voor het heldere lentetype.

^ Jij staat heel goed in warme roodtinten. Voorbeelden van mooie roodtinten voor de heldere lente. De warme roodtinten hebben een menging van wat geel in zich.

Kleuren en kenmerken van het heldere lentetype.

^ Jij staat heel mooi in helder blauw.

Je kunt als helder lentetype het beste neutraal wit nemen. Dit is wit met een klein beetje geel erdoor. Dit maakt het wit net wat warmer. Puur wit kun je bijvoorbeeld in een dessin nemen of aan je onderlichaam.

Okergeel is een goede kleur voor het heldere lentetype.

^ Helder okergeel is een goede kleur voor het heldere lentetype, neem liever geen dof okergeel of combineer het met een sprankelende kleur.

Kleding voor het het heldere lentetype.

^ Warmrood gecombineerd met oker. Deze okertint zou alleen te saai voor je zijn. Kleding Little Soho.

Kleding voor het het heldere lentetype.

^ Print in mooie heldere, warme kleuren. Kleding Little Soho.

Kleding voor het het heldere lentetype.

^ Winterse outfit in heldere, warme kleuren. Kleding Little Soho.

Kleding voor het het heldere lentetype.

^ De rustige petroltint is bijna een neutrale kleur, de heldergeel sjaal is dan ook onmisbaar voor het heldere lentetype. Kleding Little Soho.

Kleding voor het het heldere lentetype.

^ Warm helderrood gecombineerd met een warme wittint. Wit haalt andere kleuren op. Kleding Little Soho.

Kleding voor het het heldere lentetype.

^ Dit vest heeft geweldige kleuren voor het heldere wintertype. Je kunt wel zwart dragen aan het onderlichaam, maar draag onder je gezicht de mooie heldere kleuren uit je kleurenwaaier. Donkerbruin past nog beter bij je palet als zwart. Kleding Little Soho.

Kleuren en kleding voor het heldere lentetype.

^ Het heldere oranje haalt het donkerblauw goed op. Kleding van Little Soho.

Het heldere lentetype staat mooi in glanzende metalen.

^ Het heldere lentetype staat mooi in glanzende metalen. Glanzend goud staat je het allerbeste. Combineer het gerust met mooie helder gekleurde stenen. Lichter koper, lichter brons, helder gelig roségoud en glanzend witgoud zijn ook hele goede opties.

Kleurenwaaier met 36 stukjes stof voor het heldere lentetype.

^ Deze kleurenwaaier heeft 36 stukjes stof.

Het heldere lentetype staat niet mooi in gedempter kleuren.

^ Liever niet doen! Het heldere lentetype staat niet mooi in gedempte kleuren. Foto van Little Soho.

Het heldere lentetype staat niet mooi in gedempte kleuren.

^ Heldere kleuren staan jou prachtig. Foto van Little Soho.

^ Dit jurkje heeft heldere kleuren, dit soort kleurren halen jou op! Foto van Little Soho.

Kleuren en kleding voor het heldere lentetype.

^ Voorbeelden van kleuren en kleding voor de heldere lenteman.

Kleuren en kleding voor het heldere lentetype.

Voorbeelden van kleuren en kleding voor de heldere lenteman.

Kleuren voor het heldere lentetype (man).

^ Kleuren voor de heldere lenteman.

2 Sides kleurenwaaier voor het heldere lentetype.

^ '2-Sides' kleurenwaaier voor het heldere lentetype met 40 kleuren aan de voorkant en 160 nuances aan de achterkant.

Voorbeeld van een helder lentetype.

^ Deze dame komt uit het Caribisch gebied. Ze dacht zelf dat ze een warm herfttype was, maar die kleuren zijn veel te gedempt voor haar. Ze is een helder lentetype. Die kleuren laten haar sprankelen :-) Hier zie je haar met de voorkant van de '2-sides' kleurenwaaier in 40 kleuren.

Meer lezen?

* Wil je als helder kleurtype ook wel eens gedempte kleuren dragen? In dit blog vertel ik je hoe je dat doet. Lees meer.

* Wil je weten hoe het 12 seizoenen-systeem van Color Me Beautiful werkt? Kijk dan hier.

* Wil je de link naar mijn Pinterest bord over het heldere lentetype zien? Kijk dan hier.

* Wil je een kleurenwaaier en/of e-book van het heldere lentetype bestellen? Kijk dan hier.

* Ben jij een helder lentetype en zoek je een kleurenwaaier? Ik heb nu ook zgn. '2-sides' pocketwaaiers. Ze zijn uitgevoerd in luxe kunstdruk en glimmen daardoor niet. Dat is erg belangrijk want glanzend papier vertekent de kleuren. Ze zijn aan 2 zijden bedrukt, met aan de voorkant 40 kleuren en aan de achterkant 160 nuances van deze kleuren. Kijk hier.Zoek je een leuke, betaalbare accessoire voor een helder kleurtype? Kijk dan hier.

* Wil jij nu ook wel eens weten welk kleurtype je bent? Ik werk met 26 verschillende kleurtypes. Kom gerust eens langs voor het kleuradvies. Lees meer.