• darkblurbg
  • darkblurbg

Van warm lentetype naar licht lentetype door grijs haar.

Gepubliceerd op: 10-04-2018

Geregeld krijg ik de vraag of ik niet eens een blog kan maken over wat er met je kleuren gebeurt als grijs haar hebt gekregen. Het probleem is alleen dat je er geen eensluidend verhaal over kunt schrijven. Wat er gebeurt met je kleuren als je grijs wordt is bij iedereen weer verschillend. Zo zie je bijvoorbeeld dat warme kleurtypes in het begin vaak ook een warm grijze haarkleur krijgen. Dit komt doordat er nog steeds wat restjes warme pigmenten in het haar zitten. Dit blog gaat over Annette, zij heeft ook nog wat warmte in haar grijze haar.

Vaak veranderen je kleuren als je eenmaal grijs haar hebt. Het kan zijn dat je nog steeds hetzelfde kleurtype bent maar dat je kleuren wat lichter of zachter moeten dan voorheen. Soms zien we ook en verschuiving naar een ander kleurtype zoals bij Annette het geval is.

Doordat je haar grijs is geworden zie je er heel anders uit dan voorheen. Je hebt nu meestal een veel lager licht-donkercontrast in je uiterlijk, tenzij je altijd al heel lichtblond haar had.

Verder heb je door je grijze haar minder kleur in je gelaat dan vroeger. Meestal verandert je teint ook na de menopauze, dit komt doordat je huid dunner wordt. Hetgeen veroorzaakt wordt door de afname van het oestrogeenniveau in je lichaam.

Verder zien we bij oude mensen dat de oogkleur zachter is geworden.

Hoe je kleurpalet precies verandert is echter bij iedereen weer anders... Wel is het bijna altijd zo dat de kleuren die je voorheen droeg je niet zo mooi meer staan. Soms moeten je kleuren wat zachter zijn, soms wat gedempter, maar soms juist ook koeler, lichter of lichter maar wel helder.

Naast je haarkleur hebben je (veranderde) teint en je oogkleur ook veel invloed op het uiteindelijke kleuradvies. Het kan dus raadzaam zijn je kleuren opnieuw te laten bekijken.

 

 

Om jullie beter te kunnen uitleggen hoe het werkt en voorbeelden te kunnen laten zien heb ik op Facebook een oproep gedaan of er dames waren met natuurlijk grijs haar die zich beschikbaar wilden stellen voor een kleurenanalyse. Met als voorwaarde dat ik de foto's mocht gebruiken voor mijn website. Van deze kleuradviezen heb ik steeds een fotoreportage gemaakt.

Gelukkig kreeg ik heel veel respons op mijn oproep:-)

Ik heb deze drie dames met grijs haar uitgekozen om te analyseren:

Dames met natuurlijk grijs haar.

^ De drie dames die ik heb uitgekozenzijn van links naar rechts Annette, Lilian en Aggy.

Dit eerste blog gaat over Annette. Annette is in het verleden geanalyseerd als een 'warm lentetype'. Oorspronkelijk had Annette roodblond haar. Ze stond destijds heel mooi in warme, heldere kleuren die lopen van licht tot medium donker.

Van een warm lentetype naar een licht lentetype door grijs haar.

^ Op deze fotocollage zie je links bovenaan de oorspronkelijke haarkleur van Annette, een roodblonde kleur dus. De wenkbrauwen waren destijds ook al licht zoals je kunt zien. Grappig is ook om te vermelden dat Annette toendertijd heel veel krullen had. Die zijn tijdens de menopauze verdwenen.

Haarkleur van een lentetype.

^ Annette was voorheen een warm lentetype. Dit is het normale/pure lentetype. Hier zie je haar natuurlijke haarkleur.

Haarkleur van een licht lentetype.

^ Hier zie je de haarkleur die Annette nu heeft. Het is een warme grijstint.

Van warm lentetype naht licht lentetype door vergrijzing van het haar.

^ Annette's haar heeft tegenwoordig een warme grijstint. In het haar zitten nog wat warme pigmenten. Dit zie je vaak bij de warme kleurtypes. Pas na verloop van jaren wordt het haar wit.

Licht/ donker-contrast in je uiterlijk.

^ Tijdens de kleurenanalyse geef ik ook advies over het licht-donker contrast dat jij het beste kunt hebben. Annette heeft een laag licht-donkercontrast in haar gelaat. Vroeger was dat een medium hoog contrast.

Het licht/donker-contrast in je uiterlijk.

^ Annette heeft inmiddels een laag licht/ donker-contrast in haar uiterlijk. Tijdens de kleurenanalyse kijk ik aan de hand van een grijstoonladder hoeveel contrast je in je uiterlijk hebt. Naast de specifieke kleuren (ondertoon, kleurwaarde en helderheid) die jou staan is het ook belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid contrast die je het beste in je kledingcombinaties kunt gebruiken.

Annette is al geruime tijd helemaal grijs. Zoals je rechts bovenaan op de collage kunt zien heeft grijstint nog steeds wat warmte in zich. De meeste warme kleurtypes krijgen in het begin een warm grijze haartint.

Wanneer we grijs worden verliest ons haar steeds meer pigment. Toch zie je bij de warme kleurtypes nog een hele lange tijd een enigzins warme gloed in het grijze haar. Deze warme gloed kan onder invloed van o.a. de zon, kraanwater en door te zwemmen in chloorwater versterkt worden. Bij warme kleurtype's zoals Annette is dit geen probleem, omdat de kleuren uit hun kleurenpalet ook warm zijn. Je hoeft dus niet in de weer met zilvershampoo e.d.

Koele kleurtypes krijgen op den duur vaak koel grijs haar, ze kunnen als hun grijze haar wat vergeelt hun haar weer mooi koel krijgen door ongeveer één keer per week een goede zilvershampoo te gebruiken.

Annette's krullen zijn vrijwel helemaal verdwenen, de oorzaak hiervan zou in een veranderende hormoonhuishouding kunnen liggen.

Kleuradvies deluxe in Groningen.

^ Annette tijdens de kleurenanalyse. Ik werkte destijds met 18 verschillende kleurtypes. tegenwoordig analyseer ik in 26 verschillende kleurtypes.

Door vergrijzing van het haar is Annette verschoven van een 'warme lentetype' naar een 'licht lentetype'. Het haar heeft duidelijk een warme grijstint. Er zitten nog steeds resten warm pigment in Annette's haar.

Uit grijs haar verdwijnt het pigment steeds meer. Naar mate Annette ouder wordt zal haar haar steeds witter worden. Een kleurenanalyse doen we altijd zonder make-up om een zo zuiver mogelijk beeld te krijgen. Make-up kan een vertekend beeld geven.

Tijdens de kleurenanalyse vergelijk ik wat de zes kleurendominanties: warm, koel, helder, gedempt, licht en donker met je doen.

Er is is gebleken dat hele warme kleuren (kleuren met veel geelpigment er in) Annette nu te geel maken.

Koele kleuren maken haar huidstint echter een beetje grauw.

Heldere kleuren 'overpoweren' haar, terwijl

Gedempte kleuren te saai en te dof zijn bij Annette.

Donkere kleuren zijn te zwaar en tekenen bij Annette erg in het gezicht.

Lichte kleuren maken Annette fris en sprekend en laten haar ogen stralen, en dan met name die van het lichte lentetype. De kleuren van het lichte zomertype zijn nog steeds wat te koel voor Annette bleek bij de kleurenanalyse.

Lichte lentekleuren worden vooral gekenmerkt door een frisse zachtheid.

De kenmerken van het lichte lentetype zijn:

1. licht (vermijd daarom hele donkere kleuren meteen onder je gezicht),

2. enigszins helder (doffe, vergrijsde kleuren maken jou als licht lentetype flets) en

3. redelijk warm tot neutraal, de kleuren zijn minder warm en nog lichter als die van het warme lentetype.

Door lichte kleuren is altijd wit gemengd. Het lichte lentetype is een lentetype dat beïnvloed is door het zomertype. Je kleuren zijn daardoor minder warm als die van de pure (of warme) lente. Verder zijn ze ook lichter.

Haar oorspronkelijke kleuren (de warme lente kleuren) staan Annette nu ze grijs haar heeft niet zo mooi meer. Ze zijn nu net wat te warm en maken haar teint tegenwoordig te geel. Het lijkt er dan een beetje op dat je geelzucht hebt en dat wil je uiteraard niet...

Toch staat enige warmte in de kleuren het lichte lentetype Annette wel mooi.

De sprekende kleuren uit haar kleurenpalet, kleuren zoals de kleuren: zacht koraal, zacht warm roze, lila, lavendel, licht mintgroen, pistache groen en zacht turkooise staan Annette prachtig en voegen een dosis kleur toe. Dit is erg belangrijk bij grijs haar, dit omdat je met grijs haar kleur in je gezicht verloren hebt.

Lentetype met grijs haar.

^ Links Annette zonder make-up en rechts met make-up. De frisse lavendeltint staat haar geweldig!

Kleuradvies/ kleurenanalyse: lichte lentetype.

^ Deze lila-tint is iets aan de warme kant en daardoor perfect voor het lichte lentetype.

Zwart voor een lentetype.

^ Zwart is veel te hard voor Annette.

Annette tijdens de kleurenanalyse. Ik werk met 16 verschillende kleurtypes.

^ Ik heb Annette na de kleurenanalyse subtiel opgemaakt. Wanneer je de goed kleuren draagt dan ben je maar weinig make-up nodig...

Hier zie je de kleurenwaaier van het lichte lentetype en de make-up die ik bij Annette gebruikt heb. Je kunt je kleurenwaaier heel goed gebruiken om make-upkleuren te kiezen. Je ziet de kenmerken (licht, warm en fris) duidelijk in de kleurenwaaier terug.

Oogkleur van een licht lentetype.

^ De oogkleur van Annette is blauwgroen. Het groene oogpotlood versterkt het groene in de ogen.

Annette tijdens de kleurenanalyse. Ik werk met 16 verschillende kleurtypes.

^ Hier heb ik Annette opgemaakt in lichte, wat warmere kleuren. Voor haar lippen en de wangen heb ik zachte, warmroze tinten gebruikt. Lipstick: Miss Sporty 600 My cute coral. Blusher: Hema satin blush powder 08.

De ketting met licht gouden zetting en zachtoranje stenen staat haar prachtig. De foundation die ik gebruikt heb heeft een zachte beige tint en haalt de huidtint net een beetje op (BB cream Annemarie Borlind/ kleur beige). Annette laat haar wenkbrauwen verven. Ik heb ze met een wenkbrauwpotlood in een zachte taupetint nog een beetje opgevuld. Maak je wenkbrauwen beslist niet te donker als je grijs bent. Te donkere wenkbrauwen passen niet bij grijs haar.

Annette's ogen hebben een mengkleur. Grijsblauw met een klein beetje lichtgeel erin. Op afstand lijken ze muntgroen. Dit is dan ook een mooie kleur voor kleding of als kleur in een printje. Het turkooise oogpotlood versterkt haar oogkleur. Het is de KIKO smart eyepencil nr. 11.

Verandert je kleurtype als je grijs haar hebt?

^ Deze jurk in een zachte lavendeltint had Annette zelf. De kleur frist de huid op en staat geweldig bij haar grijze haar. De gebroken witte ketting herhaalt haar haarkleur.

Verandert je kleurtype als je grijs haar hebt?

^ Hier heb ik Annette's haarkleur herhaald door middel van een omslagdoek in het gebroken wit.

Verandert je kleurtype als je grijs haar hebt?

^ Deze accessoires passen perfect bij het lichte lentetype.

Verandert je kleurtype als je grijs haar hebt?

^ Deze sjaal met kleurverloop had Annette zelf meegebracht en staat haar erg mooi. Ik heb hem zo gedrapeerd dat het zachtroze deel onder haar gezicht komt.

Verandert je kleurtype als je grijs haar hebt?

^ Deze goudkleurige ketting met zachtroze steentjes past met zijn zachte, warme tintjes geweldig bij een licht lentetype.

Verandert je kleurtype als je grijs haar hebt?

^ Deze blouse heeft Annette zelf meegenomen. Hij is iets aan de koele kant voor het lichte lentetype. Doordat de hals wat lager is uitgesneden is dat een iets minder groot probleem, zo zie je vrij veel huid. De oorbellen die ik er bij gekozen heb hebben een vrij lichte fris blauwe kleur en geven een verzachting. Het effect van oorbellen is natuurlijk niet zo groot als het effect van een sjaal.

Wit voor een licht lentetype.

^ Dit is een prachtige warme wittint. Dit soort wittinten staan het lichte lentetype het mooiste. Door het hes over de blouse te dragen past het geheel nog beter bij de lichte lente.

Kleuradvies/ kleurenanalyse: het lichte lentetype.

^ Warmere wittinten staan de lichte lente het mooist.

Kleuradvies/ kleurenanalyse voor het lichte lentetype.

^ Hier zie je een huidtintkraag met warme tinten bij Annette.

Kleuradvies/ kleurenanalyse voor het lichte lentetype.

^ Hier zie je de huidtintkraag met koele tinten bij Annette. Deze kraag staat haar minder mooi dan de warme.

Verandert je kleurtype als je grijs haar hebt?

^ De sieraden die ik bij Annette gebruikt heb, samen met de kleurenwaaier van het lichte lentetype.

Verandert je kleurtype als je grijs haar hebt?

^ Dit soort warm roze tinten lipsticks staan het lichte lentetype geweldig.

Verandert je kleurtype als je grijs haar hebt?

^ Kleuren en kleding voor het lichte lentetype.

Verandert je kleurtype als je grijs haar hebt?

^ Voorbeelden van mooie make-upkleuren voor het lichte lentetype.

Verandert je kleurtype als je grijs haar hebt?

^ Kleurenwaaier met 36 stofstaaltjes voor het lichte lentetype.

Kleuren en kleding voor het lichte lentetype.

^ Deze kleuren staan prachtig bij het lichte lentetype. Hier zie je hoe je heel gemakkelijk een print in jouw kleuren als uitgangspunt kunt nemen voor de rest van je kleding.

Meer lezen?

* In dit blog lees je alles over de kenmerken en kleuren van het lichte lentetype. Lees meer.

* Wil je een kleurenwaaier en of e-book (boordevol handige informatie) voor het lichte lentetype bestellen? Lees meer.

* Ben je op zoek naar leuke accessoires voor het lichte lentetype? Lees meer.

* Voor de lichte kleurtype wordt de winterperiode meestal als de lastigste tijd om te shoppen ervaren. Hier vind je tips voor het lentetype die je ook kunt vertalen naar de lichte lente.

* Aggy is een warm lentetype met grijs haar. Lees hier meer over haar.

* Als je grijs haar hebt heb je bijna altijd minder donker/lichtcontrast dan voorheen. In dit blog lees je meer over donker/lichtcontrast.

* Was je voorheen een wintertype maar merk je dat je door vergrijzing van je haar niet mooi meer staat in de hele donkere kleuren uit het kleurenpalet? Merk je verder dat het contrast wat minder hoog moet zijn dan voorheen, maar sta je nog steeds mooi in heldere kleuren? Dan ben je nu vast een 'licht wintertype' geworden. Lees meer.

* Heb jij ooit een kleurenanalyse gedaan en ben je nu grijs? Dan is de kans groot dat je kleuren veranderd zijn. Overweeg daarom om opnieuw een kleurenalyse te laten doen. Ik werk zelf met 26 verschillende kleurenpaletten. De kleurenanalyse kan ook online gedaan worden aan de hand van foto's. Lees meer.

* Dit is de link naar mijn Pinterest-bord over natuurlijk grijs haar.

* Zwart staat niet zo mooi bij de frisse, delicate kleuring van het lichte lentetype. Vooral vlak onder je gezicht zuigt zwart al het leven uit je gezicht en maakt het je bleek en streng. Moet je voor je werk zwart dragen? Of wil je toch graag zwart dragen als licht kleurentype? Lees hier wat je kunt doen.

* Lilian heeft al een hele tijd grijs haar en is tegenwoordig een neutraal herfsttype. Lees meer.

* Laura is kapster van beroep en is al jong grijs. Ze twijfelt er aan of ze haar haar zal blijven kleuren of niet... Lees meer hierover in dit blog.

* Wil je meer zien over de effecten van kleuren? Janna kwam bij me langs voor een kleuradvies en is een neutrale herfsttype. Lees meer.

* 'Grijs haar is toch gewoon grijs' hoor ik vaak. Nou nee dus. Lees meer over grijs haar in dit blog.