• darkblurbg
  • darkblurbg

Grijs haar is toch gewoon grijs?

Gepubliceerd op: 18-09-2018

Geregeld krijg ik vragen van vrouwen met grijs haar. Ze denken vaak dat grijs haar er altijd hetzelfde uitziet, maar dat is beslist niet het geval! Wanneer je eenmaal grijs bent geworden merk je vaak dat de kleuren die je voorheen prachtig stonden je nu minder mooi staan. Naast je haarkleur verandert soms ook je teint. En op hoge leeftijd kan je oogkleur ook zachter worden. Ik heb een aantal dames met natuurlijk grijs haar bereid gevonden om mee te werken aan een aantal blog's over grijs haar. Wat er verandert is namelijk bij iedereen weer anders. Zo kan ik jullie er veel meer over laten zien.

Wat gebeurt er met je haar als je grijs wordt?

Als je grijs haar hebt wordt je bijna altijd lichter van kleur. Het kan zijn dat je kleuren dan ook anders moeten dan voorheen. Er kan een verschuiving naar een ander kleurtype optreden.

Je kunt echter ook hetzelfde kleurtype blijven. Soms moet je wel vlak onder je gezicht wat zachtere of lichtere kleuren uit je kleurenpalet kiezen. In dit blog vind je voorbeelden van beide opties.

Wat gebeurt er met je huid als je grijs wordt?

Je huid verandert als je wat ouder wordt, dit komt doordat de structuur en de samenstelling van de huid anders wordt.
De belangrijkste oorzaak hiervan is elastine- en collageenvermindering. Ook verloopt de celdeling trager, waardoor de huid er wat doffer uit kan gaan zien. De opperhuid wordt dunner waardoor de huid minder stevig wordt. Ook vermindert het bindweefsel, de gelatinevezels en het aantal bloedvaten in de lederhuid. De huid kan droger worden door vermindering van het aantal talgklieren. Kies daarom producten (crèmes, reinigingsproducten en make-up) die geschikt zijn voor de rijpere huid. Een gezonde en mooie huid is altijd een goed gehydrateerde en goed gevoede huid. 

Wat gebeurt er met je oogkleur als je grijs wordt?

Bij mensen op hoge leeftijd zien we vaak dat door veroudering de oogkleur zachter wordt. Dit komt door de afbraak van de kleurpigmenten in onze ogen of vermindering van melanine. Je oog bestaat uit allerlei onderdelen die bijdragen aan de kleur van je oog. Allereerst hebben we het gekleurde gedeelte van je oog. Dit gedeelte wordt het regenboogvlies genoemd. Het wordt natuurlijk regenboogvlies genoemd omdat het verschillende kleuren kan aannemen. De meest voorkomende oogkleur is bruin. Er zijn ook lichtere kleuren die vooral in het noorden, noord-westen en noord-oosten van Europa voorkomen. Deze kleuren zijn blauw, groen en grijs. Het pigment zit in je stroma of iris. In dit gedeelte concentreert bij veel mensen het pigment genaamd eumelanine. Als je een zeer hoge concentratie in je oog hebt krijg je bruine ogen. Als heel erg weinig eumelanine in je oog hebt krijg je blauwe ogen. Als je een ander soort pigment, genaamd lipochroom of feomelanine, in je oog hebt krijg je groene ogen. Het pigment zit niet aan de oppervlakte van je oog maar juist ver in je oog. 

Voorbeeld uit de praktijk.

Grijs haar kan zeker van kleur verschillen.

Op de bovenstaande foto zie je een dame die al jaren grijs is. Haar haar bevat, zoals je kunt zien, aan de achterkant echter nog behoorlijk veel warme pigmenten. Het gedeelte aan de voorkant is een stuk lichter en grijzer dan het haar aan de achterkant. Vaak vergrijzen we bij de slapen het snelst. Het haar in de nek vergrijst daarentegen meestal het langzaamst.

Grijs haar kan warm en koel van kleur zijn.

Deze dame kleurde haar haar vroeger altijd in een goudblonde tint. Ze was van nature altijd middenblond. Ze vertelde me dat ze jaren geleden gestopt is met het verven van haar haar. Dit omdat de verf op haar grijze haren heel slecht 'pakte'. Uiteraard heb je met grijs haar ook al heel snel een niet zo fraaie uitgroei die om de haverklap bijgewerkt moet worden.

Vaak denken mensen dat grijs haar gewoon grijs haar is. Maar er zijn zoveel verschillende tinten grijs haar te vinden!

Ben je een koel type?

Dan krijg je meestal ook koel grijs haar en op den duur wordt je haar zilverwit. Dit proces kan wel 20 jaar duren.

Over het algemeen wordt koel grijs haar erg mooi gevonden. Dames met een koele haarkleur zijn dan ook het snelst geneigd om te stoppen met kleuren wanneer hun haar grijs is geworden.

Koel grijs haar kun je het beste goed verzorgen met een goede zilvershampoo en een cremespoeling speciaal voor grijs haar, die zorgen ervoor dat het haar ook mooi koel van kleur blijft. Grijs haar wordt namelijk (net als elke ander haarkleur) door onder meer de zon, kraanwater en zwemmen warmer van kleur. Je wit natuurlijk niet dat je prachtige koele grijstint er geel uitziet. Gelig grijs haar 'vloekt' verder ook nog eens bij jouw koele kleurenpalet.

Voor een warmer kleurtype is wat warmer grijs haar niet zo erg. Dit omdat je kleuren ook warm zijn. Wel wordt grijs haar snel stug of zit het wat 'futloos'. Daarom zijn goede verzorgingsproducten erg belangrijk als je grijs bent.

Ik gebruik zelf deze 'Alchemic conditioner silver' van het merk Davines gecombineerd met een normale shampoo (voor gekleurd haar). De zilver conditioner werkt erg goed bij mij en houdt mijn blonde high-lights mooi koel. Deze gekleurde conditioning crème is zeer effectief, met dank aan de biologisch afbreekbare en natuurlijke ingrediënten, met een hoge concentratie aan zuivere pigmenten. Het intensiveert platinum blond, highlighted, wit of grijs haar. Het is geschikt voor grijs haar en voor haar dat door bleaching of blootstelling aan de zon geel is geworden. 

Ik ben een zomertype met een assige blondtint en nog heel weinig grijze haren. Soms kun je de zilverproducten afwisselen met gewone producten (wel van een goede kwaliteit). Dit als je vindt dat je haar te zilverachtig (of te lila) wordt. Je hoeft je haar dus echt niet persé bij elke wasbeurt met een zilvershampoo en/of -conditioner te behandelen. 

Ik gebruik dus de Davines Alchemic System Silver Conditioner platinablond, het is geschiktvoor zowel haar met highlights als voor grijs haar.  Verder is het geschikt voor natuur- of gekleurd haar.  De pH waarde is 4.8 Om de schittering en de glans van de kleur te behouden en het haar daarbij gehydrateerd en gezond te houden, heeft Davines deze speciale, verzorgende crème geformuleerd. Je kunt deze conditioner combineren met de Alchemic Silver Shampoo. Hij is verrijkt met gehydrolyseerde melkeiwitten, werkt grondig vochtinbrengend, beschermt en voorkomt gespleten punten. Ze hebben kleurpigmenten toegevoegd om de kleur intenser te maken en die te helpen vasthouden en speciale verzorgende elementen die vooral geschikt zijn om gekleurd haar te beschermen, zachter te maken en glans te geven. Davine is een heel fijn merk en is te koop bij kappers die met Davine werken, maar ook online te bestellen.

Een voorbeeld van koel grijs haar.

^ Een voorbeeld van koel grijs haar.

Ben je een warm kleurtype?

Dan wordt je haar vaak wat warmer grijs.

Het kan het zijn dat, nu je grijs haar hebt, de kleuren van je kleding wat vergrijsder en zachter moeten dan voorheen. Dat is echter zeker niet altijd het geval. Het kan ook dat je kleuren nog steeds warm moeten zijn of dat ze juist wat helderder, koeler of juist wat lichter moeten dan vroeger. Het is dus bij iedereen weer verschillend wat er verandert. Dit is afhankelijk van je (natuurlijke) haarkleur, je huidskleur en je oogkleur.

Wat bij bijna iedereen die grijs wordt verandert is het licht-donker contrast.

Tenzij je voorheen al heel licht haar had wordt eigenlijk bij iedereen met grijs haar het licht-donker contrast wat lager dan voorheen. Het is dan mooi om het licht-donker contrast in de manier waarop je je kleding combineerd ook wat lager te houden. Ik heb verschillende blogs geschreven over het onderwerp contrast. Onderaan zie je een linkje.

Het haar van een warm kleurtype krijgt vaak in het begin een warme grijstint. Dit komt doordat er nog steeds veel warme pigmenten in het haar zitten. Op den duur verdwijnt het pigment helemaal uit het haar en wordt het haar steeds witter, maar dit kan heel lang duren.

Wanneer een warm kleurtype wat warmer grijs haar krijgt is dat niet zo erg als bij een koel kleurtype. Jouw kleurenpalet is vaak nog steeds wat warmer, tenzij je door je grijze haarkleur een koeler kleurtype (koele zomer, lichte zomer, lichte winter of neutrale zomer) bent geworden. Warm grijs haar past prima bij de warmere kleurenpaletten.

Grijs haar is toch gewoon grijs haar?

^ Links een koel zomertype met prachtig koel, zilverachtig grijs haar. Het haar is langs het gezicht bijna wit. Rechts een warm lentetype met warm grijs haar. Het haar heeft verschillende warme grijsnuances.

Het haar heeft tegenwoordig een neutrale grijstint. Naast dat ons haar grijs wordt wordt onze huidskleur op den duur ook zachter en vervaagt onze oogkleur vaak een beetje. Dit komt door de hormonale veranderingen in ons lichaam. 

Het staat altijd mooi om je haarkleur te herhalen :-)

Dit komt doordat je haarkleur een van je zgn. 'signatuurkleuren' is.

Warm lentetype met grijs haar.

^ Dit is de dame van de titelfoto. Ze heet Aggy en is een warm lentetype. Ze heeft prachtig warm grijs haar met verschillende nuances. Vooral aan de achterkant zie je nog veel warme pigmenten. Aan de achterkant is het haar ook nog wat donkerder.

Verandert je kleurtype als je grijs bent geworden?

^ Aggy was voorheen waarschijnlijk ook een lentetype (of een lente/herfsttype) en staat ook met grijs haar nog steeds het mooist in warme, heldere kleuren. Ik heb haar met grijs haar geanalyseerd en de uitkomst was 'warm lentetype'.

Verandert je kleurtype als je grijs bent?

^ Aggy sprankelt helemaal in de warme, heldere, vrij lichte kleuren van het warme lentetype. Het olijfgroene vest heeft een mooie neutrale kleur voor het lentetype. Deze kleur harmonieert prachtig met haar oogkleur. De accentkleur zachtoranje maakt dat Aggy er energiek, speels en jeugdig uitziet.

En let eens op het haar, dat krijgt veel meer diepte door deze kleuren.

Grijs haar is er in allerlei nuances.

^ Aggy heeft nog steeds warme nuances in haar grijze haar. Aan de achterkant is het wat donkerder dan aan de voorkant. Dit zien we heel vaak.

Lentetype met grijs haar.

^ Hier zie je Aggy (overigens zonder make-up) in koele kleuren. Koele kleuren maken warme huid (met zachte sproetjes) haar huid flets en haar haren lijken een beetje futloos en vlak. Ze ziet er in deze koele kleur een beetje vermoeid uit. Ook haar prachtige groene oogkleur komt door de donkerblauw/ wit gestippelde blouse totaal niet tot zijn recht... ze lijken wel grijs van kleur te worden.

Oogkleur van een lentetype.

^ De prachtige zachtgroene ogen van Aggy hebben een gouden 'zonnetje' om de pupil. Om de iris zit een grijsblauw randje. Ik heb de ogen hier opgemaakt met olijfgroene oogschaduw, een bronskleurig oogpotlood en bruine mascara. Zo lijken de ogen nog groener! De wenkbrauwen zijn inmiddels ook grijs, daarom heb ik ze subtiel aangezet met een warm taupekleurig wenkbauwptlood. De wenkbrauwen geven je gezicht expressie.

Warm grijs haar wordt vaak minder gewaardeerd dan koel grijs haar. Je ziet dat dit helemaal niet terecht is en dat je door de juiste kleuren te dragen er ook met warm grijs haar geweldig uitkunt zien!

Grijs haar kleuradvies/ kleurenanalyse.

^ Lilian is een neutraal herfsttype met warm grijs haar. Ook haar heb ik onlangs geanalyseerd.

Verandert je kleurtype als je grijs bent geworden?

^ Lilian is een neutraal herfsttype en heeft ook warm grijs haar. Bij dit kleurtype passen gedempte, wat warmere kleuren. De taupekleurige top met de zacht gekleurde ketting staan haar prachtig.

Koel zomertype met grijs haar.

^ Joke is een koel zomertype en heeft prachtig zilverwit haar. Joke begon relatief jong te vergrijzen. De boven- en achterkant van Joke's haar is nog steeds iets donkerder. Het grijze jasje past heel mooi bij haar haarkleur.

Licht lentetype met grijs haar.

^ Annette had voorheen van nature goudblond haar zie foto linksboven). Ze is nu ze grijs haar heeft een licht lentetype, voorheen was ze een warm lentetype vertelde ze me. 

Licht lentetype met grijs haar.

^ Ook Annette's haar is wat warmer grijs van kleur.

Verandert je kleurtype als je grijs bent geworden?

^ Annette's haar heeft een prachtige warme grijze haarkleur, die mooi bij haar kleurenpalet past. Deze warm witte omslagdoek heb ik speciaal bij haar haarkleur gekozen. Dit werkt geweldig goed zoals je kunt zien.

Grijs haar is niet altijd hetzefde.

^ Laura en haar moeder hebben beide koel grijs haar.

Licht zomertype met grijs haar.

^ Laura is al jong grijs en is tegenwoordig een licht zomertype. Ze is kapster van beroep en heeft al heel wat haarkleuren gehad:-) Nu is ze gestopt met kleuren. En terecht.. het haar heeft een prachtige, zilveren grijstint!!

Grijs haar is toch gewoon grijs?

^ Grijs haar kan heel geleidelijk komen zoals hier te zien is. Sommige delen zijn al behoorlijk wit, terwijl de rest nog behoorlijk donker is. Deze dame is daarom deze redelijk heldere kleuren nodig.

Meer lezen?

* Nu je grijs haar hebt is je licht-donker contrast hoogst waarschijnlijk lager dan voorheen. In dit blog lees je meer over dit contrast.

* Bij grijs haar staat grijze kleding ook vaak heel mooi. Maar de kleur grijs kan ook warm, neutraal en koel zijn. Lees meer.

* Wil je meer lezen over Annette, een licht lentetype met grijs haar? Lees meer.

* Wil je meer lezen over Laura? Ze is een licht zomertype met grijs haar. Lees meer.

* Wil je meer lezen over Lilian? Ze is een neutraal herfsttype met grijs haar. Lees meer.

* Wil je meer lezen over Aggy? Zij is nog steeds een warm lentetype, ondanks haar grijze haar. Lees meer.

* Een koel wintertype kan door vergrijzing een licht wintertype worden. Lees hier meer over dit kleurtype.

* Een warm kleurtype kan door vergrijzing een neutrale lentetype worden. Heb jij een zachte, warme uitstraling en denk je dat je misschien ook een neutraal lentetype bent? Lees hier meer over het neutrale lentetype.

* Wil je mijn Pinterest-bord over natuurlijk grijs haar zien? Kijk dan hier. Wist je dat je me ook kunt volgen op Pinterest?

* Wil jij nu ook wel eens weten welk kleurtype je bent? Of denk je dat er bij jouw inmiddels ook het één en ander veranderd is? Boek dan een kleurenanalyse (M/V), ik werk met 26 verschillende kleurtypes. Kijk hier voor meer informatie.

* Het staat heel mooi om je haarkleur in je outfit te herhalen. Je leest meer hier over in dit blog.

* José was een licht lentetype en heeft grijs inmiddels haar, wat nu? Lees hier meer over wat er gebeurt is met José's kleuren.