• darkblurbg
  • darkblurbg

Een neutraal herfsttype met grijs haar.

Gepubliceerd op: 31-05-2018

Geregeld vragen mensen me wat er precies met je kleuren gebeurt als je grijs wordt. Hierop is echter geen eensluidend antwoord te geven, dit omdat het bij iedereen weer verschillend is wat er verandert. Wel is het zo dat bij bijna iedereen die grijs is geworden de kleuren die je het beste staan veranderen. Door het grijze haar verandert je donker/lichtcontrast (die wordt lager). Ook krijg je door je grijze haar minder kleur in je gelaat, grijs is immers geen kleur. In dit blog laat ik jullie een dame zien met natuurlijk grijs haar die bij me is geweest voor een kleurenanalyse.

Je verander bijna altijd van kleurtype wanneer je eenmaal grijs haar hebt. Doordat je haar grijs is geworden zie je er heel anders uit dan voorheen. Je hebt nu meestal een minder hoog licht-donker contrast in je uiterlijk, tenzij je altijd al heel lichtblond haar had.

Verder heb je door je grijze haar minder kleur in je gelaat dan vroeger. Meestal verandert je teint ook na de menopauze, dit komt doordat je huid dunner wordt. Dit wordt veroorzaakt door de afname van het oestrogeenniveau in je lichaam.

Hoe je kleurpalet precies verandert is echter bij iedereen weer anders... Wel is het bijna altijd zo dat de kleuren die je voorheen droeg je niet zo mooi meer staan. Soms moeten je kleuren wat zachter zijn, soms wat gedempter, maar soms juist ook koeler, lichter of lichter maar wel helder. Naast je haarkleur hebben je (veranderde) teint en je oogkleur ook veel invloed op het uiteindelijke kleuradvies.

Een neutraal herfsttype met grijs haar.

^ Dit is Lilian. Ze heeft vrijwillig meegewerkt aan dit blog. Ze heeft al een hele tijd grijs haar. Als kind had ze middenblond haar.

Lilian heeft nog nooit een kleurenanalyse gedaan, ik weet dus niet welk kleurtype ze voorheen was. Wat we uit oude foto's van Lilian kunnen opmaken is dat ze in elk geval nooit een heel hoog licht/donkercontrast heeft gehad. Wel was haar contrastniveau vroeger hoger dan nu. Met grijs haar heb je uiteraard ook minder kleur in je gelaat dan je altijd had. Lilian had voorheen van nature een warme, middenblonde haarkleur.

Neutraal herfsttype met grijs haar.

^ Een jeugdfoto van Lilian. Ze had als kind blond haar. De kleuren van de foto zijn in de loop van de tijd verschoten. Lilian is opgegroeid op de Nederlandse Antillen, dus waarschijnlijk is haar haar door de vele zon-uren daar wel wat opgebleekt. Haar wenkbrauwen zijn hier ook donkerder als het haar, vaak komt onze haarkleur overeen met de kleur van onze wenkbrauwen (niet altijd overigens).

^ Nog een jeugdfoto van Lilian. Ook hier zijn de kleuren verschoten en wat te oranje geworden.

Een neutraal herfsttype met grijs haar.

^ Als jong meisje kleurde Lilian haar haar rood. Ook hier zijn de kleuren van de foto weer erg verschoten, dit is vooral goed te zien aan de kleur van de ogen, die lijken hier bijna goudkleurig. Lilians ogen zijn in werkelijkheid blauw/groen.

Een neutraal herfsttype met grijs haar.

^ Nog een foto van een jonge Lilian, op deze foto lijken haar ogen blauwer dan Lilian's ogen in werkelijkheid zijn. Ze lijkt hier waarschijnlijk door overbelichtingvan de foto bleker dan ze in het echt was. Ook hier is het haar geverfd, nu in een roodblonde tint.

Neutraal herfsttype met grijs haar.

^ Lilian is nu ze grijs haar is een een 'neutrale herfst'. Lilian's haar heeft een beetje een gele grijstint, dit is bij de neutrale herfsttypes vaak het geval. De grijze haartint van een neutraal herfsttype is van zichzelf vaak al wat warmer van kleur, dit wordt door zaken als zonlicht en zwemmen nog meer versterkt. Hier hoef je als neutrale herfst niets aan te doen omdat het warme grijze haar goed bij je seizoenskleuren past. Hoe ouder je wordt hoe witter je haar wordt.

De koele kleurtype (koele zomer, koele winter en zomer/wintertype) hebben vaak een koel grijstint. Soms gaat de vergrijzing langzaam en zien we eerst een hele tijd peper en zout kleurig haar. Op de lange duur wordt dit vaal heel mooi wit haar. Het is voor koele kleurtypes belangrijk om je grijze haar mooi koel te houden. Koel grijs haar matcht namelijk mooi bij je kleurenpalet.  Door je haar te behandelen met een goede zilvershampoo en conditioner voor speciaal voor grijs haar blijft je haar koel. Ook kun je je haar beschermen tegen de zon door een hoed te dragen of een beschermende haarspray te gebruiken.

Koel grijs haar.

^ Op deze foto een voorbeeld van een koel kleurtype (koel zomertype). Het haar is vooraan mooi koel en bijna wit, bovenop en achter zie je nog wat donkere stukjes. Zorg als koel kleurtype dat je grijze haar koel van kleur blijft, gebruik hiervoor de juiste verzorgingsproducten speciaal voor grijs haar.

^ Lilian puur natuur, haar uitstraling is zacht en delicaat. Haar huid is vrij warm van kleur en heeft een gele ondertoon, haar ogen hebben een mengkleur en zijn blauw/groen, de lippen zijn in verhouding vrij donker en het haar heeft een wat gelige grijstint. Ze heeft haar wenkbrauwen een tijdje geleden laten verven omdat die tegenwoordig door vergrijzing heel licht van kleur zijn. Een kleurenanalyse doen we altijd zonder make-up, om een zo zuiver mogelijk beeld toe krijgen.

Neutraal herfsttype met grijs haar.

^ Lilian heeft warm grijs haar. In het haar zitten nog wat warme resten pigment. Ook verkleurt het haar in de zon en door zwemmen. Naar mate ze ouder wordt zal al het pigment uit het haar verdwijnen en zal haar haar steeds witter worden.

Ik heb een kleurenanalyse 'deluxe' in 16 verschillende kleurtypes bij Lilian uitgevoerd en hieruit kwamen twee belangrijke dingen naar voren:

1. Hele felle kleuren staan Lilian het minst mooi. Felle kleuren maken Lilian bleek en overstemmen haar zachte, verfijnde verschijning. Je ziet eerst de kleuren en dan pas Lilian, bij een kleuradvies zijn we juist op zoek naar kleuren die in harmonie zijn met jouw natuurlijke kleuring.

2. Gedempte kleuren staan Lilian het mooist. Ze heeft met gedempte kleuren veel meer kleur in haar gezicht en de neutrale kleuren zijn mooi in harmonie met haar natuurlijk kleuring. Deze kleuren laten Lilian er gezond en delicaat uit zien.

Verder kwam dit uit de analyse: Warme kleuren maken Lilian te geel, koele kleuren maken haar grauw, lichte kleuren maken haar flets en donkere kleuren zijn te hard. Ook bleek dat goud Lilian beter staat dan zilver. En mat goud staat weer beter dan glanzend goud.

Uit de verdere kleurenanalyse bleek dat Lilian een neutrale herfst is. Haar kleuren moeten in de eerste plaats gedempt (vergijsd en absoluut niet fel) en in de tweede plaats redelijk warm zijn. Ze moeten echter weer niet zo warm zijn als de kleuren van de warme (of pure) herfst. Dit komt doordat de neutrale herfst een 'flow' naar de koele zomer heeft. De warme kleuren van het warme herfsttype maken de huid van Lilian te geel. Verder staat het neutrale herfsttype het mooist in medium donkere kleuren

De kleurenwaaier van het neutrale herfsttype.

^ Deze kleurenwaaier bevat 48 van de beste kleuren voor het neutrale herfsttype.

Neutraal herfsttype met grijs haar.

^ Hier heb ik Lilian opgemaakt met make-up in kleuren voor het neutrale herfsttype. Ook de make-up voor de neutrale herfst moet rustig en zacht van kleur zijn. Neem als neutraal herfsttype bijvoorbeeld geen zwart oogpotlood of een knalrode lipstick, dat wordt veel te hard in het gezicht.

Een neutraal herfsttype met grijs haar.

De rozetinten voor het neutrale herfsttype gaan naar de warmroze en bruinroze kant. Neem dan ook lipstick en rouge in dit soort rozetinten. Jij staat als neutraal herfsttype mooi in rustige, gedempte kleuren, neem daarom geen felle of harde kleuren, die zullen je 'overpoweren'. Ook hele koele kleuren staan het neutrale herfsttype niet mooi.

Neutraal herfsttype met grijs haar.

^ Het neutrale herfsttype staat goed in gedempte metalen. Deze ketting met mat goud en mooi warm grijze stenen is dan ook heel geschikt voor Lilian

Neutraal herfsttype met grijs haar.

^ Deze mooie steenrode sjaal geeft Lilian veel pit! De oorbellen zijn van oud goud en bevatten een steen in dezelfde tint rood.

Neutraal herfsttype met grijs haar.

^ De ogen van Lilian hebben een mengkleur, hetgeen bij de neutrale herfsttypes meestal het geval is. De buitenste rand om de iris is donkerblauw. Om de pupil zien we zachtgroen en een beetje goudgeel. De ogen heb ik subtiel opgemaakt met zachtgroene oogschaduw en een mosgroen oogpotlood.

TIP: Door de kleur groen te dragen kun je het groene van de ogen versterken. Draag je blauw bij deze oogkleur dan wordt de buitenste rand van de iris herhaald en lijken de ogen juist blauwer. 

Draag vooral kleuren bij grijs haar!

^ Deze petrol groene kralen benadrukken het groene in de ogen. Het oud goud is een geweldige metaalkleur voor het neutrale herfsttype. Hier heb ik het haar van Lilian losjes vastgezet.

Neutraal herfsttype met grijs haar.

^ Hier heb ik de ketting gecombineerd met een groen met beige sjaal. De taupekleurige top is van Lilian zelf. Taupe is een uitstekende neutrale kleur voor een neutrale herfst. Dit soort vloeiende kleurencombinaties van taupe met petrol die zacht in elkaar overlopen staan het neutrale herfsttype prachtig.

Neutraal herfsttype met grijs haar.

^ Mooi metaalkleuren voor de neutrale herfst zijn o.a.: oud goud, zacht brons en zacht koper (niet te oranje). Neem matte metalen en rustige stenen, te veel glans zal je overstemmen en de glans uit je huid en ogen halen. Deze ketting in oud goudkleur is daarom ideaal voor Lilian. De pareltjes herhalen de haarkleur. Pas als gedempt kleurtype op voor te veel 'bling bling'.

Een neutraal herfsttype met grijs haar.

^ Deze ketting past geweldig bij Lilian's huidige haarkleur.

Neutraal herfsttype met grijs haar.

^ Halsketting in schelp en kokos.

Neutraal herfsttype met grijs haar.

^ De felgele kleur van deze lange trui is eigenlijk wat te sterk voor Lilian, met de warm witte omslagdoek er omheen kan ze hem prima aan. Bijkomend voordeel is dat de kleuren van de omslagdoek haar haarkleur mooi herhalen. Lilian heeft behoorlijk wat lengte, het witte horizontale vlak van de sjaal breekt haar lengte mooi. De laarzen hebben een olijftint en passen uitstekend bij de kleuren van het neutrale herfsttype.

Meer lezen?

* Wil je meer lezen over de kenmerken, kleuren en kleding voor het neutrale herfsttype? Lees meer.

* Zoek je een kleurenwaaier en/of e-book (boordevol handige informatie) voor het neutrale herfsttype? Kijk dan hier.

* Ben jij een neutraal herfsttype en zoek je een kleurenwaaier? Ik heb nu ook zgn. '2-sides' pocketwaaiers. Ze zijn uitgevoerd in luxe kunstdruk en glimmen daardoor niet. Dat is erg belangrijk want glanzend papier vertekent de kleuren. Ze zijn aan 2 zijden bedrukt, met aan de voorkant 40 kleuren en aan de achterkant 160 nuances van deze kleuren. Kijk hier.

* Het 'zusje' van de neutrale herfst is het neutrale zomertype. In dit blog lees je alles over dit kleurtype.

* Lilian staat met haar blauw/groene ogen prachtig in petrol. Wist je dat petrol een universele kleur is die iedereen wel staat? Lees meer.

* Wil je meer weten over de verschillende kleurtypes bij kleuradvies? Lees meer.

* Laura is kapster en is al jong grijs. Ze twijfelt er aan of ze haar haar zal blijven kleuren of niet... Lees meer.

* Dit blog gaat over Annette. Zij is een 'licht lentetype' met natuurlijk grijs haar. Lees meer.

* Wil jij nu ook wel eens weten welk kleurtype je bent? Of denk je dat er bij jouw inmiddels ook het één en ander veranderd is? Boek dan een kleurenanalyse, ik werk met 26 verschillende kleurtypes. In deze tijd van Covid-19 is het ook online mogelijk. Ik werk aan de hand van foto's. Kijk hier voor meer informatie.

* Ben je 40, 50 of 60+ en wil je een handige boekwerk met tips? Bestel dan mijn e-book: 'LOOKING GOOD VOOR 40, 50 en 60+'. 101 Geheimen om er jonger, slanker en beter uit te zien (v).
Haast elke vrouw droomt van het wondermiddeltje om jonger te lijken, maar wil er liever niet voor onder het mes of er fortuinen aan spenderen. Dankzij enkele eenvoudige ingrepen in je kledingkast of make-uptas lijk je al snel enkele jaren jonger. Wil je hulp bij je vragen over hoe je je sterke punten kunt benadrukken en de mindere puntjes kunt verdoezelen? Bestel dan deze infomap en geef je zelfvertrouwen een 'BOOST'.
Vergeet waardig oud te worden! We willen er jeugdig uitzien en uitstralen dat we midden in het leven staan. In dit leerzame e-book van 67 pagina's verklap ik je 101 geheimen om er CHIC, HIP, JONGER en SLANKER uit te zien. Ouder worden is fijn, maar we willen er natuurlijk wel goed uit blijven zien. 
Wil je precies weten wat de do's en dont's zijn? Welke kleding, make-up, kapsels en accessoires je het beste kunt kiezen? Geen probleem, door deze map te lezen leer je de fijne kneepjes van het vak! Ik bespreek 101 tips en trics's! Zoals de beste kledingstukken als rokken, broeken en jeans, schoeisel, voorbeelden van de goede accessoires, voorbeelden van juiste make-upsoorten en de meest zinvolle verzorgingsproducten voor de rijpere huid. Compleet met inspirerende kleuren-illustraties. Hier lees je hoe je het e-book bestelt.